Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2011.06.01. 00:49 :: A Tengerész

  Az a helyzet, hogy ebben a hónapban 19-én kaptam az Emailt a Tmobiletól, hogy lejárt a  havi 3GB-om! 6-ika a fordulónap, tehát kevesebb mint két hét alatt. Korábban kitartott egy hónapig, de vagy én nézek túlsok pornót, vagy valami más suskus van a rendszerben. Ugyanis van a rendszerhez egy megnyitható "Adat Rekord" (Ez van ráírva...szerintem vagy Data Record, vagy Adat Jegyzőkönyv) ami szerint viszont még most is csak 2,8 gigánál tartok. Igaz azt írja, hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek, a pontos értékért forduljak szolgáltatómhoz (vagy fel, gondolom, a lényeg, hogy fizessek előtte). namármost értem én, hogy "tájékoztató" a jelleg, de milyen tájékoztatás az, ha azt mondják, hogy 1,8 (merthogy kb ennyi volt az adatrekord szerint 19-én) és közbe  meg három?? Na ma elmentem a Lurdy ház béli T mobilehoz , ahol persze nem tudnak semmit, onnan elküldtek a Budafoki út T pointra ( még jó hogy nem a Zabriskie Pointra) ahol bő fél óra várakozás után felvettek egy panaszjegyzőkönyvet, amire majd kapok választ. Biztos vagyok benne, hogy meg fogják magyarázni, hogy minden a legnagyobb rendben van. Egy jó volt a dologban, hogy az egyik ügyintéző hölggyel jól elbeszélgettünk közben, miközben a másik verte a keyboardot, ritkaság manapság az emberi hang, senki nem mosolyog, mindenki tele van görcsökkel és félelemmel, hogy a másik netán valamit akar tőle pedig neki is annyi a baja, hagyja békén őt mindenki, legjobb kerülni még a szemkontaktust is, pl amíg vártam a Lurdiban hogy kinyisson a bolt, elmeséltem egy viccet egy ablakpucolónak, nem mondom, hogy a világ legjobb vicce volt, de azt a fapofát amivel bámult rám...Amúgy kaptam egy részletes jegyzőkönyvet az elmúlt hónap internet adatforgalmamról és aszerint valóban 19-én értem el a három gigát. (jó sok összeadásomba telt) Viszont a jegyzőkönyv köszönő viszonyba sincs az adat rekorddal. fene érti. De majd a T mobile megmagyarázza. Úgy, hogy magyarázni már én is tudom majd, kérdés értem e.

Ma (illetve már tegnap, mert elmúlt éjfél, a ma esti programom a "vészhelyzet" befejező adásának megtekintése volt. Nem vagyok egy sorozatnéző fajta (ennél csak realityshownéző vagyok kevésbé), de ha csak tehettem ezt mindig néztem, mert egy részben volt annyi drámai helyzet, amiből mások három filmet csinálnak. Hiányozni fog nekem, őszintén a szívemhez nőttek a szereplők. Na mégegyszer..szóval ma a délelőtt elment ezzel a Tmobileba bringázással, délután szétkaptam a hajókürtöt és rozsdátlanítottam ahol kellett, lefestettem az alkatrészek egy részét, holnap folyt.köv. Este némi eső esett, már délután is ijesztgetett, sőt esett is egy kevés, ezidőre behúzódtam a cockpit ponyva alá és a navigációs oldalfények kappáiba húztam gumit, hogy a vihar le ne kapkodja őket.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr712947638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2011.06.01. 03:29:08

Nagyon egyforma a vilag ! Itt is ez megy! ala irsz 2 ev contract-ot es mikor kezd a vege fele jarni el kezdik szivni a vert.. En is fizettem havonta $ 65 a gyors internet-re aztan a finisben kezdtek elosszor csak $ 100 Aztan latva, h kifizetem $200, aztn $450....De hulyenek nem hagyom magam nezni. Eleinte sokkal tobbet logtam a gepen mert meg uj volt, mostanaban megnezem A "Tengeresz" naplojat( ez a kedvencem,) aztan a startlapbol nezem a Szornyusegeket amik otthon mennek. Es irok nehany levelet. Hogy mitol mentek az egbe a GB-k,..?So - Ne hagyd magad Tengeresz!!-!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.01. 06:34:48

@silvermoon: Gyanítom növeli az adatállományt a sok kéretlen reklám ami beugrik ugye az amúgy ingyenes blogok, online újságok,vagy akár a folyamatosan használt Hotmail levelező jobb-bal oldalára tetejére, közepére. Szóval semmi sincs ingyen, csak azt hiszik a naivak.

