Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2013.11.25. 16:56 :: A Tengerész

Híbecsúf! Mármint az idő. Vízszintesen esik a hó, a tegnapi eső először havas esőre, majd mostanra nagy hópelyhekre váltott. Igaz azonnal elolvad mire földet ér, de hiába van 3 fok "meleg" lefagy a kezem, viharos erejű szél fúj. Ráadásul vizes dolgokat fogdostam,  délelőtt szétszedtem a maradék mosdó, mosogató lefolyó csöveket és miután kicsorgattam a maradék bűzlő szennyvizet, a csövön át húztam be a házba azt a kábelt aminek a másik vége a hajó mellett van a parton. Ezzel a trükkel megúsztam, hogy fel kelljen törnöm a ház körül futó betonjárdát. A kábel mellé mielőtt betemettem, lefektettem az árokba egy vastag ónozott réz sodronyt földelésnek, most ezt is bevezettem a házba az ex szennyvízcsövön át, merthogy amikor a fürdőszoba bontásánál leszereltem a konnektorokat, akkor derült ki, hogy semmi földelés nincs bekötve, az összes konnektorhoz, pl a villanybojleréhez is sima kéteres kábel megy. Igazán "profi" megoldás. Kellene odakint helyet csinálnom a sódernak, de semmi kedvem kimenni ebben az időben, csak a jó meleg hajóban, meg a ház, hasonlóan barátságos nappali szobájában limányolok, sajnos alighanem itt a tél. Holnap kell csináljak a cicának egy "művészbejárót", mert állandóan vagy ki akar menni a kertbe, vagy ha kint van bejönni onnan. Pontosan tudja hogy közölje a kívánságát, vagy az ablakban, vagy az ajtóban nyávog panaszosan, hol kívülről, hol belülről.  Az amerikai filmekben a bejárati ajtón szokott lenni egy ilyen lifegóajtócska (amin bekukucskál a betörő), én, ha már ott a nagy üreg a faház alatt, a lábazatba csinálok egy ilyen macskabejáratot ahonnan egy átjárón át az előszoba padlójába vágott nyíláson keresztül jut a "cipőhúzó pad" alá. Miután részletekben fogom kivitelezni, lesz ideje beletanulni a használatba. J mindenáron be akarta hozni a házba a nagy leánderes vályút, ami azért baj, mert miután a padló felszedés miatt ki kellett üríteni az alapterület negyedrészét a másik háromnegyedbe, lassan semmi hely nincs idebent.  Hálistennek ma itt voltak Ica és Sanyi (Ica exkolléganőm még a Vegytervből úgy 40valahány év messzeségből) az ő házuk négy házzal dél felé van tőlünk, áttalicskáztuk a növényt az ő pincéjükbe, ott nem fagy meg télen.

19:40 Amikor ilyen holtidő van a melóban, hogy az időjárás miatt nem tudok haladni a feladatokkal, akkor a megoldásokon agyalok. Grigorij a fülembe tette a bogarat a fürdőszoba/WC (na jó, nem nagyzolok, fürdőkamra/WC merthogy bruttó 3,2 m2 ) padlófűtés javaslatával. Vizes fűtést gázkazánnal biztos nem csinálok, de ez https://www.youtube.com/watch?v=rTetf5Rnnao nagyon tetszik. A "tiszta felület" azaz ahol nem áll mosdópult, WC kagyló, mosógép kb 2 m2. Zuhanytálca sem lesz, a zuhanyfülke mindössze egy 1 cm mély  80 X 80 cm-es " medencét" fog körbezárni, a padlót erre lejtetem minden oldalról, a sarkában lesz egy szuez szifon, ahova lefolyik a víz zuhanyozáskor, illetve minden egyéb kifröccsent folyadékot, felmosóvizet  egy nyeles lehúzóval ide lehet besöpörni. Eddig  mindenhová, házba, lakásba amit építettem, felújítottam ezt a megoldást alkalmaztam és nagyon bevált. A villanyfűtéssel a padló alatt remek érzés lesz télen tapicskolni rajta.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr95655157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2013.11.25. 18:34:02

Én szóltam... Kezdődik a tél, ha megkésve is.

A múltkor itt a Tesco előterében lévő házikedvencnek valókat áruló boltban láttam olyan macskaajtót, amit csak a megfelelő nyakörvvel ellátott kedvenc tudja kinyitni. Idegen jószág, vagy illetéktelen személy nem tudja kinyitni, mert alapesetben zárva. Biztonsági okokból nem lenne rossz egy ilyet felszerelni kívülre.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.25. 19:34:03

