Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2011.01.24. 11:09 :: A Tengerész

Azt is mondhatnám, hogy örülök, ha nem kínlódnék és káromkodnék folyamatosan. Ezeket a sorokat már a megújult régi gépemről írom. De semmit nem találok, semmi se olyan mint rég. Ugye megbeszéltük, hogy az explorer egy szar, ezért ezen a  gépen Google chrom  a böngésző. A Kisember gépén meg Firefox volt. Azokat már megtanultam. Fontos nekem a régi címek egy kattintással való beolvasása, ami az egyiknél "kedvencek" a másiknál "könyvjelzők" címen megy. Na itt nincsenek ilyenek. Illetve biztos vannak, de hol a k..anyjában van? Aztán volt olyan, hogy internetbeállítások, ahol be lehetett a hotmailt állítani kezdőlapnak, sok szar előzmény törlését beállítani, meg ilyesmik. Itt nem találom. Régen volt a  jobb alsó ferályon egy százalék, hogy mekkora legyen a betű. Na az sincs. Hogy ezekből a hangyafaszányi szarokból olvasható szöveg legyen most ctrl+ görgetés az egérrel kell. De ha nincs bedugva egér, csak a laptopon lévő szart buzerálom, akkor mi van? Hogy az a.......sok sok piros karikába 18-ast gondoljatok!!!  

16:07 Több mint egy órát kínlódtam még ebéd előtt, hogy "J"-nek felrakjam a Skipeot.  Persze mind a skipenév, mind a jelszó elfelejtve. Na rákérdezve az elfelejtettekre mailen küldött ideiglenes kódokat, bekopizva, hurrá, kiírja "Üdvözöljük L J"....rengeteg kecsegtető lehetőséget kínál, örömtől kicsattanó reklámarcok konfetti, brillantin, csak azt a qrva megszokott partnerlistát nem találom, amikkel el tud kezdeni az én drágám csevegni az ösmerőseivel.

16:54  Meg akartam nyitni egy Word dokumentumot amit előkerestem a filekeresővel csak úgy próbából. Ezt írja ki ennél is, meg az összesnél: " A művelet csak az éppen telepített termékek esetén érvényes". Na ez mi a vén bánat??

19:31 Sikerélmény. Antymix tanácsa használt, visszamentem valami 2008-ig és a Skipe egy 3,8-asnak nevezett ottani verziót töltöttem le. Mondjuk amire letöltődött az tartott vagy fél órát és a végén azt írta ki, hogy ő a 4,1-es verzió, de működik és ez a fő.

23:39 Szóval ráment a nap, de van már "könyvjelzősorom" Skipeom, működik a mail, meg a gépen lévő dolgaim nagyját is elérem. A Word az nem műxik, mert le kell irtani róla azt a későbbi verziójú Office-t amit erőltet, de nem jó a korábbi levelezésemhez. Ehhez kell majd Antimix és a CD-je amiről rárakta. Fárasztó nap volt. 

0:08 És még nincs vége. A gép ketté van osztva. A másik felén "J" cuccai vannak. Nos valami miatt a Microsoft Explorert rakta be böngészőnek a gép teljesen magától. OK maradjon így! De ezen már nem működik a betüméret nagyító se a CTRL + Egérgörgővel, se a CTRL+ FN + plusz jel az É betü mellett! Akármit teszek aprók a betűk. Viszont a százalék a bal alsó sarokban, ami régen ott volt és lehetett változtatni... na az is eltűnt.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr412609379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobojsza_ 2011.01.24. 12:44:08

Szia Tengerész!

A betűnagyságot billentyűvel a CTRL és a + vagy - egyszerre történő lenyomásával tudod változtatni.
A kedvencekhez a böngészősávban lévő csillagra jobb egérgombbal rákattintva tudod betenni. A beállítások/ könyvjelzőkezelőben tudod őket rendezgetni törölni stb.
Amúgy ha meglenne a firefox böngésződ abból be lehet ide importálni a kedvenceket.

