Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2019.11.18. 15:25 :: A Tengerész

Ezt most gyorsan leírom mielőtt elfelejtem. Ebéd közben hallgatom a Klubrádiót. Bizonyos Horváth Balázs nevű jeles tudóst egyetemi tanárt faggat a kérdező az új könyve kapcsán. Szóval a rend kedvéért leszögezem ez egy könyvreklám.  A  szerző súlyos kijelentéseket tesz, melyekről nem nyit vitát, de nekem megáll a villa a számban. Nyilván egy fizetett reklám-interjú során nem várhatom el a riportertől, hogy ízekre szedje, megpróbálja cáfolni az interjúalany állításait, de azért némi halvány visszakérdezés elvárnék. Semmi! Na megguglizom a szerzőt és a könyvet, ő az: https://www.numero7.com/konyvesbolt/9789634930617/horvath-balazs/a-beteg-bolygo-a-fenntarthatatlansag-es-a-betegseg-kulturtortenete.html Ilyen sort ír az ismertető és ez a mondat többször is elhangzott mint tényállítás a reklámriport során: ".....az egyéni életminőség valójában nem javult, hanem romlott. "  A riportból kiderült, hogy a tudós az elmúlt 12000 (!) évet vette górcső alá.

Nagyon utálom amikor az amatőrök belepofáznak egy tudós megállapításaiba, sajnos az Interenet elhozta azt a  szabadságot, amikor egy tahó bármilyen fórumon leugathat egy akadémikust A tahók el is hiszik magukról, hogy néhány perces szörfözés a Wikipédián és máris olyan tudás birtokába kerültek, hogy képesek eldönteni, kell e atomerőmű, vagy inkább elég a napelem minden tetőre. Hogy kell e védőoltás, vagy kenjünk be minden gyereket körömvirágkenőccsel. Ésatöbbi. Szóval nem szeretnék tahó lenni. De azért könyörgöm EZT állítani....nekem szükségem lenne némi indoklásra is. Nyilván ez a könyv (ami ráadásul egy többkötetes enciklopédikus mű első kötete) az indoklással foglalkozik. Buzog bennem a tudásvágy, de AZÉRT 5323 Ft-ot (hogy jött ki ez a szám? jó tudom a 6500-nak a 20 %-a , de akkor is...) kiköhögni netán azért, hogy megpukkadjak a méregtől, mert nem értek egyet a szerző válaszaival, NEKEM nagy kockázat. Esetleg ha érvényes  lenne rá a 14 napos visszafizetési garancia, mint az egyéb netes áruvásárlásokra...

Én nem vagyok tudós. Tehát nem látok vissza 12000 évvel ezelőttre. Lehet, hogy eltelt belőle 11930 amikor VALÓBAN semmi se lett jobb, de hogy az utóbbi 70 év alatt amire én mint gondolkodó lény vissza tudok emlékezni, az ember életminősége, legalábbis amit ÉN annak gondolok rengeteget javult, ennek az ellenkezőjéről nehéz lesz engem meggyőzni. Kisgyerekként fűtetlen szobában aludtunk, sokan a vizet az utcai, kútról hordták, klotyóra az egész emelet ugyanarra járt a gang végére, hetente jóesetben egyszer fürödtünk melegvízben, ha egy asszonyt megkérdeztek hány gyereke van, általában olyasmi volt a válasza, hogy "ötöt szültem, kettőt neveltem fel". Mert a gyerekek több mint fele meghalt 10 éves kora előtt olyan betegségekben amiben ma egy se hal meg. A fiam a tornaórán 8 éves korában eltörte a karját több darabra. Benyomtak neki egy drótot a velőűrbe, amikor meg összeforrtak a csontdarabok, kiszedték és nyoma se maradt a dolognak. Ha ez akárcsak 50 évvel ezelőtt történik, amikor a törésre csak a gipszelés létezett, esélyes lett volna, hogy egész további életére hibás marad a karja. Nem tudok más magyarázatot, a szerző állítására, mint hogy az "életminőség" alatt nem ugyanazt értjük mi ketten. Ha valaki tud feloldást a dilemmámra kérem jelezze!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1615311694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2019.11.18. 16:59:25

Szia Tengerész!

Anélkül hogy mélyebben utánna járnék a témának és a szerzőnek, pusztán azon információk alapján, amit Te itt leírtál, arra tudok gondolni, hogy egy mai ÁTLAG földlakó életminőségét vizsgálta. (ha már 12 ezer évet vett alapul, bizonyára a lassan nyolcmilliárd emberből is kiszámolt egy átlagost.) Nos az az átlag egyén életminősége tényleg nem lehet valami rózsás...

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2019.11.18. 21:22:27

Esetleg ha érvényes lenne rá a 14 napos visszafizetési garancia, mint az egyéb netes áruvásárlásokra...

Érvényes. Élj a jogoddal!
________________________________

bookline.hu/news/help.action#

Rendelés lemondása, elállás joga
Amennyiben egy beszerzés alatt álló tételt szeretnél lemondani, azt kérjük, jelezd Ügyfélszolgálatunknak.

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében a vásárló indoklás nélkül elállhat a vásárlástól az átvételtől számított 14 napon belül. Írásbeli lemondás esetén elegendő a nyilatkozatot elküldeni 14 napon belül. Elállás esetén a terméket saját költségen küldd vissza a Bookline ügyfélszolgálatának címére (1116 Budapest, Kondorosi út 3.), és a megérkezésétől számított 14 napon belül visszatérítjük a visszaküldött termék(ek) vételárát, valamint az esetlegesen felmerült, törvényileg meghatározott egyéb költségeket. Elállás esetén a vevőt csak a visszaküldés költsége terheli. Utánvéttel visszaküldött csomagok átvételére nincs lehetőségünk. Expressz kiszállítás esetén a normál árú házhoz szállítási díjat térítjük vissza.

Az átvétel módja nem zárja ki az elállási jog érvényesítését.

golbblog 2020.03.08. 21:17:40

Elolvasam a könyvet. Online vettem meg itt, ahol olcsobb: www.interkonyv.hu/konyvek/horvath_balazs_a_beteg_bolygo Nem rövid 495 oldal, tehát ahhoz, hogy vitatkozni tudj vele először végik kell rágni magad rajta. Viszont ha elolvastad, szerinem már nem fogsz vele vitatkozni. Lenyügöző, brilliáns és egyben realista. A könyv többek között nem arról szól, hogy egy-egy ember élete esetleg kényelmesebb lett az idők folyamán. Hanem arról, hogy te is most egészen biztosan rosszabb egészségi állapotban vagy mint az korodbeli gyüjtögető/vadászó ősember 12 000 évvel ezelőtt. Neki soha nem fájt a háta, 70 éves korában is jól hallott és látott és egészen biztosan, több jó foga volt, gyorsabban lefutott 100 métert, vagy akár 30 Km-et, jobb volt a BMI-je, változatosabban és tápanyagokban gazdagabban táplálkozott, egészen biztosan erősebb és kitartóbb volt minden tekintetben etc. De ajánlom elolvasni a könyvet, hogy tudj vele vitatkozni. Igaza van, a kipusztulás felé tartunk öles léptekkel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.08. 23:30:38