@teddybear01: Ja, aztán ha elfelejtek benne elemet cserélni akkor kint reked a jószág. Vagy vihetek oda tápfeszültséget. A magam részéről igyekszem minimálisra korlátozni a környezetemben az elektromosan, pláne elektronikusan működő eszközöket. Elsőnek ezek romlanak el, aztán a hidraulika, aztán a mechanika és csak a végén az ember. Idegen jószág... Esetleg egér, patkány, de hát azért van a macska többek közt, hogy megfogja. Csak nem olyan hülyék ezek a rágcsálók, hogy bemenjenek "az oroszlán barlangjába"? Illetéktelen személy érdekes lesz hogyha átmászik a 15X15 centiméteres nyíláson és az ahhoz csatlakozó ugyanilyen keresztmetszetű, ráadásul derékszögben megtört búvócsatornán. Tán még Bruce Willisnek se sikerülne, pedig az előszeretettel mászik lég- és egyéb csatornákba. ( Volt szerencsém gyakorta betekinteni, néha bebújni is különféle klímák légcsatornáiba. Iszonyatos kosz van belül a falaikon. Érdekes módon az akcióhősök mindig tükörfényes bádogcsövekben bujkálnak és patyolattisztán kerülnek ki belőlük. Ugyanolyan dolog, mint amikor a puskagolyók szikráznak az autók karosszériáján a filmekben. Néha az az érzésem, hogy van valami speciális szűrő a filmrendezők kiválasztásakor, amin csak mongolidióták mehetnek át.)

teddybear01 2013.11.25. 20:40:26

@A Tengerész: Illetéktelen személyen én idegen macskát-kutyát értek elsősorban, de a betörő dolgát sem kéne megkönnyíteni. Márpedig akármilyen kicsi a nyílás, mégis nyílás.

Ami a hibagyakorisági sorrendet illeti, az autóimban mindig a mechanika szart be előbb, gyakrabban, és nagyon ritkán az elektronika.

Mellesleg ahol erdő/mocsár van, ott akad róka is. Márpedig a róka kifejezetten "szereti" a házimacskát, hisz óvatlan, és fele akkora mint ő. És képes bemászni a házba is, ha kaját orrol. Ráadásul gyakran veszett.

Ami pedig a patkányt illeti, addig örülj, amíg nincs a közelben! Kb. leszarják a macskákat, mert erősebbek, vadabbak náluk. Patkány ellen erősebb jószág, patkányozó kutya kell!

sevylor 2013.11.25. 22:06:35

Vajon elegendő-e a 2 m2 fűtőfelület a fürdőhelyiség temperálásához?
Szerintem 20 fok celsius alatt nincsen élet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.25. 22:16:33

@teddybear01: Akkor ezt nézd! amapola.blog.hu/2013/05/07/kedd_428#more5287001 Szegény megboldogult Kormi cica fogta ezt a szép méretes patkányt a gyerekeinek játszani, ahogy korábban megsebesített egerekkel tette, de gondolom nagyon élénk volt az áldozat és ezért lefejezte. Mondjuk kérdés, hogy a Cikkcakk Cilinek lesz e ugyanannyi vér a pucájában mint a Korminak volt, mert az nálánál 5-6szor nagyobb kutyákat simán megtámadott és elzavart a hajó környékéről.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.25. 22:51:42

@sevylor: Igaz, sőt én szeretem ha 25 fok van. (most itt a hajón a szalonban éppen 34,5 , kicsit túlraktam a kályhát)2 m2 a különféle fűtőhálókból olyan 300-340 W között van. Ez valóban nem sok. De a vizes helyiség ajtaja csak használatkor lesz becsukva, amúgy összenyílik a többi helyiséggel, azaz azt remélem, hogy az összesen durván 100 légköbméternyi belső terünket az egy cserépkályhával be tudom fűteni, ha végzek az összes hőszigeteléssel. Szóval a padlófűtés a fürdőben csak komfortérzet fokozó, nem is lesz bekapcsolva, csak pancsoláskor.

halaloszto 2013.12.06. 21:04:19

A padlonal inkabb azt kalkulald meg kicsit, hogy mennyi a hokapacitasa a retegeknek szumma a szigeteles felett. Mert ahhoz hogy erezd a langyost, vagy allandoan mennie kell a futesnek, vagy meg kell vard amig nullarol (10-15 fokrol) felmelegedik.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.07. 07:13:00

@halaloszto: Az aljzatbeton felett párazáró fólia, majd 10-12 cm vastag thermobeton www.thermomaster.hu/THERMOBETON-hoszigetelo-konnyubeton-adalekanyag hőszigetelés jön. Erre egy vékony simítóbeton kerül, arra a szobákban hajópadló, a nedves helyeken járólap. A fürdőben "ahol a papok táncolnak" berakok a járólap alá 200-250 W fűtőkábelt. Nem olcsó,főleg a padlóhőmérséklet szabályzó termosztát ára miatt szívom a fogam... Bő 32000 pénz! www.danfoss.eurovill.com/termekkategoriak/Termekek_padlofuteshez/FH_WF_padlohomerseklet_erzekelo_FH_WS_szobatermosztathoz_2526.html
süti beállítások módosítása