Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő. Helyett Kedd...de ez már másnap jutott az eszembe. De kit érdekel?!

2011.11.15. 21:16 :: A Tengerész

Kéjmámor a munka a "hüttében". Meleg van, szól a rádió, kedvemre bütykölhetek, külvilág kizárva. Nem zavar már, hogy ezek az átkok állandóan nyitogatták mellettem a nagy kaput, hogy ki-be mászkáljanak, targoncázzanak, ráengedve a hideget a ragasztásomra.

Ma kiszabtam az első és hátsó ülőpadot, bevallom az elsőt el is szabtam, de szerencsére kiadta a maradék anyagom az újat. Összeragasztottam a két fél svertkasznit. Hogy gyorsítsam a munkadarab kötését, szereztem a Syntexkeresektől egy jó nagy papundekli dobozt, ez a szárítószekrény. Beleraktam az óriáscsipeszekkel (Ráckevén vettem négyet a piacon, olyan mint a hagyományos ruhacsipesz, csak tízszer akkora) összeszorított  két féldarabot, beraktam mellé a hőfokszabályzós ventilátoros villanykályhát és estére már meg is kötött kőkeményre. A műgyantával való ragasztásban az a jó, hogy nem kell annyira összeszorítani a darabokat, mint a hagyományos faragasztókkal való ragasztásnál, elég ha megnyugtató módon kiszorul a levegő a két, Treecellel beadalékolt gyantával megkent,  felület közül. Aztán úgy jöttem el este, hogy a középső evezőpadba be is ragasztottam a svertszekrényt, most ott köt a ragasztás a munkapadon (ez nem fért be a dobozba), megtámogatva, lesúlyozva szorítókkal, búvárólmokkal, ráirányított hőforrással, csak remélni tudom, hogy  nem fogja a macska kimozdítani a derékszögből és mondjuk arra megyek vissza reggel, hogy a svertszekrény sziklakeményre kötött ragasztóval 70 fokban áll az evezőpadhoz képest. Merthogy legfeljebb ha percekre vagyok felügyelet nélkül hagyva, Szutyok állandóan ott sertepertél ahol éppen matatok, az se zavarja, hogy időnként rálépek, ráteszek valamit, a sikítótól fél méterre nyugodtan szemlélődik a porfelhőben. Amikor elálmosodik bevonul a csónakba begyűrt ponyvára és elalszik. Amúgy eltértem nagy tanítómesterem, a RedbarnBoatos "WDM" módszerétől (remélem nem fogom megbánni), és úgy döntöttem, hogy az evezőpad-svertszekrény-bulkhead egységet nem darabonként fogom beragasztani a testbe, hanem előregyártom munkapadon az egészet, mert így könnyebb összeragasztani és egyszerre fogom a végén beépíteni a héjba. Nagyon igyekszem, időt, fáradságot nem kímélve próbálok  tökéleteset alkotni, ebben nagyon nem vagyok "trendi". Úgy vélem korunk beéri a " még éppen használható" minőséggel. Már rég nem a piramisokra gondolok, amik ugye ezredévekre épültek, de sok cucc jó ha addig tart amíg a gyári garancia. A dolgoknak úgy tíz százaléka van "anyagból", a többi 90 dizájnból és marketingból készül. Barátom "R P" ezt írta Ausztráliából.

"Lassan elfogadott lett hogy eladnak dolgokat amirol tudjak hogy nem mukodik. Ezt a software ipar vezette be. Vagy ot eve vettem Singapurban egy kis Sony szamitogepet. Adtak hozza egy kis papirt hogy innen le lehet tolteni a "javitast". Mondom nekik hogy enelkul nem jo? Nem. Hat mondom akkor toltsek le ok en elmegyek setalni. Keet ora mulva meeg mindig piszmogtak vele. SONY!"

Szóval mindenben csak a gagyiság. Nemcsak az árúcikkekben. Ma ezt kapom Emailben hegyvidékitől: http://sn137w.snt137.mail.live.com/default.aspx?fid=1&fav=1&n=63460597#!/mail/ViewOfficePreview.aspx?messageid=be4ae5a8-0fc3-11e1-80fc-00237de4a768&folderid=00000000-0000-0000-0000-000000000001&attindex=0&cp=-1&attdepth=0.0&n=984827455 Nos ne legyen igazam, de alighanem hiába koptatták a billentyűzetet a tudós hidrológusok. Magyarország valahavolt legmakacsabb, ötletmániás kormánya már csakazértis meg fogja csinálni amitől óva intik. Majd pont az "OV" fog hallgatni bárkire is!

