Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2012.08.05. 18:25 :: A Tengerész

Dörög, villámlik, hol szemerkél, hol eláll, hol beborul, hol "veri az ördög a feleségét". Tegnap is ijesztgetett, de sablon után kivágtuk az első szélvédőt polikarbonátból és próbálgatva utánjavítgatva pontos méretre munkáltam. Leszabtam a keretek alu profilját és ma a jobb oldalon fel is popszegecseltem a keretre illetve a szalon tetejére. Meg kell mondjam nehezemre esik a munka a hőségben, 38 fok körül mozog odakint még árnyékban is, de sokat kell a napon is nyüzsögni, néha ott tartok, hogy lefekszem, mert elfogyott az erőm, de azért persze csak hajtok tovább. Tegnap leműanyagoztam kívülről a szalon tető deklit ahol korábban a tolótető volt, mostmár eshet rá az eső, még majd kicsit glettelni, csiszolni és festeni kell, de az már nem olyan ijesztő dolog, ha lesz egy nap amikor nincs sürgősebb dolog és tutira nem eshet az eső megcsinálom, nem olyan mint amikor minden kitakarva két napig, hogy lehessen haladni és elkezd felhősödni az ég.

Délután a lányomnál voltam robogóval, kerestem valamimet a pincében a kacatok közt, de már nem találtam. Viszont elpárásodott szemmel nézegettem ifjúkorom egyéb kacatjait, például huszonéves koromban lelkes fotós voltam, magam laboráltam a képeimet, ott egy csomó negatív, meg tán diák is...kidobjam..? Majd kidobja valaki amikor én már nem leszek. Mostanában sokat gondolkodom a "hogyan tovább"-on, meg azon, hogy tulajdonképpen mennyi van még hátra. Valaha úgy képzeltem, hogy "majd ha megöregszem", rendezgetem csendben a régi dolgaimat, rendszerezve hagyom hátra magam után, ehelyett folyamatosan új dolgokat csinálok. Hogy jön el így a "békés öregkor"? Meddig élhetek úgy, mint most, hogy "mintha rám nem vonatkozna az idő"? Pedig van valami latin mondás, ami magyarul úgy szól, hogy "Mindenek felett az idő az úr!". Nagy igazság. A napokban olvastam valahol Tacitus mondását: "Túléltük Nérót, Tibériust és Caligulát, de közben eltelt az életünk." Hát én? Túléltem (anyám hasában) Szálasit, majd Rákosit, Kádárt, a gengszterváltás valamennyi hülyéjét, reménykedem, hogy ezt a legutolsót is túlélem... és hát az van, hogy "ennyi volt"? Francnak kell nekem a régi kacatok közt turkálni.Olyan pocsék kedvem lett tőle.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr104697079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2012.08.05. 20:27:41

Talan a nagy meleg hoz ijen pesszimista gondolatmenetet? Villi-ba! Nem illik hozzad - fel a fejjel - elore!

Veletlenul talaltam - meg nem olvastam bele - zoltanalapitvany.hu

oh no 2012.08.06. 08:26:50

én nem gondolom, hogy időnként nem volna szükség egy kicsit lenézni a hegy tetejéről. És hát miért is baj, hogy ezt egy jó nehéz sóhajtás kíséretében teszi az ember?

sevylor 2012.08.06. 08:40:50

"például huszonéves koromban lelkes fotós voltam, magam laboráltam a képeimet, ott egy csomó negatív, meg tán diák is...kidobjam..?"
Isten ments!
Ide is felajánlhatod: fortepan.hu
(szívesen közvetítek, hozom-viszem)

apiesze 2012.08.06. 09:40:08

@A Tengerész: Látszólag nem a témával kapcsolatos, de talán mégis. A napokban volt az ATV-n egy interjúja Rónai Egonnak Szilágyi Jánossal (a volt tv-rádió riporterrel - ha valaki nem tudná), aki 76 éves. Szilágyi meséli, hogy úgy hatvan éves kora táján áll a zebra előtt kocsival és ott csoszog át egy bácsi: "én is ilyen leszek, ha megöregszem?" - mondja.
Nem tudom már én sem, milyen lenne 60 évesnek lenni, csak azt (valamelyik nap beszéltgettem erről a lányommal), hogy 35 után felgyorsul az idő. Míg gyerekként ólomlábakon jár, aztán normalizálódni látszik, végül (normálisnak tűnő körülmények között) el kezd sietni a természet órája. A kortársaim (na, régen ilyent nem írtam volna le :o), így Te is valószínűleg értik, miről van szó.

