Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2013.04.01. 21:37 :: A Tengerész

Megmondom őszintén azt hittem, hogy a macska szülése valami komplikált dolog lesz, a faanyagaimra gondoltam amik a rongy alatt voltak ami a "szülőágy" volt, hogy na biztos  lucskos, véresek lesznek, meg hogy fognak kinézni azok a maszatos kölykök. Juditka csak nevetett rajtam. Ő tapasztalt állattartó, voltak kutyái, macskái, nyulakat nevelt, megmagyarázta, hogy a nőstény macska tudja a dolgát. És tényleg. Az ember "nősténye" mindenféle könyvekből, számtalan egyéb forrásból, rettentő tudatosan készül fel az anyaságra, gyakran mégse tudja mi is lesz vele előtte, közbe, meg utána, hogy világra hozza gyermekét. Ez a kormi cica meg ma reggelre már a lábamhoz dörgölődzve fogadott, a kölykök meg patyolattisztán egymásba gubancolódva szunyáltak a szék régi lehúzott kárpitján. Ez tényleg az élet csodája.
'13.ápr.1. 002_1.jpg

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr355187850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalik Péter2 2013.04.02. 08:39:29

Hát igen, valóban rá lehet csodálkozni, hogy az állatok milyen tökéletesek, de ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy náluk működik a természetes szelekció, míg az embereknél már szinte egyáltalán nem. Így érthető a hatalmas különbség és az, hogy az emberekből a természetes ösztönök szinte teljesen kihaltak, mert nincsen rá szükségünk már.

Jonathan 2013.04.02. 13:00:45

@Mihalik Péter2: Egyetertek veled druszam, annyiban modositanek, hogy szüksegünk igencsak lenne ra, de elfolytjuk, elnyomjuk ezeket, ezaltal degeneralodunk. Szep jövö...

Mihalik Péter2 2013.04.02. 13:29:40

@Jonathan: Bizony, ebben is sok igazság van. Folyik egyébként egyfajta szelekció, csak nem természetes, hanem az ember által generált...(Lásd:Afrikai, távol keleti éhezés, betegségek, közelkeleti háborúk)...és ezeknek a szelekciós folyamatoknak az a bajuk, hogy kizárólag a pénz irányítja őket.

akiga 2013.04.02. 17:04:36

Most láttalak Tengerész az indexen videóban:
-"A fele maradt ott."
- Melyik fele?
-"Hát a szarabbik!"

Gyönyörűek a csigák, és a cicák is, bár ahhoz nem sok közöd van... Lehet nekünk kellene egy kedves cica! De még egyeztetek anyukámmal...

Kis ember 2013.04.02. 17:28:47

@Jonathan:
Én azért örülök, hogy ebben a formában NEM működik a természetes szelekció. Problémás születés voltam, valószínűleg nem kommentelnék most ide.
Bár... lehet hogy vannak, akik nem bánnák. :)

Jonathan 2013.04.02. 17:53:13

@Kis ember: Nem is igazan erre gondoltam Kis ember! De manapsag sok (egyre több!) emnbert latok, aki agy nelkül is jol el. De meg mennyire jol! Amig regebben peldaul ugy tanultuk, hogy a gerinc eletfontossagu szerv, ugy latszik ma nelkülözhetö, söt neha kimondottan szelektiv tenyezö! Mivel minden ebben a kozmoszban a kisebb ellenallas iranyaba folyik, igy a 'mutansok' lassan kiszoritjak a többieket...
Ps: (Szavaimat nem az elet, hanem vitriolos cinizmusom kesztette)

Jonathan 2013.04.02. 17:56:03

Kedves Hajostarsak! Ha szabad Tengeresz Ur bloggjat erre a celra egy pillanat erejeig igenybe vennem: Ismer valaki egy 'VISION' markaju ChartPlotter-t? (Ezt hogy hivjak magyarul? GPS?) Ilyen van a hajomon, leiras=0, es a neten semmit nem talalok rola! Ha valaki fenyt tudna gyujtani a sötetben, megköszönnem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.02. 19:53:58

@akiga: Képzeld két naposak és már nyávognak. (a macskák, nem a csigák)Ha olyan kezes jószágok lesznek mint az anyjuk, akkor levesznek a lábáról mindenkit, akárcsak az anyjuk engem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.02. 20:00:17

@Jonathan: Chartplotter. Én se tudok jobb nevez rá. Mert a GPS csak egy helymeghatározó eszköz, de ami egy térképen mutatja merre jársz az a plotter. Autóra úgy hívják, hogy GPS navigátor, de hajóra még nem halottam így nevezni. Viszont sajnos nem ismerem a típust. Amúgy egy akkora csibészség az egész...Autóra OK, nem kell, hogy vízhatlan legyen, meg egyéb speciális hajós szempontok is lehetnek, de azért az, hogy a hardware eleve a tízszeresébe kerüljön az autós eszköznek, a térképek meg ugyancsak nagyságrenddel drágábbak...

