Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2010.11.12. 18:09 :: A Tengerész

"J" még tegnap hazament piacozni és mosni, így reggel nem gyújtottam be, hanem felkelés után mindjárt a kémény kikormozásával kezdtem. Én még a fűtetlen hálókabinban alszom, és nagyon jól elvagyok ott, hatalmasakat durmolok és szines élvezeteseket álmodok a három hálózsákkal betakaródzva, csak ő aludt a betegségére való tekintettel a szalonban és akkor kelt fel, amikor már begyújtottam és jó meleg volt. Amúgy a szalonban a jelenlegi meleg időben egy reggeli és egy késő délutáni begyújtással, egy egy alkalommal max 3-4 kiló fával remek a hőmérséklet, reggelre is legalább 15-16 fok van. Szóval a dugulásáelhárító spirál  (amire amióta vizen van a hajó hálistennek nem volt szükség) végére egy rongylabdát drótoztam és kívülről a kémény levétele után végigtekergettem a kályháig a füstcsövön, mert szétszedni a kosz miatt nem volt igazán kedvem. Alúl klapátoltam három nagyobbacska homokozólapátnyi kormot, a szalont felporszívóztam és feltöröltem nedves ronggyal, most patyolattisztaság van és kellemes tűz lobog a kályhában. Ahogy felszáradt a reggeli harmat nekiugrottam és szalagcsiszolóval lecsiszoltam a fux tetejét, meg a fa korlátborításokat, ezeket már két tél és három nyár rongálta, most újrapácoltam és lakkoztam őket. Elveimmel ellentétben, miután sietni kellett a sötétedés miatt, nem egészen híg, hanem valamivel vastagabb lakkot tettem a fákra, mert az éjszakai párásodás beszívódását mindenféleképpen meg akartam akadályozni. Két réteget tudtam felhordani, a többit holnap, ha reményeim szerint kisüt a nap. Rettenetesen lerövidült a nap munkára alkalmas része. Hiába, ez már a tél, ha nem is szeretjük. Alkonyatra megjött "J" is mindenféle élelemmel, főznivalóval a "banyatankjában", most rotyog a húsleves a gázon, szép az élet! Legalábbis az enyém. Ő szegény két órát várt a sorára a Díjbeszedőnél, hogy méltóztassanak már tudomásul venni, hogy otthon nincs vízfogyasztásunk, mert hiába van kiírva a pontos mérőállás, nem veszik tudomásul, még úgy se, hogy nemrég a megbízottjuk le is fényképezte a vízórát, de azért már kétszer is megsaccoltak valamit és arról küldtek számlát. Egyszer még kifizettük, de  miután szinte alig van fogyasztás, hisz csak a mosás megy otthon, túlfizetésben vagyunk így is, nem akartunk még egy számlát kiperkálni. Na az egész rendszer arra van kitalálva, hogy valaki elmarad a fizetéssel, hátraléka képződik és azért megy be, hogy rendezze. Ezért jó sokat várakoztatják (nyolc ablak, de csak két ügyintéző), mert a számítógép jelentősen lassítja az ügyintézést(!?), valamint helyben be kell fizetnie csekken(??!) a hátralékát plusz a számla-ügyintézésnek van egy díja, quasi büntetést is kell fizetnie. Ergo, Judittal is "természetesen" pótdíjat akartak fizettetni, miután órákat várakoztatták. Na ...szóval mondott nekik dolgokat és végül is nem fizetett.

Leszedtem a támfákat a head tükörről, szuper, lehet fésülködni (már akinek van haja, én nem szoktam ilyesmivel vesződni), sőt a jó régen az OBI-ban vett nagyítós tükröt is rácuppantottam a szívókorongjaival, még borotválkozni is tökéletes. Na azért csak módjával, mert amióta magánzó vagyok és nincs "megfelelés" hetente max kétszer, de inkább csak egyszer kaparom le azt a kis részt a képemről, amit nem borít szakáll. Gondolkodtatok már ti is rajta, hogy hogy van az, hogy az ember haja elfogy, miközben a szakálla meg egyre inkább olyan mint a drótkefe? Miért nem fordítva van? Csak azért, mert a szakállamat 18-61 éves koromig naponta borotváltam?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr782444897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sün77 2010.11.12. 19:44:54

Szia Tengerész!
Van új járód a Beló által töréstesztelt helyére?
Még jó, hogy nem a tengerentúlon élsz, ott már beperelt volna egy újságíró, még ha barát, akkor is.
Utólag bevallom, hogy én a 100 kg-ommal is kerültem a statikailag legveszélyesebb középső pontra lépést, és a dinamikámból is visszavettem, nehogy az okozzon problémát.

És a haj vs. szakáll kérdés. Édesapámnak 5 szakállnyírásra esik egy hajigazítás. A szakállát maga nyírja, de fodrászhoz eljár, mert fiatal leányok dolgoznak ott. Félti is őket, nehogy elvágják a kezüket a dús hajkorona igazítás közben.

Jó munkát!
Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.11.12. 23:01:45

@Sün77: Ideiglenesen a létra rajta egy deszka. De majd összeütök valamit.

abraxas 2010.11.13. 08:17:43

Annak idején láttam Karel a fakír műsorát, és utána "közönség találkozó" is volt. Ő mesélte, hogy középharmincas létére szeretett volna ősz szőrzetet, mert az jobban megy a fakír imidzshez. Nosza, jógagyakorlatokkal meg is őszítette a haját, de legnagyobb meglepetésére a szakáll bizony makacsul maradt az eredeti színben. Nosza, még jobban koncentrált, és láss csodát, a szakáll is kezdett mákosodni. Ám élete párja (és aszisztense) ekkor közbeszólt: elég! Ugyanis a szakállal együtt a mellszőrzet is erősen őszülni kezdett, és az asszonyka apetítusát ez már erőst csökkentette :o)
Így aztán Karel produkcióját mi már galambősz hajzattal, és mákos szakállal borzonghattuk végig.
süti beállítások módosítása