Mihalik Péter 2011.06.01. 09:35:19

@silvermoon: Csak érdekességként, ami velünk történt a napokban, szintén T-mobil story: Barátnőm is itt dolgozik a cégnél és vettünk Neki egy új mobilt, mert a régi tönkrement.A mostani készülékek már alapból szinte mindent tudnak, ún. "okos telefonok" ..internet, gps, kommunikátor stb... A céges előfizetésünk kizárólag alapszolgáltatásokat tartalmaz, immár tízenéve változatlanul, hogy a T. Kollégák ne essenek kísértésbe. Megjött a számla: 89.000.- Ft , a szokásos 20-30 ezer helyett. Az ügyfélszolgálaton nem tudtak segíteni, a számla sem tartalmazott semmi különöset. Kiderült, hogy a T-mobilos telefonokon az alapbeállítás minden szolgáltatást automatikusan betölt, azaz online működött minden szépen csendesen a háttérben és erre semmi sem hívta fel a figyelmünket. Pofátlan,hátulról mellbe retiküllel fejbe történet... ja és ami jópofa, hogy 2 db. ilyen számla is lesz, mint ez utóbb kiderült. Mindenkinek ajánlom, hogy új készülék vásárlásánál figyeljen oda! Nem túl hajós téma, de fontos lehet.

Műszaki 2011.06.01. 10:17:26

Szia Tengerész!

Tudom, hogy nem vagy oda a számítógépes mahinációkért, de azért egy javaslatot leírok. Nem olyan rég át kellett térnem a mobilnetes szolgáltatáshoz kapott programról manuális csatlakozásra, mert a mobil netes porgram ütközött a gépen egy másik, számomra fontos programmal. Így viszont nem volt ami mérje az adatforgalmat, mert azt is a Vodafone-s program csinálta (persze az is csak tájékoztató jelleggel). Keresgéltem a neten és találtam egy jó, egyszerű kis programot, ami szépen méri azóta is az adatforgalmat, folyamatosan látszik a kijelzőn ha kell. Azonkívül be lehet állítani limitet, hogy mikor szóljon hogy álljak meg, ráadásul időnként azt is jelzi, ha úgy látja, hogy ha az adott tempójú netezéssel hamarosan elérem a limitet.

Ha érdekel, akkor elküldöm a kis programot.

silvermoon 2011.06.01. 10:26:56

@A Tengerész: Igen ez igy is lehetseges. De ezt az uzenetet immar ingyen irom ! Tudatva Veled es Mihalik Peter baratunkal ! En is vagyok akkora gazember mint a ceg aki szamlaz.Es ezentul amig megy addig egy vasat sem fizetek. Az ablakban az antenna es van masnak is mobil net-je a kornyeken(szallodak stb.)So no limit any more. Az ember vegye fel a terep szinet kulonben kilog a sorbol.

MrCalvados 2011.06.01. 11:13:05

Kedves Péter és Tengerész! Rosszindulatúan ez a Telekom adó hatása, valahonnan össze kell lapátolni az államnak extraként befizettet összeget:) Egyesek szerint a MOL is hasonló okokból lassaban és kisebb mértékben csökkenti az üzemanyag árakat, hiába esik az olaj ára és/vagy a saját bekerülési költségük.

Angol T mostanában ismert el egy túlszámlázást, bár ez hang szolg.:
www.bbc.co.uk/news/technology-13345305

Internet esetén ekkora különbség nem lehet a két mért ponton adatforgalom tekintetében, jogos a reklamáció.

rgranc 2011.06.01. 12:52:45

@Tengerész: a Műszaki által ajánlott kis program mellé én a reklámot tiltását ajánlom erősen. Ezt Internet Explorerre talán csak fizetős programok tudják (legalábbis én csak azt találtam), más böngészőkre (Firefox és Chrome) viszont ingyenes kiegészítők. Az Opera azt hiszem alapból tudja ezt. Én személyesen a Firefox és az Adblock Pro kiegészítő telepítését ajánlom.

Ezek a kiegészítők / programok pont azt csinálják, hogy a megadott mintára illeszkedő tartalmat egyáltalán nem töltik le, azaz kevesebb a letöltött adat, növekszik a böngészés sebessége.

