Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2011.02.19. 10:26 :: A Tengerész

 Az idő meglehetősen vigasztalan. A kislányom ráadásul lázas betegen fekszik, aligha jön holnap ebédre, bár ma mindenféleképpen  elmegy a koncertjére (merthogy ő a szólógitáros), ugyanúgy túlteng benne a kötelességtudás mint bennem működött úgy 60 évig, csak mostanság kezdem a dolgokat magasról lesz@rni, de hát pár éve nekem már nincs semmilyen kötelességem. Reggel amikor szokásom szerint kitópáltam a deckre, hogy...hát..hogyismondjam, hogy szokásom szerint szépen ívelő sugárban kiürítsem az éjszaka összegyűlt folyadékmennyiséget, hát mit mondjak, majd lefagyott az erre a célra szolgáló eszközöm. Úgyhogy ma nem lesz meló odakint. Remélem kitart az édesvíz holnapig, akkor a feltöltéshez mindenféleképpen ki kell menjünk a partra. Belémszorult ez-az amit le fogok írni, ez a mai nap másra nem alkalmas, ha megleszek vele, gondolom olyan délutánra, estére, majd jelentkezem.

17:06 Először is lezárom a "Charlie bácsi" meséket egy részlettel a Toldy Miklós szélestudású gépüzemvezető mailjéből, mely a  meséket egy igaz történettel fejeli meg.

 

Az "igaz tengerésztörténet", a sárgatrikós, pupapresszós fajta, az egy dolog, mindenki úgy és ott mondja el, ahol jólesik. A tények a következők. Charlie captain, tisztességes nevén Szabó Károly, a valaha körünkben forgott legjobb tengerész volt! Minden rosszat el lehet róla mondani, részeges, fura modorú, sokszor a viselkedése alapján hülyének is vélhető - sokan meg is tették és utána csodálkoztak - , sőt szellemiekben számtalan társa túl is tett rajta, de tengerésznek egy sem volt jobb! Gyakorlatból mondom! Csak egy-két eset a sok közül. Én is a kompániába tartoztam 1966.-ban mint frissen kinevezett III. gti és a II. őrséget adtam, lévén csak ketten voltunk tisztek, az I. gti Mártha Józsi volt! Tehát a szereplők együtt, Charlie bácsi a híd és a hajó ura. A hajó, az akkor hetedik életévét taposó "Tokaj" m/s, a második az új hazajáró sorozatból, az új tipus minden betegségével és a kor összes rákfenéjével, elsősorban a devizahiányból jövővel. Úgy jártuk a megszokott útvonalat - Al-Duna, Égei, Levante maximum Alexandriáig, hogy a bussolán kívül nem volt használható, beépített navigációs berendezés a hajón. Renibe mentünk, vagy valamelyik román kikötőbe, nem emlékezem, a félúton beálló ködre annál inkább. Sűrű, tejfehér massza, a hajó orra látszott, semmi több. Mi kolompoltunk, meg dudáltunk keményen, de hogy hol vagyunk, azt csak a Jóisten és....Charlie bácsi tudta! És ő igen! Kb. a normális horgonyzóhelyi érkezés idején, a maga különleges modorában megjelent a hídon, körbeszaglászott: "Eh, eh, kérem, kérem! Iszapszag van, szóljanak a chiefnek, horgonyt dobunk! Megérkeztünk!" És lehúzta a szamárfüleket lassúra. Másnap, vagy harmadnap fölszállt a köd, mi a szulinai horgonyzóhelyen himbálózunk, ha nem is a közepén, de jó helyen! Ne kérdezd, hogyan csinálta. Nem tudom! De ugyanígy megúsztuk shelterben azt a vihart is, amikor néhány tucat mérfölddel odébb a görögök jóval nagyobb komphajója, az Iraklion elsüllyedt. Szóval nagy tengerész volt az öreg! És nyugodtan írhatom: öreg, hiszen kereken 30 évvel volt idősebb tőlem, és egy tojáshéj a fenekén kezdő géptisztnek akkor ez még többek is tűnt.

A tőle 12 évvel fiatalabb másik szereplő Mártha József  egyébként - legobb tudomásom szerint - soha nem volt vele együtt, mint gépüzemvezető. Nagyemberünk rövidesen átnyergelt a Székesfehérvár típusra és onnan ki sem lehetett robbantani, lévén jóval kényelmesebb volt a kápó részére, mint az előző sorozat hajói. Charlie bácsi pedig maradt ezeken a hajókon.

Annyit még adalékként: Mártha Józsinak kiváló memóriája volt, de...és ezt nem én állapítottam meg, hanem a nagyon sokra becsült Jeney Imre barba. Együtt voltunk a Cegléden, és az egyik beszélgetés után, amikor Imrével kettesben maradtunk, mondja: "ez a Józsi tanulja a könyvet!" Értetlenül fölkapott fejem láttán mondta el: megfigyelte, hogy amikor valami, számára érdekes olvasnivalót talált, Nagyemberünk sokszor visszalapoz és látható szájmozgással követi a szöveget? Bizonyára így volt, hiszen állandó vizsgáztatás folyt és mindíg az olvasottakból! De ezt Te is megtapasztaltad!

