Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2012.02.07. 19:02 :: A Tengerész

 18:49 Végrevégrevégre! Jön befelé a víz! Délután háromnegyed három óta ezzel kűzdünk. De délelőtt is beletelt majd egy órába amíg a jégbe fagyott slaugot kivágtam baltával. Fene a fejem, hogy hagytam belecsúszni! Korábban a nem messze kikötött pontonokon, hajón, kompon át vezettem a tömlőt, de csak a parti részt tekertük fel, a többi csak ott feküdt és szép lassan becsúszott a két korlát közt a közepe a vízbe. Be is fagyott rendesen, miután a víz tetején épp csak elsüllyedve feküdt naná, hogy végig kellett baltázni, nagyon óvatosan nehogy belevágjak. Na elkezdtek huppogni a tartályok, megyek mert lassan megtelnek, majd folytatom.

21:10 Majdnem nyolc óra volt amire végeztünk. Slaugok feltekerve, műhelybe (a fűtöttbe, bár remélhetőleg legközelebb már nem kell fagytól tartani, egy bő hónapra elég ez a valamivel több mint egy m3 víz, meg ami volt még a négyes tankban) elrakva. Küzdelmes nap volt ez is. A víztöltést nem akarom nagyon részletezni, de a legalaposabb rákészülés ellenére (kiolvasztás, kicsorgatás, előmelegítés) bejött a hibapont, amivel nem számoltam tökéletesen befagyott az udvari csap, több kölcsönslaug és fagyott ujjakkal való toldozgatás eredményeként sikerült megoldani a leckét messzebbről.

A délelőtt se volt kevésbé mozgalmas, azt reméltem, hogy miután tegnap nagyon alaposan végigvágtam a jeget a hajó bal oldalán, ma könnyű dolgom lesz, hisz alighanem csak vékony jég képződött a tegnapi lékben. Ezzel szemben gyakorlatilag ugyanolyan vastagon befagyott mint mielőtt hozzányúltam volna. Mindazonáltal  valamit javult a technikám, meg a csónakkal se kellett kínlódni, így tán egy órát se tartott amíg végigvágtam ismét. 

"J" segített elgereblyézni messzebbre a jégdarabokat, hogy ne legyenek útba holnap a következő műveletnél, merthogy alighanem jó pár napig ez lesz a program délelőttönként ahogy elnézem a meteorológiát. Kicsit furcsa kerülgetni a jégbe fagyott  horgonyláncot, horgony és kikötőköteleket, a "vizen sétálgatva". Ebéd előtt még sétáltunk egy kicsit a telepen, mint a rossz gyerekek  csizmában  összegázoltuk a szűz havat, direkt nem az úton mentünk. Gondolom a városban már minden koszos szürke, de itt patyolatfehér a vastag porhó. A madarak alaposan lefogyasztották az etetőben az eleséget, azt is feltöltöttük, de csónaképítésre már végképp nem volt időm.


26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr84075972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2012.02.07. 19:25:02

"De délelőtt is beletelt majd egy órába amíg a jégbe fagyott slaugot kivágtam baltával. fene a fejem, hogy hagytam belecsúszni!"

Ugye-ugye! A rest kétszer fárad! És ha nem lett volna aránylag enyhe az idő, még nehezebb lett volna a dolgod.

De, ha javasolhatok valamit, most azért tekerd fel és csurgasd ki a slagot, hogy ne fagyjon bele a víz. Kellhet még...

Mészáros Katalin Mária 2012.02.07. 22:37:53

Köszönöm, hogy ilyen jó - tartalmas és izgalmas -, képes beszámolókat olvashatok ezekről a keserves napokról is.
A mai tudósítást olvasva kezd enyhülni bennem a nyugtalanság, mert Tengerész és a párja láthatóan sikeresen veszi az akadályokat. Gratulálok! :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.07. 22:44:18

@miviana: Köszönöm a köszönömöt! Keservről azért nincs szó, melós napokat élünk, de csodás a környezet és igazából semmivel se sportosabb, vagy kevésbé sportos mint mondjuk egy sítúra, ami ugye élvezet.