Mihalik Péter 2011.01.24. 12:48:24

Drága Vili Bá! én kb. így érzem magam, mikor a régi , de működő helyett veszek egy újabb kütyüt: 200 oldal érthetetlen magyarázat apró betűkkel faszul megfogalmazva...már elnézést. Ha kéred, újra megadom tanult barátom számát, aki, ha kell segít Neked.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 16:16:16

@Mihalik Péter: Köszönöm nem kérem. Meg kell tudnom küzdeni ezzel a Hydrával, mert ha más teszi SOHA nem leszek okosabb.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 16:42:46

@Bobojsza_: 1.Nem jó. Olyan hogy simán plusz vagy minusz nincs a gépen. Shifttel van a 3-as felett egy plusz és kötőjel van...:-(
2.A kedvencek az viszont jó. Kössz. A Firefox az a Kisember gépén van azt nem tudom hogy lehetne átcsábítani... Hagyjuk... Amúgy miközben ezt a kommentet írtam sutty kikapcsolt a gép. Immáron negyedszer. Azt hiszem valami kontakthiba is van a tápfeszben, mert akkor szokott ilyet csinálni amikor lemerül az akku. De most hálózatról megy már régóta mert az akku kb 1 percet bír, szóval szar. Legutóbbi bekapcsoláskor ki is írta, hogy baj van az energiaellátással, de aztán abbahagyta.

Sün77 2011.01.24. 17:03:05

Szia Tengerész!
Az akkut vedd ki, ha hálózatról dolgozol folyamatosan.

Ahogy leírtam ezt a mondatot, azonnal eszembe jutott a napirajz.
"Nem vagy méreten..."

De sokan vagyunk okosak, miközben Te dolgozol. Hát igen. Ez egy ilyen nép, ilyen mentalitással. Mindenki tudja, mit kellene tenni, de mindenki talál kifogásokat, hogy miért ne tegye, csak siránkozik, és belepofázik mindenbe.

Szép napot!
Sün

Bobojsza_ 2011.01.24. 17:13:12

Elvileg van egy kék vagy narancs stb. betűs Fn billentyű a bal Ctrl mellett. Azt ha lenyomod akkor tudod használni a betűk melletti kék vagy narancs stb. jeleket.

Tehát egyidejűleg Ctrl+Fn+ valamelyik billentyűn lévő színes mínusz jel.
Legalábbis a legtöbb laptopon ami Numpad nélküli így működik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 17:37:19

@Bobojsza_: Kék Fn van, de semmilyen színű plusz vagy mínusz nincs. Mi az a Numpad?

Antymix 2011.01.24. 17:47:21

Tisztelt Tengerész!

Sajnos a hiba az ön készülékében van!
Azt a türelmet, melyet tanúsitottál árbócragasztás közben úgy látszik a számítógép kezelésben nem működik. Senki nem úgy születik, hogy ért a bizonyos dolgokhoz. Mint vasárnap láttad Én kicsit már értek ezen szerkezetekhez. Hosszú időbe tellett, míg idáig eljutottam és igazából nem is szeretem már a számítástechnikát, de ez már olyan mélyen részt vesz az életemben, hogy nem tudom nélkülözni. Ezért értem a problémádat, mivel Te egy hajót hoztál össze és eddigi életed során sok szuper dolgot űztél, de itt egy A4-es méretű műanyag világító valami és nem tudod azonnal megszelidíteni. Valószínű ez még sokáig így lesz.
A tápod csatlakozóját határozottan kell benyomni a gépbe és jó lesz. Az akkumulátort vedd ki a gépből, mert ha lezárlatosodik a cella hazavágja az amúgy működő gépet. A Firefoxot töltsd le és telepítsd, ha az tetszik jobban, bár szerintem elavult dolog. A kezdőlapot a Chromnál a villáskulcsra kattintva a beállításoknál az alapoknál találod. Ott új lapot kell kérni és beírni a mezőbe, hogy www.xy.hu Az xy a domain. A Chromnál a villáskulcs/előzmények esetében a feltelepítés után megnyitott összes lapot mutatja napra, órára és percre pontosan. A skype esetében, ha feltelepítés után jó felhasználó névvel és jelszóval lépsz be, akkor be kell jönnie a partnerlistának. A Skype személyes profilja webes felületű, ezér bármely számítógépről belépve, amin van skype a saját profilodba lépsz be. Ilyen a gmail is mely szerintem a legpraktikusabb módja az e-mail kezelésnek. Neked is van gmailos postafiókod, mivel a víruskereső regisztrálásához aktiváltam egyet az e-mail címed: bartyikvilmos@gmail.com
A jelszót elküldöm sms-ben. Belépni a www.gmail.com oldalon tudsz. Sok türelmet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 18:23:56