Az elmondottakhoz hozzáteszem: Charlie bácsit minden furasága ellenére kedveltem, mert egyenes és jellemes ember volt! Nem lopta el a kambuzát, gyűlölte a hülye, rosszindulatú embereket és a rossz tengerészeket! És a főnökség előtt sem gazsulált, ha nem ment a dolog egyenes úton, akkor rádöbbentette a vezérkart egy idiótának tűnő húzással, hogy neki van igaza. Röviden: szerettem az öreget! És - ha emlékeim nem csalnak - ez kölcsönös volt!

Na, ennyit akartam hozzáfűzni.

És most a mai fogalmazványom.

 

Napok óta jár az agyam egy dolog körül, most kiírom magamból. Politizálni fogok, akit csak a hajóépítés érdekel „ugorgyon” ahogy Pósalaki úr  mondja a Nyilas Misinek.  

1. Mit tett az Mszp, meg korábban az Mszp-Szdsz koalíció? Ahogy én gondolom, mert hangsúlyozom én senkivel egy gyékényen nem árulok, az én számból a „mi” a legritkábban hangzik el ilyen összefüggésekben, szóval ahhoz képest amit tehettek volna a korábbi kétharmadukkal, majd a kevesebb mint kétharmadukkal, borzasztóan keveset. Azt nem tartom igaznak, hogy mindent szétloptak, legfeljebb csak rengeteget, de erkölcstelenül, bután, tehetségtelenül irányították az országot és MINDEN büntetésre megalázásra rászolgáltak amit most a Fidesz-Kdnp-től kapnak. Azt, hogy az Orbán, a Szíjjártó, a Vona naponta végighúzza a szájuk mentén a sz…@ros seggét, csak maguknak köszönhetik és megérdemlik, hogy ezt kapják, a bűnt végre büntetés követi és egyáltalán nem biztos, hogy ennyivel megússzák, csodálnám, ha Orbán szabadlábon hagyná ősi ellenségét, Gyurcsán Ferencet. Érdekes lesz, ha egy cellában fognak ülni Budaházyval.

2. Mit tesz a Fidesz-Kdnp most, hogy megszerezte az ország irányításának jogát? Leszámol az ellenfeleivel. Jó ez, vagy rossz az ország szempontjából? Szerintem szinte indifferens. Nem arról beszélek, hogy nem kell a bűnösöket megbüntetni. Vagy hogy mindegy, hogy kapnak e büntetést, avagy nem. Hanem hogy én mást szinte nem is látok. Nézzük a nagy szent teheneket! Egészségügy, oktatás-kultúrpolitika, igazságszolgáltatás, energiastratégia, iparstratégia, közlekedési stratégia. Vajh azon kívül, hogy ezeken a területeken a vezetőket lecserélik pártkatonákra, mi változott érdemben? 

3. Óriási a kormányon a felelősség, hatalmas a tét. Ha megcsinálnák, ahogy a minden tételes programot nélkülöző választási ígéretükben  …mit is mondjak? Kilátásba helyezték? Kecsegtették vele a választókat? Utaltak rá? Nem lenne semmi baj. Akkor az ország, mégha nem is szökkenne, de lassacskán kimászna a gödörből, lassacskán lenne több munkahely, már nem öt évig tartana megnyerni egy pert, amiről azonnal látszik, hogy kinek van igaza, már nem egy évet kéne várni a kórházakban a műtétre, már nem derülne ki napmintnap a politikusokról, hogy tolvaj, hülyék, reményük lehetne, hogy újraválasztva két-három ciklus alatt végigcsinálják azt, amire felesküdtek. ÉN ezt nem látom. Mit látok?