Kis ember 2012.08.06. 09:55:19

Ja és a 93 éves Bálint Gazda asztalán a főhelyen áll egy bronz felirat: Nulla dies sine linea - minden nap tenni kell valamit.

tabulator 2012.08.06. 10:49:52

@apiesze: 33 évesen építettem egy nixie-órát, kitettem a polcra és elégedetten nézegettem, aztán a megelégedettség valami pánik féleségbe ment át, ahogy számjegy formátumban láthatóvá váltak a másodpercek, megértettem, hogy az idő, amiről senki se tudja hogy mi a csuda az, még a megjelölése is konvencionális, az idő könyörtelen és megállíthatatlan.

apiesze 2012.08.06. 11:04:52

@tabulator: Lehet, hogy nem értjük egymást :o). Engem már (most már) nem érdekel, hogy múlik az idő (dehogynem :o), csak számomra - tény, hogy felgyorsult (szegény Einstein most foroghat). Tudod én már megbocsájtottam minden ellenem vétkezőnek, még akkor is, ha él :o).

apiesze 2012.08.06. 11:53:26

@tabulator: Még valami. Soha nem éreztem, hogy " az idő könyörtelen és megállíthatatlan." Elég korán tudomásul vettem, hogy ami elmúlt, az már soha nem jön vissza, vagy ha látszólag vissza is jött, az már nem volt ugyanaz. Olyan boldog (vagy nem is biztos, hogy ez a jó szó rá) pillanat az életben csak nagyon ritkán adódik, amikor úgy érezzük, hogy állj!

silvermoon 2012.08.06. 14:03:48

Sorry, tudom ez nem az en "blog"-om.De talan Vilmos is megbocsat ha leirom mirol is van szo. Ami tortent, es mostanaban tortenik... ! Talan nem is igaz. De az igen, h a Remeny hal meg utoljara. Most keszulodok az ugyvedhez. A story ami elmondani szeretnek, ha azt irom-hihetetlen- keveset mondtam.Elore el nem kiabalom de valamit muszaly leirnom. Talan eletem legnagyobb es leg meglepobb story-ja lessz es ez az en eletemben nagy dolog mert nalam egyfolytaban olyan dolgok tortennek amik nem egeszen normalissak. Vilmos szomoru, h el telt 1 elet. En most 63 evesen ujja kell szulessek? Ne ez nem lessz kis mutatvany.HA megjovok az ugyvedtol leirok mindent ,es mint ahogy en magam sem talan ti sem hiszitek el. Fojt kov. meg ma.

harpi4 2012.08.06. 14:30:21

Vili! Csak nehogy olyan rejtői hangulatba kerülj, miszerint, amint azt írtam vagy másfél éve, "Az élet olyan akár egy nyári ruha mellénye. Rövid és céltalan". Neked igenis ott vannak még a céljaid, melyek közül nem utolsó, hogy elindulj majd az Amapolával. Még ha csak Horányig jutsz is el, egy nagy célod már teljesült, és várnak a többi célok. Persze tudom milyen lehangoló a régi kacatok rakosgatása, válogatása. Nekem még mindig nehezen megy 22 év után is, az apám holmijai között turkálni. Nem dobja fel az embert.