Jonathan 2013.04.02. 21:02:29

@A Tengerész: Azt hiszem ezen eszközök arat inkabb a legyarthato (es föleg eladhato!) darabszam hatarozza meg. A Szputnyik ürhajo is olcsobb lett volna, ha nem csak azt a 4-5 darabot csinaljak belöle. Viszont a digitalis terkepek aranak pofatlansagval teljes mertekben egyetertek! Ma, amikor müholdrol hatarozzak meg a kartevök fajtajat es szamat igazan nem nagy kunszt vektorterkepet digitalizalni. De egy zsebkendönel alig nagyobb területet abrazolo terkepet kozel 300-500 Euro közt kinalni megiscsak rablas! (Eltekintve attol az apro tenytöl, mely szerint hivatalosan ettöl függetlenül rendelkezni kell(ene) jovahagyott es korrigalt (!) papirterkeppel is! Lattam egy ket halaszbarkat az Egei tengeren pöfögni, kemenyebb napokat latott kalozvezerkinezetü bergyilkosokkal a fedelzeten. Ha azon a hajon valaha is volt papiralapu terkep, az legfeljebb abrosz lehetett az ebedlöben. Persze ilyen kutterekre a Coast Guard nem szivesen ker ellenörzest, sokkal kellemesebb egy BAVARIA hütöjeben finnyazni a Budweisert...

csaba03 2013.04.02. 21:37:48

@Jonathan: kulturáltabb országokban a közpénzből előállított digitális hajózási térképek ingyen letölthetők. Sajnos, jelenlegi ismereteim szerint csak 3 kulturált ország van a földön (USA, Brazília, Új-Zéland).

Jonathan 2013.04.02. 21:52:03

@csaba03: Ilyen dolgokra parazoljak ott a köz draga vagyonat? Nem csodalom, hogy ott tartanak, ahol! Biztos nincs is nekik ocsai lakoparkjuk, meg homokot pergetö nem forgo millenium szobruk, meg Közgepjük, meg Ezüsthajojuk meg... !

Egy kep a Plotterröl, hatha igy valakinek segitseg: kishajo.jimdo.com/2013/04/02/navigacio/

silvermoon 2013.04.03. 01:52:46

@csaba03: Bocsi ! Nem ingyen de ha Te tudod hogyan kell ingyen,arra vevo lennek.Egyebkent a tobbi arakhoz kepest majdnem ingyen van.Nekem is van 1 plotter ami $990 plusz tax volt egy evvel ezelott de szart sem er a kartya nelkul ami ujabb 200 dollar. De dogoljek meg ha most rogton eszembe jut a tipusa vagy a neve.

silvermoon 2013.04.03. 02:59:01

@Jonathan: Peter a Tv-m nek is ez a neve. Kb fel eve vettem, nem garantalom, de megprobalom elokeresni a papirjait talan ez a ceg adhat vmi infot a pltterrol is.

silvermoon 2013.04.03. 03:02:57

@Jonathan: Bocsi most megneztem es sajnos nem VISION csak Visio. Fene ezekbe a nevekbe.

csaba03 2013.04.03. 09:37:03

@silvermoon: Beírtam egy kommentbe az összes linket, hogy mit honnan lehet letölteni, de a blogmotor elnyelte. Most már muszáj dolgozni, de este még egyszer nekifutok...

sevylor 2013.04.03. 11:06:52

@Jonathan:
Itt már próbálkoztál? Lehetséges, hogy Garmin termék.

www.garmin.com/be_fr/support

Jonathan 2013.04.03. 11:50:30

@sevylor: Köszönöm a tippet, megkerdeztem a Garmin-nal a vilag legtürelmesebb es segitökeszebb ügyfelszolgalatosat (köszönöm ezuton is Gyürk Ur!), es annyit mar tudunk, hogy Garmin-on kivül barmi lehet! :) Szükül a hurok! :D

whale 2013.04.03. 12:32:21

@Jonathan: Megnézted már minden oldalról? Lehet, hogy a hátoldal tartalmazza a típustáblát? Vagy ha van akksija, a fedél alatt?

