Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2011.05.16. 10:13 :: A Tengerész

Szakad az eső. De azt jósolja a meteorológia, hogy hamarosan eláll. Mondják, hogy májusi eső aranyat ér, de tavaly nem így volt. Annyi esett, hogy minden ránkrohadt a belvízben. Szóval akit a kígyó megmart a gyíktól is fél. Nem tetszik ez az eső. Meg a hideg se. Szégyenszemre begyújtottam reggel.

Örömmel állapítom meg, hogy alábecsültem az olvasótáboromat. Azt hittem nehezet kérdezek, de csak úgy jönnek a megfejtések a forgókondenzátorra. És egy vadiúj kommentező, horgonylánc aki az adatlapja szerint sehova máshova nem írt még soha, kifejezetten ezért jelentkezett be. Ha valóban kell neki és eljön érte örömmel ajándékozom neki.

20:10 Hát az eső ugyan elállt délelőtt, de egyfolytában ijesztgetett, hogy újra kezdi, szóval nem mertem a deckre kipakolni vasazni. Mit csinált a bócman amikor annakidején a tengeren a rossz idő miatt nem lehetett a martalócokat kihajtani rozsdát verni, meg festeni? Kötelet piombáltak (fuxoltak), ponyvát varrtak. Én is ezt tettem, a cockpitban, kappát varrtam a két oldallámpámra,hogy az időjárás ellen védve legyenek amikor nincsenek használva, mert nem tetszett, hogy az esővíz megáll a fa fényterelő  vízszintes részén, ami persze szinte soha nem vízszintes,  attól függ hogy áll, hogy épp melyik édesvíztankban mennyi víz van.

 

 

 

 

 

 

 

A sárkányhajósok nem ijednek meg a felhőktől, szorgalmasan gyakorolnak, bár a dobos nincs mindig velük, helyette a kormányos adja ütemes vezényszavakkal "az erőt".

 

 

 

 

 

Csak estére javult be az idő,  már a lenyugvó napot se lehetett látni, de az utolsó fénysugarak valami csodás fényárba borították a túlpartot, bár olyan laposan sütött a nap, hogy helyenként az innenső part fái árnyékot vetettek a túlpartra. Én már vacsoráztam, majdnem 8 óra volt és nem sok kedvem volt felállni, de "J" annyira ujjongott, hogy mégiscsak kimentem a deckre megnézni a lenyugvó nap fényében pompázó látképet, de nem bántam meg és teljesen igaza volt "J"-nek amikor így fakadt ki: " Most mondd meg ki lát ilyet rajtunk kívül?"

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr802907554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2011.05.16. 22:23:40

Igaz, h szorgalmas ember vagy, az is igaz, h sok munkaba kerult ez a hjo, de J-vel nagy szerencsed van ! Keves no van aki meg latja az ilyesmit! Altalaban az uj ruhak, es a" hova megyunk ma este" ami szokott lenni. A lenyugvo nap, a tenger, es altalaban a termeszet szepsegei nem ragadjak meg a noi nem tobbseget. Tisztelet a kivetelnek !

horgonylánc 2011.05.16. 22:45:40

Oh! Köszönöm szépen! Igen, szeretném megkapni. Reggel a Balatonra megyek vitorlázni, de jövőhéten megkereslek, hogy időpontot egyeztessünk. Addig gondolkodom, hogy hogyan köszönjem meg.
Régi olvasód és tisztelőd vagyok, már az első blogot is olvastam.
Ha jól emlékszem, akkor regeltem, amikor a szalontüdő volt a terítéken.
Akkor olyan nagyon megkívántam, hogy elmentem a tetthelyre, de akkor épp nem volt. Mivel szülőföldem, jól ismerem a terepet, átmentem (esett a hó) a másik, nagyobb üzletükbe és ollyan' szalontüdőt kaptam két hatalmas zsemlegombóccal és málnaszörppel, hogy még most is érzem az ízét

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.05.16. 23:01:58

@horgonylánc: "Addig gondolkodom, hogy hogyan köszönjem meg." Ne gondolkodj, nem kell "megköszönni" !
SZALONTŐDŐ.. a tudós Bábeltől...jajaj összefut a nyál a számban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.05.16. 23:08:22

@silvermoon: Sajnos... az én Drágám se tökéletes. Most hogy horgonylánc kommentjét olvasom...utálja a szalontüdőt, így főzni se hajlandó :-( Marad a petrezselymes újburgonya sült oldalassal, fejes salátával. Merthogy délben az volt. Most meg be kellett érjem libatepertővel+lilahagymával....nehéz a hajósélet...Ja, volt még eper tejszínhabbal.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.05.16. 23:52:17

@A Tengerész: Nagyon galád vagy!! Most úgy összefutott a nyál a számban... Pláne, hogy nem értem rá vacsorázni, és mostanra eléggé korog a gyomrom... Hiába: ez a nehéz hajósélet...:)) Mi meg csak irigykedünk: nem csak a természet szépségeit láthatjátok, hanem finomakat is esztek! Mi meg, szegény kubikosok, csak rohangálunk, és nem látunk, nem hallunk, nem eszünk...

