Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2012.08.10. 21:46 :: A Tengerész

Ezt kaptam ma: http://index.hu/belfold/budapest/2012/08/10/kitiltottak_a_szallodahajokat_az_i._keruletbol/  Mit mondjak? Ez a tökéletes magyar abszurd. Alighanem eljutottunk arra a szintre, hogy gyakorlatilag a hülyeség használhatatlanná fertőzte a döntéshozás teljes rendszerét. Mi az ami kiveri a szemet? 1. Nincs olyan indok, háborút, elemi csapást kivéve, mely szükségkikötésre kényszeríthet egy többszáz utast szállító hajót. 2. Mi az, hogy az önkormányzat évi félmilliót kaszál egy kikötőért? OK, a kikötő üzemeltetőjének még egy sor komoly költséggel kell számolnia, egy rakás pénz a ponton fenntartása, biztos fizet az államnak még mederhasználati díjat, de hogy csak ennyit fizet a parthasználatért az gyanús. Lehet, hogy akit korábban megkentek az engedélyért annak kinyílt szeme? 3. Hogy pék f@szába lehet az, hogy Budapest kellős közepén nincs parti áram minden kikötőcönk tövében legalább 50 éve?? Hogy aki legutóbb a közműtervet elkészítette,  jóváhagyta nem ütött a homlokára, hogy "Gyerekek legalább három üres 200-as csövet rakjunk le 100 méterenként az aszfalt alá, hogy ha be kell húzni kábelt, vizet, gázt, internetet, megavénbánattudjamit ami még ki sincs találva ne kelljen bontani!" Ez az ország megérett arra, hogy az egyre divatosabb kelet felé orientálódás jegyében megvásárolja az egész csődtömeget valami okos kínai, esetleg a türkménbasi, (ez a rovásírásos hátrafelényilazó újungur szittyabetyár hobbimagyarságot nagy boldogsággal töltené el, ugye mégse a zsidók..) és elkezdje összerakni.

Ma befejeztem a doghouse acélszerkezetének festését. Halálosztó tegnapelőtti kommentjének hatására egy-egy tenyérnyi helyen meghámoztam kívül-belül  a védőfóliától az első és hátsó szélvédőket, nagy megnyugvásomra egyáltalán nem sültek rá a tűző nap hatására a polikarbonát lapokra (merthogy több mint egy hónapot tároltam az anyagot a tűző napon), könnyedén eltávolíthatók és remek a kilátás rajtuk keresztül, már előre kéjes érzéssel gondolok a télre, amikor majd csak bámulom a hóvihart az ablakon át és már csak emlék lesz, hogy mekkorákat szívtunk a korábbi sátor réseinek tömködésével. "J" olyan optimista, látva tökéletességre törekvésem, hogy még abban is reménykedik, hogy ha lezárjuk a sátrat még a szúnyogok se tudnak majd bejönni, na ebben én kételkedem. Viszont azt elképzelhetőnek tartom, hogy a sátortető fix részére két oldalt a padládák felett felgumizok moszkítóhálókat, melyeket leengedve lehetne nyáron kint aludni és a feltekert oldalponyvák alatt elalvás közben bámulni a csillagokat.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr594706235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.08.11. 12:40:39

390ft-ért láttam a napokban az apró lyukú moszkítóhálónak méterét a Vámház körúti méteráruboltban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.11. 18:03:39

@bonnie: Nem mondom, hogy már rohanok is venni, mert "Hej ráérünk arra még!" de melyik részén van? És milyen széles? Már csak hogy elraktározzam az infot.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.08.11. 19:58:38

I love textil Vámház krt 11, Nyitvatartás: H-P: 09-18; Szo: 09-13 140 vagy 150 széles, megkérdezem,ha legközelebb bemegyek.

silvermoon 2012.08.11. 20:10:32

@A Tengerész: Pedig most erdemes bamulni a csillagokat mivel valami meteor raj erkezik az ejjel(Szombatrol vasarnapra) es lessz egi latnivalo( allitolag boven)..!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.12. 08:35:50

