Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2013.11.29. 20:26 :: A Tengerész

Újabb 40 talicska sódert nyomtam be a házba és elkezdtem a padlószint alatti "macskalagút" elkészítését, ami a "macskajtó" ( vagy "macskapu") és az előszoba közt lesz. C nagy figyelemmel kíséri a munkát, egész nap ki-be járt rajta. A tegnapi képek:'13, nov.29. 002.jpg

'13, nov.29. 004.jpgDeres már a határ...   Pontosabban a kert.'13, nov.29. 005.jpgSömjék tócsák befagytak (részlet Kosztolányi Dezső lírai költeményéből, úgy folytatódik, hogy  " ...keréknyom nincs, mindent befed a hó subája.")  Sokáig töprengtem miért ragadt így meg az emlékezetemben, aztán beugrott, magyar helyesírási dolgozat volt ötvenvalahány éve, diktálás után leírni, gondolom a pontos "jé" vagy "ellipszilon" próbájaként.  Hát a keréknyom ott van, mert a hó egyelőre hálistennek még nem maradt meg. (Amúgy helyesírás...hát elsőre a "sömjék"-et ellipszilonnal írtam, de a helyesírás ellenőrző aláhúzta. Hát nem fogott rajtam boldogult Dömötör tanár úr leckéje, alighanem akkor is elszúrhattam.)'13, nov.29. 001.jpg

De az ibolya egy védett zugban még mindig virágzik.'13, nov.29. 011.jpg

A napnak hanyatlik tündöklő hintaja. (Na emmeg Csokonai.)

Ez már nem költemény és marhára nem líra. Most olvastam az "Örülünk Vincent" blogban. 

  Lánczi András a  FIDESZ értelmiségi hátországának vezéralakja, a Konzervatív Kiáltvány szerzője még 2009-ben írta ezt a cikket a Magyar Nemzetbe. 

      Íme hét idézet Lánczi írásából: 

  I.    "Észre kell venni, hogy a közelmúlt tudomány- és oktatáspolitikai hívószavai már nem igazítanak el, sőt mindig is az egyetem eszméje ellen hatottak. A „tudásalapú társadalom”, „a piacképes diploma” és más hasonló jelszavak olyan időszakban és gondolkodásmódban születtek meg, amelyek a korlátlan fejlődésben és a szakmai kérdések mindenhatóságában hittek.

 II.  "Kultúránkban kezdettől fogva egyet jelentett: szabad ember nevelését. Kultúránkban a tudás és a morál eredetileg össz etartozó fogalmak; a tudás, a tudomány pedig az egész megértésére irányult. A gondolkodás különbségek megállapításán alapszik, amit vitákon keresztül tudatosítunk. "

  III. "Fel kellene ismerniük a specializáció papjainak, hogy nincs egyetlen emberi eszköz sem, amellyel tudásunk korlátait át tudnánk hágni.
Aki túl korán specializálódik, az valójában eltolja magától az európai egyetem eszméjét. A tudás csak a korlátok folytonos tudatában értelmes fogalom."

  IV. "A szabadságra való nevelés eredeti formája a „szabad művészetekre” (liberal arts) való nevelés, amely az utóbbi években újra erősödő hangsúlyt kapott az európai egyetemeken, különösen a társadalomtudományi képzésben. Különböző arányokban, de az összes magyar egyetemnek fontolóra kellene vennie, hogy képzéseiket a szabad tudományokra alapítsák: tűzzék ki célul a liberal artsra alapított képzést, vagyis a filozófia, a történelem, a retorika, a matematika, esetleg a teológia, a zene és a természettudományok problémái jelenjenek meg a képzésben, vagy ha már jelen vannak, kapjanak új hangsúlyt."

  V.  "Meg kell értenünk, hogy az európai kultúra abban különbözik más kultúrák tudáskezelésétől, hogy a filozófiának és a teológiának önálló szerepet juttatott. Ezek semmilyen más kultúrában nem kristályosodtak ki önálló, a valósággal szembeállított tudásterületté: más kultúrákban a filozófia nem vált szaktudománnyá, eredetileg nem voltak tanszékei. Ha ezt nem értjük, akkor előbb-utóbb más kultúrák logikáját fogjuk követni. "

  VI.  "Nem reformra, hanem új szélre van szükség, hogy az egyetem hajójának vitorlája ismét dagadhasson. Praktikusan ez azt jelenti, hogy filozófiát, teológiát, matematikát, politikai bölcseletet kell tanulni/tanítani, mielőtt szaktudományos – közgazdasági, szociológiai, kommunikációs, politikatudományi – pályára lép valaki."

  VII. "Minél jobb az egyetem, annál valószínűbb, hogy onnan fognak kikerülni az adott közösség vezetői. Az egyetem legfőbb funkciója a következő generációk vezetői elitjének a kinevelése. Magyarországon a most véget érni látszó korszakban a Budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE volt képes ezt a feladatkört ellátni. Ezután azonban e két egyetem is elveszítheti ezt az előnyét, s az űrt vagy külföldről fogják betölteni, vagy sehonnan, így Magyarország elitutánpótlása elsorvadhat."

 

           Hogyan egyeztethetőek össze ezek a mondatok a jelenlegi magyar kormány felsőoktatás koncepciójával?  Sehogy. Lánczi megírta a Konzervatív Kiáltványt, megkapta érte a Századvég igazgatói székét, de a felsőoktatás ügyében szava csak Parragh Lászlónak az orosztanárból csempekereskedővé avanzsált tökéletes fideszes értelmiséginek lehet. Mert Parragh szavai Orbán szavai. Orbán a saját gondolatait akarja visszahallani azoktól, akiket maga mellé állít. Mennyit tudna ez az ország megtakarítani azzal, ha a miniszterelnök urat valaki meglepné egy diktafonnal. Egy diktafon nem kér fizetésemelést, nem utazik Floridába, és villámgyorsan ki lehet kapcsolni.

