Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2016.09.23. 19:09 :: A Tengerész

Na ez a projekt is kipipálva. Immáron nem fogja nekem behordani a tornácra a munkaasztalomra a havat a szél.  Ez a téli állás.001_47.JPG

002_40.JPG

Ez meg a nyári.004_25.JPG

005_18.JPG

Még majd kell szabjak 5 db két méteres stánglit nyári álláshoz kitámasztónak, ezek helyett az alkalmi pálcikák helyett, de ez ráér akár tavaszig is.

Más. Korábban említettem az öregedésprojektet. Adalékok azoknak akik kíváncsiak a jövőjükre, szóval, hogy (szerencsés esetben, mert meggyőződésem hogy én rettenetesen szerencsés vagyok) hogy fog alakulni az életük, mire számítsanak hetven pluszosan. Nem fog a fejem. Nem csak úgy általában hülyülök, azt a jelenséget mindenki ismeri, ha máshonnan nem, idős családtagjain tapasztalva, hogy ha hirtelen kell valami eszembe jusson, leginkább egy név, vagy valami más adat, ami amúgy "itt van a nyelvem hegyén", akkor belép valami gátlásféle és jusztse jut eszembe. Csak percek, netán egy óra (vagy egy nap) múlva. OK ez rendben van. De az, hogy ha valami újat kell megjegyezni, azzal vért izzadok. Mint most a harmonikával. A kezemmel hálistennek nincs baj, de a fejem... Ugye én a beatnemzedék reprezentánsa vagyok, egy ember  a nagy (de)generációból. Tehát 18 évesen csépeltem a gitárt de akkor is hanyagoltam az elméletet, az ember elvan azzal a 12 akkorddal, igazából akkor is a gitározásból a gitárkészítés ragadta meg leginkább a figyelmemet, tizenvalahány éve amikor feltörték a picerekeszt anyámnál, el is lopták az első saját gyártmányú elektromos gitáromat. De most a harmonikát nyúzva szembesültem azzal, hogy MUSZÁJ kottát olvasnom. Na mondom mi az nekem, két oktáv hangjait G és F kulcsban ( violin és basszus) kicéduláztam kis kártyákra, egyik oldalon a hangjegy képe, másikon a neve, kutyasétáltatás, közben, vagy napi munka közben lapozgatom. Első nap megtanultam hatot, második nap hozzávettem még hatot, ugye 5 nap alatt menni fog az egész. DE! Negyedik nap elfelejtettem amit az első kettőben tanultam, illetve elkezdtem keverni a G és F rendszer hangjait. Siralmas. Úgy tűnik az öreg agy új ismereteket ugyan elsajátít még, de adatszerű inputokat már nem, vagy csak nagyon nehezen rögzít. Persze nem adom fel, de mindenki igyekezzen olyasmivel mint pl a nyelvtanulás, ami végülis lényegében szavak memorizálása, hogy ne halogassa, mert egyre nehezebb lesz, ahogy öregszik.

Ha már öregedés. Van aki még nálam is nagyobb mázlista. Kedden nálam járt a Schopper Tibi, aki 25 éve elhajózott felfelé a Dunán ( lefelé a Jugoszláv háború miatt nem lehetett), leküzdöttek Katival a feleségével 408 zsilipet és így átkeltek három vízválasztón és közel 4 hónap múlva kilyukadtak a Földközin. Már ez is egy rendkívüli utazás volt, előttük utoljára Párizsban saját hajójával a "Hableány"-nyal Széchenyi Ödön járt 1867-ben. Aztán megjárták Spanyolországot, Olaszországot és végül Görögországban kötöttek ki, ahol bejárták a szigetek sokaságát és végül le is telepedtek Kiladán, egy kis halászfaluban.( Itt találkoztak Jonathan olvasómmal, aki ott tatarozza a Smiley nevű hajóját http://kishajo.jimdo.com/hajonaplo/2016/) Tibor sokat mesélt és elég sok viszontagságban volt részük, nem a tenger, nem a viharok, nem az időjárás, hanem csakis és kizárólag a valamennyi érintett ország ostoba bürokrata hatóságaival való állandó küzdelem során. Ugye ők még a gengszterváltás hajnalán indultak, nem voltunk EU tagok (kis lecke azoknak az idiótáknak akik úgy gondolják jobb lenne nekünk ismét kívül a kerítésen), már az is nagy trükközésbe került, hogy legyen egy olyan bankkártyájuk amire idehaza megy Tibor nyugdíja és külföldön tudnak vele vásárolni. Persze csórók voltak, ami azon túl, hogy kellemetlen, minden, nálunk módosabb nemzet szemében eleve utálatos. Ezt valamennyi lusta, tohonya hivatalnok éreztette is velük, bár a legtohonyább a spanyolországi magyar konzul volt aki négy hónapon át elfelejtett intézkedni amikor kirabolták őket. Nem élhettek azzal a lehetőséggel, hogy beálljanak a drága marinákba, ingyen kikötőhelyek meg meglehetős gyéren vannak és azóta is fogyatkoznak, miközben a helyi hatóságok gyakorlatilag kényszerítik a hajósokat a fizetős marinák igénybevételére. Szóval Odüsszeusz óta sokat változott a világ. Mindazonáltal Tibor vitalitása csodálatos, életerős aggastyán, 83 éves kora ellenére fürgén mászott fel-le a hajókra amiken át kellett kelni ahhoz, hogy csónakba szállva át tudjam hozni a HÉV állomástól a szigetünkre, szóval ezt teszi a hajózás az emberrel, meg az a rengeteg munka amit most is végez, gyakorlatilag azért van ingyen kikötőhelye, villanya, vize Kiladában, azon túl, hogy szeretnivaló egyénisége miatt a görög hajóépítő, kikötőüzemeltető család befogadta, mert megdolgozik érte.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2211738257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mattrica 2016.09.25. 02:02:47

Na az ilyen leírások, gondolatok miatt olvasom elsőnek mindennap ezt a blogot. Köszönöm! Kitekintés az "unalmas"élet(em)ből.....