@golbblog: Welcopme aboard golbblog! Szeretnék hinni neked... még fontolgatom a könyvvásárlást. Nem akarok a könyvvel vitatkozni, mert nem olvastam. De ezt amit írtál háromszor is végigolvastam. Az szerinted nem paradoxon, hogy azzal szemben amit mint végkövetkeztetést levontál, 12000 évvel ezelőtt senki nem élt 70 évig, de még negyvenig, vagy 30-ig sem, nagy valószínűséggel meghalt szörnyű szenvedések közt az életmóddal vele járó sebesülésben, betegségben? Igaz, két nappal a halála előtt kifogástalanok voltak a fogai és a háta se fájt. Szóval ha MA mindenkit kivégeznének 35 éves korában, nyilván nem lenne szinte senkinek szüksége kardiológusra. Abban se hiszek, hogy az ősember aki gyakran dögevő volt és még a mammutsz@rból is valószínűleg kipiszkálta az ehetőt, egészségesebben táplálkozott mint én. Az afrikai oroszlánok természetes élőhelyükön átlag 10 évig élnek, állatkertben akár 20 évig is. Pusztulásuk fő oka Kittenberger szerint, hogy elveszítik a fogaikat, ez gondot okoz a zsákmányszerzésben és az evésben, így legyengülnek és éhen pusztulnak. Nagy dolog a tudomány, de szerintem 12000 évvel ezelőtti emberek életmódjáról biztosat senki nem tudhat. Szóval még mindig kételkedek.

golbblog 2020.03.09. 17:16:16

A könyv egyik fejezete pont az általad felvetettekkel foglalkozik hosszan. Amíg el nem olvastam még én is így tudtam mint te. Nem akarom lelőni a poént de a lényeg az, a születéskor várható életkor azért nőtt meg mert drasztikusan csökkent a gyermekhalandóság, és az orvostudomány megmenti azokat is akiket korábban nem mentettek meg. Ez jó lehet az egyénnek de egészen biztosan nem jó a fajunknak. Azzal, hogy mindenkit megmentünk, silányabb genetikájú lett az egész humán faj beleértve mindkettőnket.

Ugyanakkor a modern társadalomban 6-ból 1 megfogant embrió születik meg a többiek "elvéreznek" már az anyaméhben. Az az 1 lehet, hogy elél aztán 70 évig, de az esetek többségében úgy, hogy az utolsó 10 évében ilyen-olyan fogyatékossággal, hátfájással, izületi fájdalommal, se nem lát se nem hall rendesen. Ugyanakkor a természeti népeknél 1 helyett 4 születik meg. www.screencast.com/t/IM5GefKKUt Persze 2-öt megettek a tigrisek vagy eltiportak a mamutok, de a maradék kettő jó egészségben megérte a 63-65 éves kort, úgy hogy még az utolsó napokban is lefutott egy félmaratont. Tehát azok a gyerekek nincsenek beleszámítva az átlagéletkorba akik MEG SE TUDTAK SZÜLETNI! Az apa/anya dohányzása, elhízása, genetikai silánysága vagy az egyéb környezeti ártalmak miatt. De itt egy táblázat azokkal a betegségekkel amikben ők majdnem biztos nem szenvedtek: www.screencast.com/t/zxCZSvOQpols

Étkezés: Sokkal változatosabban táplálkoztak mint a civilizált ember: www.screencast.com/t/2XKx7JdCpJ4x

Ez a táblázat meg azt mutatja, hogy hiába igyekszel se te se én nem tudunk annyi hasznos tápanyagot bevinni a szervezetbe mint egy paleolit ember: www.screencast.com/t/edOgnUSQkC

A másik pedig az, hogy ez az életforma egészen biztosan nem fenntartható. Csak a te életedben a föld népessége megduplázódott. A föld véges erőforrásai nem tesznek lehetővég végtelen növekedést.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.09. 17:55:02

