Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2023.01.11. 23:37 :: A Tengerész

Emlékezetblog harmadik fejezet.

Ebben a pillanatban vágott belém a gondolat, hogy valamit rosszul írtam korábban! Ugye nagyapám az első világháborúban rokkant meg, ami 1914-ben kezdődött. Anyám 1909-ben született, az Erzsi meg két évvel korábban, tehát amikor összeházasodtak a nagyszüleim, a nagyapám még nem lehetett háborús rokkant. Szóval az az édesbús történet, hogy a megesett cselédlány és a nyomorék katona egymásra találtak, csak az én fejemben kerekedett ki, a valóság valahol máshol lehet. Hogy hol azt már soha senki nem fogja kideríteni, de bevallottam, így tán nem fogtok hazug történet kitalálójának nevezni. Átírni nem fogom, mert nem tudom valójában hogy történtek a dolgok és sajnos megkérdezi sincs már kitől. Ez egy ilyen kesze-kusza visszaemlékezés.

Nem lehetett könnyű nagyanyámnak kordában, és főleg anyagilag a víz felszínén tartani a családot. Nagyapám keresete meglehetősen bizonytalan volt. Az alkalmi munkák, amiket  végzett, aztán később a háború után egy kézzel is lehetett végezni, nem lehettek gyakoriak, ráadásul nem sokat törődött a családjával. Nagy volt az önállósága és bizonyos tekintélyt élvezett cselédkörökben, de még a nagyságáknál is, ő volt "a Závori úr" aki hazacipeli a piacról a kosarakat, akit ezért néha behívnak valamire és a magányos nőknek néha jól eshetett egy  férfiember alkalmi társasága. Nagyanyám ezt a maga egyszerű nyelvén úgy fogalmazta meg "kurvázott". Anyám időnkénti elszólásaiból tudom (azt hiszik a felnőttek, hogy a gyerek nem figyel és nem jegyez meg semmit amikor ők beszélgetnek miközben a gyerek úgy tűnik elmélyülten játszik) nagyanyám legalább egyszer rettenetesen megvert egy alkalmi hölgypartnert. Nagyapám a ritka pénz mellett soha nem hozott a gyerekeinek semmit, pedig anyám szerint lett volna alkalma rá, például amikor dolgozott a péknek és az még fel is kínálta neki, hogy vigyen haza a gyerekeinek a levagdosott sütemény szélekből (ami tudvalevőleg a legfinomabb), de méltóságán alulinak érezte elfogadni. Ami viszont pozitív, nem ivott. Pedig gyakori oka volt ez akkoriban a családok széthullásának, de ahogy anyám fogalmazta "józan bolond volt". Ridegszívű, önfejű és amatőr politikus. A mindene volt a pofázás valamely alkalmi társaságban a politikáról. Pláne a két világháború közti zavaros időkben. Pedig amatőr létére egész tehetséges lehetett, mert kicsit előreugorva az időben, anyám mesélte, hogy amikor Sztálingrádnál megverték a németeket, megjósolta, hogy Németország elvesztette a háborút. Nagy bánatára  elvették a szavazati jogát. Ez úgy történt, hogy egyszer felvett egy eldobot, de még érvényes villamosjegyet és megpróbált vele utazni. De a kalauz észrevette, rendőrt hívott, eljárás lett a dologból. Mint háborús rokkant talán elnézésre számíthatott, de megfosztották a polgári jogainak gyakorlásától, amit nagy sérelemként élt meg.

A Mancival is egyre több volt a baj. Abban az időben nem sokat lelkiztek a gyerekekkel, az anyja rendszeresen megverte, de ez a szokásos módszer nem használt, még csak többet szökdösött. Aztán rátalált a hivatására. Hogyis mondjam.... amikor egyszer nagyon csúnyán összevesztek az anyjával, a képébe vágta, " Nem érdekeltek, elmegyek, kenyér a kezemben azt csinálok amit akarok!" Nagyanyám csak annyit válaszolt ; "Kezedben? A lábad közt" Hát igen, mit szépítsem, Manci néni a testével kereste a kenyerét, rendes bárcás, azaz nyilvántartott kéjhölgy lett és eléggé felvitte az Isten a dolgát, mert katonatisztnél nem is nagyon adta alább. Ahogy mostani eszemmel látom, akkortól történhetett a teljes elszakadása a családjától. Erzsi nagynénémmel ( a későbbi Nenével) egy házban laktak a Petneházy utcában, de még csak beszélő viszonyban se voltak. Itt is nyitva hagyok egy szálat amivel majd folytatom.

Erzsi "jó lány" volt, szorgalmasan járt a polgáriba de ugye az a négy elemi után volt még négy év, szóval tizennégy éves korára végzett. Továbbtanulásra remény nem volt, mert nem volt miből. Ügyes keze volt, a paszományárugyárban kezdett el dolgozni. Azokban az időkben mindenféle sújtások díszfonatok ékesítették még a civil ruházatot is de az egyenruhákat meg különösen, ez mind gépesíthetetlen kézimunka volt, ebben jeleskedett. Már felnőttként tőle tanultam meg bojtot készíteni (ez a tiszti kardbojtokhoz volt fontos, otthon meg minden bútorkulcson lógott egy), de még hálót "neccelni" is.  Sajnos mielőtt még valami pozitív is történhetett volna vele az igazi felnőtt életben, megkapta a "morbus hungaricus"-t, azaz a tüdőbajt. Gyakori volt ez a rosszul táplált, nedves, penészes, fűtetlen lakásokban tengődő szegények közt és még nem létezett a Penicillin. Szanatóriumba került, azaz nagyon hosszú időre kiesett a családi jövedelemtermelésből, sőt még pénzbe is került. Ráadásul a szanatóriumi kezelés ellenére, ami alkalmas gyógyszer híján csak a svábhegyi jó levegőn való pihentetésből állt, az állapota tovább romlott. Egészen szörnyű dolgokkal próbálkozott akkoriban az orvostudomány, a beteg tüdőt "feltöltötték" valamivel, végül egyszerűen (?) kivágtak belőle egy tüdőlebenyt. Ettől kezdve fél tüdővel élt. Ráadásul a betegség rendkívül fertőző, bár már teljesen gyógyult volt, de élete végéig külön pohárból ivott. Egyszer kisgyerekként egy gyönyörű, csiszolt, csattanós fedelű üvegcsével kezdtem el játszani, amit, bár sokszorosan tisztára volt mosva gyorsan kikaptak a kezemből, mert ez volt annakidején a Nene köpetgyűjtő üvege. Volt egy reményteljes fiúja,

