Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2013.05.12. 21:37 :: A Tengerész

Képletesen szólva végleges formába öntöttük Abraxassal a horgonyt. Nagy segítségem ő nekem, annakidején ő tervezte a Mákvirág köré a gumivirslit is.'13.máj.12. 003.jpg

Juteszembe a képet nézve, valaki egy korábbi kommentben szürkehályogot emlegetett, hálistennek nem ezért van a dupla szemüveg. Az úgy kezdődik, hogy olyan 50 körül az ember észreveszi, hogy a keze kezd rövid lenni az olvasáshoz, az apó betűk meg még nagyon kinyújtott kézzel se mennek. Akkor jön olvasáshoz egy gyenge szemüveg, ami két- háromévente egy dioptriával erősödik. Aztán jön a bifokális szemüveg, aminek alja jó közelre olvasástávolságra, teteje meg messzire.  De a PC senem közel, senem távol, ezért egy egydioptriás ( az első, a 18 évvel ezelőtti) elétéve pont jó a bifo távolnézőjével hozzá. De a dolog nem ilyen egyszerű, mert a szerszámokkal való munka ugye olyan kartávolság, ahhoz van egy harmadik szemüveg, TV nézéshez meg egy negyedik. Mindez azért mert a szemlencsét görbítgető izmok ellankadnak. Egy időben úgy is trükköztem, hogy oldalról nyomkodtam a szemgolyómat, így változtatgatva a szemlencsém dioptriáját.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr395297218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2013.05.13. 00:28:33

Kapásod volt Tengerész! A hal bevitte a fenékólmot a kormányküllők közé!

Grigorij Sandorovics 2013.05.13. 15:36:10

Elnezest. Egy szomoru gondolat.
Gyakran tanulmanyozom a Csernobili tragediat es kovetkezmenyeit. Haat...
De azert ertheto - egy oriasi technogen katasztrofa - akarmi is volt az oka.

Akkor talan valaki megmondja - ez itt www.youtube.com/watch?v=DCqGhjGdwZ4
mijen katasztrofa aldozata?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.05.13. 18:01:40

@Grigorij Sandorovics: A haza általános hanyatlásának az áldozata. Pontosabban talán a mutatója. Itt még az sincs, hogy a gonosz ingatlanfejlesztők elől megmentik a Vidámparkot a "Különben dühbejövünkék". A kutyának se kell a terület, mint ahogy az ország értéke is egyre csökken. Akinek tervei vannak nem ide jön velük, abban igazuk van a hobbimagyaroknak, hogy ide csak az hoz pénzt aki holnap a dupláját akarja kivinni. A háború után nagy volt a nekibuzdulás. Tildy Zoltán nagyívű terveket dédelgetett, többek közt a Duna-Tisza csatornát, öntözött földeken virágzó mezőgazdaságot. Ez lett belőle. A csatorna torzóban maradt, a Sióról tegnap írtam, de bárhova néz az ember valami pusztulást lát. Még az sincs ami nemrég még volt, pedig nemrég is csak az volt ami a valaha lehetett volnának csak a töredéke. Marad a múltbameredés a "régi dicsőség" felemlegetése, ami persze soha nem volt, amit mi eufémisztikusan "kalandozásoknak" nevezünk, az a civilizált Európa barbár b@sztatása volt, ami meg utána történt az kudarc kudarc hátán egészen a mai napig. És ezen az se segít, ha minden baj okának a kommunistákat (Kik is azok? Akik most is a hatalomban ülnek, vagy akik 2010-ben estek ki, vagy akiket kivégeztek a kommunisták, mint Rajkot, Malétert, Kun Bélát, Nagy Imrét?) kiáltja ki a népnemzeti tahóság, amire úgy tűnik a jelenlegi szavazóbázist építik. Sok ellensége volt a történelem folyamán a magyarnak, de egyik se olyan ádáz, semmilyen galád eszköztől vissza nem riadó, mint a másik magyar.

Jonathan 2013.05.14. 13:04:45

Tisztelt hajoepitök! :)
Tanacsotokat kerni jöttem ezuttal. Szeretnem a hajon a sütö es a boyler mögötti reszeket höallo anyaggal burkolni. (Kertem tanacsot egy szakembertöl, aki azt valaszolta, hogy szerinte valamilyen höallo anyagot kellene alkalmaznom... No comment)
Hatha töletek kapok kezzel foghato javaslatot.
Köszönettel: Jonathan

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.05.14. 19:11:18

@Jonathan: Nem tudom mennyire hozzáférhető a hely. Én a vaskályha és az ágy közti kb 5-6 cm-es helyen a következő "hőszigetelést" alkalmaztam. Két, egymástól 1 cm távolságra és a bútortól is egy cm távolságra, bakelit távtartókkal felcsavarozott vörösréz lemezt. Ha kitömtem volna valami hőszigetelő anyaggal, csak a hő terjedési sebességét csökkentettem volna, egy óra alatt biztos tűzforró lett volna az ágy oldala. Így viszont a két jó hővezető lemez felületén folyamatosan iszkol felfelé a melegedő levegő, sose melegszik fel a bútor és az ágynemű tapintáskellemesnél melegebbre. (nem mellékesen a kályha hatásfoka se romlik, végülis az a funkciója, hogy fűtse a kabint, nem az, hogy leszigetelve a füstgáz a külvilágot). Szóval valahogy körül kéne szellőztetni a hőforrásokat, nekem a gáztűzhely körül is pár centi légrés van, alatta meg nyitott tároló. A boyler az nem vészes, az úgyse olyan meleg, azt körbe lehet tömni bármivel.

Grigorij Sandorovics 2013.05.15. 08:33:28

@A Tengerész:
Na en lokom a magamet :))
Friss NOL -
nol.hu/ajanlo/szarnyalt_az_ikarus
Ezt SE tudom kommentelni - csak karomkodni.
S ami az erdekes - evek mulasaval mind kevesebb az okoskodo elcelodes, "csak a KGST huzta". S mind tobb - hogt nyugodtan MAR volt versenykepes es priman be lehetett illeszteni a valtozo gazdasagi hejzetbe.
süti beállítások módosítása