Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2011.01.03. 18:37 :: A Tengerész

Nem tudom melyiktek olvasta Eric Knight "Sam Small csodálatos élete" könyvét (szívből ajánlom minden felnőttnek és gyereknek, én a srácaimnak olvastam belőle fel esti meseként és mindnyájan élveztük) abban van egy történet, "Nincs többé hétfő" a címe. Na nekem is ilyen érzésem van a napokkal, megint keddet írtam a fejlécbe, de most megkérdeztem "J"-t és ő kijavított (amúgy ha könyvajánló akkor szívből ajánlom a "Pokolba tartó vonat" novellagyűjteményt, a scifi nem az én műfajom, de ez nem "olyan" scifi ebben sokkal több van, különösen a címadó novella ér fel egy, a boldogság lényegéről szóló bölcs iránymutatással, szoktam mesélni azoknak akik megérdemlik). Szóval ma délelőtt bementem a Lurdy házba, ahol a  Tmobilenál a kis hölgy szemrebbenés nélkül nyugtázta őszinte vallomásomat és seperc alatt generált nekem egy PUK kódot, amivel bementem a telefonomba ami kért egy bármilyen PIN-t amit ezután használni akarok és mivel időközben a kezemnek eszébe jutott a régi, azt beütve már műxik is a telefonom Hurrá. Azt is felajánlotta, hogy ilyen aranykártyás kuncsaft mostmár szinte ingyen vehetne  egy új telefont, ami ránézve a folyamatos fizikai munka közepette műanyagszinűre kopott, százszor leejtett készülékemre akár időszerű is lehetne, de mivel kifogástalanul működik, eszembe se jutna kicserélni azért mert kissé megkopott. Én már nem foglalkozom ilyen hívságokkal. Helyette vettem egy MP4 lejátszót, mert régen szeretnék rádiót hallgatni munka közben úgy, hogy nem rántom le állandóan a készüléket amikor arrébb teszek valami gépet és ugyanabba a sávkonnektorba van dugva a rádió is, meg ha netán járkálok a hajótól messzebb akkor is halljam az adásokat. Na most ezt az új kütyüt kell megtanuljam egy teljesen használhatatlan kezelési utasításból, mert ahogy nézem ez zene lejátszásra van kihegyezve, nekem meg csak a rádió ami érdekes, de olyan hogy "csak rádió" az nincsen.

A neten barangolok és olvasom a felháborodott pro és kontra blogokat, kommenteket a Tilos rádió vs. Médiahatóság ügyben... nos kitalálhatjátok a véleményemet! De hogy nehogy azt higgye bárki, hogy fosok a hatóságtól, ide is írom, aki egy feljelentést (ami akár jogos is lehet, létezhet olyan ember akit annyira irritál az alpári szöveg ha netán ért belőle valamit, hogy "Emailt ragad") ilyen szinten tart ifjúságra veszélyesnek, tehát egy rétegrádió műsorából kifütyülendőnek az ostoba, meg az is aki odatette.

 22:12 Talán hogy más is értse, karácsonyi levelet kapta a Tilos, amúgy hozzám közel álló ( bár nem minden műsorát kedvelem de azt hiszem ez természetes, mindenki lehet így a kedvenc adóival, leginkább pont a zenéjük amit ritkán élvezek, azt a gettórapet meg amit a hatóság is kifogásolt valóban szarnak tartom, csakhogy ellentétben a hatósággal nem tartom az ifjúságra veszélyesnek) rádió a Médiahatóságtól. A levélre nem volt egyszerű egy fizetett alkalmazottakat nem foglalkoztató, közösségi, tehát nem reguláris közszolgálati (apropos van még olyan?), vagy kereskedelmi rádiónak a törvény szabta 8 napon belül pont Karácsonykor válaszolni, de sikerült. Mind a hatósági levél, mind a válasz itt  http://hirek.new.tilos.hu/?m=201012 olvasható. Ezt nem részletezem, a véleményemet korábban leírtam. De az ezután meginduló internetes adok-kapokba érdekes módon a Médiahatóság is szükségesnek tartotta beszállni. Kiadtak egy közleményt, ami ugye ha a hatóság teszi, az komoly dolog, nem olyan himihumi blogduma mint az enyém itten, hogy tovább tetézzék az első levelükben alkotott mintapéldáját a „Hogyan ne viselkedjen magára valamit is adó hivatal” kézikönyvének. Idemásolom és szerény tehetségem szerint kommentálom, ahogy maileimben is szoktam a kapott szövegbe tördelve ***jellel megkülönböztetve. Előrebocsájtom; szilárd meggyőződésem, hogy egy magára valamit is adó hivatalnak nem szabad közpénzen blgbejegyzésekre válaszolgatni, tehát az alanti levél oktalan, felesleges, káros. „Aquila non captat muscas”! Nos íme a levél:

 
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság figyelemreméltónak tartja, hogy Ice T amerikai rapper lassacskán a magyar sajtószabadság hősévé kezdi kinőni magát.
***Bla-bla-bla. A hatóság kontra tilosrádió szempontból semmi jelentősége, hogy a dalnok mivé növekszik, tehát idáig nem mondtak semmit.
 
 (A Hatóság Hivatala hatósági ellenőrzése során azt állapította meg, hogy az említett előadó It's On című dalának 2010. szeptember 2-án 17 óra 53 perckor a Tilos Rádióban történő  lejátszása valószínűsíthetően sértette az 1996. évi I. törvény 5/B. paragrafus (3) bekezdését és 5/C. paragrafus (2) bekezdését, így a közigazgatási hatósági eljárás indítása indokolt.)
***Nem indokolt. Izléstelen, gusztustalan lehet, sőt szerintem is a szám, de nálunk senki nem érti a gettószlenget, a feljelentő is legfeljebb a “motherfuckert” érthette belőle, egy két szó megértése meg értelmesen végiggondolva nem állíthatja meg a kiskorúakat az erkölcsi fejlődésben, sajnos hallanak azok még ilyenebbeket, ráadásul magyarul napmintnap. Az hogy a négerek mit ordítoznak az érthetetlen antizenéjükben nem hat egy gyerekre századannyit se, mint egy Maónikasó..
 
Felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, nem történt más, mint a törvény megfelelő  alkalmazása.
***Szerintük. Szerintem meg tipikus példája a “Ha nem bírunk el a hegyekkel, foglalkozzunk a vakondtúrásokkal!” szemléletnek.
 
 A kiskorúak médiával szembeni védelme Európa-szerte kiemelt téma. Az ellenőrzés során alkalmazott törvényhelyek Magyarország EU-csatlakozása érdekében, a vonatkozó európajogi normák implementálásakor kerültekbe 2002-ben a jogszabályba.
***És milyen helyesen!! Kár, hogy fentiek alapján a hivatalnak fogalma sincs hogyan fogjon hozzá az alkalmazásához.
 
 Nem különösebben nehéz némelyeknek olcsó tréfát űzni a hatóság idevágó jogalkalmazásából, de talán nehéz lenne kimondani: a gyermekek, kiskorúak védelmére nincsen szükség a média területén annál is inkább, mert ezzel szembemennénk az EU jugrendjével.
***Mondott valaki ilyet Hivatalnéni?? Tessék elhinni, ha a gyermekpornó ellen tetszenének kutakodni, vagy a realityshowk világába nyomulni, egyetlen egy “büdös szoclib” nem emelné fel az ujját, hogy érintse a PC-je billentyűit kiskegyedék ellen! És nem azért mert félne “szembemenni...”.
 
Szintén nem különösebben nehéz kigúnyolni a hatósági eljárások szükszükségszerűen hivatalos, a köznyelvhez képest nehézkesnek tűnő nyelvezetét. Különösen Ice T szabadon áradó soraihoz képest tűnhet körülményeskedőnek a hatósági levél.
***Tiltakozom! A hivatalos nyelvezet csak a tudálékos, csökött fantáziájú bürokraták szájából, tollából árad nehézkesen (nemcsak annak tűnően). Attól, hogy valakinek az Isten hivatalt adott, akár tudhat rendesen fogalmazni is. Nem sokkal az elöző századforduló után született egy hivatalos levél, melyet magas állami hivatalt bíró nemzetes úr írt másik hivatal nemzeteseinek, idemásolom. Mondjuk akkor se lehetett ez egy mindennapi levél, de megvan levéltárban.
 
Tekintetes kultúrmérnöki hivatal
Pécsett
 
Tegnapi póstával érkezett 1090/1903 sz. hivatalos okiratukra, melyben azt kérdik, hogy a Nagy-Berki község határában lelt régi sarkantyúval mi történjék? hivatalos tisztelettel azt válaszolom, hogy basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35 Reaumur hőségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk.
 
Budapest 1903 aug 18.
 