20230113_120712.jpg

azokban az időkben az volt a világ rendje, hogy a lányoknak elkezdtek udvarolni a fiúk, aztán összeházasodtak és gyerekeket szültek. Lehetőség szerint minél többet, mert a gyerekek fele meghalt torokgyíkban és egyéb betegségekben még öt éves kora előtt. Ha egy asszonyt az én gyerekkoromban megkérdeztek hány gyereke van, rendszerint ilyen válaszok hangzottak el, "hatot szültem hármat neveltem", szóval három meghalt gyerekkorában. Az ember mindenhez hozzászokik, a tragédia annyira természetes volt, hogy nem csináltak belőle olyan nagy ügyet mint manapság, anyám úgy mondta, legyintettek, "por seggibe más helyibe". Nene bár  több év után kikerült a kezelésből, de ki vesz feleségül egy lányt fél tüdővel? Egyedül maradt és megkeseredett. Itt is nyitva hagyok egy szálat.

Anyám élte az utcagyerekek rendszabályozottabb, de vadóc életét. Járt az iskolába rendesen ahogy kell, mert egész életében iszonyatosan fegyelmezett volt, de amúgy, talán azért is, mert a sok gond mellett nagyanyám túl sok figyelmet nem fordított rá, meglehetős szabadságot élvezett, ha amúgy a kötelességeknek eleget tett. Rendkívüli önállóságra tett szert már kisgyerek korában is. Amiből csak lehetett pénzt csinált. Túrta a szemeteseket és ami használhatót talált eladta, a pénzt "befektette" abban a korában, amikor az átlag gyerekek még a számolással küzdenek. Rejtett kötényzsebeiben kezelte a forgótőkét, miközben kapálta a kukoricát, etette, gondozta az állatokat és folyamatosan tanulta az "élet"-et. Az iskolákat időnként meglátogatták a kegyelmes, méltóságos asszonyok, arisztokrata, mágnásfeleségek, akik a maiakkal ellentétben igyekeztek a szegények segélyezésében élen járni. Ő valahogy mindig kiszimatolta, hogy mikor jönnek, általában az ünnepek előtt, és olyankor a legócskább cipőben, ruhában ment iskolába, így biztos felkerült a cipővel, ruhával magajándékozandók listájára. Amikor megkérdezték, már mondta is, hogy hányas a lába és hogy az apja hadirokkant és hárman vannak testvérek és hogy éhes. És ez mind igaz is volt, szóval mégcsak nem is hazudott. Csak ismerte "a dörgést" ahogy akkoriban mondták. Amit a pénzről tudok azt tőle tudom. Ha ma élne, tanszéket nyithatna a Corvinuson. Világ életében szegénységben éltek, de mindig megvolt mindenük ami kellett. És ezt tizenöt éves kora után ő biztosította a családnak. Ha anyám lett volna a pénzügyminiszter 1989-től (akkor még csak 80 éves volt és az esze mint a borotva), ma Európának VALÓBAN a középhatalma lennénk, nemcsak mint a mostani vicces minielnök vágyálmaiban.

1918-ban kitőrt a spanyolnátha. Ahogy anyám mesélte, nem volt olyan ház ahol ne lett volna halott. Az emberek hullottak mint a legyek. Ők megúszták. Aztán '19-ben jött a kommün. A történelmi hátteret nem részletezem, az ő életükben nem sok változást hozott a "dicsőséges" 133 nap. Miután mai szóhasználattal "mélyszegénységben" éltek, felkerültek a megsegítendő családok listájára. A kommunisták egy proli-mennyországot álmodtak. A "Lenin fiúk" rettegésben tartották az arisztokráciát, egy korábbi ismerős széntróger egyszercsak megjelent bőrkabátban, suvikszos bilgeri csizmában, revolverrel az oldalán, ő lett a környék ura. Nagyanyámat a gyerekekkel elvitték az Andrássy útra  egy palotába és mondták, hogy mostantól itt fognak lakni. Akik benne laknak, majd beérik kevesebb szobával. A halottsápadt méltóságos asszonyt nagyanyám, akitől anyám a praktikus gondolkodást örökölte, nyugtatta meg; "Ne féljen méltóságos asszony, nem jövünk mi ide! Hova raknánk a kecskét a disznót, meg az aprójószágot?". Alighanem tisztában volt vele, hogy ez a forradalom nem lesz hosszúéletű. Nem is lett. Minden maradt a régiben, a komisszár meg megint szenet trógerolt, anyám mindig a frászt hozta rá, mert ahányszor csak meglátta utána kiabált: "Hová lett a revolver a valagáról?"

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5018022832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása