Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2013.12.16. 23:42 :: A Tengerész

Ma ügyintézős nap volt. Többek közt bankba is kellett mennem. A közüzemi számlák és egyéb fizetnivalóim banki átutalással mennek. Ehhez a banknak megbízást kell adni a pénzszívattyúzók adataival. A minap felhív a mobil telefonszolgáltatóm, de bár magyarul beszél, hallom, hogy ez nem ember, ez egy gép, beszédszintetizátor. Közli velem, hogy tartozom nekik  ennyi és ennyi forinttal, amit ha nem fizetek ki akkor korlátozni fogják a telefonomat. Namármost az átutalást a bank szerverje végzi, annak a felszólításnak alapján amit a szolgáltató szerverje küld a banknak.  Ezekután ha az egyik gép úgy találja, hogy a másik gép keveset fizetett neki, akkor embernek álcázva felszólít engem, hogy fizessek. Arra gondolni se jó, mi van, ha többet fizet az egyik gép a pénzemből a másiknak mint ami jár, mert azt nem reklamálja a másik, én meg észre se veszem, mert ki a fene figyeli egyéb dolga mellett ezeket az átutalásokat? Van abban valami megalázó, amikor a gépek fingatják az embert.

Persze az ember se jobb. Imént a Rogán Antal egészen komolyan azt mondta bele a pofámba, az esti híradóban, hogy miután a bíróság nem volt hajlandó törvénytelennek minősíteni a svájci frank alapú hiteleket, ezért " a bíróság az emberekkel szemben a bankok pártján áll". Eszem megáll. A bíróság soha nem állhat senki "pártján", mert akkor az nem jogállam. A bíróság kizárólag a jog pártján állhat. A bírót kötelezi a tételes jogszabályok sokasága, nem dönthet "pártosság" alapon. Nem gondolom, hogy a Rogán olyan tahó, hogy ezt nem tudja. (perszepersze, tahó, de ennyire azért nem.) Viszont  pontosan tudja, hogy ez a duma a tahóknak tetszik. És miután a tahók többen vannak, mint a nemtahók, ezért biztos a szavazatok többsége. Ez a demokrácia csapdája, mindig a hülyék fogják irányítani az országot. Fontos, hogy minél többen legyenek, ezért minden olyasmit ami a népség kikupálódását segítené, oktatás, nyelvtanulás, egészségrenevelés,  lehetőség szerint korlátozni kell, innen a pénzeket  futballstadionok  építésére kell átirányítani, ott tovább butul és agresszívedik a plebs. A devizahitel meg pont olyan, mint amikor a jelenlegi rendszer által sztárolt, visszasírt, reinkarnálni rendelt  Horthy érában Mari néni 100 pengőt adott kölcsön Józsi bácsinak. A kölcsönadás pillanatában ez 200 kiló zsírszalonna ára volt. És írtak róla papírt ami úgy szólt, hogy  "adós köteles visszafizetni egy év múlva  200 kiló zsírszalonna árát".  Magyarul a zsírszalonna árához kötötték a tartozást, mert abban jobban bíztak mint a pengőben és milyen jól tették, mert egy év múlva már millpengőben számoltak, Mari néni ha 200 pengőt kap vissza, azért fél deka szalonnát se kapott volna. Létezne olyan aki erre azt mondja, hogy Mari néni ezért egy mocskos spekuláns? Legfeljebb csak egy  Fideszes. 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr45695854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tabulator 2013.12.17. 07:17:14

És ez a Rogán, milyen tragikus pofával mondta amit mondott. Ripacs, de nem esett ki a szerepéből (nem röhögte el magát).
Ez is a fidesz terve szerint történt, most akkor nem lehet hiteleseket menteni. Majd közvetlenül a választások előtt beindul a verbális adósmentés.Ma ez még korai lenne.
Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Artika2000 2013.12.17. 13:05:07

Az, hogy a bíróság független, meg a jog oldalán áll, egy vicc.
Nem kell sokat visszamenni a magyar történelembe, hogy láthassuk, hogy mennyire voltak függetlenek a bíróságok, ill. a napjainkban napi gyakorlat, hogy egy azon ügyben az első és másodfokon homlokegyenest ellentétes ítéleteket hoznak.

