Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Kedd.

2014.07.08. 08:15 :: A Tengerész

Ha tegnap nem ír rám a lányom egészségi állapotom iránt érdeklődve, eszembe se jut a betegségem, ergo meggyógyultam. Merthogy ha az ember beteg arról nem tud "elfeledkezni". A betegség már csak olyan, hogy ragaszkodik a tudat egy részéhez, azt hiszed, hogy nem gondolsz rá, de ez öncsalás. Hogy jó ez vagy nem arra nézvést nincs határozott véleményem, mindenesetre az jut az eszembe, hogy sokan lesznek öngyilkosok minden más érzést, így az életösztönt is lebíró szerelmi csalódás miatt, de nincs az a  szerelmi bánat amit egy egyhetes görcsös hasmenés el nem tud feledtetni. Szóval nagy dolog a lélek, de a test az úr. A legjobb szoftver se ért semmit ha leáll a merevlemez meghajtása.

Szóval úgy ment ki belőlem a betegség, ahogy belém esett, észrevétlenül. Visszatért az erőm és az egyéb tünetek is elmúltak. Viszont a mai hajóteherkönnyítésnek betett az idő, szakad az eső. Bezsákolom a téli ruházat nagyrészét, aztán majd kihordom a házba ha eláll, meg takarítok idebent. meg írok ide egy kicsit. Tegnap beszélgettem egy emberrel. Sose találkoztam vele ezelőtt, csónakkölcsönző kuncsaft volt P-nél, ott futottunk össze. Az illető 40 éves, több lábon áll, van saját könyvelőcége és alkalmazott egy számítógépes fejlesztő cégnél, szemmel láthatólag agilis, energikus ember, saját bevallása szerint jól él, nincsenek anyagi gondjai. Szóval annak a "nemzeti középosztálynak", vagy tán "felsőközépnek" egy tagja amit az idáig volt és jelenleg regnáló kormányok egyaránt a szélesítendőnek, támogatandónak ítéltek meg. A 16 százalékos egykulcsos jövedelemadóval kifejezetten jól járt, eszembe jut amikor annakidején én a 41 %-os jövedelemadómmal valamely év decembere után félmilliót perkáltam az államkasszába, mert volt 13. havi fizetés, meg éves prémium. Szóval ez az ember rövid beszélgetés után elmondta, hogy minden jövedelmét becsületesen leadózza, de ami marad azzal autóba ül és berakja az első elérhető osztrák földön lévő bankba. Mert hogy ő nem vállalja az esetleges következményeit ennek a nagy kormányszintű nekimenésnek a bankoknak. Hatalmas összeget vesztett a kötelező magányugdíjpénztári megtakarításának államosítása során, nem akar többet kockáztatni.Attól tartok nem ő az egyetlen, ha lennének még megtakarítható jövedelmeim, magam is ezt tenném. De azt, hogy a Nemzet (ami állítólag fontos a fennálló hatalomnak, ezért lett minden "nemzeti" a trafiktól a buzibárig) számára ez hasznos lenne azt kétlem. Hogy a barátomnak (ahol összefutottam ezzel az emberrel) is legyen valami haszna az élményemből, kis reklám, http://www.olcsosetahajo.hupont.hu/.

 Más. Ismerős, volt svájci munkaadójának Magyarországról építőipari szakmákban munkásokat közvetít. Ugye Orbán Viktor elmondta, hogy ezek az emberek kalandvágyból, kíváncsiságból mennek külföldre.  (https://www.youtube.com/watch?v=uYzaq9rZp_k#t=27) Nos az ő tapasztalata egészen más. Végletekig elkeseredett, banki kölcsön terhe alatt nyomorgó, annak kifizetésére reményt sem nyújtó, emberi élethez megfelelő fizetéssel kecsegtető állásra itthon hiába próbálkozó  emberek sokasága keresi meg. De egy se volt eddig közöttük akiről lesírt volna a "kalandvágy", de annál több akiről a nyomor. Sajnos a kínálat töredékének tud csak elhelyezést szerezni.

