Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2011.06.11. 20:21 :: A Tengerész

 Tegnap kora reggel nekiláttam a munkának, mert már délelőtt másfelé kellett menni. Eljutottam addig, hogy a baloldali gázolajcsap mechanikája felöltötte a "legeslegeslegvéglegesebb" formáját (ki kellett kerülni a működtető karral a hűtőfolyadék tágulási edényének csövét is, ezért még be kellett rakjak egy omegát) és beszerelve megmértem rugós mérleggel, hogy két kilós erő bőven elég a mozgatáshoz és hogy 30 cm a rugóút. Aztán felkerekedtünk "J"-vel és nyakunkba vettük a várost. Ő vagy négyfelé ment én csak háromfelé aztán délután találkoztunk egy kései ebédre a Hernád utcai kacatraktárunkban. Vettem megfelelő rugókat a Baross utcában. Nem volt egyszerű találni olyat ami 30 cm-t képes húzni. Sejtettem én ezt, ezért gondolkodtam expanderrugóban, az eladó mindenféle használhatatlan portékával kínált, végülis felfedeztem a polcon olyat amit villanyszereléskor használnak a műanyag cső hajlításra. Nem fért a fejébe, hogy az jó lesz nekem, de csak elkértem egyet és a pulton kimértem, hogy akár 40cm-t is nyúlik maradandó alakváltozás nélkül. Vettem belőle kettőt, meg egy nagyobb, erősebb, rövidebb rugót, amit a perlonzsinórba rakok, hogy mindig feszes legyen és ha megolvad azonnal határozottan szakadjon szét. Miután délutánra mindet elintéztünk amiért rászántuk magunkat az áldozatra, hogy elszakadjunk Amapolától, este elmentünk a Dürer Kertbe a Tilos Rádió marathon partyjára. Aki nem tudja évente egyszer van ilyen rendezvénysorozat, egy hétig tart általában és így(is) tudja a hallgatók közössége támogatni a rádiót, ilyenkor adakozunk a rádió működési költségeinek fedezésére (ahol egyébként mindenki ingyen dolgozik, de a frekvenciadíjat, villanyszámlát és egyéb ilyesmit akkor is ki kell köhögni) szóval adni kell, hogy adhasson a rádió. Ettünk finom kecskepörköltet amit a "tomboló negyvenesek" csapata főzött, meg kaptunk Tilos Rádiós pólókat ( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150633047160403&set=a.10150632846325403.687436.188716270402&type=1 ), meg beszélgettünk "természetesen" hajósemberekkel ( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150633048925403&set=a.10150632846325403.687436.188716270402&type=1&theater ) , bár ...bevallom őszintén Amapola fedélzetén sokkal jobban szeretek beszélgetni, mert itt nem kell az üvöltő zenebonát és a többi 250 beszélgetőt túlordítani. A fiataloknak persze akkor kezdődött csak igazán az élet amikor mi már leléptünk és hazatértünk a macerás napot kipihenni Amapola összes termeibe.

Ma folytattam a kis bizbazok szabását, hegesztését, egy álom ez a fényre sötétedő hegsztősisak. Azt hiszem whale aki nagyon aggódik, hogy kicsúszik, meg leakad, meg ilyesmi, nos mutatom pl azt a spécimet ami az olvadó zsinórt feszítő rugó végét fogja tartai. EZ nem fog kiakadni magától. A stiftet amibe a húzórugó vége be van akasztva egy vele párhuzamos nyomó rugó tartja alaphelyzetben.

 

 

 

 

 

 

 

Csak akkor old ki, ha a felső, menetes véghez majdan csatlakozó bowdent meghúzom, ahogy "J" mutatja a kioldott állapotot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt aggódás tárgyát képezi, minden anya le lesz biztosítva.

 

 

 

 

A golyóscsapok fogantyúit ilyen pofák ragadják meg,

 

 

 

és ilyen kacifántos például  az a kar amihez a húzórugó csatlakozik.