Aki követte az eseményeket, kétsége sem volt róla, hogy mi lesz az ítélet, tekintettel a bankárok és a bírói kar összetételére.

Gondolom az is teljesen rendjén való a devizás szerződések ügyében, hogy a bank hozhat egyoldalú szerződés módosítást, de az ügyfél nem, ill. az olyan banki költségeket is a változó árfolyamú devizában számol fel a bank, amelyet pedig forintban fizet ( banki költségek...).

Kár, hogy a narancshéj sok ember szeme előtt van és nem lát tőle az orrától messzebb.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.17. 18:59:16

@Artika2000: Welcome on board Artika!
1. Hogy mennyire tud a bíróság független lenni a hatalomtól, a politikától azon lehet spekulálni. De a cél nem lehet más,az lenne mindnyájunk számára az üdvözítő, tehát aki a bíróság függetlenségét gyengíteni akarja az a "nép ellensége" hogy ezt a sztálinista terminus technicust alkalmazzam. Végülis Rogán éppenhogycsak nem mondta ki,hogy a bírák a nép ellenségei, Gulagra velük! 2." Aki követte az eseményeket... Nem értek egyet az összesküvéselméleteddel. Nem gondolom, hogy itt a zsidólobbi működött. Bár kétségtelen, nem lévén devizahitelem (meg semmilyenhitelem se, világéletemben csak azt vettem meg amire megvolt a pénzem)nem "követem az eseményeket". 3.Én se gondolom rendjénvalónak, ha valóban ez van, de azt hiszem jelen esetben a Kúriának feltett kérdés nem erre vonatkozott.

Artika2000 2013.12.17. 20:37:42

A bírói kar egy zárt kaszt, jó részük az elmúlt rendszerben is már praktizált és mivel esendő emberek ők is, én annyira nem tenném tűzbe értük a kezem, már ami a pártatlanságukat érinti, persze tisztelet a kivételnek.

Ami az összeesküvés elméletet illeti, azért ne dugjuk a fejünket a homokba, ne tegyünk már úgy, mintha nem a pénzügyi lobbi irányítaná a világeseményeket és ne tudná mindenki, hogy az meg kinek a kezében van, ill. a devizahitel megalkotása nem egy előre megtervezett pénzügyi projekt volt, ami extra profitot eredményezett a bankoknak a hitelesek kárára pofátlan módon úgy, hogy annak minden veszteségét az ügyfeleknek kell viselni.

Artika2000 2013.12.17. 20:46:14

"...http://www.f1-live.hu/auto/igy-gyorsul-az-1150-loeros-vw-golf-figyeld-a-kilometer-orat..."

Mikor a híradóban kiírták a Kúria elnökének a nevét, egy enyhe mosolyt azért megejtetem a szám sarkában. Nem vagyok antiszemita, de hülye sem. Egyébként nincs nekem sem hitelem, nem ezért hömbölgök ezen a témán.

Artika2000 2013.12.17. 20:47:30

Az idézet ez akart lenni az előbb.

"...Nem értek egyet az összesküvéselméleteddel. Nem gondolom, hogy itt a zsidó lobbi működött..."

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.17. 21:30:39

@Artika2000: "... jó részük az elmúlt rendszerben is már praktizált..." Alighanem fiatal ember vagy. Az a helyzet, hogy "az elmúlt rendszer" felsőoktatása különb volt a jelenleginél. Bezony. A mérnökképzés egészen biztosan, de a jogászokról is simán el tudom hinni. A kommunistaság meg máz volt, ahogy Mosonyi prof mondta retek volt itt mindenki, kívül piros (mert muszáj volt) de belül fehér. Hiába favorizálták a "szocialista" erkölcsöt, az csak egy van ERKÖLCS és kész. És a a műveltségre való nevelés komolyabb volt mint most, akkor a TV-ben művészet és műveltségi vetélkedők mentek, nem úgy mint most, amikor szar ömlik a képernyőről bele egyenest az agyakba. nem sírom vissza azt a rendszert, mert anélkül is jön visszafelé, Orbán ezen működik gőzerővel. Rákosit klónozza Horhyval.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.17. 21:46:42