LadySatch 2012.08.06. 17:32:33

Apu! Igen is csinálj új dolgokat. Amíg van mit csinálnod addig van ami hajtson, addig élsz. Az is egyfajta öregkor, amikor rendezget az ember, molyol de látod már is rossz hatással van rád. Szerintem te nem 'ez a fajta' ember vagy. Mindig kell hogy legyen cél, kell ami motiváljon, ez 60-on túl sincs máshogy (én már csak tudom:DD). Majd egyszer lemegyek a pincébe és csinálok velük valamit. Sose lehet tudni,időnként támad valami ötletem, aztán pont azok fognak kelleni hozzá. Bajuk nem lesz amíg én élek, és mint tudjuk én 100 évig biztos élni fogok. Addig "aggódok" rajta én. :)

silvermoon 2012.08.07. 01:28:06

Ahogy igertem..Miutan a georgiai vihart siman tuleltem ugy gondoltam, talan eleg talan mar nem vagyom ugy az imadott oceanomra. Elfaradtam el multam 62 talan eleg is lehetne mar a kalandokbol.Az ember at gondolja az eletet mit is csinalt es mit is szeretett volna, aztan megalkuszik annyival amennyi adatott. Ettol a gondolattol meg nyugodtam.El uldogelek majd a kandallo melett egy jo konyvel stb. Ez is megnyugtato. Az elet viszont maskeppen rendelkezik.Mig megvolt az oreg vitorlasom nAponta jartam ki hozza mert szabad vizen horgonyzott, es naponta csonakaztam el a kis dinghimmel egy csodas vitorlas melett es mindig ugy ereztem hej ha nekem egyszer egy ilyen hajom lehetne...! Egy napon a szep hajo tulaja oda hivott. El beszelgettunk. Oreg vilagjaro, 2x kerulte meg a foldet. Baratok lettunk. Arany kezu ember az oreg. HAjokat javitott epitett egesz eleteben. HA nekem gondom volt azonnal segitett, ha neki volt szuksege valamire tudta a szamomat.Tudtuk egymas keresztnevet. Ennyi. Tegnap felhivott, hogy beszelni akar velem szemtol-szembe. NAh gondoltam valami nagy gondja lehet. Le ultetett es azt mondta.- Batartom, megoregedtem,beteg vagyok es faradt.Senkim nincs kerek-e vilagon. Lattam mindig milyen ahitattal nezted a hajomat.Te szegeny ember vagy. Soha nem tudnal mar ilyen hajot oszeszedni...NEKED ADOM.- Azt hittem rosszul hallok. Egy vagyont ero hajorol van szo.MA el mentunk az ugyvedhez es megirtuk a papirokat.-Meg az ugyvednek is le esett az alla. En meg most sem tertem magamhoz. Egyetlen kerese volt. Hajozzak vele, ne adjam el. Egy 38'as ALAJUELA. Ujszeru tokeletes allapotban. Meger vagy 300 ezret. De nem erderkel az ara. Ujra hajozni fogok. HAt nem lehet itt csak ugy megoregedni. Le ulni a kandallo ele.Meg nem. Talan majd kesobb. Jovore atmegyek vele europaba, es talan megnezem Vilmos hajojat is. Soha eletemben nem kaptam senkitol 10 centet sem csak ugy. Es ma tudtam meg a nevet es O az en nevemet. 3 eve ismerjuk egymast de csak a keresztnevunket ismertuk.Ezen azert jot nevettunk. Es uraim-holgyeim ! Ez nem egy mese. HAt nem a remeny hal meg utoljara?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.07. 07:22:37

@silvermoon: Hát tegnap olvastam a bejegyzésed és elég rejtélyesnek tűnt, a végén kissé aggódtam, mert ügyvédhez menni nem jó dolog. De olvasva a mait...valóban csodálatos dolog, mint a népmesében. Használd egészséggel! (Juteszembe mi a hajó neve? És nem akarok "ünneprontani", de nem vág földhöz az ügyvédi költség, meg az ajándékozás utáni adó? Mert pl. az, hogy én ezen a héten valamennyi ingatlan vagyonomat a gyerekeimre iratom, egy rakás pénzbe kerül, pedig haver az ügyvéd.)