@Antymix: Kössz Lacikám... Az a baj, hogy EHHEZ nincs türelmem sajnos. De nyugtatgatom magam. Most megfogadtam a tanácsodat és elmentem egy régi, valami hárompontvalahányas Skipe verzióhoz és elkezdtem feltelepíteni a gépre. Kíváncsi vagyok. (még 21 perc van hátra a telepítésből)

Bobojsza_ 2011.01.24. 18:36:03

@A Tengerész: A numpad a rendes pc billentyűzeten jobb oldali része számok és a /*-+,karakterek található rajta. Ez a régebbi laptopokon nem fért el ezért oldották meg Fn billentyűvel.
Itt megnézheted:
lib.store.yahoo.net/lib/e4services/G1Keyboard1.jpg
Itt pl. a P-n van jobb felső sarkán a - jel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 18:57:45

@Bobojsza_: Jéé. Tényleg ott van egy kék mínusz a pé mellett. És a É mellett meg egy plusz, bár nálam ferdén van áthúzva a függőleges helyett. És működik. Ha minden nap ennyit tanulok akkora lesz a fejem, hogy nem fér rá a sapka. De tán kitolom vele az öregkori elhülyülést pár nappal. Kössz Bobojsza! (Kököjszi is van?)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 18:58:19

@Bobojsza_: Jéé. Tényleg ott van egy kék mínusz a pé mellett. És a É mellett meg egy plusz, bár nálam ferdén van áthúzva a függőleges helyett. És működik. Ha minden nap ennyit tanulok akkora lesz a fejem, hogy nem fér rá a sapka. De tán kitolom vele az öregkori elhülyülést pár nappal. Kössz Bobojsza! (Kököjszi is van?)

beho 2011.01.24. 19:30:07

@Bobojsza_: A pálya szélén is tanulok. Nekem a könyvek magas polcon vannak. Arra sose jöttem volna rá, hogy ilyen egyszerűen, kettő gomb lenyomásával megjavul a látásom.Köszönöm Neked Bobojsza. Csak még holnap is emlékezzek erre.

Antymix 2011.01.24. 20:24:21

Végre valamire jó az egyel fiatalabb korosztály is. Amúgy szinte minden sofware-ből a középmezőny a jó. Ott már kiforrott volt, majd kétszeres szériaszámmal csak butul a dolog.

akiga 2011.01.24. 23:11:10

Szerintem te egy átlagos felhasználó vagy, aki nem akarja másra használni a gépet, mint:
-Neten szörfözgetés
-Képek, videók, zenék nézegetése, apróbb szerkesztése
-E-mail, chat, skype
-Szövegszerkesztés

Tehát, a te igényeidet tökéletesen kielégíti egy ingyenes Ubuntu linux. Minden elsőre, és tökéletesen működik. Ha mégsem, ami nem valószínű, akkor megtalálod a választ 1 percen belül. Bucsút mondhatsz a vírusoknak, windóz rendszeres belassulásainak, és az értelmetlen hibaüzeneteknek. Jogtiszta, ingyenes.

Én a helyedben készítenék egy mentést a gépen lévő fontos adatokból, mert ha elpusztul a winchester akkor már késő lesz.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.24. 23:36:59

@akiga: Ez NAGYON jól hangzik. De én már nem tudom elképzelni, hogy csak úgy működik valami a gépen és sose lesz vele baj. Már van annyi mentés külső winchesterre, meg CD-re mint a fene. De mégse vagyok boldog. Elöntött a pesszimizmus. Ahogy Antymix írja kell még 10-15 év, hogy beletanuljak.

nord47 2011.01.25. 08:32:15

Tengerész!
Elég öreg vagy már ahhoz, hogy megtanuld-A JÁRT UTAT NE CSERÉLD FEL EGY JÁRATLANNAL.
Erről szól az egész élet. Az EXPLÓRER pedig nem szar! Azon nálam minden a helyén van.