@Artika2000: "Mikor a híradóban kiírták a Kúria elnökének a nevét, egy enyhe mosolyt azért megejtetem a szám sarkában. Nem vagyok antiszemita, de hülye sem." Biztos? Így vágod a Darák Pétert? Amúgy a legfőbb ismérve az antiszemitáknak, hogy határozottan állítják, hogy nem azok. Sőt úgy is érzik. De azért azok. :)Tudod az én szélsőséges szabadelvű felfogásom szerint antiszemitának is lehet, szabad lenni. Az is egy álláspont. Vannak barátaim akik ilyenek. Csak azt nem elegáns amikor olyan "falhugyozó módon" az valaki, hogy nem mondja ki csak kerülgeti. "Tudjuk kik azok.." "Fiala úr tudja jól azt maga mire gondolok.." "Az idegenszívűek.."

temtom 2013.12.18. 08:55:30

Nagyon világos és érthető a zsírszalonnás hasonlatod, Tengerész.
Csak egy kicsit sántít.
Biztos hallottatok hasonlót:
Három gyerekes házaspár (az ikrek szülei, jó barátaim)felvett 12 milliós hitelt. 55.000. volt a havi törlesztésük kezdetben, azóta jóval több lett. 5 éve fizetik. Minden hónapban törlesztenek. Nincs elmaradásuk. Közbevetés: TELJESEN mellékes, hogy a bank kamat-tartozásról vagy tőkerész törlesztésről mesél, vagy milyen banki-közgazdaságí-számviteli szakkifejezésekkel bűvészkedik.
A kölcsönből visszafizettek eddig kicsit több mint ötmillió forintot. Két hónappal ezelőtt a tartozásuk a bank felé 13,8 millió forint volt. ....Ez azért nem szalonna..... :)

Artika2000 2013.12.18. 19:06:31

"A Google a barátod", szokták mondani, 10 mp alatt kikereshető, hogy nem Mosoni prof. ismertette a devizaalapú kölcsönszerződések ügyében hozott ítéletet.

Nem vagyok fiatal, jártam egyetemre az "átkosban" is, nem az oktatás színvonalát kritizáltam, hanem, hogy a bírói kar a Kádár-rendszerben mennyire volt "független". Kell mesélni róla, vagy rémlik valami ?

A retek klubbot és a csiga tv-t nem értem, hogy miért szidod a baloldal kedvencei ?

"...Csak azt nem elegáns amikor olyan "falhugyozó módon" az valaki, hogy nem mondja ki csak kerülgeti. "Tudjuk kik azok.." "Fiala úr tudja jól azt maga mire gondolok.." "Az idegenszívűek.."

Na, ez a baj ebben az országban. Golda Meir mondta anno az ENSZ közgyűlésen, hogy "...aki bírálja Izraelt, az antiszemita..." és ennek a felfogásnak sajnos itthon is sok követője akad.

Sajnos el kell szomorítsalak, akinek van véleménye, akár a zsidókról is az még nem antiszemita, hiába is szeretnék sokan annak látni.

Kis ember 2013.12.18. 20:13:07

@Artika2000:
"A retek klubbot és a csiga tv-t nem értem, hogy miért szidod a baloldal kedvencei ?"

Sajnos nem csak ezt nem érted, hanem sok egyéb dolgot sem. Például azt sem, hogy Tengerész egy független gondolkodó, akit mi nagyra becsülünk, mert értelmes és önálló gondolatokat fogalmaz meg, ezenkívül remek módon alkot olyan dolgokat, amik minket érdekelnek. És emellett még hihetetlenül toleráns is, hogy az undorító szalonzsidózásodat eltűri itt.