Mihalik Péter 2011.05.17. 09:26:52

Szalontüdő ide, tepertő oda, én annak örülök és kimondottan tetszik, hogy egyre több fotó látható a blogban, ami színessé teszi a társalgást is és sokszor hangulatjavító.Remélem egyre jobb idő lesz és a fotók száma se csökken az oldalon. Köszi Vili Bácsi!

silvermoon 2011.05.17. 18:03:19

Osztom a velemenyet Sanyi 65- nek ! Igen is Galad vagy ! Plane szamomra aki 13 eve nem ettem 1 jo magyar kajat, sult oldalas fejes salata... CSak ugy az asztara teve es csak meg kell enni !!!! Mikor en elobb ki cserelek egy chevi motort mint hogy keszitsek 1 rantottat mert en meg azt is el tudom b.. ni.Anyira anti talentum vagyok a konyaban.LIBA TEPERTO- LiLA HAGYMA!! Gyilkos ! Ez mar gonoszsag a hatarat surolja !Az embernek felall a gyomra ha mar mas nem. Azert a kepeknek en is orulok! Es oszinten csak gratulalni tudok eme menyorszagi elethez.

beho 2011.05.17. 22:00:08

Árukapcsolás!
Szalontüdő, és parti gyomnövény. Beszéltem hajdanvolt biológia tanárnőmmel. Ha virágzó állapotában viszek neki a növényből, akkor megpróbálja meghatározni. Azt tervezem, hogy amikor a virágos növényből mintát hoznék, vinném a kettes számú szalontüdőt, amiben már lenne szív is. Amint megjelenik a virágkezdemény rögtön hívj (06-70-5392762), s indul az akció.

beho 2011.05.17. 22:04:41

@silvermoon: Ha elmented a telefonszámom, és egyszer közelebb kerülsz hozzánk, csak hívj fel és megpróbálok egy jó magyar kaját főzni Neked.

silvermoon 2011.05.17. 22:49:55

BEHO !!

Koszi ! NAgyon rendes vagy koszi elore is! Azt hiszem meg az iden alkalmam lesz haza latogatni. Eddig sajnos nem tudtam mert a magyar allam( hiaba eltem ott 50 evig) csak akkor ad utlevelet ha elobb honositasi eljaras ala von. (amiKB 2 ev) jo esetben. Viszont kb 3 hete hogy amerikai allampolgar lettem es itt 4 nap alatt meg is kaptam az ami utlevelet. Felirtam a noteszomba a TL. szamod ! Es Termeszetessen meg probalom fel keresni e blog alkotojat egy kezszoritas idejere.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.05.18. 00:39:13

@beho: Húha! NAGYON fogom figyelni mikor kezd el virágzani ez az izé a parton.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.05.18. 00:51:53

@silvermoon: Figyelj lehet, hogy túl egyszerű amit mondok, de most nyakrafőre kapják a magyar állampolgárságot akik bemennek valamely idegen országban a magyar konzulátusra (csikóbőrös kulacs lengetése, bőgatya és matyó lajbi plusz jópontot jelent)és ott pár szót kinyögnek magyarul és elmodják, hogy ők, esetleg a szüleik, esetleg a nagyszüleik mekkora magyarok, vagy azok voltak és még lehet, hogy ha hozzáteszed, hogy Éljen És Virágozzék Orbán Viktor és Kedves Családja, továbbá vesszen az MSZP, már kapod is (vissza) a magyar állampolgárságot. Akkor meg mint magyar állampolgárnak, csak tiszteleg a határőr neked amikor a Liszt Ferihegyi reptéren kijössz a folyosón. És a magyar állam nem adja ki az adataidat az USA-nek, bár szerintem nem tiltják az USA törvények a kettős állampolgárságot, tehát még törvényes is amit teszel. Ráadásul mint magyar állampolgár vízum nélkül utazhatsz olyan országokba is ahová USA állampolgárként vízummal lehetne csak menned.

silvermoon 2011.05.18. 18:33:54

Tengeresz !! Koszi az infokat!!! En meg mindig MAgyar allampolgar vagyok,errol nem mondtam le, de mivel minden letezo igazolvanyom, szemelyi jogsi utlevel stb. a 13 ev alatt lejart ezert vonnak allampolgari vizsgalat ala. Beszeltem a magyar kovetsegen tobb emberrel is Ok mondtak csak ez az egy utja van annak hogy utlevelet kaphassak.Persze mindig van valami egyeb ut is. Amugy mar nem is ragaszkodom anyira a magyar utlevelhez. Talan a nyaron haza megyemek utoljara,aztan talan mar csak hajoval, ugyanis van itt nehany ember akik evente at mennek portugaliaba 3-4-5 vitorlas hajo is. VAlamelyik csak fel vesz majd. MAr tobb ajanlatot is kaptam. Onnan konyebben haza jutok majd. Idom van! Kivanok Szep napot !!

silvermoon 2011.05.18. 18:34:54

(Jot nevettem a LISZT FERIHEGYEN !!! Miket muvelnek ezek a hulyek otthon???!!
süti beállítások módosítása