Kis ember 2011.01.25. 08:40:52

@nord47:

Én is C64-et használok a mai napig. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.25. 09:05:46

@nord47: Háááát...igaz... De ha örökké csak a járt úton maradtam volna, még mindig logarléccel számolnék és hozzá nem nyúltam volna PC-hez. Szóval az élet erről is szól,....meg arról is. Az explorerre meg azért mondtam amit mondtam,és erre nálam szélesebb tudásúak se mondtak ellent, mert nem tudtam banki pénzt utalni, pedig korábban tudtam, csak közben összeomlott a gépem és újra lett telepítve, hiába kínlódtam vele és a megoldás az volt, hogy kezdjem másik böngészővel. És akkor egyből működött. Szóval én egyetlen tanulságot tudok levonni ebből, mint már annyi másból is az életben, hogy ami az egyiknek orvosság az a másiknak méreg. Találkoztam már nálam vájtagyúbb felhasználóval, aki a mozzilla firefoxra esküdött, hogy az a csúcs, fentebb meg Antymix azt írta, hogy egy elavult dolog, bár pár bekezdéssel lejjebb meg azt mondja, hogy a szoftverek "középmezőnye" a használható, nos a középmezőnyt csak egy vékony, ráadásul cikcakkos vonal választja el az elavulttól, szóval legyen itt valaki okos! Én pillanatnyilag úgy gondolom, hogy a különféle szoftvercsinálók nagyjából úgy dolgoznak mint a költők. Saját képzeteiket öntik szoftverbe, mint a költők azt versbe. Fel se merül egy szabványosítás, egy egységes rendszerben gondolkodás, ami verseknél nem nagy baj, kinek Arany János, kinek Szabó Lőrinc, ebből nincs semmi gondja senkinek, max. a kritikusoknak. De az, hogy minden, a nagyközönség által használt szoftvernek egyéni, külön megtanulandó "arca" van, az számomra olyan, mintha minden autótipusban máshol lenne a gáz, fék, kuplung.

whale 2011.01.25. 09:57:58

@A Tengerész: Illetve, dehogynem merül merül fel a szabványosítás! Csak éppen mindegyik fejlesztő (cég) a saját formátumát, szoftverét szeretné szabványként látni és nem enged a negyvennyolcból. És csak azért se kompatibilis a többi, hasonló funkciót kínáló gyártó programjával! A felhasználó meg le van szarva, szívjon és tanulja meg mindegyiket!
Nagy mestere ennek szinte az összes szofver multi, élen a Microsofttal.
Valaki írta az Ubuntut. Az tényleg jó, de ott aztán tényleg neki kell feküdni a tanulásnak, mivel kb. teljesen máshogy épül fel, mint a Win. Cserébe, ha penge vagy benne, simán beleturkálhacc olyan szinten, amit a Win sose enged meg...

whale 2011.01.25. 10:01:33

Mondjuk Ubuntubul kezdetnek próbálkozhacc a Live verzióval. Ez azt jelenti, hogy a DVD-re írt oprencer a DVD-ről fog futni és érintetlenül hagyja a winchesteredet. Tehát ha DVD-ről indulsz UBUNTU, ha winchesterről, Win. Persze cserébe lassabb lesz a futás, mivel a DVD "sebessége" kisebb, mint a winchesteré. De próbálgatni lehet, ha éppen unatkozol és nincs mit csinálnod itt a télben...:DDD

merges ember 2011.01.25. 17:22:13

Kedves Tengerész!
a fenti tanácsok mind jók (főleg egy back-up lemez lenne jó a gépnek)
mind megszivlelhetők
... csak éppen arra vigyázz: a végén nehogy lapátnyéllel kezd kergetni az egeret !
:)
süti beállítások módosítása