Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2010.12.09. 09:24 :: A Tengerész

Reggelizés közben az ablakon kitekintve egyszercsak megindultak a parti fák és felnyögtek, csikorogtak a kikötőkötelek. Szóval tekeregni kezdett Amapola, megjött az a viharos erjű szél, amit a meteorológusok megjósoltak. Kimentem, meghúzogattam a ponyvát tartó gurtnikat, ellenőriztem a kikötőköteleket. Közben  összefutottam a pontontuningoló fiúkkal, akik nehéz feladat előtt állnak. Az a helyzet, hogy a SZENT ISTVÁN PARK II.(nevű kikötőponton) mellettünk suttyomban elsűlyedt. "J" ugyan észlelte a dolgot, de én annak tudtam be a vízfelőli oldal mélyebbre merülését, hogy a néhány napja lecsökkent víszinttől a parton felült, így a másik oldala mélyebben merül. Nos valóban ez történt, csakhogy ezek szerint volt ott egy lyuk a vízvonal felett, ugye ott rohad legjobban a hajó, ahol hol víz van, hol levegő, szóval amikor az víz alá került, szépen elkezdett becsorogni az úszótestbe a duna és a ponton, mint a kankutya amikor meglocsolja a villanyoszlopot kiemelve a partra támaszkodó végét, a másik végével elmerült egészen addig amíg a kötelei engedték. Szóval "J"-nek mint mindíg, most is igaza volt. Nos azt eszelték ki a profik, hogy azt a pontont, amire én vagyok kötve elsülyesztik a búvónyílások pereméig, összekötik a ronccsal és elkezdik kiszivattyúzni a vizet az "én" pontonomból, mire az kiemeli addig a roncsot, hogy az is szivattyúzható legyen. Elég szomorúan vakarták a fejüket a fiúk  de én igyekeztem vígasztalni őket, hogy milyen kellemes lesz hóesésben csinálni jövő héten, esetleg ha még a víz is elkezd befagyni. Mindenesetre ha kezdődik a manőver, elkötünk tőle jó messzire.

A becsület megkívánja hogy elismerjem, igazságtalan voltam a Dipol kft-vel, amikor kicikiztem, hogy nem küldtek bankszámlaszámot. Ugyanis az első, gép álta automatikusan generált rendelésfogadás legeslegalsó sorában volt egy megnyitható link, ami egy pro-forma számlát mutatott, tehát annak rendje-módja szerint tartalmazta a bankszámlaszámot, csak én az utolsó sorokkal, amik általában  reklámok, meg vírusölő figyelmeztetések úgy vagyok, mint a levélszekrénybe bedobált szórólapokkal, azokat szórom (kukába), ezeket nem olvasom. A 24 órás szállítást meg ők a vételár átutalásától értik és meg kell értsem őket, ebben a nemfizetős világban ez egy önvédelmi reflex. A pénz ma elment, ha holnap megjön a cucc egy szavam se lehet.

