Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2010.12.11. 08:56 :: A Tengerész

Reggelre csak 10 fok volt idebent, kint meg olyan minusz kevés lehetett, mert a kölső hőmérőm, aminek az érzékelője a felépítmény tetején van a ponyva alatt, tehát egy kis meleget kap idebentről 0,5 fokot mutatott. Számítottam rá, hogy így lesz, mert tegnap koradélután tüzeltem be, estére elalváskor már csak 21 fok volt idebent és az intenzív szél kihúzta a meleget, félóránként csökkent egy fokot a hőmérséklet, szóval jól betakarództunk, nem is fáztam egy csöppet se, de valószinűleg "J" sem mert még mindíg alszik. Fél nyolckor  felkeltem (kicsit kényelmesebben élünk, mint a munkásszezonban)begyújtottam, már 22 fok van a szalonban, reggeli után folytatom az ismerkedést a digivevővel. Egy csomó csatornánál ilyeneket ír ki, hogy "Scramble channel" ami szószerint talán összekeveredett, zsúfolt csatornát jelent, de hát itt valami idiómáról van szó rágoogliztam. Ezt írja a szakszótár:

It means that either your receiver isn't properly locked onto the signal or it hasn't the authorization to receive the signal, or it's a different type of encoding than your receiver can handle. This is just but the first three reasons that came to mind. And yes, there are other possible causes as well.

Nna most melyik? Vagy netán others?? Hogy az a...!!!! Most megpróbálom a digitális antennával, amihez persze most ki kell menjek innen a jó melegből a deckre a hidegbe (meg kell mondjam sok kedvem nincs hozzá) valamiféle antennaárbocot eszkábálni és felszerelni rá az új antennát, aztán ha azzal se megy, úgy gondolom, hogy azok fizetős csatornák, tehát felejtjük.

10:10 Hehe. Felraktam a méregdrága spéci digitális antennát ( http://www.antennak.hu/index.php?kat=18&id=665 ) A scramble csatornák továbbra se jönnek, megállapítom, hogy azok kódolt fizetős csatornák, nem foglalkozom velük. A kép semmivel se jobb, mint a 8-as rézcsőből találomra hajlított dipóllal, viszont muszáj volt bekössem az antennaerősítőt, mert anélkül a csatornák felét nem veszi, azt írja ki, hogy "Nincs jel". Szóval félreraktam a csillogó új firlefrancokat és visszabiggyesztettem a régi antennát, méghozzá sietve, mert  elkezdett esni a hó. El tudom képzelni, hogy ha majd megindulunk, gyengébb jel esetén majd szükségem lesz az új antennára erősítővel, de most nagyon jó a régi vacak amihez ráadásul nem kell 5V DC-t odavezetnem. Kevesebb cucc, kevesebb hibalehetőség.

11:13 Spekulálok ezen a lyukon amin a HDMI felirat van. Na ez mi lehet? Googlizzuk csak! http://www.muszeroldal.hu/assistance/miaHDMI.html Na az első bekezdés tipikus példája annak amit a Kisember írt a kommentjében. Ha a fordító tudta volna mit fordít, legalább alany állítmány szinten egyeztette volna a mondatot. De nem. És ezt így felrakták a netre. Gratulálok. "Van valaki itten, tud beszél maggyarr??" Lelki szemeim előtt megjelenik egy részegen tántorgó interfész, esetleg multimédia, amit egy feltünően HDMI külsejű egyén aki amúgy maga is egy iterfész csak most másképp van öltözve, támogat.

21:24 "H Gy" olvasva a blogot telefonon HDMI tudóssá tett, csak úgy tágul a fejem  a sok tudománytól amit e digitális kütyű kapcsán felszedek. Talán még az öregkori elhülyülést is késlelteti. A kezelési utasítás elég nagy kalap szar, pl a képek felirata lengyelül van, ami nem teszi túl egyszerűvé az értelmezést, bár kibogozható, meg a neten találtam settop box kezelési utasítást, ami nagyon hasonló, meg valamit beszélek lengyelül is, egyszer Gdansk belvárosában a kizárólag gyalogos forgalom számára fenntartott sétáló utcán autóztam lengyel rendszámú autóval, enyhe alkoholos befolyásoltságban és se jogsi, se forgalmi, se útlevél, semmi nem volt nálam, elsőre bevágtak a rabomobil Nisába, mert azt hitték lengyel autótolvaj vagyok, aki csak játssza a magyart, de olyan sikeresen magyaráztam ki magam a kizárólag lengyelül beszélő rendőröknek, (akkor már három és fél hónapja dolgoztam a hajógyárban lengyelekkel együtt) hogy elengedtek, csak azt mondták, hogy most azonnal menjek haza a papírjaimért, mert ha mégegyszer elkapnak és nem lesz nálam semmi, akkor lecsuknak.