4. Hogy ők se bíznak ebben. Hogy nem a zemberek, a választók sorsának javításában látják az uralmuk meghosszabbításának zálogát, és főleg nem a demokrácia erősítésében, hanem egészen másban. (Merthogy ez a fülkeforradalom csak porhintés. Jól tudják, hogy a kétharmad fele nem a hívük, csak kínjában szavazott rájuk, ha lesz valaki aki több mézet ken a madzagra, egyből elpártol a forradalmárjaik fele. Ha Kádár János feltámadna nem kétharmaddal, hanem ötnegyeddel nyerne, ez egy ilyen gyorsanfelejtő ország.). Az önálló képviselői indítványokkal ravaszul megkerülve az egyeztető fórumokat, csináltak egy rakás törvényt, mely mögött nekem más nem sejlik, mint az, hogy nem bíznák egy bizonytalan kimenetelű választás eredményére a következő ciklust. Megnyirbálták az amúgyis saját anyaggal feltöltött Alkotmánybíróság hatáskörét, ehhez még csinálnak egy új alkotmányt, egy akadály kiiktatva, ettől kezdve minden alkotmányos amit a vezér mond, különösen, hogy a köztársasági elnök is bent van a szatyorban.  A média pofáját befogják egy törvénnyel, ettől hangos a civilizált Európa, itthon meg elhitetik, hogy a Thimesnak az Mszp diktál. A határon túli magyarokat az állampolgárság odaajándékozásával megvesztegetik, azoknak szavazati jogot adva naná, hogy hálából rájuk fognak szavazni, pláne hogy az ezzel kapcsolatos kockázatuk nulla. Nem  élnek itt, mit érdekli egy külföldön élő, ott adózó, ott nyugdíjt élvező magyart, hogy itt igazából mit ad az ország a hazai, előbb-utóbb másodosztályúvá züllő állampolgárnak? Most alakítják, hogy  a gyereknek is legyen szavazata, melyet a szülő „használ fel”. Mi is történt? A többgyerekeseknek, legalábbis a jobban keresőknek, jelentősen csökkent az adója. Megjegyzem de jó lett volna nekem is, amikor három gyereket neveltem és a fizetésemnek több mint a fele ment el adóba, miközben a keresményem öt felé oszlott. Szóval most aki kapott, annak  aztán  jusson majd eszébe kitől kapta! De mi a helyzet a „nemjobbankereső” sokgyerekesekkel? Azt hiszem nem járok messze az igazságtól, hogyha azt mondom, a  jobbik által csak megélhetési gyerekszülőknek nevezett népes cigánycsaládok szavazatai nem a Jobbikot fogják támogatni. Ez utóbbi réteg egyszerű hoci-nesze gondolkodásával számolva, el kell különíteni pár milliárdot a nyugdíjkasszából kiemelt pénzből és közvetlen a választások előtt  szét kell szórni köztük. Hopp párszázezer nyomorult cigány, plusz egy rakás gyerek, az akár millió szavazat is lehet, ide. (Kidolgozandó és önálló képviselői indítványban javaslandó, ha egy kiskorú cigánylány gyereket szül, akkor az ő szavazata az anyjáé, de az unoka szavazata az kié?) Ma mondják a rádióban, hogy lekerült a napirendről a  nyugdíjasok ingyenutazásának megszüntetése. Nem mondom, hogy nem esik jól. De mi is van emögött?  Félmillió szavazat. Amit én látok, az az, hogy Orbán nem az általa vezetett nemzet kilábalására alapozza pártja (pártja…? a pártja az ő maga) jövőjét, hanem egész másfajta technikákat vet be. Olyan futballistásakat. Ha vezetést szereztél, de nem bízol abban, hogy mégegyszer gólt tudsz lőni, húzd az időt, sok technikai faulttal lassítsd az ellenfelet, reklamálj sokat a bírónál, fetrengj a földön sérülést színlelve, tartogasd a labdát!