Más. Nemrég beszélgettem egy emberrel aki mondta, hogy ő a Fideszre szavazott. Kérdeztem miért? Azt válaszolta, hogy hát rendbetette az országot a 8 év szoclib kormány után rendben mennek a dolgok. Kérdeztem honnan tudja? Azt mondta a TV-ből. Ez az amúgy nem buta ember nem néz mást, csak az esti TV híradót, igazából hiányzik belőle az a kíváncsiság, ami engem arra késztet, hogy minden hírforrást naponta végiböngésszek, TV-ben Interneten amiből világosan rájöjjek, hogy az úgynevezett közmédia 1. egyirányúan mutatja be amit csak lehet, 2. elhallgatja ami csak egy kicsit is terhelő a kormányra nézve, 3. gyakorta ténykérdésekben is  gyalázatosan hazudik. Alighanem az ország lakosainak többsége is csak a TV 1-et nézi. Külön kategória az az elemző jóbarát, aki azt se, akit  csak a számok érdekelnek, őt megnyugtatja a 2013 végi  1,1 %-os gazdasági növekedés, a kikerülés a túlzott deficiteljárás alól, az állítólagos munkanélküliség csökkenés. Az, hogy mi történik a demokrácia intézményeinek kiüresítésével az nem számít, az csak sallang, legyint rá, a SZÁMOK a lényeg. (erre azt válaszoltam, hogy Hitler is csodákat művelt a számokkal, oszt mi lett belőle, erre azt a szokásos választ adta, hogy Orbán nem Hitler, ami igaz, csak  nem jelent semmit itt a hasonlóság a lényeg nem a név)

A véleményem.  Az Orbán-féle hatalomgyakorlás a források folyamatos kifosztásával, a média egyenirányításával megvalósította azt a hatalomgyakorlási technikát, amelyben a demokrácia köntörfala mögött mostanra kiépítette a saját diktatúráját, megteremtette az anyagi bázisát, ezzel biztosította hosszútávú fennmaradását.  Hogy ezt az ő zsenialitása, vagy az ellenfelei tökéletes idiotizmusa tette lehetővé az részletkérdés (szerintem mindkettő), mindenesetre az, hogy ezt én már sok évvel ezelőtt innen a béka segge alól megjövendöltem (kaptam is a fejemre pár kommentelőtől) az azt bizonyítja, hogy lehetett ezt tudni, csak a politikai ellenfelei voltak olyan hülyék, hogy nem tettek és azóta se tesznek ellene semmit, kiélik csekély tehetségüket az egymással folytatott kisstílű csatározásokban, ahogy a 2000 éves magyar történelem során mindig is volt, ha van olyan hogy "nemzeti karakter" akkor ez az. Még azokról a bizonyos "számok"-ról. Az 1,1 százalékos növekedés bevallottan a mezőgazdaság  az autóipar és az építőipar eredménye. A mezőgazdaság semmivel se teljesített jobban mint amit az időjárás javulása indokolt, az előző, 2012-es év dágványos tavasza és aszályos nyara kifejezetten rossz termést hozott, azt, hogy az időjárást is Orbán javította ki csak egészen elvakultak hiszik el. Az építőipar kizárólag az EU-s pénzekből épít, azokhoz Orbánnak csak csökkentő irányban van tehetsége. Az autóipar fejlődése egyrészt a nemzetközi trendeknek köszönhető, a "hanyatló" nyugat a jelek szerint tényleg kezd magához térni a válságból, másrészt a kecskeméti Mercedes beindulásának, amiben Orbánnak semmi szerepe nincs, ha van benne kormányszerep, az a szarráfikázott Gyurcsány-Bajnai kormányoké. Ha beleolvas az ember a sajtó kommentjeibe, szembeszökő az a diadalittas tombolás amit a kormányhívők művelnek, lebuzizsidókomcsilibsiznek mindenkit aki bármilyen észérvet felvillant a pillanatnyi kormány ellenében (mondjuk tessék lapozgatni a Mandiner.hu-t, az MNO.hu-t  ezek véletlenül se vádolhatók ellenzéki szimpátiával). Hofi szerint Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma kettő, a helyzet azóta szerintem romlott. Szemantikailag a bunkó az közel egyenlő a husánggal, ami közel egyenlő a karóval, ami közel egyenlő a cölöppel arra pedig mocsárban is lehet házat alapozni. A ház a hatalom az ország felett, aki ezekre a cölöpökre építi a hatalmát az nem futóhomokra épít. EZ a demokrácia csapdája és az elkövetkező évtizedek fogják megmutatni, hogy képes e a demokrácia kikecmeregni ebből a csapdából, vagy marad a husángok diktatúrája. Mindenesetre hogy már Piszkos Fred is az emberek megbízható hülyeségére építette a terveit bizonyítja , hogy az elv nem újkeletű és működik.