Teljes tisztelettel
Lófasz a seggükbe
Dr Réthy László
m.n.múz.érem és régiségosztályi
igazg.- helyettes.
 
A XIV ker. m.kir Kultúrmérnöki hivatalnak
Pécsett
 
Hüm. Hogy is van ez, hogy miket mond ez a rapper?? Pedig “azok” még atillában, rámás csizmában, meg vasalt pantallóban, sőt néha díszmagyarban jártak! Hit és erkölcstant tanultak az oskolában! Nem ám idegenszivű buzeráns szoclib kutyapecérek voltak!
 
 De ha valaki elolvassa a dal szövegét, nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra".
***Na ja, ha elolvassa! De ez a nóta (??) a rádióban hallatszott! És SENKI nem értette azok közűl akiknek serdületlen lelkét megmételyezte volna! Nem tűnik fel kedves Hivatanéni?? Juteszembe, mostmár, hogy közpénzt nem kímélve le tetszett fordíttatni, mostmár elolvashatja minden általános iskolás a neten. Ki itt a mételyterjesztő?
 
 Márpedig ez a törvény szövege, amelyet a hatóságnak alkalmaznia kell.
***Nem. Nem a törvény szövegét, hanem a szellemét kell alkalmazni. Ezt még egy hülye tengerész is jobban tudja ezek szerint, mint aki ebből él. Ami úgy szólna, hogy ami árt a gyerekeknek az tilos. De amit nem értenek, mert nem tudnak gettónégerül, az nem árt.  
Talán az Internet bátor, gyakran névtelen szabadságharcosai is belátják, hogy azért Ice T még messze van Kossuth Lajostól, a sajtószabadság igazi hősétől.
***OK be van látva. Mit tetszik ezzel akarni? Nem mindegy, mi a francot gondolunk mi “gyakran névtelen”(fordítom, gyáva szarházi) bloggerek?? Mi köze ehhez a Tilos fenyegetésének? Ráadásul ki az a hülye (a médiahatóságon kívül, mert “ő” jött elő az elején ezzel a hasonlattal) aki párhuzamot von a két “szabadságharcos” közt?
 
 A rapper megbízható internetes források szerint figyelemmel kíséri a hatóság eljárását. A magyar szabályozás értelmében szókimondásának nem különösebben súlyos a következménye: a törvény nem kér mást, mintegy apró figyelmeztet  jelzést a dal lejátszása előtt.
*** Ha ezt így kell csinálni, akkor a törvény rossz. Ki a franc tud minden dalt lefordítani, mielőtt bedugja egy rádió CD lejátszójába? Majd lefordíttatnak mondjuk egy szuahéli, vagy kínai nótát előtte? Mert kb. annyian értik nálunk, mint a néger gettószlenget. Szóval mégegy betarthatatlan törvény. Hányszázadik??? Ráadásul az eredeti szöveg “amarikaiul” pont egy ilyen figyelmeztetéssel kezdődik. Akkor az azért nem jó, mert nem értik a fiatalok?
 
Nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban. Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát - a washingtoni Legfelső  Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta - csak
 este 10 óra után adhatják le a rádiók.
***A Hatóság meg nem ártaná, ha tudná, hogy a bíróság döntését egy másik méglegfelsőbb bíróság megsemmisítette ( http://comment.blog.hu/2010/07/14/alkotmanyellenes_a_cenzura) , szóval ott mehet a nóta.
 
Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését.
*** Ajaj... Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy akármit is tesz a Tilos, már köszörülik a herélőbicskát. Szóval már tudják mennyi az éves költségvetés, amit ha kiszabnak, ezzel ki is nyírják ezt a szemtelen kis piszok rádiót, ami nincs a markában se a kormánynak, se semmilyen pártnak. Ja nem jó...az éves költségvetés  tízszeresét kell kiszabni, hogy ne tudjanak perelni, mert ahhoz a 10 százalékot le kell előre tenni. A pert meg amúgyis elvesztik, a bíróság is velünk lesz addigra.
 
 Így hát köszöntjük a művészt nálunk, a szabadság
 hazájában! It's on!
***Ajdevicces! Többen is törhették a fejüket amíg kitalálták ezt a “vörös farkat”.
 
Budapest, 2011. január 1.
NMHHKommunikációs Igazgatóság
***Széép vóót lááányok!
 