5. De. Ahogy a futballban, veszélyes dolog ez. Mert mégiscsak elfut az ellenfél egy labdával és kiegyenlít, attól kezdve meg megint mérkőzni kell. Lefordítom. Egy darabig el lehet szórakoztatni az ellenfél bűnöseinek láncon vezetett bírósági felvételeivel a zembereket. Lehet az arénában összegyűlt hívek arcára az ejakuláció kéjét varázsolni a „mi visszavertük”, „velünk nem törlik fel a padlót”, „azokkal bezzeg” féle sületlenségekkel. Mit is csinált Orbán? Visszadumált. Feleselt. Ez egy kemény visszaverés szerinte. Szerintem meg az egész cirkusz a médiatörvénnyel felesleges volt. Ha nem lett volna támadás, azt nem kellett volna „visszaverni”, ami sokak szemében olyan mint amikor az elefántnak keményen visszaszól az egér. De itthonra persze jó volt. Csak érdemes e belpolitikából nemzetközi balhét verni? Orbánnak minden ötödik szava erő, harc, küzdelem. Nem vagyok egy pszichiáter, de egy az átlagnál alacsonyabb emberben gyakran tör elő olyan agresszió, mely a 190-es testmagasságúakra ritkábban jellemző. Egy kis ember..akarom mondani egy kis ország legyen szemfüles, okos, gyorsan alkalmazkodó. A dinoszauruszok kipusztultak attól a változástól ami a  szitakötőknek meg se kottyant. Nem az  a nagy pingpongozó, aki baromi nagyokat csap le, hanem aki olyan csavart labdákat ad, hogy az ellenfél képtelen visszaütni. Nem kell látványosan politizálni. CSAK (?) eredményesen. De ez a hergelősdi négy évre…Ha nem csinálnak valamit, ha a cirkusz mellé nem adnak kenyeret, nem biztos, hogy elég lesz az újabb kétharmadhoz. És ha netán elbuknak, egyetlen dologért imádkoznak  majd, hogy ne az Mszp nyerjen. Mert akkor jön a Gyurcsánmumus. (Mesteházi egy színtelen szagtalan humortalan átlátszó légnemű test, olyan módon választódott ki, mint Bajnai; „Na elvtársak van valaki aki vállalja? Senki? Akkor sorsoljunk!”. Nota bene eddig a legjobb a Bajnai volt Oszkóval a hóna alatt, vakok közt a félszeműek, bár nekem a hajóadó miatt a bögyömben vannak.) Sajnos nem valószínű, hogy a jelenlegi bebetonozott hatalmi rendszerben más párt kinőjön az eddigieken kívül a semmiből. Mindenki azzal a sz@rral főz amije van. Ennek az országnak ez jutott, mondhatni ezt érdemeltük. Szívesen vennék egy technokrata pártot, mely górcsővel nézi a nemzetközi gazdaságot, melytől távol áll a demagógia, mely szakembereket tesz a helyekre nem vazallusokat, mely nem tűri a becstelenséget, mely rendelkezik stratégiai tervekkel a szent tehenek etetésére, netán meggyógyítására. De nem reménykedem ilyen létrejöttében. Nagy szimpátiával figyeltem egy elszánt fiatalasszony, Seres Mária beszállását a ringbe. Agyonverődött. Mink marad? Az LMP ugyanaz mint az Szdsz volt, a valóságtól elszakadt teszefosza senkik, a Jobbikot, bár az egyetlen következetes párt és néha nagyon jókat mondanak, barna beütésük miatt még egy ilyen elbutult országban se gondolom nyerőnek. Szóval vagy a Fidesz győz, vagy az Mszp. És ha netán az Mszp nyer nem lesz kímélet. Persze az ország dolga ettől nem lesz különb, tőlük se várható más, mint amit idáig tettek. Szerintem a Fidesz alighanem felrúgott egy hallgatólagos megállapodást. Nyilvánvaló, hogy mindketten lopták a pénzeket, hisz a kampánypénzek magasan meghaladták amit hazudtak. Ezeket a pénzeket össze kellett rabolni. De a Fidesz most felgombolyítja a szegfűmintás pulóvert. Nem csodálkoznék, ha a moszkvai kereskedelmi házikó hétmilliárdja ilyen elsíbolt kampánypénz lenne. Nos ha most megy az Mszp vezérkar a sittre, mert kiderülnek a dolgok, és mégegyszer lesz Mszp kormány, jobb ha minden fideszvezér csomagolja a fogkeféjét, mert a Fidesz megmutatta, hogyan lehet törvénykezni, nem lesz kímélet. NEKÜNK a ZEMBEREKNEK és a Fidesznek is jobb lenne, ha mutatnának valami igazi országvezetést a bohóckodás helyett, mert nagy sz@rban lesznek, ha csak ilyen lufieregetésre (pálinkát lehet főzni, mert az egészséges, de az egészségtelen hamburgerre adót vetünk ki)  fordítják az időt, pénzt, energiát és ettől buknak.

19:32 Hogy teljes legyen a mai napom, Lányi Andrásnak a Hír TV-ben leadott interjújával stresszeltem magam. http://greenr.blog.hu/2011/02/16/hirtv_lanyi_andras 

Írtam rá egy, hozzám képest, nagyon visszafogott kommentet, de csak akkor kerül fel, ha majd moderálják. Ez egy zöld honlapon jelent meg, amit véleményem szerint nagyon fiatal, nagyon tapasztalatlan, nagyon lelkes, nagyon könnyen félrevezethető emberek üzemeltetnek. Nagyon nagy szarban van az ország. Nem azért ami most van. Hanem azért ami majd lesz! Kiszel Tünde for president!

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr852672213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pernahajder Campbell 2011.02.20. 12:36:46

Bocs, de nem tudom megállni, hogy egy rövid részletet ide ne másoljak a világ legjobb könyvéből, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ból, ami tudvalevőleg a világ leghosszabb trilógiája öt részben :-)
Ott kapcsolódunk be a történetbe, amikor váratlanul egy UFO ér földet London közepén:

"Leszállt és figyelmen kívül hagyta azt, ami alatta volt, így jelentős mennyiséget szétlapított a világ legdrágább ingatlanaiból. A legtöbb ezek közül a Harrodsé volt.
A dolog masszív volt, közel egy mérföld széles és néhányan azt mondják, matt ezüstszínű, rozsdafoltos és megperzselt. Külseje sebhelyektől torzított, amiket számtalan gonosz űrháborúban szerzett az emberiség által nem ismert Napok sugarainak fényében.
Egy fedélzeti ajtó kinyílt, szétzúzta a Harrods Food Hall-t, lerombolta a Harvey Nicholst és a sanyargatott építmény egy utolsó csikorgó sikoltással ledöntötte a Sheraton Park tornyát. A csészealj belsejéből egy vérfagylaló csattanás és szaggatott dübörgés hallatszott, majd kilépett egy óriási, száz láb magas ezüst robot és lemasírozott a lépcsőn.
Felemelte az egyik kezét.
- Békével jöttem - mondta, majd egy újabb csikorgás után hozzátette: - Vezessetek a Gyíkotokhoz.
Ford Prefectnek erre is volt egy magyarázata, amint Arthurral ültek és nézték a véget nem érő fantasztikus híreket a tévében. A hírek semmi másról nem szóltak, csak hogy a dolog ennyi kárt okozott, ami annyi billió fontba kerül, és megölt ennyi és ennyi embert, majd pedig elmondták az egészet elölről, mivel a robot semmi mást nem csinált, mint ott állt egy picit ingadozva és rövid, érthetetlen üzeneteket ismételgetett.
- Egy nagyon régi demokráciából jött - mondta Ford.
- Úgy érted, a gyíkok földjéről?
- Nem - mondta Ford, aki erre az időre egy kicsit racionálisabb és következetesebb lett, mivel a kávéját végre leerőszakolta a torkán. - Nem ilyen egyszerű. Egyáltalán, semmi sem ennyire egyenes és egyszerű. Az ő világában az emberek emberek. A vezetők a gyíkok. Az emberek utálják a gyíkokat, a gyíkok irányítják az embereket.
- Furcsa - mondta Arthur. - Nem azt mondtad, hogy az egy demokrácia?
- Azt mondtam - válaszolta Ford. - Az is.
- Nos... - mondta Arthur és remélte, hogy nem hangzik röhejesen korlátoltnak amit mondani készül - miért nem szabadulnak meg az emberek a gyíkoktól?
- Ez isten bizony nem jut az eszükbe - mondta Ford. - Megvan a szavazati joguk és mindnyájan nagyon remélik, hogy a kormány amire szavaztak, az többé-kevésbé az a kormány, amit szeretnének.
- Úgy érted, hogy tulajdonképpen szavaznak a gyíkokra?
- Ó, igen - mondta Ford egy vállrándítással - természetesen.
- De - és Arthur ismét az egésznek az értelmét szerette volna tudni - miért?
- Mert ha nem szavaznak egyik gyíkra sem - válaszolta Ford -, akkor talán a rossz gyík kerül be a parlamentbe. Van gined?
- Mi?
- Azt kérdeztem - mondta Ford és hangjába a türelmetlenség érzése lopózott - hogy van-e itthon gin?
- Megnézem. Mesélj még a gyíkokról.
Ford ismét vállat vont.
- Néhányan azt mondják, hogy ez a legjobb dolog, ami valaha is történt velük - mondta. - Természetesen a gyíkok igazán rosszak, abszolút és a legteljesebb mértékben rosszak, de hát valakinek ezt kell mondania.
- Dehát ez borzasztó - mondta Arthur.
- Figyelj - mondta Ford. - Ha mindig kaptam volna egy altairi dollárt amikor az Univerzum egyik része ránézett az Univerzum másik részére és azt mondta: "Ez borzasztó", akkor nem itt ülnék ginre várva, mint egy citrom. De mivel nem kaptam, itt vagyok. Mindegy."

Én is próbáltam a Lányi-interjút kommentelni, természetesen kimoderáltak :-)

harpi4 2011.02.20. 13:36:57

A környezetvédelem nagyon fontos, de úgy vélem ez a Lányi a haladás ellensége, és némileg demagóg, csúsztat, ködösít. Akkor ő miért használ olyan energiafaló eszközöket, mint az autó, busz, villamos, vonat, frigidaire, villany- vagy gáztűzhely? Miért nem gyalog közlekedik mindenhová, vagy esetleg lovon, miért nem valami rongyos sátorban lakik, és miért nem nyereg alatt puhított húst eszik? Egyáltalán miért eszik, hiszen azzal is károsítja a környezetét?

temtom 2011.02.20. 14:25:45

Igérem, hogy igyekezni fogok nagyon udvariasan és finoman fogalmazni. (Eddig mindössze egyetlen politikai jellegű témához szóltam hozzá, talán azt az egyet sem kellett volna.)

Mostani írásod első és második pontjával -szinte- mindendenben egyetértek.
A harmadik ponthoz annyit tennék hozzá: Ha az elmúlt nyolc évben (első pont) zuhantunk befelé egy erkölcsi, morális és gazdasági szakadékba, akkor hány évig fog tartani kimászni belőle?