Antymix 2016.09.25. 22:02:54

Szia Tengerész!

A kottákhoz szólnák kicsit hozzá, ha már én is zenélek. Én nem memorizálom a dúrokat és mollokat. Az előjegyzést megnézve mindig csak azt vagy azokat a hangokat jegyzem meg, melyeket módosít. Azt biztos tudod, hogy a bé lefele a kereszt felfele visz egy felet. Egy bé-nél a H hangot módosítja lefele az egy kereszt az F hangot felfele.Kettő bé: B, Esz. Kettő kereszt: Fisz, Cisz. Három bé:Bé, Esz, Ász. Három kereszt:Fisz, Cisz, Gisz.Négy bé:Bé, Esz, Ász, Desz. Négy kereszt: Fisz, Cisz, Gisz, Disz. A sima skálázást C-ben gyakorolva meghallod és memorizálod a hangsor emelkedését. Ha a C megvan, kezd el D-ről az egészet. A zenéléshez szükség van a belső hallásra, ahol előre tudod, hogy a következő hangnak milyen hangmagasságban kell szólnia. Nálunk rezeseknél a legjobban belsőhalló emberek a harsonások, mivel az ő hangszerük tolócúgos, így a kezdő hangot nehéz eltalálni, hogy tiszta is legyen. Ne add fel! antymix

Antymix 2016.09.25. 22:07:06

Szóval az előjegyzések mindig ott vannak, ahol kell lenniük, soha nem rakják máshova.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.09.25. 22:31:29

@Antymix: Valamit félreértettél, én nem szóltam a dúr és moll skálákról, az egy külön téma. Még csak kizárólag a C dúr skála hangjairól van szó, két oktávon át, két kulcsrendszerben, miután a harmonikán egyszerre játssza a bal kéz a basszuskulcs ( F kulcs)kíséretet ( az "umpappát"), és a jobb kéz a szólót a violin (G kulcs), rendszerben. És a fejemben menthetetlenül összekeverednek a kották, mert ugyanaz a hangjegykép az egyikben mondjuk G, a másikban meg H. De menni fog, csak nyomni kell és én elszánt vagyok. Az előjegyzések és a különféle egyéb dúr és moll skálák csak ezután jönnek.

spray 2016.09.26. 19:45:09

Szia Vili bá

olvasom hogy nálad járt a Schopper Tibi Egy buvárklubba voltunk meg

egy helyröl szereztük be a mügyantát ö még nem volt kész láttam

az udvaron butor nélkül Jön még hozzád egyáltalán hol van most

itthon? Üdv nektek mi az Adrián voltunk Rab és környéke

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.09.26. 21:43:59

@spray: Azt hiszem már visszament Görögországba, szóval nem jön hozzám többet. Nem tudom hol lakik amikor hazalátogat. Saját hajóval voltál az Adrián?

Antymix 2016.09.26. 21:58:14

Ja igen! A harmonika is egy zongora típus. A C az alsó pótvonalon violinkulcsnál és az első vonalközben basszuskulcsnál.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.09.26. 22:53:21

@Antymix: Majdnem. G kulcsban stimmel, de F kulcsban a második vonalközben van a C, ott ahol a violinban az A. Rohadt nehéz. Ma voltam harmonikaedzésen és legalább négyfelé vagyok szétesve. Jobbkéz, balkéz, kétféle kotta mindegyikre és se a jobb, se a bal kezem nem látom, csak tudni kell (kéne) hogy hol és mit kell lenyomni. De azt mondja az idomár, hogy jobban haladok mint a fiatalok. Pedig csüggesztőnek érzem pillanatnyilag, hogy ami már egyszer ment, ahogy átlépek a következő gyakorlatra és a hozzátartozó ujjrendre és az is megy már, visszatérve az előzőre az ISMÉT NEM MEGY! Újra begyakorlom, de akkor meg a következő nem megy ami korábban már megvolt. És ezt a kettőt ma megfejeltük még két újabb gyakorlattal. Mondjuk legalább az ujjrend maradt kétféle (Igaz két kézre az már négy. Nem véletlen, hogy azt mondják a harmonikára, hogy az egy egyszemélyes zenekar.)

Jonathan 2016.09.27. 07:18:10

@spray: Szia Spray! Tibor Pesten van meg oktober közepéig, ma megtudom a telefonszámát es elküldöm neked, ha adsz egy emilcimet. Tibor biztosan nagyon örülne, ha találkozhatna ismerősökkel a múltból...
Udv Jonathan

spray 2016.09.27. 11:11:10

@A Tengerész: Igen a Neptun 22 el Küldenék képet de hova a

Facebook jo lessz

Üdv a Carithia Kapitánya

spray 2016.09.27. 11:28:07

@Jonathan: molnarpaljozsef@googlemail.com vagy spray@freemail.hu

Köszi

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.09.27. 13:55:23

@spray:@Jonathan: Küldtem a Schopper Tibi telefonszámát Emailben.

spray 2016.09.27. 16:49:27

@A Tengerész: Köszi majd oda küldök egy pár képet
süti beállítások módosítása