Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2012.04.12. 21:03 :: A Tengerész

Mindenki dolgozik valamit. A szomszédok például árbocot cibálnak. Én befejeztem nagyjából a darukarokat, csak festeni kell. Immáron feltudom emelni a kormány fölé a bocit. Ha még a "V" alakú felfüggesztést is lerövidítem egy kicsit akkor a hurka nekifekszik a daruszáraknak és még billegni se fog hullámos vízen az egész.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr834395625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2012.04.13. 12:42:21

Tengerész! Gratulálok. Így már ha felhúzod jól azt a kis bocit, akkor kötelekkel zéfesztelni is tudod. A belvizeken ez tökéletesen elegendő, de nem akarok ünneprontó lenni, gondoltál-e már arra, hogy ha odakint a sós-vízen elkap egy kisebb viharocska, egy hátulról jövő hullám netán lekapja a helyéről ezt a nagyon aranyos, Mákvirág nevű "hasított körmű patás kérődzőt"?
Más. Most lábadozom a tüdőgyulladásomból, ami már nem is zavarna, de a térdemben lévő artrózissal (ami miatt lépni sem tudok) újból el kell kezdenem a gyógykezelést, mely minimum öt hétig tart, azután pedig talán egy protkó beültető műtét is felderengett a látóhatáron. Ebből adódóan a munkahelyemen is fel kell mondani. Egy szónak is "SZÁZ" a vége, sajnos nem tudok menni a ráckevei bulira.
A meló abszolút nem fog hiányozni, a kereset annál inkább. A kettőnk nyögdija nem érte el a keresetemet. A fiúk ráadásul, amint hallom, még a pénzmozgásokat is meg akarják adóztatni, ami természetesen a mi nyakunkba hull majd vissza. A bankok eddig is levették a pénzkezelési költségeket, ami tulajdonképpen rendben is van, hiszen dolgoznak vele (na nem oly sokat, de hogy minden egyes átutalás még külön megadóztatnának??? Nos, egyetlen megoldás van. KISZEDNI azonnal a pénzt, amint megjelenik a számlán, és visszatérünk a kp. fizetésre.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.04.14. 08:44:19

@harpi4: Köszönöm. Gondoltam rá, de 1. nem megyünk olyan vizekre ahol fennáll az a veszély, hogy a 2m magasan lévő bocit elkapja a hullám. 2.Ha mégis ez a veszély fenyegetne, majd hurkátlanítva elzéfeszteljük a felépítmény tetején.
Nagy szomorúsággal tölt el, az egészségi állapotod! De. Lesz hajózás idén ezen kívül is. Nem mondom hogy "bőven" mert az egyre növekvő üzemanyagárak ennek határt szabnak. De feltétlen veled, mint szélestapasztalatú nagyhajós kapitánnyal akarok először kihajózni a Nagydunára, kipróbálni, hogy hogy manőverezik Amapola a folyással szemben. Úgy, hogy gyógyulj nyugodtan, fogunk mi még együtt hajózni Amapolával.
Sajnos a bankokat nem tudjuk kihagyni. Oda megy a nyugdíjam, bankkártyával fizetek, ott van a megtakarításom, az én életem már oda van kötve a bankom szekeréhez. Csak az idióták hitték el, hogy ha a kormány megadóztatja a bankokat, meg a mobiltelefon szolgáltatókat az nem őket fogja érinteni. Most hallottam, hogy a feltöltőkártyás telefonosok is szívnak, mert VALAMENNYI mobilcég egységesen árat emelt (burkoltan, mert a feltöltött pénzt ha nem telefonálod le az elvész, nem megy át a következő befizetésbe, tehát pont a kispénzűeket érinti). A bankokat meg nem lehet megszívatni, mert ha a pénzed ott van náluk akkor ők megoldják vele a problémájukat. Ha meg kölcsönöd van akkor még a tökeidet is sőtpláne a kezükbe raktad. De fő, hogy a nép kétharmada úszik a boldogságban. Pedig voltak akik már 2002-ben látták mi jön www.youtube.com/watch?v=qCWMiaqNOgI&feature=player_embedded

whale 2012.04.14. 10:17:45

@harpi4:
"Nos, egyetlen megoldás van. KISZEDNI azonnal a pénzt, amint megjelenik a számlán, és visszatérünk a kp. fizetésre."

Teljesen mindegy.:) Ugyanannyi adót fizetsz, csak nem 10 részletben, hanem egyben, mivel ha jól értem nem tranzakciónként fix összeg lesz az adó, hanem százalékos mértékű. Éljen és virágozzék a feketegazdaság, meg a bűnözés! IDIÓTÁK! És még mindig nem gyújtották a Parlamentet ezekre a patkányokra....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.04.14. 10:53:07

@whale: Nem. Pedig hazudtak reggel délben és este, de tán még éjszaka is álmukban. Különösen arra emlékszem, hogy "semmi szükség megszorításokra, adóemelésre". Lassan hugyozásiadó is lesz, de a boldog boldogtalanok kimennek békemenetelni nyolcszázezren.

silvermoon 2012.04.14. 14:44:38

A Magyar keserges ugy letszik vilagmeretu. 63 evesen meg hire hamva sincsen nyugdujjamnak, pedig eddig nekem kerult kb 1500 dollaromba. Mivel fel kelett utaznom Washington DC-be a magyar kovetsegre ahol az utlevelemet kelett megujittatnom. Elso lepeskent a nyugdijj fele. Ez tavaly dec. 5. en tortent. Utlevelem a mai nepig nem erkezett meg.E ho 2. an ertesultem rola, hogy az utlevelem a kovetsegen van.Azonnal kuldtem valaszboritekot cimmel es rengeteg belyeggel.(bar ez benne volt az arban amit be lekett fizetnem). Meg kaptam az amerikai posta ertesiteset,2 nap mulva, hogy a levelemet at vettek. MA 14.-e van utlevel meg mindig nincsen. Hogyan fogjak ezek a naplopok ott fenn( jo nagy fizetesert dolgoznak) a nyugdijjamat elintezni? Talan kisse peszimista vagyok, de tartok tole, h sehogy. De minden magyar es amerikai unnepen zarva taratanak. A munkaido hetfo szerda pentek10-tol 13-ig. Micsoda fasza munkahely.Megsem tudjak megbecsulni.A tisztesseges munka ugy latszik vegkepp kihaloban van. Nemreg olvastam valami magyar miniszterrol aki fobe lotte magat mikor ra jott a tevedesere. Hol van az az ido///.
süti beállítások módosítása