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.02.08. 10:06:41

Reggel tűzpiros színben jött föl a nap. A Lágymányosi hídtól gyalog mentem a munkahelyemre, ami onnan 50 percbe tellett. A főnöknőm nem engedte, hogy kerékpárral menjek, de a hétvégén már avval fogok újra menni. Inkább örülne, hogy sportos beosztottjai vannak, még szívat is!
Beszélt, de kinek?
kepkezelo.com/viewer.php?file=syxzyq8gabwjhhlxq2.jpg
Éljen Orbán elvtárs 2012-es évértékelő értékelése!
www.youtube.com/watch?v=QWVM1A5SDWU&feature=youtu.be
Csodálkozom, hogy nem tetszett a vers előadása, szerintem utánozhatatlan volt, ugyanúgy mint a Fodoré a Klubrádió demonstrációján.

temtom 2012.02.08. 11:13:42

@jobbikbal: Úgy vettem észre, hogy legutóbbi bejegyzésedre Tengerész udvarias, de határozott választ adott. Érzésem szerint -de persze könnyen lehet, hogy rosszul gondolom- az általad a blogra zúdított agitációs propagandára itt nincs szükség.
Időnként szoktunk itt politikáról beszélgetni, sőt néha vitázni is, de eddig -úgy vélem- mindvégig kultúráltan és egymás véleményét tiszteletben tartva. Mindazonáltal ez Vilmos blogja, nem hatalmazott fel, hogy kéretlenül (fogadatlanul) prókátorkodjak, de elsősorban Amapoláról szól.
Természetes, hogy némi politika, némi közélet, némi egyebek beleszövődnek a -már több éves- hajóépítő-naplóba, de amit Te küldözgetsz az utóbbi időben, Kedves "jobbikbal", az szerintem már egy kicsit sok.

Kérlek, ne vedd ezt személyeskedésnek, én tiszteletben tartom a véleményedet, a fentieket tekintsd szintén egy -szándékom szerint udvariasan megfogalmazott- másik véleménynek.

tabulator 2012.02.08. 11:40:41

@A Tengerész: Megszokjátok, aztán hiányozni fog és majd nyáron a Spitzbergákra kell mennetek, hogy megmutassátok az ottani puhányoknak...:-)

Grigorij Sandorovics 2012.02.08. 12:31:27

@tabulator: Johetnek hozzam, de nem akarnak :))

Grigorij Sandorovics 2012.02.08. 13:39:47

Eppen ezekre a napokra ejellente -30, az elovarosban -35 a prognozis.
Szivesen latok minden erdeklodot.

tabulator 2012.02.08. 18:23:13

@Grigorij Sandorovics:
Rendes tőled de lehúztam 7 évet Moszkvában a Zsukovszkíjon, aztán már nyugdíjasként dolgoztam pár évig a Tansneft-nél Jaroszlavltól Irkutszkig. Eccer Nyeftyejuganszban pár napig volt nappali 42 fok, az operátorteremben erős fűtés mellett se akart működni a laptopom.

Grigorij Sandorovics 2012.02.08. 18:41:57

Szives elnézést kérek Vilmostol.
Tabulator - van maganak rossz hirem. A hüje Hminiszterünk eppen most teszi tönkre Zsukovszkijt. Az akadémiát kidobják innen. Nagy a baj e téma körül.

tabulator 2012.02.08. 18:51:22

A szokásos heti rozskenyér sütés után végre rászántam magam egy régóta tervbe vett fém csigafúró élező segédeszköz elkészítésére.
www.kepfeltoltes.hu/120208/DSCF0002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez most 118 fok csúcsszög köszörülésére alkalmas de készítek egy betétet amely lehetővé teszi a kisebb és a nagyobb csúcsszögű fúrók köszörülését is.
A segédeszköz két részes így a a rövidebb és a hosszabb fúrók élezését is lehetővé teszi. (esetemben 3-tól 16-ig)
Hajrá Amapola, hajrá Vérpinty!