silvermoon 2012.08.07. 10:45:23

@A Tengerész: Igen, -nem feltetlenul. Az ajandekozas adomentes.Ide meg nem ert el az Orban keze. Valamenyit kelett fizetni a nevemre irasert de azt a haverom kifizette.De azert oszinten az ejszakaim es a nyugalmam alapossan elszallt. Mert hogy velem most madarat lehet fogatni az OK. De en havi 230 dollarnyi kajajegyen elek-meg amit hozza tudok fusizni.Sajna en nem tudom a hajot havi 800 dollaros dock-ban tarolni. Biztositast sem tudok ra fizetni.Es akkr most kell 1 uj dinghy is ha nyilt vizre viszem. Aztan az eves stecker ami 1 kis sarga rageszto amit a szuletesi honapjan mindenkinek meg kell venni es ra ragasztani az autoja rendszamara vagy a hajoja bal elejere ez olyan mint otthon a vizsgaztatas vagy vmi ilyesmi ez esetben kb 150 dollar. Per pill. kb van 25 dollarom..Most hajnali fel 5 van es az ejjel bizony nem sokat aludtam.So fel van nekem adva a lecke.Itt azt mondjak ha megnyered az lotto teli-t az olyan mintha elutott volna a gyorsvonat. Ezen eddig rohogtem, de most kisse megnyult a pofam. Oszinten szolva lehet, h tul sok ez nekem?

silvermoon 2012.08.07. 11:00:46

@A Tengerész: A hajo neve Lady Dy. 38' as Alajuela.Nem sok van belolle. Egy evvel ezelott mentem vele,kozepes nyugodt szelben 7.5- 8. tengeri merfoldel szelte a habokat. Amilyen nehez olyan kezes.Alom vele menni. Meg van 1 honapom ami ki van fizetve a dock-ban. Aztan....?? MAsfel evvel ezelott kapott egy vadi uj 4 hengeres yanmar dieselt valtoval egyutt. De az egesz hajo olyan mintha ma jott volna ki a gyarbol. So meg nem tudom, h sirjak, vagy nevessek.De inkabb ugy erzem kinomban inkabb sirni kene. Mert ezzel a hajoval MENNI kell..!!Lehet, h engem is elutott a gyorsvonat?

Kis ember 2012.08.07. 11:44:09

@silvermoon:
Igazán nem akarok beleszólni az életedbe, de nem lehetne valahogy úgy csinálni, hogy a kecske is jóllakjék és a káposzta is megmaradjon?
Valami olyasmire gondolok, hogy biztos lehet találni egy társaságot, alapítványt, amelyik azzal foglalkozna, hogy te némi pénz ellenében embereket hajóztatsz. Van pl. egy ilyen Angliában ( jst.org.uk/ ), amelyik enyhét sérült emberekkel hajózik szerte a világban. Ők kezelik a vizotlákat, felügyelet alatt, stb.
Ez célnak is nemes és a hajónak is jó.
Bocs, ha hozzánemértésemmel beleszólok olyan dologba, ami a magánügyed. De szegény embernek kompromisszumot kell kötnie. És gondolom a hajó is olyan, mint minden jármű: használni és gondozni kell, különben hamar az enyészeté lesz.

abraxas 2012.08.07. 13:51:33

@silvermoon: Rágugliztam, tényleg gyönyörű hajó!
Jó szelet és sok vizet a tőke alá!

silvermoon 2012.08.07. 13:58:27

@Kis ember: Bizony igazad van. Itt ezrevel allnak a hajok evekig annelkul, h barki is menne veluk valahova. Vannak akik megtehetik, h statuszszimbolumkent tartanak hajot. Az utaztatast es a melytengeri horgaszatot en mar regota csinalom (feketen). De ujabban nagy az ellenorzes. Kell hozza nagyon komoly biztositas es kaptain licenc. Mind aketto huzos arban. Akar hogyan toprengek egyetlen megoldast latok. El kell adnom a hazikomat, amit ugysem szeretek, es nekem is a hajon kell elnem ami nem eloszor fordul velem elo az eletben. Akkor meg tudom csinalni a Captain licenc-et es a biztositast is el tudom kezdeni fizetni. Ezutan mar valahogy majd megindul a malom. Meg van ugyan idom, mert az "oreg" le szeretne menni a hajoval panamaba ahol tavoli rokonai elnek, szinten idos emberek. Ott kivan meghalni. Ezt ma beszeltuk meg. Igy en is nyerek kis idot. Persze en viszem le Ot, ill. egyutt megyunk. Es meg az is szerencse, h itt a hurikan sezon. Igy csak 2-3 honap mulva lehet indulni. Addig O ki fizeti a parkolast. So alakul a dolog. Talan megsem kell megzavarodnom a ram eso " terhektol". Koszonom, h egyuterzel es segiteni probalsz, joleso erzes, h vannak emberek akikel meg lehet beszelni dolgokat. Az itteni magyarok nem ilyenek. HA ezt megtudjak evekig nem allnak majd szoba velem. Igy jobb ha halgatok a dologrol. BAr nem sokat erdekel a velemenyuk az irigykedoknek.

