Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2010.12.26. 10:58 :: A Tengerész

Mégiscsak lett fehér Karácsony! Reggelre mindent 2-3cm vastag hó borított. Még a cockpitba is jutott belőle, a ponyva résein keresztül az erős szél vékony hóréteggel terítette be a hátsó fertályt. A nagyját összesöpörtem, az apraja meg majd elolvad és felszárad. Mondjuk jutott az ott tárolt tüzifára is, na kicsit gőzölögni fog a kályhában, az elpárologtatásához szükséges hőmennyiséggel csökkenni fog a fűtésem hatásfoka. Megyek szétszedem megint a WC szivattyúját, mert úgy tűnik az akadályozott mozgásból, hogy megint fogtunk egy halat.

11:50 Mindenki másképp csinálja. Ki hálóval, ki horoggal, mi klozetszivattyúval fogjuk a halakat. "J" ugyan megpróbálta életre galvanizálni a halacskát, de menthetetlenül megfulladt, miután a feje beszorult, akárcsak a múltkori társának, a membránszivattyú kimenő csonkjába. Kihúzni is csak fogóval sikerült. Most, miután úgy tűnik elcsitult a vihar, elmegyünk kicsit sétálni a behavazott partra. Lehet, hogy a madáretetőket is fel kell tölteni újból.

22:08 Esett gyakorlatilag egész nap a hó, bár nem nagyon, inkább csak szállingózott. De a hajó rendesen be van havazva. (Most 22:40 van idáig tartott amíg ezt a nyavajás egyetlen képet képes voltam a fényképezőgépről a PC mappájába, majd a blogba betölteni.) Ebéd előtti sétánk során betértünk a Gumicsónakos "F"-hez és tea mellett hosszasan beszélgettünk igazi karácsonyi hangulatban filozofálva az élet nagy dolgairól. Azelőtt, amikor még aktív kenyérkereső voltam, gyakorlatilag sose volt ilyesmire időm. Az életem nagyrésze valahogy mindíg "kettős fedezékben" telt. Ha néha kicsit elengedtem volna magam, mindíg megszólalt egy belső hang, valamit elmulasztok, valami fontos feladatnak nem teszek eleget éppen, nem a dolgomat végzem. Nem a munkámat, nem a kötelességemet, nem házat építek a családomnak, nem a gyerekeimnek kaparok, még a vitorlás versenyzés is olyan volt, hogy "muszáj jól szerepelni". Persze csak így lehet "eredményesen" élni. Mostanság kezdem magam kicsit lazábban viselni. És már egyáltalán nem akarok "eredményeket elérni".  És úgy érzem nincsenek már kötelességeim se ebben az életben.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr712539601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IQ_nuku 2010.12.26. 12:25:47

Nem lehet valami rácsot vagy mást tenni arra a szivattyúra, hogy ne ott végezzenek magukkal az öngyilkos halak?

Missa 2010.12.26. 17:57:04

Halak. Egyszer, az al-Dunán, a "Szob" m/s vízszekrényében fogtam egy kecsegét. Hozzáértők (horgászok)azt mondták viza. Olyan 8-10 cm-es lehetett. Mivel amíg el nem kezdtem hajózni lelkes akvarista voltam (3 éve pedig újra..) egy tejes ládában pátyolgattam Pestig. Az Újpesti-öböl előtt a Vizafogónál eleresztettem. Mint ahogy egy fecske sem csinál nyarat, ez az egy szem viza sem szaporodott el azóta Budapesten és környékén. Több dologra tudom ezt visszavezetni. 1 - a viza tengerben szaporodik, folyóban él (vagy fordítva). Mióta megépültek az al-Dunai zzilipek, azóta ez "ikrázóturizmus" befellegzet nekik... 2 - A történelemben kevés olyan születés volt, ahol csak az egyik nem volt érintett. Hmmm, épp most ünnepeltünk egy ilyen születést. :-) Bocsánatot kérek a vallásos érzelműektől. Nem bírtam kihagyni. De majd biztos meg lesz a büntetésem...