Ma reggel megjelent a Búza Béla  exbócman kollega. Meghozta a plezsörbótját ami sok éve leginkább moha és ecetfa tenyészhelyként szolgált  Tiszalökön. Most mintha rászánná magát, hogy csinál belőle valamit, majd kiderül hogy mi lesz belőle a végén, mindenesetre mint a mellékelt színes ábrák mutatják a természet itt is örömmel fogadja magába a hajócskát, merthogy nagyjából oda raktuk ahol Amapola is épült a parton, csakhát azóta eltelt egy év, hogy vízrekerült és kissé benőtte a gaz a helyet.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr852976049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2011.06.12. 21:16:32

Mi lessz Veled Vilmos, ha "egyszer" ez a hajo elkeszul??? Most ertem haza egy 4 napos utrol,kb 1 oras megalasal amikor is kiraktuk a cuccot es a 2 utast key west-en. Mivel szel szinte semmi, vegig dohogtuk az utat a 2 hengeres yanmar diesel-el. HAt mit mondjak- Rem unalmas volt, ambar a tenger csodas fenyekkel probalta a dogunalmat feloldani. En nem hiszem, h egy ilyen aktiv ember napokon at tud majd ulni a kormany melett, Vagy hogyan is lessz ez?

temtom 2011.06.13. 08:28:43

@silvermoon: Ne aggódj, kedves Silvermoon! Tengerészünk hosszabb menetek idején bekapcsolja majd a robotkormányt, közben egyik kezével hegeszt, másikkal fest, harmadikkal izzót cserél, negyedikkel vizvezetéket szerel és közben -persze- majd írja nekünk a blog-bejegyzéseit. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.13. 08:37:28

@silvermoon: Szerinted van olyan hogy egy hajó "kész van"? Szerintem kizárt. Szóval nem tartok ilyesmitől.

abraxas 2011.06.13. 09:10:19

Szerintem a hajó is olyan, mint a festmények. Befejezni nem lehet, csak abbahagyni ;o)

akiga 2011.06.13. 20:04:48

Ez igaz a házépítésre, az autófelújításra, meg szinte mindenre, ami több különböző szakma összefogásával jön létre. Mindennek az oka, az idő vas foga, illetve, hogy az ember sosincs megelégedve azzal ami van, ezért folyton jobbat akar. Persze, csak a rendes emberek ilyenek, akiknek vannak céljai, és a szépet, és rendet szokták meg maguk körül.

silvermoon 2011.06.13. 21:21:55

Ugy latszik en egy teljessen egyedulallo egyen vagyok. Amit elkepzeltem meg csinaltam. Megfelelonak talaltam es el mentem egy jo kis majd 5 napos utra ! Kepzeljetek semmi problema nem adodott. Minden mukodott ahogyan elo van irva autopilot vitte a hajot, es en laposra pihentem magam. Most van olyan otletem hogy valami tetot epitek a fejem fole.. De ezen meg gondolkodom hatha addig huvosebb ido jon. Ugyanis az ehavi bevetelemet elcsesztem sorre csajokra es sonkas szendvicsekre...! Remelem azert meg nem vagyok egy elvetemult ficko..!

temtom 2011.06.14. 06:16:27

@silvermoon: Erről valamelyik régebbi angol válogatott focista jut az eszembe. (Akkoriban, a -70-es években- még nem kerestek olyan elvetemülten hatalmas pénzeket a labdarúgók, mint manapság, de azért már akkor is igen gazdagok voltak)
Na, szóval azt mondta a fickó:
"A focival rengeteg pénzt kerestem. Ennek kilencven százalékát nőkre meg piára költöttem, a maradék tíz százalékot meg elherdáltam." :)

silvermoon 2011.06.14. 13:12:21

Temtom ! Ezen az "elherdalas"-on hatalmassat rohogtem (kinomban)!! Valamikor nagyon regen halottam ezt a szot, de nagyon bele illik a jelenlegi helyzetembe amitol mindenkit joszivvel ovok ! Ugyanis, kegyetlenul begyuladt az egyik fogam, es most igencsak jol jonne az a 300 dollar amiert kihuznak. Dehat el van "herdalva"-!Oriasi szerencsemre egy ittjart magyar baratom hagyott itt egy level Delacint, mondvan jo a fogfajasra. Igy valahogy el kinlodok a jovo havi esedekesig.

silvermoon 2011.06.14. 13:23:05

Vilmos ! Remelem meg sokaig megy ez a blog,szinte olyan mint egy jo barati tarsasag. HAtmeg ha egyszer el is indulsz 1 kalandosabb utra.MAr azt is alig varom,h mikor fog Vizsgazni a hajo. Persze ezt ne erezd ugy ,hogy barmiben is sietteni probalnalak amit ugyis kikernel magadnak. Tudom mar leirtad az ido nalad nem szamit. De azert en nagyon kivancsi vagyok mi lessz meg ebbol? Mert ez a hajo mar most olyan amilyen meg nincs is.
süti beállítások módosítása