Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2012.01.23. 18:11 :: A Tengerész

Kéjmámor a tüzelés a kikormozott kéménnyel. Semmi befüstölés, semmi kínlódás, csak egy  begyújtás és már lobognak a lángok. Ma minden szempontból pluszos a nap. Először is szikrázó napsütésre keltem, hideg se lehetett éjszaka, mert mindössze 17,5 fokra hűlt le a belső hőmérséklet. Az egész éjszaka sűrű cseppekben hulló esőnek csak a csónakban volt nyoma, amúgy a viharos szél mindent felszárított a decken. Hosszasan mertem a vizet a kikötött csónakból, aztán óvatosan vágtam neki a manővernek, mert a szél alaposan belémkapott (a vizes evezőpadra nem lehet leülni,  állva kell evezni ami megnehezíti a széllel szemben való haladást), ilyenkor ki kell használni a szélárnyékokat, különben a vacak kezemmel gyengén evezve elvisz a fenébe csónakostul. De hát már csak három hét a gipsz, persze csak ha szerencsém van és összeforrt a csontom, mert van rá esély, hogy még négy hét plusz rögzítés és ha akkor se működik akkor műtét, de erre gondolni se merek. A leghatározottabban koncentrálok rá, hogy "forrjon össze a csontom", hiszek benne, hogy az akarat segít. Persze a kezem teljes rendbejöttéhez még ha össze is forrt a sajkacsont idő kell, mert amikor esténként leveszem a tokot fürdéshez, szellőztetéshez, érzem, hogy semmi erő benne és az izületek is teljesen lemerevedtek. Ha tudnám, hogy már nem kell tartanom visszaeséstől elkezdeném máris tornáztatni a kezem, de nem merek semmit se kockáztatni, így is sokat módosítottam a konzervatív protokollon ezzel a szétnyitható rögzítéssel.

No a lényeg, ma már teljes értékű munkanapot tartottam, tekintettel a tekintetbeveendőkre aránylag haladtam is. A kormányszekrényen fent van a két veret, szóval hegesztés, sikítózás, fúrás menetelés kipipálva, nem mondom, hogy a legszebb amit életemben csináltam, sok trükköt kellett kitaláljak a másfélkezes megoldásokra, de szilárdságra kifogástalan. Kész a fartükörre felcsavarozandó két párja is a vasaknak, áldom az eszem folyamatosan, hogy nyáron megvettem ezt az egyszerű kis fúrógépállványt a kézi fúróhoz, ha nem lenne képtelen lettem volna megcsinálni ezeket a vereteket, gyakorlatilag pótol egy kezet, arról nem is beszélve, hogy nincs gond a merőlegessel fúráskor. Holnap túrok a fuxban megfelelő csavarokat és fel is szerelem a kormányt, lesz majd fénykép, hogy ti is lássatok valamit az egészből.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr783741382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömjénzsolti 2012.01.24. 13:32:40

Tengerész először is szeretnék gratulálni a klubrádió minap adásba került délelőtti műsorában elhangzott szereplésedhez. Igazán profi volt. Egyébként meg azt hiszem, hogy nyugdíjas korukra kevesen tudnák utánad csinálni amit teszel.
Másrészről egyetértve a Klubrádió frekvencia pályázatával kapcsolatban általad írtakra úgy vélem, hogy ez az egész procedúra szalaianomália részéről csak egy színjáték, mivel or bán még nem hozatta meg azt a törvényt amelyikkel egyszerűen, adminisztratív eszközökkel be lehetne tiltani bármely, még működő ellenzéki hangvételű médiumot. Amúgy ez is csak azért szenved késedelmet, mert a jelenlegi kutyaszorítóban átmenetileg szüneteltetnie kell a szabadságharcot. De borítékolom, hogy folytatni fogja.

(Egyébként személyesen is ismerjük egymást, 25 évvel ezelőtt együtt ténykedtünk műszaki területen a szállodaiparban B. László KB tag regnálása idején.)

sevylor 2012.01.24. 13:48:24

Talán már írtam:
miért nem fordítod fenekével fölfelé a gumicsónakot úgy, hogy az orrát valamennyire kiemeled a vízből?
Ha nem kell a vizet meregetni,akkor már nem akkora élvezet partra evezni?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.24. 23:14:20

@sevylor: Valaki már írta, lehet, hogy te voltál. Válaszoltam is, hogy miért nem lehet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.24. 23:24:11

@tömjénzsolti: Most majd mindent megígér kint Brüsszelben, aztán ha megkapta a "pízt" hazajön nagy mellénnyel, a hívei majd ujjonganak, hogy "lám" aztán folytatja a szabadságharcot a világ ellen itthon ahol abbahagyta. Nekem az a vicc jut eszembe amikor a cigány cigarettát kér:
-Jaj nagyságos fűgépísz úr, ha adna mán egy cigerettát...
megkapja, rágyújt
-Té vágy itten a fíttő?

Szóval cigánytempó.