12:23 Most jöttem vissza a vízhordásból. Bár rozsdamentes édesvíztankjaim vannak, nem isszuk a tárolt vizet, igazából nem is tudom miért, mert az biztos, hogy sokkal tisztább, mint az a csővezeték amin otthon jön a víz, amit simán iszom a csapból. Mondjuk az otthoni víz az folyamatosan áramlik a vezetékekben, tehát talán nem tudnak benne a pangó vízben honos bacik megteremni, bár hogy mi a helyzet a víztározókban amikbe a kutak vizét betöltik, mielőtt az elosztóvezetékbe engednék, nem tudom. Szóval rendkívül takarékos módon megvesszük a legolcsóbb buborékos ásványvizet és itt a Sintexkernél akikkel jóban vagyok, van egy ivóvíztisztító berendezés, abból hozok a hajóra alkalmanként 8-10 másfélliteres palackkal. Ezt a vizet keverem 2:1 arányban az ásványvízzel. Így csak egy kicsit szénsavas, de az éppen elég. Miközben csordogált a víz a PET flakonokba, felhívott a Dipól, hogy holnap jön a cucc, szóval úgy néz ki működni fog életem első internetes vásárlása. Talán én vagyok konzervatív, de valahogy abban hiszek, hogy elmegyek a boltba, megfogdosom, megszaglászom, megrángatom, kipróbálom, kikérdezem a kereskedőt, stb. Mondjuk voltak rossz tapasztalataim. Pl. amikor a második feleségem kitette a szűrömet és új otthont kellett teremtsek gyakorlatilag romokból, a végén vettem szekrényfalat. Egy elég drága bútor volt ráadásul, minta után ment az értékesítés, kiválasztottam és lapra szerelve hozták. A könyvszekrény  ajtókat elsőre azért kellett cserélni, mert majd az összes üveg törött volt, másodszorra, meg, mert nem passzoltak a korpuszhoz. Bizonyos összeszerelő elemekből felesleg, másokból hiány volt. Bizonyára minél öregebb az ember annál több ilyesmit él meg, nem feltétlen antik maradi vénség az, aki ódzkodik a távvásárlástól, csak tapasztalt és kissé pesszimista. Az ember optimistaként születik és pesszimistaként hal meg én már közelebb vagyok  a hullaátmenethez, mint az origóhoz. Néha csábító dolgok vannak az Ebayen.  "RP" Itt a szomszédos Ausztráliában rendszeresen vásárol ott. De énnekem mindíg az jut eszembe, hogy megrendelem, kifizetem, sőt esetleg ha a tengerentúlról jön szállítással, vámmal, aztán kibontom és kiderül egy rakás szart vettem.

Visszatérve ma hem lessz deckmeló az biztos. Beretvál a szél, taszigálja a hajót, szegény Feriék a pontonokon lógnak és talán csak azért hegesztenek szakmányban, hogy a piros varrat kicsit átmelegítse fagyott kezeiket. Ezek azok a melók amiket nem lehet eléggé tisztelni. Hálát adok az Istennek, hogy nagyjából kimásztam már ezekből, de sose felejtem el, amikor az első hajómat építettem egy társaház udvarán hóesésben, amikor már nagyon fáztam és az ujjaimat se tudtam mozgatni, bementem a kazánházba és addig ültem a kazán tetején  amíg izzadni nem kezdtem, aztán menjtem vissza a hajóhoz. Vagy  pár éve az akkor még hőszigeteletlen hajón belül dolgoztam minuszban és szinte sütött a hideg fal amikor közel voltam hozzá, a decken meg, vagy korábban házépítés közben Balatonon miket fagyoskodtam össze. Ha van valamiféle statisztikai kiegyensúlyozottság az ember életében, talán kiérdemeltem azt, hogy most ilyen időben ki se dugjam az orromat a meleg hajóból. Nemrég mondta a rádió, hogy 170 km/h szelet mértek a Bakonyban, én amiben személyesen voltam az 130 volt, az Siófokon a kikötőben álló hajók felét letépte, ahol a kötél bírta ott kikötőbikákat tépett ki, csak remélni tudom, hogy nem jön ide, mert azt aligha ússzuk meg kár nélkül.

19:08 Belo írja, hogy evett fantasztikus szalontüdőt. Annyira beleette magát a gondolataimba ez a szalontüdő (és nem én ettem bele a gyomromba), hogy amikor pár napja elvillamosoztam a  https://www.youtube.com/watch?v=C7AKPYyc08A film felvételi helyszine előtt (amúgy az Erzsébet királyné úton a Kolozsvári piacon lévő bádogbódé, jókat ettem ott párszor és beszélgettem a "tudományos ember" főnökkel), összefutott a számban a nyál a filmre gondolva. Le is száltam, de sajnos nem volt szalontüdő az étlapon. Mondjuk a rántott csirkemáj sültkrumplival amit helyette ettem, az se volt rossz, de hát szalontődő-zsemlegombócra voltam beindulva.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr732503772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2010.12.09. 15:49:56

