Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2013.10.07. 08:34 :: A Tengerész

Kérdésem van a PC szakemberekhez. De előbb vázolom hogy lesz az internet hálózat a házban és a hajón. Bejön a vezetékes egy modemre, ami egyúttal  wifi router is. Ebbe az eszközbe lesz bedugva az asztali PC fixen telepítve az egyik szobába. A két laptop meg használható a wifiről a házban, kertben,  illetve a ház előtti hajón is. Namármost. Az asztali PC nem hajlandó érzékelni a kapcsolatot. Kábel bedugva, de nincs vezetékes kapcsolat. Aki bekötötte a hálózatot azt mondja van a gépben hálózati kártya, de valamit fel kéne rá telepíteni a netről, hogy működjön, de ehhez tudni kéne a típusát a kártyának, én nem tudom, még abban sem vagyok biztos, hogy van benne ilyen kártya, a memóriakártyán kívül nem látok más dugaszolhatót, sőt a tápegység közelében még van egy üres sávdugalj ami gyanús. Tehát PC nem működik. A két laptop közül   Judité működik mind wifi, mind vezetékes üzemmódban, de az én Asusom ami a hajón Pesten minden további nélkül működött wifiről, most még csak nem is mutatja, hogy érzékel vezeték nélküli hálózatot, egy pillanatra az első bekapcsoláskor a bal alsó sarokban bevillant a jel, de eltűnt és se az erre szolgáló gombbal, se az Fn+F2 (ezen van a wifi jel) nem tudom érzékennyé tenni többé. Vezetékes hálózatról viszont remekül működik, most is ezen írok. Van valakinek ötlete?

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr815554788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dismay22 2013.10.07. 08:54:55

Szia,

ezt kene feltenni ra, es latod milyen kartyad van benne:

www.aida64.com/

utana meg lehet drivert keresni hozza

udv

dismay

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.07. 09:12:28

@dismay22: Neked biztos egyszerű a dolog, de én már ott elakadok, hogy hogy tegyem fel rá, ha egyszer nem tudok vele felmenni a netre?

dismay22 2013.10.07. 09:19:59

notebookon J-en nem tudjatok leszedni? aztan egy usb-s stickre feltenni es atrakni

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.07. 09:46:52

@dismay22: Azzal a géppel (laptopom vezetékes kapcsolattal) is lehetne így, de ez valami nagyon komplikált dolog. Nekem csak azt kéne tudnom hogy milyen hálózati kártya van a PC-ben ha van egyáltalán. Biztos nincs egyszerűbb megoldás?

dismay22 2013.10.07. 10:15:21

Vezerlopult/Hardver es Hang/

itt keresd

Műszaki 2013.10.07. 11:09:39

A te laptopod wifije lehet hogy azért nem látja a wifit (ha nincs MAC adress szűrés vagy egyéb beállítva), mert nem tudja azt a wifi szabványt amire most a router be van állítva. Én is kínlódtam ezzel amikor azért vettem egy újabb routert, hogy a munkára használt új laptopom száguldhasson a neten (egy újabb szabványt használva), de akkor meg a fiam régebbi laptopja nem volt képes csatlakozni.

Itt lehet olvasni erről.
www.olcsobbat.hu/vasarlasi_tanacsok/routerek/2_hogyan_valasszunk_vezetek_nelkuli_wi_fi_routert/

Meg kell keresni a router beállításainál azt hogy milyen szabvyánt tud/enged használni, és beállítani arra ami univerzális. Nálam pl. ez 802.11Mixed(n/b/g), vagyis tudja az n, a b, és a g szabványú eszköz is használni.

A hálókártya felismerésre nincs szoftveres ötletem. Szerintem integrált hálózati kártya van a gépedben. Azaz az alaplapra van forrasztva a csatlakozó. Erre utal az, hogy a táp közelében látod a "gyanús" dugaljat. Ha ez RJ45-ös, azaz nem a telefonhoz használt kisebb méretű RJ11-es, akkor ez lesz az. Szét kellene szedni a házat, megnézni az alaplap típusát (valahol rá van írva) és arra rákeresni a neten. Akkor jó eséllyel megtalálod a hozzá való drivereket is.
Esetleg a BIOS-ban is meg lehet nézni az alaplap típust valahol.

Gondolom most aztán nem segítettem semmit. Az a baj, hogy ezekkel a gépekkel úgy vagyok, hogy ha itt van előttem, akkor addig kattintgatom, míg valahogy működni kezd. De sokszor nem tudatosul bennem, hogy mit és miért csináltam, így aztán nehéz rekonstruálni vagy másnak elmondani.