silvermoon 2012.08.07. 14:17:14

@abraxas: Koszi..!! Amit a net-en latni lehet azok elegge egyszeru hajok. Nincsenek extrak rajtuk. Az "en' hajomon sok minden mas -van teto a nap es esso ellen es hatalmas mereg draga napelemek. Nagyon komoly electronika radar stb..Melyhuto (fagyaszto) jo nagy. Kulon hutoszekreny, csodalatos belsoseg es minden a leg extrabb. Az "oreg" imadta a hajojat es penze es szaktudasa is van hozza.Igazi oreg tengerjaro ember.So en meg mindig nem tertem magamhoz. Nem tudom hogyan tudnek feltenni nehany kepet mert a computerhez tok hulye vagyok. Talan a fiam majd segit.

Grigorij Sandorovics 2012.08.07. 14:53:28

@silvermoon:
Gratula! Erzem - eleteddel ki(meg)erdemelted EZT. Ezert kocentralj, keszits eloszamitast, talan mas kikotok kozott kotorj. Vagy talan mas orszag (talan Kuba?) is lehetne...
Vagy - tarsat keresni az uzemelteteshez (jo cimbora kell).

Kis ember 2012.08.07. 16:21:43

@silvermoon:
Nahát, Panamában leszel?
Én is arra járok, december 17-én (www.cruisecheap.com/14-night-panama-canal-cruise_disney-wonder_12-9-2012.html?CID=230044).Majd ha látom a hajód, akkor integetek a 14-ikről. :)))

silvermoon 2012.08.07. 17:08:23

@Kis ember: Nagyszeru !! Itt megtalalsz: 9*30 N 78*30 W.
Eleg vad videk de kedves emberek elnek arrafele.

silvermoon 2012.08.07. 17:12:03

@Grigorij Sandorovics: Ha valasztani lehet inkabb en is panamaban maradok. Az arak rendkivul alacsonyak, az emberek baratsagosak. Ezt az oreg baratom is igazolja de en is jartam arra bar csak rovid ideig. Csakhat a gyokerek. VAn itt egy 14 eves kisfiam akitol nehezen valnek meg. De az ido majd meghozza a megoldast. -remelem-.

harpi4 2012.08.07. 19:53:06

@silvermoon: Igazán őszintén örülök a szerencsédnek. Olyan akár egy igaz "fairy tale". Amint már írtad is, látom gondolkodsz a probléma megoldásán. Ha elég pénzed jön össze, és megszerzed a captain licencet, talán érdemes lenne körülnézni valami itthoni utazási iroda iránt, ami a gazdag magyarokat utaztatja ide-oda a világban, hátha tudnál velük is kötni valami chartert, a pénzes itthoni sznobok meghajókáztatására. A hülyeségeiket csak rövid ideig kell elviselni, és talán jó hasznot is húzhatnál belőlük. Nos ez csak egy ötlet, de szerintem sokfelé szét kell nézned, hogy megtarthassad a hajódat, sőt akár jobb életkörülményeket is biztosíthatna a számodra. Mindenesetre sok sikert és sok erőt kívánok mindehhez.