Artika2000 2013.12.18. 20:29:31

"...hogy az undorító szalonzsidózásodat eltűri itt..."

Na, erről beszéltem az előbb, kár, hogy nem értetted meg te sem.
Az, hogy a pénzügyi és a humán szektorban ( orvos, hivatalnok, ügyvéd )igen magas a zsidóság aránya az tény, ami egy történelmi helyzetből adódott és nem az antiszemitizmus kinyilatkoztatása. Egyébként ha visszaolvasol, a Tengerész is megmondta, "...Amúgy a legfőbb ismérve az antiszemitáknak, hogy határozottan állítják, hogy nem azok. Sőt úgy is érzik..."

Valóban ügyes dolgokat készít, de ennek ellenkezőjét én nem állítottam, egyébként ezért is nézegetem a blogot régóta, bár a hajózáshoz nem sok közöm van.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.18. 20:50:06

@temtom: Hát nem. Ez valóban adósságcsapda, nőttön fogy az adósság. Arra emlékszem még OTP kölcsönös koromból, hogy előbb a kamatokat kellett törleszteni, csak aztán jött a tőketörlesztés. De én még a mocskos Kádár rendszerben vettem fel a kölcsönt, amikor a 3 gyerekre 80 % törlesztőrészlet támogatást kaptam az első évben, aztán minden évben 10-el kevesebbet. Ez annyira kedvező volt, hogy muszáj volt felvenni. De menet közben beütött a gengszterváltás, egyoldalúan felmondta a bank a szerződéseket és piaci kamatot kellett (volna ) fizetni. Megkérdeztem mennyi kedvezményt adnak ha egy összegben törlesztem a maradékot, kaptam rá 40 %-ot, ott helyben kifizettem. De azért, mert volt pénzem. Tehát kölcsönt csak az vegyen fel akinek nincs rá szüksége, én is csak a gyerekkedvezmény miatt vettem fel. A barátaid helyzete borzasztó, de nagyon halkan megjegyzem, egy háromgyerekes család hogy mer 12 milliós kölcsönt felvenni? Milyen fizetésük van, és milyen holtbiztos állásuk, vállalkozásuk, ha a havi 55000-et is be merték vállalni?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.18. 21:43:18

@Artika2000: - Hehe. Nem Mosoni, hanem Mosonyi és (sjnos) már két éve halott. Ő a "retek" példát mondta, többek közt orosz és NDK-s kommunistákra. Nem tudom hogy tudtad fejben összegereblyézni a devizahitellel. De a Google valóban a barátom.
-A bírói kar politikai ügyekben valóban nem volt független, diktatúrában nem szokott az lenni. De a gengszterváltáskor abban reménykedtem, hogy attól fogva az lesz.
-Mert én nem vagyok baloldali. Meg jobboldali se. Tudom, hogy nehéz elképzelni, de ez van.
-Jó neked, hogy tudod, hogy mi a baj ebben az országban. Szerintem sok baj van, én van amiről tudok és van amiről nem.
-Nem értek egyet Golda Meirrel. Aki bírálja Izraelt az nem feltétlen antiszemita. Viszont minden antiszemita bírálja Izraelt. A kettő közti különbséget nem vagyok benne biztos, hogy érzed. Sok zavar van a fejekben és a zsidók akik közül sokan hajlamosak a "kifordított antiszemitizmusra" (ahogy a zsidó és nagyszerű Moldova nevezi ezt a fajta magatartást)erre gyakran rájátszanak. Mindenki érdeke lenne ( meggyőződésem, a zsidóké is) hogy ezekről a dolgokról csúsztatások és szemhunyorgatások nélkül beszéljünk.
-Hogy akinek van véleménye... Nekem is van ilyen. Akár zsidókról is? Az is van nekem. Hogy te úgy gondolod, hogy ha másnak is van az engem elszomorít? Nem hiszem,hogy így gondold, csak feleselsz velem. Igazából ez a mondat idáig egy semmi. Aki meg "szeretné annak látni" na az a "kifordított antiszemita". Korán dőltél hátra. Koncentrálj arra amit mondok, szerintem menni fog a megértés.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.18. 21:51:25

