Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2010.12.06. 21:31 :: A Tengerész

Azt mondta egy expert blogolvasóm, hogy ne forrasszam a koaxot, mert baj lesz a hullámellenállással, így ma tanácsára elmentem a Frangepán u. 18-ba ahol van egy spéci bolt, vettem profi végeket az 50 ohmos antennakoaxhoz, itt végre volt minden. Azért fontos, hogy jó legyen a kötés, mert nem egy egyszerű TV antennáról van szó, ahol max a jel gyengül, na zagson, hanem a VHF rádióról, ami 25W kimenőteljesítménnyel működik és ha valami illesztési probléma van, az akár a végfokot is tönkreteheti, mint ijesztgettek vele, szóval nem az én erősáramú agyammal kell végiggondolni, én már a hajókon attól is csóváltam a fejem, amikor a radar csőtápvonalait nézegettem, ahogy össze voltak rakva. Ez a gigaherces világ nem az én világom. Intéztem még egyebet is ma ami titok, sajnálom, de nem írhatom le ide, de nekem nagyon fontos volt, aki nagyon kíváncsi rá, amikor erre jár elmesélem, de közzétenni nem lehet. Erre elment a nap, de ebben a fontos ügyben nagyon megnyugodtam. TV ügyben meg megrendelem ezt a kütyüt http://www.antennak.hu/index.php?kat=135&id=929 amit missa talált, a jobbra tőle lévő HDA 5000 kültéri antennával. Egyetértetek expertek?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1002498094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ICSG 2010.12.07. 11:16:19

Ha jól látom, a kütyü ne fogad kártyát, tehát fizetős programok nem nézhetők vele. Ha ez nem követelmény akkor valszeg jó választás lehet. Úgy látom, hogy a vevő 5V 40mA-t kér, az antenna pedig 9V 100mA-t. Ez megoldható a fedélzeti 12V-ból. Az egy kicsit zavar, hogy a készülék a TV mögött helyezkedik el. Ha rá akarsz dugni egy külső meghajtót, vagy pendrive-ot akkor vagy el kell rángatni a TV-t, vagy USB hosszabbítót kell használni. A készüléket maga a SCART hüvely tartaja a TV mögött, ami a koax "terhelése" miatt kimászhat a helyéről. Gondoskodni kell tehát az antennakábel tehermentesítéséről.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.07. 13:12:33

@ICSG: Fizetőst tuti nem nézek (mást se nagyon). Scart kábelt fogok bedugni a TV-be és így minden messze lesz tőle. Ami érdekes, tegnap (na jó ma 01 órakor)elküldtem a megrendelőt, azonnal jött az automatikus válasz, hogy nemsokára jelentkeznek mailben, de idáig semmi. Lehet, hogy nem komoly a cég???

Missa 2010.12.07. 20:44:25

@ICSG: Én amikor keresgéltem, rákérdeztem. Nem, nem tud fogadni Conax kártyát. Vagy mi a francnak hívják. Én úgy vettem észre, hogy a kártyás bizgerék olyan 20.000-nél indulnak. Nincs tapasztalatom a készülékkel, csak tájékozódás szintjén foglalkoztam vele. Azt tudom HD adásokat tud fogadni, meg kezeli az AAC hangot. Azt olvastam valahol, hogy az RTL és TV2 "szellemi trágyaszóró" csatornák ezzel működnek. Sajnos a fizetős csatornák közülegyenlőre az NG lenne számomra érdekes, ezért nem is néztem különösebben a kártyás kütyük után.
Nyáron vettünk egy kis képernyős TV-t amiben van ilyen MPEG-4 tuner. Meglepett, hogy egy egyszerű, TESCO-s lepke antennával Piliscsabán, milyen tökéletesen fogja a Mindig TV-s adókat, rádiókat. Viszont a z'asszony imádja ezt a Barátok közt nevű erkölcsi hulladékot és a másik TV-nk nem fogja a földi digi adást. Van műholdas Digi-TV, ami egy gyengébb viharban 0 jelerősséget produkál. És azt a k..va Barátok köztött nézni kell, mert nincs nélküle élet... Ezzel a ketyerével próbálom majd megoldani ezt a hihhhetetlen próblémát. Különben meg foggalmam nincs miért nem vonul át a másik TV elé ezt a szutyok műsort nézni? Én meg jó formán soha nem nézem egyiket sem. Csak Discovery, NG, Animal Planet érdekel. Ezért is megkapom a magamét: " Naaa, már megint a fehér cápák..." Mit tegyek? Ha ez érdekel!