silvermoon 2012.08.07. 20:53:13

@harpi4: Koszonom, jol esik, h nem irigykedo kotekedo leveleket kapok toletek, hanem biztatast es batoritast. Irdatlan szerencsem van ilyent meg almodni sem mertem volna. De sajna semmi sem olyan egyszeru mint az ember gondolna.Az itteni magyar" baratok" nem ilyenmek. Sokat agyalok es tuti, h ki is talalok majd valami okosat. Ujra fektelen vagyam tamadt tengerre szallni ami mar kezdett csillapodni. Ezert sok mindenre kepes vagyok. CSak az elso napok nehezek. Szerencsere van idom. A hurikan szezon is jo valamire.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.07. 21:03:28

@silvermoon: Végülis ha eladod a házad lakhatsz a hajón és az árából meg tudod oldani egy darabig a hajózást. Nemrég járt nálam egy ismerős, kint voltak Kubában vitorlázni. Van ott egy német aki charterhajókat üzemeltet ott. Lemegy a nép a világ bármely országából, kibérli a hajót és élvezkedik, tejel a németnek, majd hazatér. Ha a németnek működik, tán neked is menne. És Kuba onnan csak egy ugrás. Bár nem tudom mint USA állampolgárnak hagynák e? De mint magyarnak? Esetleg csinálsz egy céget Grigoríjjal, talán a volt testvérrel jobban szimpatizálnak a kubai elvtársak.
@apiesze: Az ajándékozás az illetékmentes szülő-gyerek közt, de az ügyvéd AZ nem.

apiesze 2012.08.07. 21:22:05

@A Tengerész: Így igaz, az ügyvédi ellenjegyzés szükséges, de csak ingatlan esetén (az ára 50.000Ft + ÁFA +6.600Ft földhivatali díj)

silvermoon 2012.08.07. 21:35:05

@A Tengerész: Nem eloszor fordulna elo, h hajon lakom. Meg a balatonon is laktam egy kis 18-as oreg vacakban a terhes felesegemmel vagy 4-5 honapig. Oszesegeben eveket lehetne oszeadni a hajon lakas-bol. Soha semmi bajom nem volt vele. Nem kell fuvetnyirni es sok olyasmit csinalni a mihez nincsen es nem is volt kedvem soha. So valoszinu ez lessz a vegso megoldas mivel amugy is tobbet szeretnek a hajon tartozkodni mint a hazban plane miota" prima jo " szomszedaim lettek. A bussines elegge vonzo. CSak ne lennek ilyen lusta dog. Mindig csak azt akarom csinalni amihez kedvem van -mostanaban-. Persze a hajoert sokmindenre kepes leszek. Bocsi, mi nem is ugyvednel voltunk, csupan kozjegyzonel. Az meg csak 15 dollart kert.Az ajandekozas gift meg adomentes.

Kis ember 2012.08.08. 08:00:47

@silvermoon:
"Bocsi, mi nem is ugyvednel voltunk, csupan kozjegyzonel. Az meg csak 15 dollart kert"
Azt hiszem emigrálok az USA-ba. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.08. 08:09:39

@Kis ember: Hehe. Nekem 22ezrembe került az a papír amit a közjegyző írt, hogy igazolja, hogy előtte kijelentettem, hogy a hajót saját magam építettem. Ha nem viszek ilyen papírt a hatósághoz, akkor nem regisztrálták volna a hajómat.

silvermoon 2012.08.09. 20:56:09

@A Tengerész: Ehhez jobb ha nem is szolnek hozza ha kibirnam.. Ami otthon megy manapsag.. az mar felul ir minden kepzeletet. Olvastam mibe kerul egy auto fenntartasa.. nameg nemreg az emesztogodorrel kapcsolatos eszement adotorveny. Mikor fuvarozo voltam otthon kotelezni akartak, h fizessek CB adot. Be mentem es mondtam majd ha ti fingottatok az etert akkor majd fizetek. 7 evig nem fizettem 1 vasat se. "akkor meg meglehetett tenni ilyesmit". MA mar nem usznam meg ilyen siman -valoszinuleg-.

silvermoon 2012.08.09. 20:57:19

@Kis ember: En meg elmennek kozjegyzonek magyarorszagra.....
süti beállítások módosítása