Jonathan 2013.10.07. 11:10:57

"...Az asztali PC nem hajlandó érzékelni a kapcsolatot. Kábel bedugva, de nincs vezetékes kapcsolat. Aki bekötötte a hálózatot azt mondja van a gépben hálózati kártya, de valamit fel kéne rá telepíteni a netről, hogy működjön, de ehhez tudni kéne a típusát a kártyának, én nem tudom, még abban sem vagyok biztos, hogy van benne ilyen kártya,..."

Ha a halozati kabel csatlakozojat be lehetett dugni a megfelelö aljzatba, akkor van benne halozati kartya. Csak a tipusat kell kideriteni, hogy a megfelelö illesztöprogramot (driver) fel lehessen telepiteni hozza.
Kerdes: ez a gep korabban nem muködött halozatban?

Grigorij Sandorovics 2013.10.07. 11:12:46

Hmm, mint mindig - ezekben a dolgokban hejben JO a segitseg.
1. Egy hp asztali gepen NEM lehet, hogy legyen halozat.
2. Az a "szakember" nalad mindezt 20-30 perc alatt megcsinalhatta - hat ijen nalatok IS a hozzaalas...
3. Az asztali gepben biztos nincs kulon kartya, integralva van. Kinyitod es nagyitoval leolvasod a dugalj kozeleben levo chipeken a feliratokat. Ez 2-3 db. Az egyik beloluk a halozatert felel, mindezt neten megtalalod. A legjobb a hp oldalan megtalalni a gepedet es letolteni azt ami kell (ehez felnyitni se kell). Ha nem talalod (elegge el van naluk minden dugva) akkor keresed a chip nevebol...
Az attelepitest USB-en keresztul mar megmondta neked dismay22.
4. Hogy megy a szomszedolas? Vannak e normalisak? S talan ertenek a PC-hez? Szakembernek mindez, mondom 20 perc, neked nehany nap gorcsoles...

Grigorij Sandorovics 2013.10.07. 11:58:31

Van egy prima otletem-ajanlatom.
Mijen neted van? Unlimit XX mbit?
Skyp-et ismered?
Ha nem oldod meg konnyen, akkor elkuldom neked a Skyp-omat, azon keresztul (videoval) sokkal tobbet tudok segiteni. Ez se hejbeli - de mar elegge magas % effektel lesz.

Antymix 2013.10.07. 19:41:45

Szia Tengerész! Van egy olyan ingyen letölthető és használható program, hogy everest home. link www.szoftverbazis.hu/szoftver/everest--home-edition-free-v2-20--magyar--YK10.html
Ezt a szöveget másold be a címsorba és enter.
Töltsd le.
A Start menü, Dokumentumok mappában lesz.
Telepítsd.
Majd indítva mindent megmond a gépről és ha van linkje (kék lesz a szöveg), akkor még le is töltheted a drivert az eszközökhöz.
Telefonon tudok segíteni. Flottás olcsó a mobilom. Ha hívsz, visszahívlak.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.07. 22:51:36

@Jonathan: Biztos hogy működött, ez egy használt Lenovo, amit a németek kidobtak, mert ott mindig újat vesznek az irodákba akik adnak magukra, én egy nagykerben vettem vagy két éve negyedáron és amúgy tökéletes.
@Grigorij Sandorovics: Nem bántom a szakembert, végülis az ő dolga a hálózat kiépítése volt, két laptopot is be tudtunk üzemelni, szóval a Pc az én bajom. Kösz a felajánlást, van skipeom (bartyik.vilmos)ha nem tudok dűlőre jutni a dologgal lehet, hogy megkereslek, bár Antimix közelebb van, egyelőre az ő tanácsai mentén indultam el.
@Antymix: Most erre a laptopra amin a wifi nem megy de hálózatról működik letöltöttem a szoftvert. Telepítettem, kirakta az ikont az asztalra. Innen megnyitva rengeteg mindent megmutat a gépről meg egyebekről amikről nagyrészt fogalmam sincs, hogy micsoda. Gondolom ezt kell kirakjam pendrivera és bedugva feltelepíteni a Lenovóra, aztán ott kutakodni. Most az egészet félreteszem egy darabig, mert holnap el kell intézzem a hőszigetelés anyagának meg a gipszkartonnak a megvásárlását Kiskunlacházáról, holnaputánra esőt mondanak ami nem jó a gipszkarton szállításhoz, meg kaptam egy csomó tűzifát amit fel kell aprítsak. Ha ezeken túlleszek felhívlak. Mindenkinek kösz a tanácsokat!