Jonathan 2013.04.03. 12:53:57

@whale: Igen erre is gondoltam, de a hatoldalan a felfogatason es az antenna valamint az NMEA0183-as interfacen kivül nincs mas. SEMMI! Talan regen matricazva lehetett a gyarto es leesett? (Ugyanakkor meg a tipusnev festett?) Legközelebb ha kezemben a keszulek igerem szetkapom es csinalok közeli kepet a 'beleröl' :)
(Akksija nincs, ez nem egy kezi GPS! Kb. akkor, mint 2 regi Sokol radio)

Mihalik Péter2 2013.04.03. 13:27:23

@Jonathan: Megvan a megoldás: ez egy orosz (USSR) gyártmány!
( elnézést)
Más, vicc: Honnan tudod,hogy orosz lehallgató készülék van a lakásodba telepítve?
-Onnan, hogy megszámolod a ruhás szekrényeket és ha a szokásosnál eggyel több van, akkor beszerelték!

Jonathan 2013.04.03. 13:51:51

@Mihalik Péter2: Az orosz delejes iranytüre (GPS) nem kell ennyi gomb, mert ök mindig "EGYENESEN ELORE!" tartanak. Minek kacskaringoznanak öblökben meg szorosokban? Hiszen ket pont között legrövidebb ut a tavolsag! :D

Gáz Géza 2013.04.03. 18:11:24

Nézd meg ezeket C-MAPNT
www.mesltd.co.uk/electronic-charts-cmap-c-1026_49_50.html
FOLYT KÖV. csak félek, hogy ide-oda mozgás közben infót veszíthetek.

csaba03 2013.04.03. 22:09:23

@silvermoon: Hát akkor először is: a blogmotor mondjon le!
A térképeket ingyenesen innen tudod letölteni:
raszteres: www.charts.noaa.gov/RNCs/RNCs.shtml
vektoros: www.charts.noaa.gov/ENCs/ENCs.shtml
Itt pedig megtalálod a pilot könyveket, ezek pdf-ben tölthetők le: www.nauticalcharts.noaa.gov/nsd/cpdownload.htm

csaba03 2013.04.03. 22:29:46

@silvermoon: És végül Új-Zéland:
raszteres: www.linz.govt.nz/hydro/charts/digital-charts/nzmariner
vektoros (ez egy kicsit másképp működik, mint a többi oldal, mert nem térképszelvényeket tudsz kiválasztani, amit majd letöltesz, hanem layereket, amit megkapsz egész Új-Zélandra): data.linz.govt.nz/#/search/category/hydrographic-maritime/?page=1

Itt pedig vannak linkek ingyenes navigációs programokhoz (nekem az OpenCPN a legszimpatikusabb): www.nauticalcharts.noaa.gov/mcd/enc/resource.htm

Az belinkelt összes térkép letöltése hivatalosan helyettesíti a papír alapú térképeket, abszolút legális, és működik, most is kipróbáltam mindegyik oldalt.

silvermoon 2013.04.04. 11:09:10

@csaba03: Nagyon koszonom a faradozasod. Engem igazabol florida-panama utvonal erdekelne (cuba kikerulesevel). A hasznalhato terkep letolteset valoszinu a fiamra kell majd biznom.Sajnos en elegge hulye vok az ilyesmihez.-Nem tudom hallotatok rola? Tobb hajostol hallom ujabban, aki Puerto rico-jamaika kornyeken hajozik, ne emlegesse hivatalos helyen cuba-t mert allitolag egyszeruen minden elozetes nelkul elkobozzak a hajojat.Alitolag a tomeges cubai dezertalok miatt...

Jonathan 2013.04.04. 16:27:37

Jelentem kedves Hajostarsak, jo dolog ez az internet! Hosszas kutakodas utan megleltem a Chartplotterem gyartojat! Teljes polgari neven "Gps Interphase chart master 7"! Ha minden igaz, kepes az autopilottal összedolgozni... (?)
süti beállítások módosítása