13:13 Ezt http://hvg.hu/gazdasag/20140708_NSZ_Fazekas_Sandor_ismerose_a_lepfenes_ga  most kaptam. Orbán az aki napról napra újjászüli a legrosszabbfajta kommunizmust. Akkor volt, hogy ha a barátod a megyei párttitkár akkor bármit tehetsz a megyében, jaj az ellenfeleidnek. Volt egy tengerész kollégám, azzal dicsekedett, hogy feleségül vette a megyei titkár lányát, neki aztán innentől senki nem mondhat ellent. Aztán szétment a házasság és elkezdte a volt após fingatni. Ráment mindene, még az egészsége is.  Na ezt hozta vissza a rafinált suttyó.

22:05 mesélek még egyet a "létező szocializmus " diszkrét bájjelenségeiből. Balatonfüreden volt versenyünk, egyik manchaftom Gerencsér Balázs késve érkezett  a mólóra ahol előző napon érkezve kikötöttünk  Már baromi ideges voltam, ahogy minden normális kormányos  verseny előtt, ha nem megy minden simán, stressznek elég a verseny is. Nézem az arcát, ezt az embert rendesen megütötték. Elmesélte belekötöttek, megverték. Rendőrségi ügy lett, a garázdát elkapták (akkoriban ez még elég jól működött), lett jegyzőkönyv és a támadó őrizetbe vétele, amikor telefonálás kezdődött a rendőrség és "VALAKI" közt. A valaki nem lehetett "AKÁRKI", mert új jegyzőkönyv készült, a támadó már nem volt egyértelműen hibás a villámgyors nyomozás eredményeként, a sérülés hirtelen 8 naposnál hamarabb gyógyulóvá szelídült, Balázst meg figyelmeztették, hogy jobb ha belenyugszik az ügy ilyen módon való lezárásába, mert ha nem, ennél csak rosszabbra számíthat . Szóval volt 20 év amikor reménykedhettünk. De aztán amikor Habony Árpád, Orbán Viktor cimborája gyakorlatilag büntetlenül megúszta a nyilvánvaló garázdaságot  és továbbra is ott a helye a király mellett ( http://hvg.hu/itthon/20130227_Garazdasagert_eliteltek_Orban_bizalmasat ) , már látszott, hogy visszatértek a régi szép idők, csak most már nem számít, hogy legyen mellette  teljes foglalkoztatás. A jogfosztás már működik, csak a jutalomfalattal ( kicsi, de biztos fizetés, kicsi kocsi, kicsi panel, kicsi nyaraló) nem kell már betömni a nép pofáját, a mai átlagjózsinak már elég ha odaíratják a csekkjére, hogy lehetne ez 500-al több is, ha nem Orbán lenne a király. Közben nézem a meccset. Németország már 5:0-ra (!!!) vezet Brazília ellen! Három gólt rúgtak a németek három perc alatt.