@Artika2000: Most olvasom a Kisembernek írt válaszodat. Nos a "történelmi helyzet" magyarázatod sántít. A zsidók magasabb aránya az említett intellektuális szektorban elsősorban annak tudható be, hogy a zsidók többnyire hagyományosan törődnek a a családjukkal, főleg a gyerekükkel, a közösségükkel és persze a pénzzel. Ha bemész a kocsmába ott csak egy zsidót találsz legfeljebb. Na kit? A kocsmárost. Ezért az ő gyereke megy a drága iskolába ügyvédnek tanulni, aki meg elissza a fizetését annak a gyereke lengeti a pirosfehér csíkos zászlót a tüntetésen. Akik generációkon keresztül gyűjtik a vagyont azokból lesz a bankár. Hogy jó ez vagy rossz? Se ez se az. De utánozni azért érdemes lenne. Akár össznemzeti szinten is.

Artika2000 2013.12.18. 22:20:09

"...-Mert én nem vagyok baloldali. Meg jobboldali se. Tudom, hogy nehéz elképzelni, de ez van..."

Mondjuk, ez elég viccesen hangzik, ha a korábbi hozzászólásokat visszaolvassa bárki is, de hát te tudod, ill. a te dolgod.

"...Jó neked, hogy tudod, hogy mi a baj ebben az országban..."

Nem kell általánosítani, egy dologra vonatkozott csak a megállapításom, mivel egy dologról is volt csak szó előtte.

"...Nem értek egyet Golda Meirrel. Aki bírálja Izraelt az nem feltétlen antiszemita. Viszont minden antiszemita bírálja Izraelt..."

Nem értesz egyet vele, de aki szóba hozza őket, máris megkapja az antiszemita jelzőt. Na mindegy.

"...-Hogy akinek van véleménye... Nekem is van ilyen. Akár zsidókról is? Az is van nekem. Hogy te úgy gondolod, hogy ha másnak is van az engem elszomorít? Nem hiszem,hogy így gondold, csak feleselsz velem. Igazából ez a mondat idáig egy semmi. Aki meg "szeretné annak látni" na az a "kifordított antiszemita". Korán dőltél hátra. Koncentrálj arra amit mondok, szerintem menni fog a megértés..."

Szerintem itt egy kicsit már belekeveredtél logikailag a saját mondanivalódba. Az az egy mondat, amit itt körbemagyaráztál, szerintem sokkal egyszerűbb ennél és ráadásul előtte adtál igazat neki. "...Nem értek egyet Golda Meirrel. Aki bírálja Izraelt az nem feltétlen antiszemita..."

Most inkább elköszönök, mert nem akarok poli-dilit csinálni a blogodból, főleg nem egy zsidó adok-kapok fórumot nyitni és amúgy meg sok sikert a további fabrikálásokhoz a ház és a hajó körül.

Sün77 2013.12.18. 23:16:25

Szia Vili!
Én, mint sokgyerekes fiatal mesélnék egy kicsit, miért is vesz (vett 2005 körül) fel egy fiatal házaspár 10 millió lakáshitelt.
1. Lakni valahol kell.
2. Szülőknél maradni a kapcsolatok végéhez vezet.
3. Egy mérnöki és egy pedagógusi fizetésből, de két gyári dolgozói, építőipari fizetésből egy lakásra valót félretenni 10-20 év. Ennyi nincs rá.
4. Albérlet. 40-80 ezer havonta.
5. Miért is ne fizessem ezt az összeget havi törlesztésre? Akkor 20 év elteltével, mikor kellene valami pénz, hogy a gyerekeimet elindítsam, lesz egy eladható (talán) ingatlanom.
6. Az albérleti díj mellett már nem maradt volna félretehető pénz.
7. Szocpolt nem akarja az ember az államnál hagyni. De használt lakás esetén csak a fele jár.
8. Új lakás 15 m ft-ig illetékmentes (740000 Ft)
9. Új lakásra jóval kevezőbb hitelkonstrukció.