Épp most néztem a neten, hogy a Balaton Máriafürdőnél meg Fenyvesnél teljesen kiment a partra. Keresztbe rakom az ujjaimat, hogy felétek ne menjen a nagy vihar, vagy legalábbis Csepel csücskéhez érve mérséklődjön.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.09. 19:02:33

@temtom: Ott mindíg árvíz van, ha sok a víz a Balatonban. Lapos a part, sekély a víz. Amikor néhény évvel ezelőtt a víz leapadt a balatonban, a polgármester testületi ülést tartott egy homokszigeten, hogy a kormány csináljon már valamit, mert ha ennyirte nem lesz víz akkor minden idegenforgalmi bevétele ugrik a községnek. Aztán amikor meg sok lett a víz megint látom a TV-ben sopánkodni. Csak azt tudnám mit tehet a kormány?? Főleg, hogy a szakértelmet, ha vízügyes, a bősnagymaros óta gyűlöli valamennyi rendszerváltó, mert sötét folt a lelkiismeretükön az a rengeteg milliárd amit akkor a szélbe szórtak. Keményen fúj itt is nálunk, de ha erősebb nem lesz, nem lesz gond. Holnapra már enyhülést jósol a rádió.

beho 2010.12.09. 20:56:15

Feleségem nem szereti ha szalontüdőt főzök, mert szerinte büdös. Azért évente legalább egyszer főzök, petrezselymes, borsos zsemlegombóccal. Eldöntöttem: még az idén megint készítek egy nagy adagot, ha nem lesz ehetetlen viszek Neked kóstolót.
A "tudományos ember" apukája még él, azt hiszem 96 éves, a múltkor az MR1-en beszélgettek vele. A papa másik fia Bábel Balázs Kalocsai Érsek. Ha néha a pléhcsárda felé visz az utam, biztos, hogy eszem vagy haza hozok rántott csirke májat. A szomszéd kerületben lakom, azt nem tudom, Te hogy kerülsz oda, arra?

beho 2010.12.09. 21:13:17

Idősebb Bábel Balázs 90 éves.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.09. 21:48:40

@beho: Kicsi a világ. Juditka egyik kollegája hordta onnan valamikor be a melóba a rántott csirkemájat, aztán amikor beütött a munkanélküliség én mentem érte. Valahogy minden "beszélgetős" emberrel megtaláljuk egymást. Így került szóba a testi és lelki táplálék kapcsán az érsek testvér is. Amikor láttam a jutubon a filmet amit a Kisember küldött, egyből tudtam hol készült.

abraxas 2010.12.10. 09:30:56

Szégyenkezve kell bevalljam, az eddig felsorolt (és ünnepelt) étkek bármelyikével ki lehetne üldözni a világból :o(
Érdekes módon nálam mindazon állati szervek, amelyek nem tartalmaznak túlnyomó arányban harántcsíkolt izomrostokat (lásd: hús :o)erősen a felejtendő kategóriába tartoznak.
Kivételként a pacal erősíti a szabályt :o)))

Mihalik Péter 2010.12.10. 12:36:51

@abraxas: Ízlések és pofonok különböznek, ez tény. Életem legjobb csirkemájas szendvicsét a Közvágóhíd HÉV végállomásnál lehetett kapni, kb 20 évvel ez előtt. Egy jegyeladó bódéból kialakított büfében hatalmas hamburger puffancsba volt töltve salátalevélre egy jó adag borsos-majorannás-hagymás csirkemáj. Ezt bevágta a büfés a mikróba és már lehetett is enni a gőzölgő csodát. (basszus: folyik a nyálam...)

abraxas 2010.12.10. 15:21:38

@Mihalik Péter: hehehe... Emlékszem még az orosházi Baromfi Feldolgozó vezérkarának arcára, amikor a lenyűgözési célzattal elém rakott spéci libamájakat (pl: Tokajiban pácolt és szarvasgombával töltött) köszönettel ugyan, de visszautasítottam.
Azt hiszem, egy eleven marslakóra se nézhettek volna nagyobb megütközéssel ;o)
süti beállítások módosítása