Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2011.12.21. 20:37 :: A Tengerész


 A dinghi fenekén a bal oldalon befejeztem a kilógó szövetrészek lecsiszolását és a klinker ugrások kikenését. Ezt epoxi gyantába kevert faporral, illetve treecell ragasztóadalékkel csináltam. Ez utóbbi glettelni is kiváló, ezzel simítottam át vékonyan az üvegszövettel leleminált feneket is. Végülis úgy döntöttem, hogy az oldalpalánkok nem lesznek laminálva, csak lekenem két réteg gyantával, hogy impregnáljam a fát.

Végülis így néz ki a ragasztás. Estére az étvágyam is megjött, már hazafelé evezés közben megéreztem az illatokról, ahogy a hajóhoz közeledtem, hogy valami sül, nos nem volt hiábavaló, hogy megmorogtam itt "J"-t, megint volt maradék főtt krumpli és miután tettem pár célzást is, csinált megint olyan izét, mint amit egyszer véletlenül. Így néz ki és nagyon finom, addig ettem vacsorára amíg már nem fért belém több, szóval csak visszajön az étvágyam.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr173481645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalik Péter 2011.12.21. 21:57:35

Jajjj..Vili Bá....tessék már megtanulni a nevét, főleg ha ízlik is, még ha véletlenül készült is,vagy elnevezni őt: ( pl.:krumplisbasz@as)jól jöhet a nyílt tengeren, bármikor, bárhol, (kis reszelt bizbasszal a tetején...)egyébként tényleg jól néz ki!!!

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.12.21. 22:37:12

Véletlenül a receptje nem lenne publikus?? Már csak azért, mert a látványtól is összefutott a számban a nyál...:)) Vagy "J" szakmai titka?:(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.12.21. 23:53:11

@Mihalik Péter: @sanyi65: Neve nincs. Úgy készült, hogy ugye maradt a sóba-vízbe főtt krumpli (nem egész kilónyi)a lábosban. Összetörni villával, bele egy evőkanál zsír (itt épp maradék hurkazsír volt kéznél)meg egy csipet őrölt szerecsendió, két tojás, jól elkeverni, majd bele egy kb fél kiló liszt (itt éppen rétesliszt és finomliszt volt vegyesen), benne elkeverve fél zacsi (kb 5 gr)sütőpor, két mokkás kanál só. Az a lényeg, hogy olyan jól formálható legyen mint a gombóctészta. Lisztezett deszkán kinyújtani fél centi vastagra és pogácsaszaggatóval (pohárral)kiszaggatni majd olajban kisütni. Ha jobban sózod akkor lángosszerű lesz szóval sör alá jó, ha kevésbé, akkor lekvárral lehet enni édességnek. Jó spenótfőzelék mellé bundáskenyér helyett (mi imádjuk a spenótot én már gyerekként is szerettem), de húsok mellé is köretnek. Neve továbbra sincs. Amennyire "J" visszaemlékszik, amikor 10 éves korában kicsapták nyáron Kiskörösre, ott főztek hasonlót.

Műszaki 2011.12.22. 08:16:20

Nem esküszöm meg rá de édesanyám a krumplislángost szokta hasonlóan csinálni, vagy a burgonyfánkot. Amúgy elsőre a látványra is ez ugrott be. És valóban mi is néha tejföllel néha meg lekvárral esszük.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2011.12.22. 10:45:24

Nálunk valami ilyesmit hívnak krumplis pogácsának. Jó, nem hurkazsírral készül, szerecsendiót meg hírből sem ismer, cserébe félbehajtva lekvárt töltünk bele :)

temtom 2011.12.22. 17:48:27

Biztosan finom. Jól is néz ki. Hamarosan megpróbálom leutánozni, majd beszámolok, hogy jól sikerült-e.
(Nem vagyok valami ügyes szakács. De ami -nagyritkán- elsőre jól sikerül, azt eddig még sosem sikerült megismételni. Ezért "prototípus" készítő kuktának gondolom magam.)

silvermoon 2011.12.22. 18:22:16

Ez mar igazan a GONSZSAG hatarat surolja. Ha eppen nem az.!!
A Nagy Levin ezert biztosan erossen haragudna, es en egyetertenek vele. Ez a csod amikor az ember szeret-ne finomakat enni de a konyhaban tok hulye, es egyeb megoldas pill. nincsen. Egy Shevi motort 48 perc alatt cserelek ki. De egy hagymas rantotta elkeszitese meg 3. szorra sem sikerul. Nehez az elet.

devton 2011.12.22. 20:36:17

Krumplispaccs-nak ismerem, mi porcukorral édesítve ettük gyerekkoromban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.12.22. 23:11:05

@Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal: Hüm. Lehetne...ha a "pampuska" nem a hagyományos fánk tót neve lenne. ( idegen-szavak.hu/pampuska). De mondjuk ha mostantól egyszerűen úgy hívnánk, hogy "Pampuska de la Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal" az nekem tetszene. Mit szólsz hozzá?

Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal 2011.12.22. 23:26:11

@A Tengerész: tökéletes és megtisztelsz, de te (ti) követtétek el az eredeti ételt , tehát az originál név választása is téged (titeket)illet.
süti beállítások módosítása