Bocs vesszek meg ha tudom melyik Zsolt vagy a műszakból...öregszem.

tabulator 2012.01.25. 11:57:31

Szia Vili!
Több ismerősöm is van aki sárkányrepülő trájkot épített, vagy alakított át. Mind a lelkemre kötötte, hogy jó állványos fúrógép nélkül el se kezdjem. 55 mm átmérőjű másfeles falvastagságú alu ötvözet csövek ármenő furatainak készítéséhez elengedhetetlen.
Gondolkoztam a dolgon és arra jutottam, hogy létezik ugyan vékony lemez fúrásához használható csigafúró - de nem lehet kapni. Ha meg még is szereznék, bonyolult lenne a befogatott cső azon pontját kimérni ahol a furatnak lennie kellene. Ha ezt megoldanám, akkor viszont még mindig nem tudom megakadályozni, hogy az átellenes furat készítésekor a hosszú fúrószár ne "sétáljon" el a cső belső felületén.
A tökéletes megoldás egy "lépcsős" fúró amely éppen vékony lemezekhez van kitalálva. Egy A4-es lapot csavarok a csőre, celluxxal rögzítem, lehúzom a szabályos hengerré csavart papírlapot és laposra hajtom, ezután újra fölhúzom. A hajtási helyek kijelölik a furatok helyét. Alkoholos filccel bejelölöm és vékony csigafúróval előfúrom a leendő furatok helyét. Aztán "kézből" a lépcsős fúróval a szükséges átmérőre fúrom.
Most megyek és készítek pár képet, később berakom.
Üdv, tabulator.
Ps, ezen a nicken írogatok az origó fórumán. Eddigi életem nagyobb része alatt meglehetősen magas stresszháttérrel dolgoztam és azt hittem, hogy

tabulator 2012.01.25. 12:06:44

kekeckedik velem a net.
szóval azt hittem, hogy engem nem lehet felb@szni. Aztán pár nappal ezelőtt láttam a Széles Gábor nyilatkozatát amikor mélyen a szemünkbe mondta, hogy az Operánál csak a szélsőbal és a szélsőjobb volt ott, akik egymásnak mentek és pankrációvá változtatták a tüntetést.
Ideges lettem! Basszus hát ki ez a milliárdos szarcsimbók aki elérte, hogy a gyomron ökölbe szoruljon? Na edzem magam ezután, erre jó az ekhó TV :-)))

tömjénzsolti 2012.01.25. 12:08:20

@A Tengerész: Azért annak érdekében, hogy a figyelmet a lényegről elterelje a szokásos zavarórepüléseit most is megteszi. Előadja a hadovát Simor fizetéséről meg az eskütételről, hadd rágódjanak ezen a zemberek meg a politológusok, a lényegről pedig lehetőleg minél kevesebb szó essen.

Egyébként nem öregszel, csak a Zsolt nem stimmel. Én voltam a L. András utáni müszig. (helyettesem Gy. Tamás és V. Laci)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.26. 00:52:15

@tabulator: Ez a papírcsőellapításos furathelykijelölés rendkívül ravasz! Te találtad ki?
Ezt volt pofája mondani az Ikarusz Gábornak? És tudod van sokszázezer ember aki kritika nélkül elhiszi. Én ott voltam. A nácikkal az elején volt egy vitám, hogy kié az utca (én kezdtem, amikor hallottam, hogy a Hír TV-nek nyilatkozik az egyik és azonnal rámentem ott a kamera előtt mikrofonba, apósom látta is, mert lehozta a Hír TV), de miután nem sikerült rámhúzniuk, hogy Gyurcsánista vagyok, merthogy ők arra jöttek ki, hogy aki ott lesz az mind az, csalódottan otthagytak. Szóval volt úgy 30000 ember akinek elege van a pillanatnyi bolsevik vircsaftból és volt pár tucat náci. Ennyi. Most piszok boldog a kormánypárt és a maradék hívei, mert elhitették saját magukkal, hogy minimum négyszázezren voltak legutóbb és úgy érzik, hogy ettől övék az igazság. Mondjuk láttam '56 után május 1-én Kádárt integetni valóban többszázezres tüntetésen a volt Sztálin szobor talpazatáról. Meg mégtöbbszázezresebb horogkeresztes lobogós fáklyás felvonulást Hitlerrel az emelvényen. A létszám az nem sokat jelent. Könnyű a tömeget fanatizálni, mert a birkák szeretnek hinni valamiben ami nem igényel gondolkodást.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.26. 00:55:37

@tömjénzsolti: Akkor tudom ki vagy. Még aktív vagy a Danubiusnál?

tömjénzsolti 2012.01.26. 12:38:07

@A Tengerész: Szia Vili,

Eltaláltad, én vagyok. Mára már csak mint nyuggert tart számon a Kubatov-féle ("B")lista.

Mit szólsz, hogy a Klubrádió frekvenciájának eladásával házalnak a működö rádióknál a nyertes strómanok? (A médiahatóság nagyobb dicsőségére.)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.26. 20:26:38

@tömjénzsolti: Kíváncsi vagyok a végeredményre. Szerintem nem fognak beindulni a frekvencián semmivel. Fizetni sem fognak. Ha ez egy sima közbeszerzés lenne, automatikusan a második helyezett lenne győztes. De vajh mit gondol a király? Ha olyan kisstílű a rendszer mint idáig, akkor majd senki nem ad a 95,3-on oszt jónapot, ahogy nemzetünk első jogtudósa jogérzete diktálja a jogalkalmazást.
süti beállítások módosítása