Végül: Nem tőled hallom először, hogy Bajnai és Oszkó micsoda remek politikusok voltak.Olyanoktól is ezt hallom, akiknek véleménye fontos számomra, csakúgy mint a Tiéd.
Ennek ellenére úgy látom, hogy ez a két ember a következőt csinálta: Fogtak egy telefont. Tárcsázták a számot.
-Halló, IMF ?
-Igen.
-Bajnai Gordon vagyok, Magyarország Miniszterelnöke.
Mit csináljunk? Tessék diktálni, írjuk.
És könnyen lehet, hogy ez (gazdasági szempontból) eredményes politika volt a válságkezelés idején. Csak éppen nagyon ellenszenves.
Ezzel ellentétben pedig ahogy Viktor elküldte az IMF bizottságot az k. anyjába, az lehet, hogy pénzügyileg csődközeli helyzetet generált, de nekem akkor is szimpatikus húzás volt. :)

Más:
A Galaxis útikalauz stopposoknak című Douglas Adams könyvet ajánlom mindenkinek, nekem is nagy kedvencem. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.20. 18:59:34

@harpi4: Hehe. Azért ne essünk túlzásokba. Én nem várom el senkitől, hogy sátorban lakjon. DE. Egy dolgot szoktam kérdezni. Hidegen, vagy melegen szereti a sört, valamint kézzel, vagy géppel mos?. Aki hidegen szereti a sört az nem lehet igazi zöld, mert azt csak környezetszennyező módon előállított, drága árammal lehet lehűteni.Aki géppel mos... dettó. Azt nem várom el senkitől, hogy sátorban lakjon. De a sört melegen is meg lehet inni, sőt annakidején ez egy forró ital volt amikor feltalálták (fújjj). Mosni meg minden további nélkül lehet kézzel is.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.20. 19:59:05

@temtom: "Igérem, hogy igyekezni fogok nagyon udvariasan és finoman fogalmazni."
***El se tudnék rólad mást képzelni, ha nem írod ide akkor is tudom, ne is mentegetőzz!

"(Eddig mindössze egyetlen politikai jellegű témához szóltam hozzá, talán azt az egyet sem kellett volna.)"
***Ne tarts magadba semmit! Én nem tartom magam az orákulum letéteményesének, amiket írok nem kinyilatkoztatások, magam csak írásban tépelődök,bár ezt alighanem elég határozottan teszem
.
Mostani írásod első és második pontjával -szinte- mindendenben egyetértek.
***Hehe. Hogy az első az tetszeni fog neked abban biztos voltam.

A harmadik ponthoz annyit tennék hozzá: Ha az elmúlt nyolc évben (első pont) zuhantunk befelé egy erkölcsi, morális és gazdasági szakadékba, akkor hány évig fog tartani kimászni belőle?
***Nagy kérdés. Azért írtam, hogy "lassacskán". Én meg annyit tennék hozzá, hogy nem 8 év alatt mentünk be a szakadékba, hanem 60 év alatt, de nem annyira mély az a szakadék! Tán pestisjárvány volt, tán lebombázták a fél országot?? Frászt. Szarul mennek a dolgok. Azt csak az Orbán mondta a választások előtt, mert azt hiszi, hogy senki nem tanult történelmet, hogy SOHA nem volt még ilyen nehéz helyzetben az ország. Jé... és a háborúk, forradalmak, török, tatár alatt után?? De azt is mondta, hogy nincs szükség megszorításokra, csak rá kell szavazni és ő megoldja. Az elsőt nem hiszem, a másodikat meg szeretném látni, hogy nekikezd végre.

Végül: Nem tőled hallom először, hogy Bajnai és Oszkó micsoda remek politikusok voltak.
*** Bocs Tamás, de te nem azt olvastad amit írtam. Ideírom mégegyszer, ha leveszed a narancsszínű napszemüveget (:)) látni fogod. " eddig a legjobb a Bajnai volt Oszkóval a hóna alatt, vakok közt a félszeműek," Nos vakok közt a félszemű az nem egyenlő a "micsoda remek"kel! Az olyan mint a sok rossz közt a legkevésbé rossz. És nekik kellett azt a szarkupacot megpróbálni arrébb lapátolni, amit a Medgyesi kezdett el púpozni, a Gyurcsán meg csak kerülgetett

Olyanoktól is ezt hallom, akiknek véleménye fontos számomra, csakúgy mint a Tiéd.
Ennek ellenére úgy látom, hogy ez a két ember a következőt csinálta: Fogtak egy telefont. Tárcsázták a számot.
-Halló, IMF ?
-Igen.
-Bajnai Gordon vagyok, Magyarország Miniszterelnöke.
Mit csináljunk? Tessék diktálni, írjuk.
És könnyen lehet, hogy ez (gazdasági szempontból) eredményes politika volt a válságkezelés idején. Csak éppen nagyon ellenszenves.
***Tamás ezek fikciók. Persze ha érzelmeket fűzünk hozzá, akár valóságnak is gondolhatjuk, de nekem nincsenek hitbéli elkötelezettségeim egyik politikai irányba se. Nem tudom, hogy pontosan mit csináltak ezek az emberek, mert nem láttam bele és nem értek hozzá. Annyit látok, hogy az adósság 40 éve csak nő. MINDEN kormány alatt nőtt. Aztán azt látom, hogy ez nem feltétlenül tragédia. Az USA a világ legnagyobb adósa és ez nem igazán jelenti azt, hogy nagy szarban lennének.