A reklámok tiltása mellett egyéb kiegészítőket is lehet használni, amikkel például a Flash alkalmazások/videók/stb. sem töltődnek be automatikusan, csak külön kattintásra, ezzel szintén növelve a böngészés sebességét.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.01. 19:55:23

@Műszaki: Köszönöm szépen, megpróbálkozom vele, remélem megbírkózom a telepítésével.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.01. 20:02:17

@rgranc: Én Google Chromeot használok. Hogy tudom telepíteni az én primitív tudásommal? Légyszíves minél szájbarágósabban küldd el a vilmosbartyik kukac hotmail.com -ra! Ugyanide ugyanígy kérem műszakitól is az ajánlott programot, megkísérlem a telepítést.

rgranc 2011.06.01. 22:13:48

Ö. Nagyon szájbarágósan sajnos nem tudom, mert nekem is fenn van a Chrome mindkét számítógépen, így nem tudom lépésről lépésre már megnézni, hogy kell telepíteni, bocsánat!

De nem nehéz. Innen tedd: chrome.google.com/webstore/detail/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom

Kattintasz, telepít, ha jól emlékszem még a szűrőket sem kellett kézzel beállítani, az is automatikus volt.

Műszaki 2011.06.02. 02:20:44

@A Tengerész: Elküldtem a programot + csináltam hozzá egy kis leírást. Még egyszerűbb mint emlékeztem rá, nem lesz gondod vele ugyanakkor szerintem használható.

halaloszto 2011.06.02. 09:09:25

Uraim, lenne egy kerdesem:

Vizben allo vasat mivel kell lefesteni, hogy rajtamaradjon? (a festes idejere kivennenk :-) )

Tehat mi az a festek, ami pl vas hajora valo, es hol lehet kistetelben venni?

koszonom,

vajk

abraxas 2011.06.02. 10:33:48

@silvermoon: Azért a nyílt WIFI hálózatokkal javaslom csínján bánni! Csak olyat szabad ilyen nyílt csatornán leadni, amiben sem jelszó, sem személyes adat nincs! Nekem legalább is ezt tanították nálam nagyobb tudású informágusok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.03. 00:14:54

@silvermoon: Nekem is van egy ilyen vackom www.tp-link.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-WN722Nm amit úgy gondoltam, hogy kiteszek a hajó tetejére és ha olyan helyen járok ahol van ingyenes WIFI akkor a hajóról tudok netezni. Egyelőre az Istennek se tudtam telepíteni, mert azt jelzi, hogy a Windowsal valami baja van. Majd még küzdök vele, ha lesz értelme, mert itt ahol most állok semmi ilyen szabad hálózati hozzáférés nincs.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.03. 00:24:19

@rgranc: Jéééé! És tényleg. Már nincs is reklám a Hotmailen. Szuper! Kössz!!

halaloszto 2011.06.03. 00:38:27

@A Tengerész: koszi!!!! el kell olvasnom rendesen, de ugytunik benne van minden.

vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.06.03. 00:40:27

@Műszaki: Írtam Emailben, de itt is jelzem, az amúgy életveszélyes ikont mutatja (piros pajzs x-el áthúzva)és nem hajlandó megnyitni,mert azt írja ki, hogy "Letiltott melléklet" Én nem merem erőltetni az biztos!

silvermoon 2011.06.03. 03:33:28

Tengeresz ! Minden lelkiismeret furdallas nelkul, tedd ki az antennat, es ha van a kornyeken sevice nyudodtan haszlad, ha nincsen nekik jelszo es valahogy be tudod hozni. Eszre sem fogjak venni. A fene se tudna egesz europara szolo internetet venni. VAgy ha igen hat nem a mi zsebinkhoz szabott.

Műszaki 2011.06.03. 06:58:15

@A Tengerész: E-mailben ment a válaszom. Elküldtem a letöltő oldal címét ahonnan valószínűleg én is leszedtem hónapokkal ezelőtt. De ide is bemásolom (hátha másnak is kellhet).
www.szoftverbazis.hu/szoftver/netmeter-v1.html
Innen le tudod tölteni. Ha a levelemhez mellékelt .doc fájlt meg tudod nézni abban van a leírásom hozzá. Ha nem akkor azt elküldöm külön.
süti beállítások módosítása