tabulator 2012.02.08. 19:07:28

@Grigorij Sandorovics:
Дорогой Григорий! Az orosz neten figyelemmel kísérem az eseményeket. És előfordulok néha nálatok, legutóbb tavalyelőtt kétszer is voltam Moszkvában по делам és a néhai feleségem rokonait is meglátogattam.
Физкульт-привет!

horgonylánc 2012.02.08. 19:20:47

Tengerész! Ha Amapola mellé vastag hungarocellt fektetnél, akkor nem fagyna be a sáv, illetve rugalmas felületet biztosítana a hajónak a jégnyomás ellen. Nem én találtam ki, mégis működik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.08. 23:54:36

@horgonylánc: Volt 10cm vastag, de már évekkel ezelőtt kidobáltam amit nem használtam fel a hűtőláda szigeteléséhez. De nem tudom működne e igazán. Mert úszna a víz tetején, alatta mag befagyna. Szóval le kéne súlyozni, hogy legalább 10 centire lemerüljön. De akkor legalább 20 cm vastag kellene.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.09. 00:01:22

@jobbikbal: Nem egészen értem a főnöködnek mi köze hozzá, hogy mivel jársz be. Vagy az apád és te még nem vagy nagykorú?
Orbán beszéde nem izgatott fel különösebben. Hozta a szokásos semmitmondó, csak a hívőit boldogító dumáját. A riportban 1:50-nél hivatkozik a riportalany az ország nehéz helyzetére. Mintha Orbán két éve azt mondta volna szó sincs ilyesmiről, csak a szocik idióta vezetése miatt van baj, de majd a Fidesz! Ezek szerint hazudott, csak nem megy Öszödre bevallani. Amúgy tényleg...nyugi...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.09. 00:08:05

@tabulator: Hüm. A sablont nézve OK megvan a 120 fokos csúcsszög. De mi van az aláköszörüléssel? Merthogy attól, meg a két vágóél azonos szögben való aláköszörülésétől függ, hogy 1. szép spirálban hántolja az anyagot,vagy gorombán harap, ráadásul ahány fém annyiféle kellene igazán, 2. egyformán visz a két vágóél, vagy az egyik melózik a másik meg épp hogy csak kapirgál. Én ez utóbbit szoktam elb@szni. Főleg 3-as alatt.

apiesze 2012.02.09. 02:56:03

A csúcsszög tkp. a lényeg, hiszen az határozza meg a vágóélek hosszát, hogy egyforma hosszúak legyenek. A fúrók csúcsszöge általában 118 fok, viszont a lágy fémekhez ezeknél nagyobb - alumíniumhoz 130-140, bronzhoz 120-125 - műanyagokhoz "hegyesebb", 50-60 fokos csúcsszögűre kell köszörülni a fúrókat. Az aláköszörülés (a menetkészítő szakmában - menetfúró, menetmetsző - és a forgácsoló szerszámoknál hátraköszörülésnek hívják), kis gyakorlással megtanulható. A mértéke, maximálisan igazad van, határozza meg a forgács minőségét. Valóban anyagfüggő a nagysága.

Néhány link élező készülékekhez:

www.webshop.munkaruhadiszkont.hu/furo-elezo-furoszar-elezo-p-11032.html
eszerszam.hu/index.php?termek_id=3451

Valóban nem nyerő ötlet a villany láncfűrészes jégvágás. :-)

A tűzoltók az egyik terepjárót motoros láncfűrésszel vágák kia Balatonon a jégből.