Mindezen ismeret birtokában a saját spórolt és a szülők által nyújtott összesen 4MFt-unkat és az akkori 50 ezres albérleti díjat havi díjat törlesztőnrészletté "változtatva" két út mutatkozott.
A. 9,5 milliós használt lakás
B. 16 milliós új ház
Mi a b lehetőséget választottuk.

A 2. akkor még csak beígért gyermek után felvefető "megelőlegezett szocpol" miatt további ingatlant kellett volna jelzálog alá vonni. Ezt nem akartuk.

Ekkor jutottunk el feleségem által a közalkalmazotti hitel konstrukcióhoz, ami mellé nem kellett más jelzálog fedezet, de csak forint alapon folyósította a bank.

A forintos hitel havi 65ezerre jött ki a devizás 50000-res törlesztő részlete helyett.

Így 8 év távlatából visszagondo
va ez volt az egyik legjobb gazdasági döntésünk. Pedig mindenki hülyének nézett.

Én ma is 65 ezret fizetek, már csak 4.8 milióval tartozunk (ebbe beletartozik, hogy 2010-ben az ikrek születésekor a +2-re is megkaptuk a szocpolt) és tudunk egy kicsit félre is tenni.

Így leírva sem érzem, hogy felelőtlen döntés lett volna deviza hitel, de abba mi is belebuktunk volna.

Remélem egy kicsit megvédhetem Temtom ikres barátját.

Békés karácsonyi készülődést!
Sün

Kis ember 2013.12.19. 13:27:25

@Sün77:
huh, köszi hogy jöttél, már kezdtem úgy nézni erre a blogra is, mintha koszos lenne a monitorom. De így már jobb.
Én, mikor hitelügynök voltam, ha valaki nem spekulatív céllal vette fel a hitelt azt ugattam, hogy tessék abban a pénznemben eladósodni, amiben a bevétel jön. Kevesen hallgattak rám, de azok most áldanak. :)

Artika2000 2013.12.19. 16:31:55

"...Nos a "történelmi helyzet" magyarázatod sántít. A zsidók magasabb aránya az említett intellektuális szektorban elsősorban annak tudható be, hogy a zsidók többnyire hagyományosan törődnek a a családjukkal, főleg a gyerekükkel, a közösségükkel és persze a pénzzel. Ha bemész a kocsmába ott csak egy zsidót találsz legfeljebb. Na kit? A kocsmárost..."

Akkor ez most "szalonrasszizmus", hogy feltételezed, hogy a nem zsidók nem annyira törődnek a családjukkal ?

Egyébként történelem könyvekben jól le van írva az a folyamat, ahogy a többségi társadalom anno kisajátította magának azokat az uralkodó és vezető, irányító posztokat, amik a maguk korában számítottak ( katonatiszt, egyházi fők, hivatalvezető...), míg a zsidóság a "maradék" szakmákban hódított teret magának ( kereskedelem, orvos, ügyvéd, oktatás..), tehát nem az az igazi oka, amire gondoltál, hogy csupán gondosabb szülők lettek volna, mint egy nem zsidó ember.

De tényleg nem akarok én ezen lovagolni, úgy hogy tényleg jó munkát a továbbiakhoz.

temtom 2013.12.19. 17:25:10

@Sün77: @A Tengerész:
Köszi a védelmet, Sün. :)

Vilmos! Én láttam azt a kétszobás sötét körfolyosós lakást, ahová a hármasikrek születtek. Teljesen jó döntésnek tűnt, hogy kertes házra cserélték... Tehetséges és szorgalmas emberek a szülők, de most nem is az a lényeg.
Ahogy én látom, itt az a baj, hogy a Rogán Antal mondta azt, hogy a Kúria rossz döntést hozott. A te értelmezésedben Rogán Antal Fideszes, tehát amit mond, az nem igaz, aki pedig egyetért a véleményével, az tahó. Tahó fideszes. Tehát a korábbi elmebeteg, szemellenzős vak, stb... után most már tahó is vagyok. :)
Szerintem Rogánnak megint igaza van. (Mint ahogy Rezesova ügyben is igaza volt.)
Csak ő a Rogán, és téged annyira befolyásol a fidesz-gyűlölet, hogy az elmesélt példámból sem azt vontad le, hogy a bankok a devizahitellel milyen égbekiáltó gazember-módra jártak el, hanem azt firtatod, hogy ezek a barátaim hogy merészeltek hitelt felvenni.