Ezzel ellentétben pedig ahogy Viktor elküldte az IMF bizottságot az k. anyjába, az lehet, hogy pénzügyileg csődközeli helyzetet generált, de nekem akkor is szimpatikus húzás volt. :)
*** Na ebben NAGYON nem értünk egyet. Egy politikusnak nem kell, hogy szimpatikus legyen. EREDMÉNYES legyen. Szimpatizáljanak velem a szomszédaim, a blogolvasóim, az a nagycsöcsű vörös ott szembe, na az aztán nagyon, de egy politikus akár undormány is lehet, de használjon a nemzetének. A történelem legnagyobb külügyminiszterei, Talleyrand és Metternich csak aszerint cselekedtek, hogy mi szolgálja a nemzeti érdekeiket. Királyok császárok váltották egymást a trónon, lenyakazták a királyt, köztársaság lett, majd császárság, de maradtak a helyükön, mert, bár mindenki utálta őket, de nélkülözhetetlenek voltak, mert azt csinálták, amire valók voltak.( Amikor Metternich hírét vette Talleyrand halálának ezt kérdezte: "Meghalt? Vajon mi lehet a szándéka ezzel?")Többek közt ezeknek a galád ármánykodó, sumákoló, sohase nyílt sisakkal harcoló, örökké cinkelt lapokkal játszó politikusoknak köszönheti Franciaország és Ausztria, hogy ma Orbán úgy nevezi őket, hogy "boldogabb" országok. Aki erőből politizál, amikor gyenge, az nem bátor, hanem ostoba. Magyarország kicsi és gyenge. Ha a miniszterelnök ezt nem veszi tudomásul és pattog, az idebentről nézhet ki tökösségnek, de odakintről nézve nevetséges. Az operett jó dolog, de az élet dráma.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.21. 09:55:12

@pernahajder Campbell: Sajnos nem olvastam a könyvet. Hasonló lehet, mint a Kiberiáda (legalábbis így emlékszem a címére, ezt is úgy 40 éve olvastam) amiben Trull és Klapanciusz mérnökök innováltak. Emlékszem még a jelszóra, "Áció-báció, szörnyű permutáció".

whale 2011.02.21. 10:12:15

@A Tengerész: Najóvan, megint nem bírok magammal.:)))

Ami a belpolitikát illeti, azt kell látni, hogy a az öregedő társadalomban az inaktív-eltartott-szavazók tömegei tartják hipnózisban a mindenkori kormányokat. És ez csak rosszabb lesz, ahogy egyre több lesz az inaktív. A szomorú az, hogy ez remekül összecseng a zemberek elvárásaival, akik a cucilizmus két generációnyi regnálása alatt remekül hozzászoktak az állami csöcsön való éldegéléshez és ez az egész konstrukció remekül harmonizál a magyar politikai hagyománynak azzal az örökségével, ami a német típusú, erős központi hatalmat, adminisztrációt jelenti már évszázadok óta. Ebből a katyvaszból pedig nem következhet más, mint amit látunk.
Ahhoz, hogy ez ne így legyen a politikai osztálynak SAJÁT HATALMA nagy részét kellene felszámolnia és a szubszidiaritás elve alapján a ZEMBEREKNÉL hagyni mind több pénzt, paripát, fegyvert, hogy a saját életüket tudják élni, minél kisebb állami beavatkozással...
A qrva nagy gond az, hogy a jelen polelit legautokratább, leginkább a saját-akár személyes-hatalmát építő-féltő garnitúrája van hatalmon, így aztán esély sincs rá, hogy megvalósuljon a kisebb állam, kevesebb hatalom. Éppen ellenkezőleg!
DE! Ami a leghátborzongatóbb, hogy szemmel láthatóan a zembereket ez nem zavarja, SŐT! erre vágynak!!! Innentől kezdve erre az országra a lassú leépülés és döghalál vár, egészen addig, amíg ezt fel nem ismeri, ki nem veszi a seggét a fejéből, nem fogja fel, hogy mit jelentenek azok a szavak, hogy EURÓPAI POLGÁR. Monnyuk persze honnan is tudnánk, mivel Márai óta tudjuk, hogy a magyar polgárság, mint osztály 1945 után MEGSEMMISÜLT.
Részben elvesztette bázisát a zsidóság megsemmisülésével, akik maradtak, azok csendesen belső száműzetésbe vonultak, vagy akár tényleges emigrációba is.
Alig-alig hallani-látni többgenerációs polgárcsaládok leszármazottairól, akik részt vennének az ország irányításában.
De akkor kik azok akik vezetik az országot? Legjobb esetben proletár-paraszt ivadék első generációs "értelmiségiek", ennek megfelelő attitűddel, morállal, viselkedéssel. Gondoljunk csak az pápai böszmére, vagy az alcsúti parasztgyerekre.... Miféle emberek ezek? Honnan jöttek? Mit akarnak? Mit hoztak, mit hozhattak magukkal otthonról? Attól tartok, nem sokat.... Annyit semmiképpen sem, ami elegendő lenne egy ország vezetéséhez.