Grigorij Sandorovics 2013.10.08. 09:43:45

@A Tengerész:
Hat mindig szivesen :))
En ugy emlekeztem hogy ez egy HP (hewlett packard) asztali gep... Hat az en emlekezetem se a regi mar...
A Lenovonak jo az internet oldala es bo a segitsege, eleg jo marka - ad magara.
Elfelejtettem mondani - hogy az anya/alap (nalatok hogy hivjak?) lapon altalaban a kozepe tajan nagybetukkel ra van irva a tipus. Ez a kereses alapja...

matchbox75 2013.10.08. 18:24:42

Ha Lenovo biztosan rajta van valahol kívül a tipusa. Utána innen: support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page#
letölthető a driver.

Jonathan 2013.10.08. 20:23:32

Hogy all a jelkeresö projekted Vilmos Ur? :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.08. 20:44:50

@Jonathan: Nem tudom mire gondolsz. Ha a wifi keresőre az működik
kétféle is van, a hajón azokat használtam, most a házban van saját, nincs rá szükségem, illetve az egyik gép ha a hajón lesz akkor a házból kijövő jelet használom majd ott(feltéve ha ez a UPC router-modem jele elmegy odáig), így nem lesz probléma a jelszó, ami a gond szokott lenni.

Mihalik Péter2 2013.10.10. 08:31:06

@A Tengerész: létezik egy kis szerkezet, ami a ház elektromos hálózatán keresztül elvezeti bárhova az internetet. Ha Hajó be van kötve parti áramra, akkor oda is elviszi a netet és kizárt, hogy ne legyen szinte maximális jelerősség. A routert természetesen ki kell rakni a hajóba, a benti gépet meg kábellel kell csatlakoztatni/ vagy egy másik router segítségével.

Antymix 2013.10.10. 21:18:24

Szia Tengerész!

Újra elolvastam, amit írtál és a wifi-s dolog megoldása az, hogy a routerbe belépve módosítani kell a leosztható wifi csatornák számát. A belépéshez a címsorba be kell írnod, hogy 192.168.1.? ide azt a számot kell írnod, melyet a router leírásában találsz, de nyugodtan végig próbálhatod 1-9-ig.Ha jó a szám, akkor ki fog jönni egy kis ablak a képernyő közepére, ahol kéri a felhasználó nevet és a jelszót. A név:admin, a jelszó:admin. A bal oldali menü között keress wifire vonatkozó lehetőséget és ott módosítsd a számot. Amúgy valami lekódolást is kell a wifinek csinálni, mert a nyílt wifit "büntetik."

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.10. 21:49:51

@Mihalik Péter2: Jézusom még egy kütyü?!! Bele fogok bolondulni.
@Antymix: Jól hangzik, de most nincs idegem belevágni ilyesmibe. Tuti elakadnék valahol, gyűjtök egy kis sikerélményt szigetelés fronton, hiába az én világom a hardver.

djz 2013.10.13. 19:18:16

support.lenovo.com/en_US/#

Írd be a 4+3 karakteres kódot, és ki tudod választani a drivert.
(Kód pl.: 8215 CTO)

teddybear01 2013.10.14. 00:04:09

@A Tengerész: Nem kell az extra kütyü. Különben is drága.
Ha szerencséd van, olyan wi-fi routered van, amelynek a két antennája két külön erősítőről meg. Ekkor elég az egyik antenna csatlakozójára egy irányított antennát csatlakoztatni, és máris képes vagy egy-két száz métert áthidalni, pláne ha az ellen-oldalon is irányított antenna van a gépen. Egy ilyen antenna ára olyan 2-4 ezer forint körül van, és csak fel kell csatlakoztatni a gép wi-fi kártyájára. Nem kell installálni, csak egyszer beirányozni. Ráadásul a wi-fi keresődben is kell lennie egy erősen irányított antennának, mert a része szokott lenni.

teddybear01 2013.10.14. 00:08:42

@Antymix: "Amúgy valami lekódolást is kell a wifinek csinálni, mert a nyílt wifit "büntetik." "

Pontosabban, ha valami szemétláda belép a nyílt wi-fi-den az internetre, és valami disznóságot csinál, amit aztán hozzád visszakövetnek, akkor szorulsz. Egyrészt be kell bizonyítanod, hogy semmi közöd a disznósághoz, ami nem egyszerű, másrészt a wi-fi kapcsolat a tiéd, és ezzel felelősség is jár.

Antymix 2013.10.14. 20:06:54

Kedves teddybear01!

"büntetik" Ezért volt idézőjelben.
süti beállítások módosítása