Csodás az élet a hajón. Tegnap még megörökítettem idebentről a napfelkeltét (na igen, az ablakot meg lehetne már tisztítani), olyan szikrázó napsütés következett pár perc múlva, hogy nemhogy kinézni, de az ablak felé nézni se lehetett hegesztőálarc nélkül. Most hullik a hó, csináltam egy képet esti pipere közben a head ablakán keresztül. Megnyugtató a behavazott kikötőkötél, ha a tegnapi szél lenne biztos nem állna rajta meg a porhó.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr562508319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Missa 2010.12.11. 16:34:45

Hmmm, azt hiszem a HDMI csatlakozóról itt van értelmezhető leírás: hu.wikipedia.org/wiki/High_Definition_Multimedia_Interface
Ez gondolom a az ún. HD Ready TV készülékeknél érdekes. Valószínűleg egy LCD (vagy plazma) TV-k és például az új kütyüd közötti jobb jel átvitelt szolgálja. De biztos lesz valaki aki jobban, szakszerűbben elmagyarázza. Azt hiszem, hogy pl. képcsöves TV-nél nincs értelme...

ICSG 2010.12.11. 17:24:18

A HDMI nagy felbontásu kép, sokcsatornás hang és vezérlőjelek átvitelére alkalmas, digitális adatátviteli mód. Ezen a csatlakozón ugyanúgy megjelenik a tunered által vett jel, mint a SCART csatin, csak a SCART-ból analóg formában, míg a HDMI-ből digitális formában jön ki. Ha a TV-den van ugyanilyen csatlakozó, akkor HDMI kábellel is összekötheted a tunert a TV-vel. Ezzel a lehető legjobb adatátvitelt érheted el. Az már a TV-d tulajdonságán múlik, hogy ezt a jelet csak alacsonyabb felbontásban (HD ready), vagy nagy felbontásban (Full HD) jeleníti meg.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.11. 21:24:21

@Missa: LCD a TVm, de nincs rajta HDMI csatlakozó. De ilyen kis képernyőnél a SCART tökéletes.

Missa 2010.12.11. 21:30:59

@A Tengerész: Szóval akkor jó ez a kütyü. Működik. Apósomnak épp ma mutattam a digitális és az analóg közti különbséget. Azt hiszem már megrendelte ő is ezt a ketyerét.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.11. 21:51:42

@Missa: És azt hiszem itt a legolcsóbb, láttam más webshhopban is valami 4000-el drágábban. De az antennát egyelőre ne rendeld meg hozzá, mert lehet, hogy neki se lesz rá szüksége, ahogy nekem se itt ahol most állunk.

Missa 2010.12.11. 22:13:36

@A Tengerész: Nem, nem. Nem rendelünk antennát egyenlőre. Egy házban lakunk. A sima kis, olcsó "lepke" antennával kiszolgálunk 3 db TV-t. Igaz egy 3 kimenetes erősítővel. Úgy néz ki itt Piliscsabán, jó a lefedettség. Na és eléggé a hegy tetején lakunk. Szóval egyenlőre nem ruházunk be antennára.

Missa 2010.12.11. 22:18:32

Na meg aztán az Antenna Hungária által sugárzott adások sem indokolják a plusz anyagi befektetést... Sajnos a 7 ingyen foghatóból is nagyon ritkán találok nekem megfelelőt... A Mindig TV-s info csatornát viszont már többször megnéztem. Pedig ismétlés az egész. :-) A fizetősből is egyedül a National Geographic érdekelne. Női vonalon pedig lenne érdeklődés a FEM3-ra. Na de ebből is csak vita lenne... :-)

Missa 2010.12.11. 22:20:59

Apropó, ugyan 22-23 évet hajóztam a Dunán (Rajnán, Majnán), de a kis-Dunában sosem voltam... Nem szokott befagyni? Főleg ott a Kvassay-nál?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.12. 10:25:36

@Missa: Hatodik telet töltöm itt. Eddig egyszer volt olyan jég, hogy megbírt embert is. Ami hajó (a Viza, volt CS SZ, a II világháborús német partraszállóhajó, biztos ismered)állt itt, a Béla naponta vágta a jeget körötte, semmi gond nem volt vele. Amúgy kis foltokban, hártyajegek előfordultak. Engem egyáltalán nem izgat a dolog, mivel itt élünk ha megindulna a jegesedés naponta körbepiszkálni nem gond. De mivel intenzíven fűtök,szerintem be se fagynánk.
süti beállítások módosítása