Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2013.09.13. 20:55 :: A Tengerész

Sokan irigyelnek, hogy megléptem ezt a letelepülés, költözés dolgot, nos szerintem is irigylésreméltó vagyok, de azért kemény dolog ez. Például feltűnt, hogy minden nadrágom leesik rólam. Ma ráálltam a mérlegre és kerek 10 kilóval vagyok könnyebb mint 2 hónappal ezelőtt. Van ebben szándékosság is, randa kövér voltam és elkezdtem visszavenni a táplálékbevitelből, ugyanakkor a fizikai aktivitásom legalább megduplázódott, így testsúlyom 12 százalékától megváltam. (lehet, hogy ezért még jobban fognak egyesek irigyelni) Két napja amióta megjöttünk csomagolunk a Hernád utcai lakásban. Először is zsákokat vettem, papundekli dobozokért kuncsorogtam a boltokban, merthogy nem úgy van már mint régen, hogy a Közértes boldog volt, hogy ha valaki elvitte az üres dobozokat, hulladékgazdálkodás van, a multik elhajtottak, de aztán a Garayn, meg a Nemzeti trafikokban szerencsével jártam. Csomagolás közben derül ki micsoda rettenetes mennyiségű könyv gyűlik össze egy élet során. J ottmaradt éjszakára csomagolni, én visszajöttem a hajóra megetetni a macskát, reggel megyek vissza. Olvasni a villamosra kivettem egy Mikszáth novelláskötetet találomra  a halomból, a már drágábbik "Olcsó Könyvek" sorozatból, ez már 6 Ft volt, '78-as kiadás, alig valami volt belőle ismerős. De az rövid olvasás után kiderült, hogy egy időutazás zajlik mostanában. De úgy is lehet mondani, hogy visszajött a múlt. A kormánypárti mamelukok mindent megszavaznak, pecsovicsoké a világ, de van durvább dolog is. Így ír a szerző egy ízig-vérig demokrata képviselő pitiáner okból bekövetkező pálfordulása kapcsán: "...egy igazság előkerült, hogy a demokrataság a magyar embernél csak hangulat...és sok egyéb is csak hangulat...". Nab@zmeg! Ha 100 éve is így volt, mit verjük mi itt a nyálunkat?? Igaz volt  40 év kitérő ( hüm...kitérő, nem is igaz, csak másfajta nemdemokrácia), de aztán visszazökkent az ország a régi kerékvágásba, magyar ember despotát akar maga fölé, aki megvédi a gondolkodás, a magáért való tennikényszer nyűgétől. Aztán vagy isteníti, vagy gyűlöli, de ezt szokta meg, nem is vágyik másra.

Mikszáth 40 éves írói jubileumát ezrek ünnepelték 1910 májusában. Ezt mondta az ünnepi beszédében: "Az nem igaz, hogy én negyven évig dolgoztam. Én csak mulattam negyven évig..." Majd ezzel zárja beszédét: " Méltóztassanak hazaoszolni azzal a tudattal, hogy láttak ma végre egy boldog embert."  Két héttel az ünnepség után már nincs az élők sorában....

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr275512485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2013.09.13. 23:33:03

NAhat eddig meg valoban nem irigyeltelek, mert en 5 hazat epitettem vagy ujitottam fel es egesz eletemben orokke csak koltoztem, australiabol ujzelandba onnan afrikaba stb.. es csak a szep hazankban eltem 8 evnel tovabb 1 helyen. Szoval tudom mi melo ez. De hogy vki 65 felett csak ugy ledob 12 % ot a testsulyabol na az ma nekem is sok !!! GYalazat vagy nem en a 70 kilombol 30 eve nem tudok le adni egy grammot sem pedig nagyon szeretnek. MAr eheztem sportoltam es mindent elovettem, de nem es nem.HAt most irigyed vagyok !Bele talaltal !!

csaba03 2013.09.14. 07:35:42

Móricz, Mikszáth, mintha most írnának. Döbbenet.