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr202557978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2011.01.03. 20:40:21

A Sam Small könyvre emlékszem. :) Nekem is nagyon tetszett.
Én is ajánlom mindenkinek.
A napok cseréjéhez meg még egy adalék: vagy nyugdíjasnak kell lenni, vagy hajóparancsnoknak.
Idézet egy ma kapott baráti e-mail-ből, Malay barátom a MINA parancsnoka küldte:

"...En ma keszulok bulizni, mivel elsejen erkeztunk
Namibiaba es nem akartam, hogy a legenysegem tajt picsa reszegen csinalja
vegig a manovert meg a rakodast. A mai napot jeloltem ki szilveszteri
bulira. (tobbek kozott ezert is jo barbanak lenni....ugy csurom csavarom a
kalendariumot, ahogy csak akarom:-))
Karacsonykor is igy tettem, mert akkor meg Reunionon voltunk. Jo buli
lehetett, mert semmire sem emlekszem....."

Kis ember 2011.01.03. 21:23:27

A Pokolba tartó vonat az egyik kedvenc sci-fi könyvem, nekem ui. műfajom a tudományos fantasztikum.
A legjobb szerintem az "Alagút a világ alatt" és a "Tréfamester", mind a kettő rámutat, milyen egyszerű kis játékszerek lehetünk, ha nem figyelünk.

halaloszto 2011.01.04. 02:38:40

senkinek nem tunik fel mirol szol ez az egesz?
- van szo rola, hogy mijafenet akarunk eu elnokkent?
- van szo a nyugdijtemarol?
- van szo a tobbi torvenygyartasrol?
- van egyaltalan szo arrol, hogy mi a fene lesz ezzel az orszaggal, honnan lesznek uj munkahelyek, lesz-e vegre valami az egeszseguggyel, stb?

megtamadtak a sajtot, erre az atment vedekezes-visszavonulasba, es elfelejtette hogy miert letezik...

vajk

BakterHouse 2011.01.05. 00:21:42

Kedves Tengerész, igazán örömmel olvastam a posztodat. Még ha sokmindenben nem is értünk egyet (vagy csak különbözik pl. a zenei ízlésünk), az érveid találóak és pontosak, az általad beidézett levélnél pedig hangosan felröhögtem.

Csak azt sajnálom, hogy Faludy Gyurka bácsi nincs már köztünk. Ő igazi nagymester volt a hatalom dilettantizmusának és ostobaságának közérthető és szellemes kipellengérezésében.
Dehát nehéz időkben születnek új héroszok, sok jót is köszönhetünk így pártunknak és kormányunknak. Kár, hogy regnáló közszolgáink eközben oly sok életet megnyomorítanak.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.05. 10:45:21

@BakterHouse: Kössz. A zene...? hm Gustibus non est disputandum. (A Gusztival nem érdemes vitatkozni {:)} ) Remélem túlsokmásban nem ellenkezik a véleményünk. A levél írója amúgy a magas közhivatalától függetlenül se volt akárki, Lőwy Árpád álnéven írt versei korának megbotránkoztató, de minden megbotránkoztatott által szorgalmasan olvasott művek voltak. Szinte mint Ice T, aki ilyeneket rappel és közben Mariska Hargitayval rendőrt színészkedik egy (megnemmondom mi a címe, mert én nem nézem) népszerű TV sorozatban.

nápolyi maszti 2011.01.05. 17:32:27

Boldog voltam,mert mindjárt a bejegyzés elején két kedvenc könyvemet említed! A pokolba tartó vonatot, ezt a remek Faust-parafrázist különösen imádom. A levélelemzés pedig egészen brilliáns, gratulálok!

2012.03.29. 19:32:26

Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után 25, illetve 50 dollárt kereshetsz. Ezen felül havonta rendszeresen megkapod a jutalékokat is. Ha sikeres vagy akár több ezer dollárt is kereshetsz vele. A legjobb az egészben, hogy ezt rendszeresen , mint passzív jövedelmet megkapod. A honlap egyéb szolgáltatásai is hasznosak lehetnek. Részletek, illetve belépés a következő honlapon:

FM0204.iwowwe.com

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.03.29. 21:23:32

@Rexike007: Én senkit se moderálok ki innen ha csak nem ír valami olyat amivel nagyon nem értek egyet. A jópár év alatt mindössze gy ilyen akadt. De te nagyon karistolod a lécet. Szeretnélek megóvni egy ilyen piramisjátékba való belemenéstől, ezek az átverések egyidősek az emberiség történetével. tehát NE HIGGY AZ ILYEN KÖNNYŰ (??) PÉNZKERESETBEN! És ne reklámozd légyszíves az én blogomban!
süti beállítások módosítása