0:15 7:1-re nyertek a németek. Hát ez kivégzés volt, a VB rendezője Brazília alighanem gyásznapként fogja ezt a napot az elkövetkező 100 évben jegyezni. Most megy a közTV-nek csúfolt  kormánytelevizióban az esti híradó ismétlése. A tejtermelő gazdák tiltakoznak  a külföldről behozott a hazainál  olcsóbb tej ellen. 300 liter dobozos tejet dobáltak autókról a félpályás útlezárás során az úttestre. A híradás során szó esik Áfacsalásokról is amitől olcsóbb a külföldi tej mint a magyar. A megszólaltatott szószólójuk "tiltakozik a gyanús eredetű olcsó, tejnek álcázott rossz minőségű termékek behozatala ellen", valahogy így szólt a mikrofonba. A minisztérium egyetért a gazdákkal, fontos a hazai termék fogyasztása. Ennyi. Kommentár semmi. Namármost.  1. A tej minőségét  egész  Európára egységes szabványok garantálják, azaz akármilyen eredetű a tej, ha az van rá írva, hogy TEJ, és a zsírszázalék, akkor az azonos minőségű mindenütt. Ha valakinek kétségei vannak, azért tartjuk legalázatosabb  szolgánkat az államot, hogy vizsgálja meg akkreditált laboratóriumban és ha jogos, a törvény teljes szigorával sújtson le a tejhamisítóra, ehhez minden eszköze megvan. Az, hogy a konkurens magyarországi magyar  gazda kijelenti a szlovákiai magyar gazda tejére, hogy az szar, azért kevés minőségi bizonyítványnak. 2. Az egységes Európa az áruk eszmék és emberek szabad áramlásáról szól, mindenféle nemzeti protekcionizmus szabálytalan mivel piactorzító. 3. Mélységesen fel voltunk háborodva amikor a magyar libamájas kamiont felgyújtották a francia gazdák vagy 25 éve, azzal, hogy a hitvány minőségű olcsó magyar libamáj veszélyezteti a hazai piaci pozíciójukat. Mennyivel vagyunk mi most különbek? 4. A kormánynak, legalázatosabb szolgánknak számos eszköze lehetne a hazai termelők piaci helyzetének javítására, a közhangulat hergelése nem tartozik ezek közé, bár egyelőre úgy tűnik ez az egyetlen amit használ. 5. A kormánynak, legalázatosabb szolgánknak számos hatóság áll a rendelkezésére az ÁFA csalás leleplezésére és büntetésére, ha ezzel nem él ( kétségtelen a NAV ráuszítása az RTL-re, miután az a torkán lenyomott adó miatt bosszúból elkezdte mutogatni a híradójában a szokásos "megdugta a celeb a szomszéd kakasát" típusú hírek helyett az Orbánmaffia rejtett dolgait,  bizonyára fontosabb mint a tejtermelők védelme) , ehelyett mindössze a fogyasztókat biztatja a drágább hazai termék vásárlására, akkor alkalmatlan Uff.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr106483885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2014.07.08. 20:26:05

A hajón magyarok között én kivételnek számítok. Aki mar negy-öt éve pincérként, más melósként dolgozik, az utál itt lenni. Hogy miért van itt mégis, mikor az asszony otthon várja, a gyerek nélküle nő föl? A már általad említett példa tipikus: lakáshitelt kell fizetni, az otthoni munkájuk megszűnt vagy nem fizet már eleget. Azt a nem kevés pénzt, amit keresnek, egy az egyben öntik bele a bank pénztárába és a család fenntartására. És a legszebb éveik csak telnek...

Sün77 2014.07.09. 20:39:00

Szia Kis ember!
Én pár éve, amikor megelégeltem, hogy a középosztályhoz tartozásért folytatott napi rutin eredménye kétes, átértékeltem a "gazdag ember" pénzügyi fogalmát, és azóta elégedett vagyok.
Gazdag ember az, akinek nincsen közműtartozása, ki van fizetve minden hónapban az autó- és a lakáshitele és minden nap azt tehet az asztalra a családja elé, amit akar.
Beszélhetnék még tartalék képzésről, megtakarításokról, öngondoskodásról, de ezekre az igen fontos, biztonságérzethez elengedhetetlen dolgokra már nem nagyon és nem mindig futja.

Szép napot, és jó munkát mindenkinek!
Sün

whale 2014.07.10. 11:31:25

Nem baj. Ennek az országnak ez kell. A félázsiai, genetikusan alattvaló észak-balkáni csürhe egyszerűen IMÁDJA, ha a fejére szarnak.
Öntudatos polgárság? Ugyanmár... Szám szerint meg tudom mondani hányan vagyunk. Hetven párezren. Azok, akik az aljas kormányzati manyup zsarolásra a középső ujjuk magasra tartásával válaszoltak.
A többi alattvaló. Mind. Kivétel nélkül. Akkor is, ha ezt nem tudja/tagadja. Oszt jóvan.
Ha rögtön az elején orrba vágtuk volna az alcsúti zsebdiktátort, ma sokkal kisebb lenne a baj. És még csak 2006 csürhéje sem kellett volna hozzá. Csak némi gerincet kellett volna növeszteni. Az meg sajnos nem megy hirtelen. Akinek van, az tud mire támaszkodni, a többieknek marad a csúszás-mászás a porban, a Kedves Vezető végtelen jóindulatára lesve, hátha kivételesen megkegyelmez és nem tapossa el őket. Ennyit ér a magyar 2014-ben...
süti beállítások módosítása