@bonnie: Annyira nem fontos ne fáradj, csak az érdekelt, hogy "duplaszéles" e, ezek szerint az. Az már, hogy 1,40 vagy 1,50 mindegy. Merthogy a 90 centi "szimplaszéles" (azt hiszem tulajdonképpen 1 yard) nem igazán lenne jó moszkítóhálónak, nagyon nehéz összevarrni, mert a vékony elasztikus anyagot előszeretettel összehúzza a varrógép, szóval minél kevesebb varrás kell annál jobb. Mégegyszer kösz az infot, azt hiszem J (akit velem ellentétben imádnak a szúnyogok) rá fog harapni, bár megvarrni alighanem nekem kell majd, mert utálja a tőt cérnát, talán mert van egy női szabó papírja.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.12. 08:36:49

@silvermoon: Sajnos eléggé fedett volt az égbolt, semmit nem láttunk belőle, pedig J kereste.

apiesze 2012.08.12. 12:26:47

"Az akár Amszterdamtól a Fekete-tengerig tartó utak központja most még Budapest, de Bécs hamarosan elhappolhatja ezt a címet." Mint ahogy Pozsonyé lett a hajójavítás. Itt szépen rothad minden lefelé. A 60-as évek közepén Esztergomtól Mohácsig minden stégen volt partiáram. A balatoni kikötőkben is. Vagy rosszul emlékszem? Napnyugat felé - Bécstől Passauig - kikötés után, ha hosszabb ideig álltunk az első volt a partikábel kihúzása. Utáltam is eléggé. :o)

silvermoon 2012.08.12. 14:41:51

@A Tengerész: Sorry.. en is kinn tekergettem a nyakamat fel ejszaka de semmi se lattam. ( A baratnom le is hulyezett) Hat igy lehet hinni a csillagaszoknak. Eppen olyanok mint a mete -urologusok.. Azt sem lehet elhinni mar amit kerdeznek. So sorry, A Startlapon olvastam.

harpi4 2012.08.12. 20:20:46

@apiesze: A stégeken (na nem mindegyiken), de volt ivóvíz slag is, mert azokkal töltöttük a használati víztartályokat, sőt ha az Ercsi motorossal késő este megálltunk (1965-ben), akkor azzal a slaggal verettük a lesikált hajót. (Mint már írtam, nincs kártékonyabb élőlény, mint egy személyhajó utasa.) Nem tudom, hogy miért van ma ez zűrzavar, és hiány, de gyanítom, hogy a sok hivatalos szerv mellett, nagyban közrejátszik ebben a különböző kerületek bunkó "kiskirályainak" (és ez most pártsemleges) kavarása is.

apiesze 2012.08.13. 15:48:05

@harpi4: Én is úgy emlékszem, hogy ivóvíz nem volt mindegyiken, de áram a fixeken biztos. @A Tengerész: Délután kettő körül mentem át a Margit-hídon és a Bem - Batthyány tér között három "emeletes" hajó is - megállt - várakozott -, vagy parkolt. Visszafelé jövet már nem láttam őket, lehet hogy csak "eltévedtek". :o)

Mihalik Péter 2012.08.13. 15:50:45

@A Tengerész: www.conrad.hu ( mindenféle elektromos kütyü...egér,szúnyog, patkány, légy ellen, all in one!) nekem már bejött... kb. 6-8 e Ft.220 V kell hozzá!

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.08.13. 19:11:38

@A Tengerész: végre megvilágosodtam, hogy mit jelent a duplaszéles, köszönöm! ezért (is) jó ide járni ;)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.08.13. 19:36:57

@Mihalik Péter: Ó van többféle is a hajón...de egyelőre legeredményesebb a spirál füstölő. Patkány ellen meg az agyonverős típusú csapda, még szarkát is fogtam vele.
süti beállítások módosítása