temtom 2010.12.26. 18:30:35

@Missa: Épp tegnap (vagy tegnapelőtt) hallottam a rádióban.
Az első a majdnem a jó válasz. A víza a tengerben él és a folyóban szaporodik és valóban a zsilipek miatt nem tud feljönni a Dunán.

abraxas 2010.12.27. 08:07:56

Elsősorban nem a vízlépcső volt a gond (ott szok lenni hallépcső is), hanem a redvás dunavíz :o( Most, hogy megépült a csepeli tisztítómű, egy lelkes és nagylelkű magánzó töméntelen előnevelt vizasüvölvényt engedett a Dunába (saját költségen!) a Vizafogónál, abban a reményben, hogy eljutnak a tengerig, sőt vissza. Drukkoljunk nekik mi is!

temtom 2010.12.27. 09:02:18

1. Abraxas! Drukkoljunk! :)
2. Mi az, hogy nincs kötelességed, Tengerész ???
Mindennapi narkónkat, a blogodat tovább írni igenis kötelesség! Ereszd rá valamelyik számítógép-guru olvasódat a laptop-ra, rántsátok helyre a dolgokat (mert érzékelem, hogy nagyon bosszant a masina lassúsága) aztán HAJRÁ ! TOVÁBB !!!
(Ez persze csak vicc-féle.)

Boldog Új Évet !

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.28. 00:23:20

@temtom: Ha jól emlékszem Whale barátunk igérte, hogy 4-ike után benéz hozzám és megkűzd a géppel, benne reménykedem. Gondolom vagy valami pofonegyszerű dolog van a géppel, csak én nem jövök rá a kevés tudásommal, vagy valami nagyobb a baj és akkor lehet zsebbe kell nyúljak alkatrészköltségért, netán egy új gépért...:( Vagy valami más. :)

Missa 2010.12.28. 18:55:49

@abraxas: Ne haragudj, hogy vitázok veled. Igen szokott lenni hallépcső. Több mint 20 évig hajóztam a Dunán. Végig, az összes hajózható részén. A Majnán és a Rajnán is. Jó pár zsilipen át mentem, a Vaskapun és a Prahovo-i (Vaskapu 2)is. Ott szerintem nincs hallépcső. a Vaskapu 1 az 2-szer 15-16 métert emel! Szerintem a románok, jugoszlávok a '60-as évek végén, amikor épült a zsilip, vastagon tojtak a halakra. Pláne a románok! Érdemes Jacques Cousteau filmjét megnézni a Dunáról. De amikor a Donau Prinzessin nevű hajón dolgoztam, ott is ment az utasoknak egy belső-dokumentum film a Dunáról. Mind a kettőben említették, hogy volt olyan román település, ahol 8-10 órát(!) adtak az ott lakóknak a kiköltözésre. A Cousteau filmben van egy jelenet, ahol a búvárok beúsztak az elárasztott területen egy házba, ahol az utolsó teriték is az asztalon volt. A kredencben egy harcsa fészkelt. Szóval, szerintem nincs ott hallépcső. Fönt a németeknél-osztrákoknál is tudtommal csak a kisebb szint különbséget áthidaló zsilipeknél van. Az osztrákoknál ha jól emlékszem az aschach-i zsilip emel a legnagyobbat (14-16 méter) ott sincs az tuti. Ott álltunk egyszer nagyvizet több napig. Még az erőműrészt is megnéztük...

abraxas 2010.12.30. 14:51:57

@Missa: Már hogy haragudnék? :o)
Amennyire én utána olvastam, abban bíznak, hogy mire elindulnak visszafelé, már lesz valami megoldás. Állítólag a hajózsilipeket használják majd egyúttal viza zsilipként is, a művelt nyugaton már dívik az ilyesmi. Egyelőre az a cél, hogy elérjék a tengert.
A hírek szerint fogtak is a vaskapunál jelölt viza süvölvényt.
A drukkolás tehát rájuk fér :oD

Missa 2010.12.30. 19:50:35

@abraxas: "A drukkolás tehát rájuk fér :oD"
Úgy legyen! Reniben, Izmailban ha lehetett mindig ettem viza-tok kaviárt. Nagyon finom! Szaporodjanak csak el a vizák! Ennék megint egy kis ikrát... :-)
süti beállítások módosítása