@golbblog: Köszönöm a részletes választ. Mindazonáltal elég szkeptikus vagyok. Az első bekezdés teljesen igaz, magam is úgy gondoltam, hogy az átlagéletkoron sokat ront a gyermekhalandóság. És igen, nyilván a fajnak nem tesz jót ha az amúgy életképtelenek tovább örökítik tulajdonságaikat. Viszont ha elfogadjuk a Taigetosz elméletet, nem lett volna Stephen Hawkingunk. Főleg azokra állhat ez, akik mesterséges körülmények során termékenyültek meg, ha a természet maga védekezik a fogamzás ellen annak lehet, hogy oka van....bár ennek ellentmond, hogy a versenylovakat kizárólag így nemzik, pedig ott aztán a maximális genetikai minőség előállítása a cél. Aztán...az ember értéke nem elsősorban a fizikai állapota. Még ha munkahipotézisként el is fogadom, hogy az jobb volt 12000 évvel ezelőtt... annak aki életben maradt, annak aki megélte a 60 évet (Továbbra se hiszem el hogy sokan lettek volna, ráadásul ha nem olyan messzire megyünk vissza az időben, csak annyira amiről hiteles írásos emlékeink vannak, nem volt jellemző a hosszú élet, pedig még nem ettek halogénezett növényi zsírt az emberek, se egyéb mesterséges élelmiszert. De senki nem élt 80 évig még gyerekkoromban sem. ), szellemileg minősíthetetlen volt az ember társadalmi értéke. Bár persze annak a kornak valószínűleg mások voltak az értékei, az élt sokáig és az ért sokat aki az ellenséges törzset hatásosabban fosztotta meg a zsákmányától, nem mellékesen a megölt ellenséget meg lehetett enni. Szóval az efféle tudományos kutatás érdekes, de a jelen korra semmiféle releváns tanulsága nincs, pedig úgy tűnik, hogy akik a híveivé váltak, valami visszahozandó aranykornak érzik, pedig nem az. Hogy mennyire fertőző az elmélet azt rajtad is érzem, ezt írod: "itt egy táblázat azokkal a betegségekkel amikben ők majdnem biztos nem szenvedtek". A táblázatnak meg az a címe: "Valószínű civilizációs betegségek." Innen a valószínűtől- a majdnem biztoson át már csak egy apró csúsztatás az "egészen biztosan". Ami ugye nagyon nem igaz. Mert honnan a fenéből tudnánk egy olyan ősről akinek legfeljebb a töredékes csontvázát tudjuk vizsgálni, hogy nem volt pattanásos az arca gombás a lábkörme és nem szenvedett depresszióban? De még véletlenül se szeretném ha azt hinnéd szándékosan ellenkezem, PLÁNE, hogy nem olvastam a könyvet, köszönöm, hogy megoszthattam veled a gondolataimat és kétségeimet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.09. 17:58:13

@golbblog: Ja és az utolsó két soroddal is maximálisan egyetértek, így-vagy úgy a Földanya ezt is meg fogja oldani, a dinoszauruszok 150 millió évig uralták a Földet és ma már csak pár gyík futkos a kertemben, szóval az emberiség problémája is meg fog oldódni. persze az ugyanúgy nem fog tetszeni az emberiségnek, mint az, ha hirtelen gyűjtögetéssel és vadászsással kellene megkeresni az ennivalónkat. Bár...LEHET, hogy ez lesz a nem is túl távoli jövő.

golbblog 2020.03.10. 11:01:51

"Aztán...az ember értéke nem elsősorban a fizikai állapota" - index.hu/tudomany/til/2020/03/10/kevesebb_iq/ - A könyv pontosan erről ír. Azaz mind fizikálisan mind szellemileg degenerálódunk.

Stephen Hawking: - Horváth Balázs szerint amivel hajlamos vagyok egyetérteni, teljesen mindegy, mert akkor született volna helyette valaki más hasonló kaliberrel. Nem véletlen, hogy sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy az adott találmány esetében kié az elsőség. Ha nincs Newton kb. ugyanitt tartanánk csak nem az ő nevét ismerjük.

A könyv egyébként enciklipédikus és általában minden állítása mellé találsz több forrásanyagot. A felhasznált irodalomjegyzék 12 oldal (minden oldalon kb. 30 könyv, tanulmány etc.) az internetes hivatkozok száma 298.
süti beállítások módosítása