Eddig én sem irigykedtem, na de ez a 10 kiló!

IQ_nuku 2013.09.14. 08:24:12

Eddig nem irigykedtem, csak örültem az örömeiteknek.
Na de most... A sárgánál is sárgább vagyok.
Mondd, nem kérsz vagy 20 kilót az elvesztett 10 helyett? Van nálam bőven, ingyen elvihető :))))))))))))))

halaloszto 2013.09.14. 09:49:44

@IQ_nuku: En hazhoz is viszem!

Vajk

IQ_nuku 2013.09.14. 13:07:31

@halaloszto: Én is mindig házhoz viszem, de aztán el is hozom, ragaszkodnak hozzám :D

abraxas 2013.09.14. 18:42:19

Tíz kiló nekem felszalad, meg leszalad, technikai minimum. Az a gond, hogy (horrible dictu) húsz kiló kellene, de az már sajna nem megy :-\
De juszt se irigykedek :-)

harpi4 2013.09.15. 10:36:15

Na ha már a licitálásnál tartunk, én minden túlzás nélkül 35 kg-ot ajánlok fel. Hiszen ismersz Vili! A 165 cm-hez 105 kg kissé sok, úgy, hogy a többi kedves hozzászóló nem hinném, hogy a nyomomba érhetne. A viccet félretéve, nagyon tetszik nekem is az új házikód, már csak a "kacsaláb" hiányzik alóla. Én nem irigyellek semmiképpen, mert egy házzal mindig is csak munka van. Az rendben van, hogy még meg tudod csinálni egy jó ideig, de mi lesz 15 év múlva? Úgy mint a 80 éves Tasziló gróf, amikor elvett egy 20 éves lányt feleségül, és megkérdezték tőle is ezt. Hát akkor lecserélem a vén k..rváját!

teddybear01 2013.09.15. 17:32:31

Azt hiszem, én viszem el túlsúlyban a pálmát itt. 2006-ban legalább 140-150 kilót nyomtam 172 centire. A szobamérleg tönkrement, mert ráálltam. Disznómód el voltam hízva. Azóta sikerült 4 számot lefogynom a ruhámból, per pillanat 112 kilónál tartok. Megint jók a húsz évvel ezelőtti farmerjeim rám, de azért úgy 100 kiló alá szeretnék lemenni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.09.15. 20:24:42

@csaba03: @IQ_nuku: @halaloszto: @teddybear01: Mára már 12 kiló a mínusz, reggel ráálltam a mérlegre és már csak 66 kiló voltam. Kénytelen voltam hózentrágert ölteni, mert a nadrágszíj alatt annyira össze kell gyűrni a farmeromat, hogy le ne essen, hogy zavar, mert töri a derekamat.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.09.15. 20:31:26

@IQ_nuku: Hát ha házhoz hozod én garantálok neked napi 1 kiló fogyást. Lejössz Ráckevére, kipakoljuk a cuccokat, egész nap hurcolod a bálákat, majd kapsz egy 10 kilós kalapácsot cölöpöt verni, aztán kiásunk 20-30 méter árkot csatornának, gázcsőnek, egy hét múlva kiesel a szoknyádból. Enni nem kapsz csak gyümölcsöt (persze nem sokat), zöldséget, én is főleg ezeken élek mostanság.

IQ_nuku 2013.09.15. 20:36:53

@A Tengerész: Igazán szívesen segítenék, de most azt hiszem kicsit távol vagyok, Franciaországban tengetem az életkémet.
...pedig amúgy tetszik az ötlet!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.09.15. 20:54:00

@IQ_nuku: Jééé. Azt láttam a facebookon, de azt hittem, hogy csak nyaralni vagy ott. Hát... vigyázz a francia konyhával. Délen nem olyan koleszterinszegény mint észak felé.
süti beállítások módosítása