Sejteni vélem a válaszodat, hogy Rogán megnyilatkozásai csak kampány-trükkök, meg hogy abban a pozícióban, amiben ő van, nem bírálhatja a független bíróság(ok) ítéleteit. Ezt el is fogadom.

De képzeld el, hogy egy teljesen politika-mentes baráti beszélgetés alkalmával egy olyan ismerősöd, kedves barátod mondja ezt a két mondatot, akinek adsz a véleményére. (még azelőtt, hogy Rogán Antal beszélt volna a témáról)

1. Ezt a narkós-részeg beképzelt luxus-kurvát, aki megölt négy embert, talán nem kéne háziőrizetre kiengedni.

2. A bankok nem voltak tisztességesek deviza-hitel ügyben.

Elfogadnád, mint véleményt?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.19. 19:21:00

@Sün77: Bocs gyorsan írok, mert idegenben vagyok Pesten. Teljesen igazad van, én is felvettem anno OTP hitelt, első a calád. De nagy mázlid van, hogy forinthitelt kaptál csak. Fogalmam sincs mennyiben voltak a bankok bűnösök, mennyire presszionálták a devizahitelt. De nem mentegetőzöm, és főleg nem védem a bankokat, alighanem van felelősségük a dologban és igazad van neked és Temtomnak amikor véditek a hitelseket.
@temtom: Nagyon szépen kérlek plvasd el mégegyszer amit írtam. Rogán nem azt mondta, hogy a Kúria rossz döntést hozott, bár ez se lett volna elegáns tőle. Azt mondta és én is azt idéztem, hogy a bíróság a bankok pártjára állt. Tehát a kúriát pártossággal vádolta meg, azzal, hogy nem a jog, hanem az egyik fél kedve szerint működnek, ergo nincs jogállam. Ezt én nem azért kifogásolom, mert a Rogán fideszes, hidd el ha bárki más mondaná akkor is kifogásolnám. De egy párt, amelyik a 2/3-ával akár a bizottságok megkerülésével is, egy nap alatt alkot törvényeket, azaz ő alakítja a jogot, egyszerűen nem hivatkozhat ilyesmire. Az igazság nem pártosság kérdése. Rogán mondhatja azt, hogy ez a döntés neki, nekünk nem tetszik. Hogy fogcsikorgatva vagyunk kénytelenek tudomásulvenni, hogy a devizahitelesek rossz szerződést kötöttek, keressük a törvényes módját a megsegítésüknek. De egy kormányzó párt frakcióvezetője nem működhet egyszemélyes jogforrásként és nem uszíthat quasi a törvény ellen. Ez nem fideszutálat, hanem elvi dolog. Akinek nem tahója, ne vegye magára!
1-esben nem vagyok biztos (pl az előzetes beszámít a végleges büntetésbe, a háziőrizet meg nem, tehát a nő lehet így jobban jár)2. A bankok nekem is gyanúsak, eszem ágában sincs véderni őket, a gyerekeimnek ( a lánynak is)mindig azt mondtam, "azt tudnod kell, hogy ha bankkölcsönt veszel fel a tökeidet a bank kezébe helyezted". De miután nem vagyok devizahiteles, nem láttam bele a dologba, fogalmam sincs mit írt alá aki felvette, ezért jutott eszembe a zsírszalonna példa. Annak kivált örülök, hogy "sejteni vélem... (látod jól sejtetted)...el is fogadom". Szóval én mint véleményt teljes mértékben elfogadom az 1,2 pontodat, más kérdés, hogy kérdezgetnék azért a véleménnyilvánítótól.