tabulator 2012.02.09. 07:58:59

@A Tengerész: 3-as alatt lutri. Csúcsszög 118 fok mert a vezető bordát 59 fokos szögben rögzítettem. Természetesen készíthető ilyen sablon egyéb csúcsszög köszörüléséhez is.
A hátra-, illetve az aláköszörült felületek kialakítása:
A már megköszörült fúrót óvatosan, a vezetőbordához nyomom úgy, hogy az egyik él vízszintesen álljon. Az érintő fogást követően lassan úgy fordítom el jobbra, hogy közben a fúró szárát elől nem, hátul azonban fokozatosan, - forgatás és köszörülés közben - elmozdítom balra. Az asztal, illetve a sablon felületéről nem emelem fel a fúrót, csak lassan oldalra csúsztatom amíg az asztalra rajzolt 47 fokos egyenesekkel párhuzamos lesz. Ha a forgatás és az oldalra csúsztatás folyamatos volt, ennek eredményeként létrejött a 12 fokos aláköszörülés. Ennek viszont az egész homlokfelületen a középig folyamatosnak kell lennie. Ezt könnyű ellenőrizni. Ha a köszörült felületek karcai koncentrikusak és a lecsiszolt felület töretlen, a köszörülés sikerült. Ellenkező esetben addig ismételem a műveletet mindkét éltől kiindulva, míg a fúró kúpos hegye tökéletes nem lesz.
Ma még készítek egy vágóélhossz mérő csúcsszög kalibert is.

tabulator 2012.02.09. 08:08:56

@apiesze: Vettem már egy ilyen vacakot. Csak épphogy életlen fúró élesítésére alkalmas, köszörülésére nem. Tehát sérült vágóél vagy törött fúró helyreállítására nem használható.
Az általam készített sablon fajta az éppen szükséges bármilyen csúcsszög köszörüléséhez elkészíthető.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.09. 08:47:36

@tabulator: Hüm. Nagyon tetszik! Kár, hogy a hajón nem tudom alkalmazni, mert azt elfelejtettem mondani, hogy sikítóval élezem a fúrókat, mivel korongos köszörűm az nincs. Sokminden van, de valahol határt kell szabni a cuccoknak. Szóval egyik kézben (vagy térd közt) a sikító, másikban a fúró. Kis fúrónál nagyítós fejpánt, mert csak közelre és távolra nem látok. Közelre "erősszem" (nagyító), messzire "hosszúszem" (távcső) mivelhogy öregszem. Viszont a vastag keresztéleket 1-es vágókoronggal (továbbra is nagyító alatt) egész jól be tudom faragni. Persze ahogy csökken az átmérő annál macerásabb. 10-esnél még kéjmámor az ami 2,5-ösnél (mondjuk kalapálás utáni remegő kezekkel) vesszőfutás.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.09. 08:57:28

@tabulator: Ja a műhelyben persze van kétkorongos köszörű, de azt a pribékek olyan árkosra köszörülik rendszeresen, hogy fúrót köszörülni vele olyan tulipán formára lehet leginkább.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.09. 08:59:56

@apiesze: Nahát tudod ez a terepjáró is!!! Tegnap meséli a gumicsónakos Feri a történetet...Nagy az Isten állatkertje!

Grigorij Sandorovics 2012.02.09. 09:06:27

@A Tengerész: Az anya!
Mivel hazgondokszerukent dolgozom (600 lakas) ez az en legszeretett mondokam "Nagy az Isten állatkertje"

abraxas 2012.02.09. 12:42:59

@Grigorij Sandorovics: Nálam két bővített változat dívik:
Általános verzió: Nagy az Isten Állatkertje, de alacsony a kerítés!
Agyban szőke hölgyeknél:
Nagy az Isten Állatkertje, de alacsony a kerítés, a libáknak meg van szárnyuk!
:o)

teddybear01 2012.02.09. 13:37:03

@A Tengerész: Az egyik barátom anyja Akarattyán lakik. Ismeri az egyik Hummer tulaját, ez egy helyi "vállalkozó", a rosszabbik fajtából. Köze van a Balaton-Taxihoz, illetve a balatoni hajózáshoz is. Elég rossz volt már régebben is a híre. Egyáltalán nem csodálkozott azon, hogy ilyen ökörséget csinált.
süti beállítások módosítása