Missa 2010.12.07. 20:52:52

@A Tengerész: Szia! Én már rendeltem náluk antenna erősítőt-elosztót. 2-3 napon belül megjött. Valami debreceni cég. Remélem nem rajtad kezdik a hipszterkedést...
Amúgy majd érdekelne a dvb-t tunerrel kapcsolatos tapasztalatod.
Egyébként itt is láttam ilyen készüléket. elektronika.vatera.hu/muholdas_eszkoz_antenna/signal_hd_507_dvb_t_vevo_189344263.html
Persze van aki a Vaterától is írtózik. Nekem hál Istennek még nem volt gondom... Amúgy ahogy nézem az eladó is 100% pozítív visszajelzést kapott. Mind az összesen 1 azaz egy adásvételére. Hát nem tudom, ez már a megbízhatóság jele? :-)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.07. 21:04:19

@Missa: Hehe. Nálunk az M1-en az esti híradó előtt lévő dupla szappanoperát kötelező bekapcsolni, nekem kuss van ilyenkor, most valami palota ékköve, meg egy új, az India megy, korábban a MacLeod lányai volt. Ilyenkor békésen mailezhetek. Az Anyátokközt hálistennek nem játszik. Mondjuk néznék Spectrumot, mindketten szeretjük az Animal Planetet(sőt "J" jobban mint én, ő természet és főleg állatbolond), a National Geographicot meg a Discoveryt, de ismerem a jelenséget, korábbi feleségem mindíg lebaszott és átkapcsolt, mert pont vacsora közben néztem a szöcskéket, legyeket, kukacokat fujj. Tényleg szemetek a kereskedelmi TV-k, imádtam a Legyen ön is milliomost, megszünt, és a TV2-n a "képírók sorozat" filmjeit meg ilyen éjjel kettőkor vetítik, főműsoridőben meg valóságsót a csőcseléknek.

Missa 2010.12.07. 21:18:46

@A Tengerész: Egy sorozatot kedveltem én is azért... Gyerek koromban ment a TV-ben (boldog 70-es évek végén) az Onedin Család. Imádtam. Anyámék fegyelmező eszköze volt. Ja meg a Kántor nyomoz. Ez az Onedin is jelentősen hozzájárult a pályaválasztásomhoz. Na meg 1979 Karácsonya előtt, Bokodi Béla vagy Vajek Jutka(?) riportja. Olyan emberekről szólt, akik nem tudnak Karácsonykor a családjukkal lenni. Volt benne egy kék munkásruhás bácsi, A melóskabát bal felsőzsebén fehér cimke, rajta MAHART felirattal. Ő volt az akkor még szinte új és az akkor legnagyobb Magyar hajó, az "Ady" kápója. 5 év múlva már nekem is ilyen munkaruhám volt. Csak még nem voltam kápó...

Missa 2010.12.07. 21:26:51

@Missa: Ja, mostanság sikerült letöltenem az összes részét Onedinéknek. Még azokat is amit nálunk nem adtak le. Ami kicsi feleségem a Barbárok köztöt nézi én az Onedint...
És ez a másik amitől párom ki tud borulni. "Te mindig cápás, bálnás, delfines, konténer hajós, kikötős filmeket nézel!" De tudja, 5. éve elvonási tüneteim vannak... :-) De azért elnézi. Én meg mondom neki: Ne háborogj, nem vagy Te Óceán!

temtom 2010.12.07. 21:40:10

Az Onedin családból a főcimzenére emlékszem élénken. Talán a Spartacus volt, de nem biztos. (Kisember majd esetleg megmondja)
Meg Mr Baines-re is és egy Elizabeth nevű nőre, aki vagy testvér volt vagy feleség vagy valami.... Másra nem. (Kevés epizódot láttam.)

Missa 2010.12.07. 21:46:58

@temtom: Ezt még én is tudom. Igen a Spartacus-ból van a főcím.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.07. 22:48:25

@Missa: Végülis nincs bajom a két-három napos szállítással sem, de akkor miért írnak 24 órás szállítást a webshopba?? Ez olyan magyarosan szegényes sekélyes falhugyozós simli. Vaterán még semmit se vettem. Azért ódzkodom a dologtól, mert igazán ez arra lenne való (szerintem) hogy ami cucc otthon felesleges, de másnak jól jöhet, azt az ember dobraveri. De ahogy nézem igazából illegális exportkereskedés folyik ott.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.07. 22:59:18

@Missa: Na jó bevallom én se vagyok "sorozatfüggetlen". kettőt nézek, a Vészhelyzetet, meg a Született feleségeket.Az Onedin családból keveset láttam annakidején, mert a sorozat nagyrésze ha jól emlékszem valamelyik behajózásom idejére esett, csak pár részt láttam a szabadságom alatt. De azt nagyon megjegyeztem, hogy a James egy könnyed mozdulattal dobta a sarokba a félig üres tengerészzsákját amikor hazaérkezett egy földkerülésről, én meg majd beszartam amikor 10 hónap után hazacipeltem a cuccaimat. Meg az jut eszembe mindíg, amikor manapság írásos szerződést se tart be senki, perek húzódnak évekig, miközben a szerződésszegés nyilvánvaló, hogy a kapitány megállapodott a tőzsdén, hogy hoz Chiléből salétromot köblábját 2 schilling 3 penniért, se papír, se tanú, csak egy kézfogás, megrakja a hajóját árúval, elhajózik, eladja, az árából megveszi a salétromot, közben hat részen keresztül mindenféle kalandok érik, aztán egy évre rá hazaér és átveszi a vevő az árút a megbeszélt vételáron. Szóval lehet valami abban, hogy minden generáció ront valamit a világ erkölcsén.
süti beállítások módosítása