temtom 2013.12.19. 19:32:25

@A Tengerész: Korrekt válasz. Értem. Köszönöm. :)

whale 2013.12.23. 12:39:00

@temtom: Ennyi? LOL Azt még azért hozzátehetted volna, hogy tényleg, bacca meg a rogán a narancsot, ha ennyire fussa az alkotmányozó nemzetgyűléstől...:DD
(konkréton. mi a búbánatos lófax akadályozza a narancsnyikokat, hogy hőbörgés helyett paragrafusba oltsák adósmentő szenvedélyüket? megy a pávatánc már ÉVEK óta, csak tenni nem tettek semmit. ja de, bocs. kimentették a cimbiket 180-on, illetve elqrták a forintárfolyamot, legalább 20-30 forinttal, viktátor kétbalkeze, kuszaszem vezetésével)

whale 2013.12.23. 12:55:45

Akkor nézzük mit gondol Chikán Attila az előző viktorkormány gazdasági minisztere erről a tejjel-mézzel folyó Kánaánról, amiben a propaganda szerint élünk. Csak a jegyzőkönyv kedvéért.:)

A magyar munkaerőpiacon nem annyira foglalkoztatási, mint inkább foglalkoztathatósági problémáról van szó, ezért a közmunkaprogram rövid távon talán jó válasz, de Chikán fél attól, hogy ezzel le is mondtunk arról, hogy ezeket az embereket a piacon foglalkoztassuk.

Van egy vagyonos réteg, amelyet a kormány, illetve a politikai elit le akar cserélni. A Fidesz percepciója szerint ennek a rétegnek erősek voltak a kötődései a volt szocialista rendszerhez, ezt kéne lecserélni egy másik pénzelitre.

Nem lett egyszerűbb vállalkozni: gyorsan változnak a szabályok, az adórendszer, nagy a bürokrácia és nehéz hitelhez jutni

Nem Szlovéniával és Csehországgal vagyunk egy szinten a versenyképességi rangsorokban, hanem Romániával és Bulgáriával.

A devizahiteles probléma nagy részét a gazdaságpolitika állította elő, és jogos, hogy a politika ezt kezelni akarja, viszont Chikán szerint nincs koncepció a probléma megoldása mögött, csak improvizáció.

temtom 2013.12.23. 13:19:31

Így -Karácsony előtt- nem lenne ildomos visszaszólnom, vagdalkoznom, megint megsértődnöm. Politikai oldaltól és világnézettől függetlenül szívből kívánok minden kedves Amapola-blog olvasónak békés ünnepet, boldog új évet.
Mely évben -tavasszal- én TUDOM, hogy kire fogok szavazni, Ti is szavazzatok bátran, akire akartok ! Például ..... ja, nem, rá nem érdemes. Akkor, izé.... na, azért ő sem. Legyen tehát:...ne má'!
Akkor kire is? :)

whale 2013.12.28. 00:12:01

@temtom: Hát, kedves Tamás a dolog úgy áll, hogy aki nem érez olthatatlan szerelmet az alcsúti Maradona iránt, annak már lassan teljesen mindegy, csak megállítsa ezt az ámokot futó bolondot- illetve más szemszögből nézve cezaromán, wannabe diktátorpalánta, gerinctelen politikai kalandort, aki többször fordított a köpönyegén az elmúlt 25 évben, mint ahányszor te orrot fújtál.
A magam részéről azzal már teljesen elégedett leszek, ha sikerül a kétharmadot kiverni a kezéből ennek a bohócnak.
Valószínűleg megkapjuk még egy ciklusra, de ez ugye Fletónak is sikerült- szóval a mérce nem túl magas.:)) Trükkök százaiért meg viktátornak sem kell a szomszédba mennie, szóval ha csak nem ébred fel az istenadta nép-amire nincs túl sok esély, sajnos-borítékolható a narancs győzelem.
süti beállítások módosítása