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr423385875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2011.11.15. 22:37:52

nem lehet hogy azert nem egyben tette be, mert igy darabonkent tudott korrigalni? ha megepited az egeszet, es nem passzol a helyere, akkor lehet csiszolgatni/gyalulgatni az illeszkedo reszeket.

vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.11.15. 22:49:44

@halaloszto: Hát nem tudom, hogy ő miért nem így, hanem úgy. Mondjuk ő az enyémnél sokkal nagyobb csónakokat készített. És ő is egyedül dolgozik. El tudom képzelni, hogy túl nagy, esetlen lett volna a végén egy akkora darabot egyedül helyre rakni és illeszteni. Esetleg nem volt hely a műhelyében egy akkora darabot külön megcsinálni. Vagy csak neki az jutott eszébe, azt tartotta egyszerűbbnek, én meg ezt.

akiga 2011.11.15. 23:45:04

A nagy villanykörte összeesküvés-Avagy a tervezett avulás története.: www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c
Állítólag az első ilyen földrészeken átívelő kartell a villanykörtéről szólt, azóta, pedig nincs megállás.
Ha a dolgok nem romlanának el, akkor nem lenne fogyasztás, állandó gazdasági növekedés, márpedig a közgazdaság alapja, a vég nélküli növekedés. Érdekes gondolat egy véges világban.

devton 2011.11.16. 09:07:28

Nekem csak egy hotmailos felület jön be a csatolt linken.

vadegér 2011.11.16. 18:27:57

Azt hittem hogy egy csövi lak avval a bevásárlókocsival.De a célnak megfelel. Jó munkát. István.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.11.16. 21:06:45

@devton: Fene érti ezt. Az örökös rejtély a szoftverekkel. A levél kicsit hosszú ahhoz, hogy idemásoljam, a lényeg az, hogy a vízügyet deréktól felfelé az FM-nél hagyják (tudom már nincs ilyen minisztérium csak államcsicskásság)de deréktól lefelé átszervezik a BM-hez. A szokásos módszer, ha nem tudsz értelmes dolgot csinálni szervezz át! Ez megy a Vízüggyel (meg mindennel) a gengszeterváltás óta.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.11.19. 12:18:33

@A Tengerész: Régen a katonaságnál volt egy olyan mondás, hogy ha nincs pénzed új fegyverekre, fejlesztésre, legalább a ruházatot alakitsd át! :( Azóta évek óta egyre rondább egyenruhákat találnak ki...:( Az "átszervezésekkel" meg szépen le lehet nyúlni egy rakást pénzt...:)) Miközben tulajdonképpen minden marad a régiben: eddig is impotens volt a szervezet, ezután is az lesz...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.11.19. 18:00:41

@sanyi65: Sajnálom magunkat, mindnyájunkat, benne azokat a barátainkat, ellenségeinket, JOBB vezetésben bízókat, reménykedőket, akiknek most maguk előtt kell magyarázatot találni arra, hogy az alávaló szocik törleszkedését az IMF-hez felrúgó tökösharcoskeménycsávó reménységük mos, miután mint ügyetlen bűvészinas kezében elszabadultak a varázslatok, kénytelen visszakusshadni a kirúgott bukszatulajdonosok lábához, azok kegyeit keresve. Fingja nincs a kisgyereknek a dolgokról, csak pattogni tud és sokaknak ez bejön. Gyengének lenni szar dolog. De el kell viselni, netán kihasználni a gyengeségben rejlő esélyeket. De aki gyenge létére erősnek akar látszani az így jár. Pedig szívből drukkoltam neki, hogy végre sikerüljön már valami és ne legyen igazam, amikor többször mondtam el a nagyon rossz véleményem a nemzet kétharmadának hőséről, mindnyájunk érdeke lett volna, hogy kiderüljön hülye vagyok, de egyelőre....

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.11.20. 10:20:55

@A Tengerész: Szintén a katonai főiskolán tanitotta a taktika tanárunk, hogy MINDEN döntés jó, csak hozd meg időben, és következetesen vidd végig! Csak hogy most késve hoznak kapkodó, össze-vissza "ötleteket", aztán félúton megváltoztatják...:( Ebből meg igy semmi nem lesz! Legalább is semmi jó...:(((
Pedig én is drukkoltam, hogy legalább valami történjen már, mert az utóbbi 6-8 évben CSAK romlott a helyzet... Sajnos azóta is...:((
süti beállítások módosítása