Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Műszaki: Kétliteres jégkrém elfogyasztása után fennmaradó műanyag doboz burkolatként? (2024.04.26. 16:20) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.

Linkblog

Csütörtök.

2015.02.05. 20:24 :: A Tengerész

J újfajta tortát készít.15_02_05_2.jpg

15_02_05_1.jpg

Fenyőről. Hát lúgosít, vagy savasít, a fenyőgallyaktól nem tudtam környezetbarátabb módon megszabadulni, mint hogy beépítettem a folyópart talajába, majd kiderül mi nő ki rajta. Azt tudom, hogy a természet semmi természetes anyagot nem hagy lebontatlan és semmi természetes anyag nem igazán környezetszennyező. Amúgysem hiszem, hogy túl sokat számítana friss, tehát összenyomatlan szellős nyers állapotban egy kb 10 cm vastag fenyőgally szőnyeg aminek a tetejére lapátolok majd kb ugyanilyen vastag kerti komposztot, a természetes környezet megváltoztatása szempontjából. Ez alatt az ezüstfenyő alatt is mindenféle talajtakaró növények, főleg borostyán nőttek, szóval a környezetbe aligha avatkoztam bele túlságosan. Itt egy részlet egy cikkből: "Szentirmai-Zöld Máté, a Komposztfórum Magyarország Egyesület alelnöke a műsorban elmondta: a leginkább környezettudatos megoldás a komposztálás. Bár a magas gyantatartalom és a tűlevél viaszos bevonata miatt ez nem egyszerű, de a fenyőfából is lehet komposztot készíteni. Vegyes komposzthoz hozzáadva szép lassan a fenyő is lebomlik, s vannak praktikák, amelyekkel segíteni lehet ezt a folyamatot." Szerintem az, hogy az itt, az elődök által korábban sok év alatt összegyűjtött komposztot a tetejére terítem, pont ilyesfajta "praktika". A tereprendezésre még rászánok pár napot, de már az új projektet tervezem.

Arról van szó, hogy komoly probléma a tűzifa tárolás. Egyáltalán nem szándékozom átállni gázfűtésre, az elmúlt két tél amit itt töltöttünk (ezt a telet is nagyjából elmúltnak tekintem) bebizonyította, hogy a cserépkályha fűtés tökéletesen megfelel nekünk a házban (a hajón meg a vaskályhával való fűtés), a ház nehéz munkával kivitelezett remek hőszigetelése immáron igazolta a minden ellenvéleménnyel dacoló magabiztos optimizmusomat, ezzel a kis cserépkályhával tökéletesen ki tudjuk fűteni az egész épületet, semmiféle kiegészítő fűtésre, pláne extra gázfűtésre nincs szükségünk. Viszont az udvaron tárolt tűzifa védelme a csapadék ellen rettenetesen macerás. Ki-be takargatni ha szedni kell belőle, pláne ha be van havazva, vagy épp esik az eső utálatos dolog. Ergo, építeni kell egy fedett tárolót. Már nagyjából megterveztem, gyakorlatilag egy tornác lesz, többcélú építmény, egyrészt az épület déli, bejárati oldalát megvédi a csapó esőtől, csökkenti a sárbehordást, lesz benne elég hely a tüzelőnek, nyáron véd a déli nap heve ellen, de ha éppen kint kell a munkaasztalon dolgozni valami porolós munkát amit bent nem lehet csinálni és pont jön az eső, nem kell majd lélekszakadva szerszámot elrakni, asztalt leponyvázni mert erre is lesz hely alatta. Ha meg éppen nincs telerakva az asztal szerszámmal, le lehet mellé ülni a látogatóval egy sörre, kávéra, hosszúlépésre. Ja és a tetejéről könnyebben le lehet majd szedni a fáról a cseresznyét. Ma bent voltam az építési osztályon, mert én még az OÉSZ-ben  (Országos Építésügyi Szabályzat) szocializálódtam, ami mindent építési engedélyhez kötött ami 80 centinél jobban kiáll a földből és kicsit aggódtam mit mond a mostani jogszabály (azt tudtam, hogy az OÉSZ már megszűnt). Szerencsére amit én építeni akarok az az "előtető" kategória, mivel falai nincsenek, így semmiféle engedélyhez, bejelentéshez nem kötött az építés, szabad az út az alkotói fantáziám előtt. Barátok biztattak mindenféle acélszerkezet, polikarbonát, tákolmány építésére, mely kétségtelen jóval olcsóbb megoldás mint a faszerkezet amit kitaláltam, de én valami szépet akarok. Nagyjából kialakult a szükséges méret és forma, ma voltam az asztalos üzemben utána nézni a faanyagnak (sajnos itt már nincs az a lehetőségem, mint Pesten ahol a Komár Józsi műhelyében tudtam használni szabászgépet vastagsági gyalut), van minden, csak persze nem lesz olcsó.

21:18 Most, hogy a különféle ácsszerkezeteket nézegetem a neten belebotlottam ebbe. https://www.youtube.com/watch?v=yuFHurrWswQ#t=187 Olyan szép, hogy ideraktam.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr627144697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2015.02.06. 02:22:39

Kicsi a NET.
A belinkelt videóra én is ráakadtam pár napja, amikor az egyik bejegyzésed nyomán a lamellózó szerszámra kerestem rá.

abraxas 2015.02.06. 07:18:26

Érdemes a fickó többi ötletét is megnézni! A pantorouter egyszerűen zseniális :-)

dismay22 2015.02.06. 07:46:08

milyen kiraly radio van ott J elott? milyen markaju?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.06. 08:02:46

@dismay22: Panasonic. Még én vettem sok év előtt édesanyámnak, hogy ne kelljen tekergetve keresni a kedvenc adóit, ezen lehet gombnyomással programozni egy rakás frekvenciát, beállítottam neki és csak nyomkodta a gombokat.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.06. 08:10:44

@abraxas: Valamikor ifjúkoromban "találtam fel" a pantográfot, rajzokat nagyítottam vele, a tapogató egy legömbölyített hegyű szög volt, a rajzoló meg egy ceruzacsutka. Lécekből csináltam és állítható volt a nagyítás. Érdekes ahogy a vidón szereplő alkotó mindent csak fából hajlandó csinálni, eszembe nem jutna, vasból sokkal egyszerűbb lenne megcsinálni legalábbis nekem.

abraxas 2015.02.06. 16:10:59

@A Tengerész:
A fa változat demó a leendő vásárlóknak, akik maguk akarják megépíteni. Jópofa a módszere: méretarányos rajzokat küld, amiket csak rá kell ragasztani a fára, és körbevágni :-)
A lustábbak (igényesebbek) megvehetik az alu vázas verziót is ;-)

devton 2015.02.08. 12:46:21

Azert a mostani gazar mellett meggondolando a fatuzeles. Ha nem jutsz jo aron fahoz mindent beszamitva dragabb is lehet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.08. 13:03:28

@devton: Hát egy tél most úgy tűnik kijött 100000-ből. És nem kellett beruházni gázkészülékre.
süti beállítások módosítása