Ami a világpolitikát és -gazdaságot illeti, qrva nagy gáz van. Azt hiszem sokkal nagyobb, mint ahogy azt a legtöbbünk képes lenne felfogni, felmérni. Pillanatnyilag a Nyugat-római Birodalom bukásának, agóniájának és haláltáncának lehetünk szemtanúi és szenvedő alanyai. Nagy vonalakban a helyzet eddig úgy nézett ki az elmúlt 50 évben, hogy a Nyugat fogyasztott, a Kelet termelt. Ez az egyensúly borult most fel azzal, hogy a Nyugat pénze a Kelethez vándorolt és az elmúlt 15-20 évben a Nyugat egyre inkább hitelből élt, messze a lehetőségeit meghaladó módon. Nemcsak és nem elsősorban mi, hanem leginkább az USA. Így aztán csak idő kérédse, hogy mikor fog végleg kiborulni a szaros bili. Egyelőre a kínaiak finanszírozzák az amcsikat, de szerintem csak addig, amíg legalább olyan erős-ütőképes hadsereget, haditechnikát-űrkutatást nem tudnak felmutatni, mint az amcsik. És akkor bejelentkeznek a világ vezető hatalma helyére. Csak remélhetjük, hogy az átmenet békés lesz, bár azt, hogy 250000000 amerikai torkán hogy, mikor és ki fogja lenyomni ezt a változást, elképzelni sem tudom. Én mindenesetre a gyerekemet kínai iskolába fogom járatni, mert az övék a jövő.:) Mi itt az Óhazában a múlt vagyunk. Egyetlen, hatalmas, kontinensnyi múzeum. Öregek vagyunk és fáradtak, meg lusták is-kivéve a Tengerészt:DDD-úgyhogy esélyünk sincs a fiatal, dinamikus, ambiciózus népekkel, kultúrákkal szemben, akik a torkunkra lépnek az első adandó alkalommal, ahogy megtehetik...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.21. 10:28:26

@whale: Sokmindent írtál, egy dologra válaszolok..na ez se válasz, csak beugrott a dolog, egy vicc, úgy 25 éve hallottam.

Kérdés: Hogy fog kezdődni egy önéletrajz 25 év múlva? Válasz: Már apró gyerek koromban is szerettem a rizst.

Akkor, a működő szocializmusban még az önéletrajzoknak nemcsak szakmaiaknak illett lenniük, hanem utalni kellett a családi, netán munkásmozgalmi, de legalábbis származási háttérre. Nos a "vicc" kezd testet ölteni.

pernahajder Campbell 2011.02.21. 11:39:03

@A Tengerész: Nem rossz negyven év után :-)
Nos, ez még olyanabb. A Kiberiáda parádés volt, de ezen fetrengve röhögtem. Ne hagyd ki.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.21. 11:56:42

@pernahajder Campbell: Letöltöttem. (pici.web.elte.hu/kalauz/) El fogom olvasni, bár utálok a képernyőről könyvet olvasni, de hát ez az én nemzeti konzervatív retro lelkemből származik, könyvet hátradőlve, esetleg hanyatfekve....

pernahajder Campbell 2011.02.21. 12:18:50

@A Tengerész: www.ujgalaxis.hu/ebooktar/ itt eléred a maradék négy részt.
A sorrend: 1. Galaxis útikalauz 2. Vendéglő a világ végén 3. Az élet, a világmindenség meg minden 4. Viszlát, és kösz a halakat! 5. Jobbára ártalmatlan
Neked van igazad, a könyv ezerszer jobb, mint a monitor, de gondolom van kismillió dolog, amire most inkább költenél. Esetleg, ha könyvtártag vagy...

ICSG 2011.02.21. 12:40:22

@A Tengerész: ...
Nézték, nézték az acélkák: a fél eget eltakarta, atomtűzből volt a farka, hihetetlen mezonbőség, rettenetes lett a hőség, ház nagyságu atomok, tűzokádó protonok, áció, báció, szörnyű perturbáció... -Lám, lám, kiskomám, ti lesztek a vacsorám. - Mondták neki: - Kérem szépen, itt valami tévedés van, mi vagyunk az acélkák, mi semmitől sem félünk, se hamis elvektől, se a rossz nyelvektől, se a fekete búbánattól, se a fehér éjszakától, mert miénk a gépek gépe, cifra pitykés, átviteles, és teljesen tökéletes; eredj hát szépen haza, üstökösné asszony, amíg jó dolgod van.
süti beállítások módosítása