            A hét elején Oxfordban voltam. Az előadásom után elvittek vacsorázni egy college-ba. Ez a college két miniszterelnököt adott Angliának. Két munkáspárti miniszterelnököt. A hagyomány, a valódi és tagadhatatlan elitizmus és a ma magyar konzervatívok által szitokszóként használt progresszió valójában összeegyeztethető. Nem állítom, hogy könnyen, nem állítom, hogy minden egyes esetben, csak azt, hogy összeegyeztethető. A konzervativizmus nem retardáltságot jelent a nagyvilágban. A konzervatív egyetemkép, amit Lánczi felvázol, összeegyeztető a modern korral, a globális kapitalizmussal. Új értelmet kaphat a konzervativizmus, sajátos féket és ellensúlyt képezhet, ami élhetőbbé teheti a világunkat. A régi professzorok a college ebédlőjének faláról ma kínai, indiai, amerikai diákokra néznek le, az egykori brit alsó osztályok fiaira, olyan fiatalokra, akik száz éve még nem vacsorázhattak volna ezek között a falak között. Kicsinek éreztem magam, de néha jó kicsinek éreznie magát az embernek, ez is a konzervativizmus egyik tanítása. 

            Van egy rét a Christ Church College mellett. Egy hatalmas, gyönyörű és látszólag teljesen felesleges rét. Tucatnyi bevásárlóközpontot lehetne rá építeni. Egy mérföld a séta a rét körül, le a Temzéig és vissza. Ennek a posztnak az ötlete is ott fogalmazódott meg bennem. Egy bevásárlóközpontban nem gondolkozik az ember semmiről. 

           Teljesen érthetetlen, hogy a konzervatív értelmiségiek, hogyan tűrhetik el azt ami az egyetemek ügyében folyik. Konzervativizmusuk csak valamiféle alázatos testtartás, amellyel elfogadják az intézeteket, pozíciókat, milliókat, a lojalitás csendjéért cserébe. A mai Lánczi András egyetlen szót sem szól a felsőoktatás kivéreztetése ellen, talán annak örülne a legjobban ha elfelejtenénk ezt az írását. 

           Nyílik egy kis utca a High Streetről. Egy college udvarán egy padon ülő férfi szobra. Egykor tanár volt az oxfordi egyetemen. Általában egyszerű zsákruhát viselt, egész életét a teológiának szentelte. Ő volt az első canterbury érsek, aki Oxfordban végzett. A canterbury érseki pozíció nem volt mindig olyan kellemes és veszélytelen, mint a Századvég igazgatói posztja, II. Henrik, mondjuk úgy, igen hatásosan kommunikálta Thomas Beckett érsekkel szembeni ellenérzéseit. A férfi a padon, aki ma Abingdoni Szent Ödönként ismert, végtelenül szelíden, elmagyarázta III. Henriknek, hogy ha nem szabadul meg hamis tanácsadóitól és nem bocsátja szabadon a bebörtönzött ellenfeleit, kénytelen lesz kiközösíteni az egyházból. Ugyan ki merne ma Sokadik Henriknek akármily szelíden is, bármit elmagyarázni. 

22:34 Ezt kaptam az imént http://atlatszo.hu/2013/11/29/rehabilitalni-kell-a-duna-mellekagait-racz-tamas-tajepitesz/ az interjúalanytól.

Tamás még ezt tette hozzá:

Tartottam egy órás előadást is vízügyeseknek , temészetvédelmiseknek, polgármestereknek. 20 éve ugyanazt mondom.
Válaszom ez volt: Hiába itt minden. Ez az ország át van itatva hülyeséggel. Olyan szinten köti le nagyjainkat az egymás ellen folytatott ádáz küzdelem, hogy nem marad másra energia.
 
Győzike for president!

23:00  http://www.wimp.com/icebergdog/ és még én nyafogok, hogy fázik a kezem a talicska fogantyúján!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr835667909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaKata 2013.11.29. 21:07:20

Vili, ez az utolsó kép gyönyörű !! Tegnap volt a születésnapom (65 lettem), úgyhogy ezt születésnapi ajándéknak tekintem, utólagos engedelmeddel letöltöttem......

Kis ember 2013.11.30. 02:50:17

Dejó az a videó az orosz kutyamentőkről! Na ja, a "Russzkij dus", az orosz lélek...
A viccet nem mondtam még?
Egy kaliforniai felhívja a barátját Szibériában:
- Szevasz, hallom nagyon hideg van nálatok!
- Még hogy itt?! Alig mínusz tizenöt fok, tíz centis összesen a hó!
- Nahát, pedig a híradóban azt mutatták, hogy mínusz negyven fok van és a kétméteres hóban elakadnak a vonatok.
- Ja, úgy értetted, hogy KINT???

tabulator 2013.11.30. 07:29:11

@Kis ember: ha nem veszed rossz néven: rússzkaja dusá.

temtom 2013.11.30. 09:38:42

Rákerestem a "sömjék" szóra, mert nem tudtam mit jelent.
Így találtam csak meg: "sömlyék". Úgyhogy lehet, hogy Dömötör tanár úrnak és neked (volt) van igazad, Tengerész.
(Vizenyős, lápos legelőt jelent a google szerint.)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.30. 20:59:08

@temtom: Hehe. Ugyanakkor meggoogliztam az eredeti Kosztolányi szöveget www.marczius15.hu/arc/pdf/M15_2011_01.pdf, abban pontos "jé" van. Legyen okos az ember...
süti beállítások módosítása