Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Paduc: A Tequilát a nevével együtt kaptam ajándékba, szóval nem én neveztem el. Pénzügyőr zenekar... (2022.09.24. 07:40) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Sunny Days: Miért nem? @Paduc: Hálistennek ne én vagyok a felperes, hanem a magyar állam ügyészsé... (2022.09.12. 02:20) Vasárnap.
  • Műszaki: @A Tengerész: Ahogy a mondás mondja: "Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó". De amit ott a grill... (2022.08.22. 09:07) Vasárnap.
  • A Tengerész: @Paduc: Álló helyben nincs funkciójuk leszedtem. (2022.08.11. 21:04) Csütörtök.
  • A Tengerész: @glb: Kösz, nyilván az volt a baj, hogy túl meleg volt. Majd beszámolok ha újra kezdem. (2022.08.10. 13:38) Hétfő.

Linkblog

Csütörtök.

2022.09.29. 08:13 :: A Tengerész

Előszöris köszönöm szépen mindenkinek azt a rengeteg kedves üzenetet, jókivánságot amit a gyógyulásunk érdekében küldött, bevallom többnyire elolvasni se nagyon volt energiám, randa betegség ez, belőlem legalábbis kiszívott minden energiát, de J sincs különbül. Ami mindenesetre megnyugtató, mostmár aligha fogunk belehalni és a legrosszabbon is valószínűleg túl vagyunk. Az első két nap 38°C-ig ment fel a lázam, aztán lecsökkent, azt gondoltam vége, de sajnos egyáltalán nincs így. Nem igazán tudom hogy magyarázzam, de olyan érzésem volt/van, hogy a "rontás" össze-vissza vándorol bennem és keresi, hogy éppen hol árthat. Az általános levertség, fáradékonyság, erőtlenség nagyjából konstans, de mindig valahol máshol jelentkeztek szokatlanságok. Mostanra ennek szerencsére vége, de vagy három napon át mindig valami másom fájt. Belülről a szerveim. Tehát éreztem, hogy fáj a hátamon belül a tüdőm. Aztán a csontjaim. A medencecsontom nem bírta a fekvést, de ha felkeltem elfáradtam az ülésben is, vissza kellett feküdjek. Volt hogy épp a veséim fájtak, aztán a  fájás átment a fülembe, majd az állkapcsomba, majd levándorolt a beleimbe. Mostanra maradt a takonykór, szóval tipikus influenza a lecsengés.  Fogytam két kilót, még akkor sincs étvágyam ha érzem, hogy éhes vagyok. Minden keserű, vagy íztelen. Azt hiszem egybeolvadt a Covid és az influenza, mostanra se láz, se fájdalmak, csak erőtlenség és állandó fáradtság. A kutyákkal való kötelező napi kétszeri "menés" is nehézséget okoz, amikor 4 napja először éreztem, hogy na én mostmár jól vagyok, elkövettem azt a hibát, hogy elmentem a szokásos sétaút végéig. Hát elég volt hazavánszorigni, pedig az egész oda-vissza csak 1,8 km. na azóta csak féltávig, vagy addig se megyek. Az elmúlt két napban elég jó volt az idő, kiültünk a stégre és csak bámultuk a vizet, de még ebbe is elfáradtunk.

pict0002_2_2.JPG

pict0004_2_2.JPG

Sajnos mára végképp elromlott az idő, szemerkél az eső, napnak nyoma sincs. Mondjuk igazából nincs hideg, fűteni igazából nem kell, bár kétszer úgy a tátszat kedvéért begyújtottam a cserépkályhába, de fűtés nélkül is van 22-23 fok a házban. Ami biztos a jogszabályban rögzített 18 fok nekünk kevés, mi a 25-öt szeretjük, megvan a tüzelő egész télre, ha nem lesz extra hideg, ezt a telet kibírjuk, hogy aztán meg mi lesz azon nem töröm a fejem, egy olyan világban ahol egy idióták által megválasztott maffiózó szabályozza az életemet, értelmetlen fél évnél messzebbre tervezni. Olyan érzésem van ezzel a 3 millió honfitársammal, mintha gályarab lennék hozzáláncolva a többiekhez, akiknek a fele már meghalt, csak a rothadó hulláik lógnak rajtam.

Apropos, azt tudja valaki, hogy csinálják a Covid statisztikákat? Mert vannak a napi, heti, havi  jelentések, hogy hányan fertőződtek meg, meg hány halott volt. Viszont azt, hogy mi megfertőződtünk a kutya se tudja hivatalosan, ahogy a a többieket se, akiket időközben kikövetkeztettünk. Icuka volt a szokásos éves ejtőernyős bajtársi találkozón, ahova egy valaki behozta a vírust, amit MINDEN résztvevő elkapott és hazavitt, mi így jutottunk hozzá. Egy biztos, ez a változat ezek szerint rendkívül fertőző, de ebből a több tucat emberből egy se ment bejelenteni a KSH-nak, hogy Covidos.

Ha kisütne a nap, megint kiülnék a hintaágyba a stégre, csak bámulnám a vizet, J meg ledőlne mellém és a fejét az ölembe hajtaná. Pillanatnyilag ez a hosszútávú programom.

pict0003_2_1.JPG

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2022.09.23. 17:24 :: A Tengerész

Fenébe, csak nem úsztuk meg. Mindketten Covidosak vagyunk. J három napja kezdte, én ma. Amúgy tiszátra influenza tünetek, de J csinált egy tesztet és Covid. Én nem foglalkoztam vele, tökmindegy mi, semmiben se különbözik a hozzáállásunk az influenzától. J "lázong", nekem délelőtt még 35,9 °C volt a "lázam". Most pihizünk. J a télikertben szunyókált  a kellemes langymelegben én elmentem a kutyákkal, de alig vártam, hogy "elvégezzék a dolgukat", máris fordultam vissza mert rogyadoznak a lábaim. tagfájdalmak, általános levertség, gyengeség, némi orrfolyás, enyhe hasmenés. J-nek a torka is fáj, nekem még nem. Különösebben nem félünk, mindkettőnknek van három oltása, csak az a baj, hogy ma volt J lányának az esküvője, hát ebből kimaradtunk.

A TV előtt szunyókáltam egész nap. Délután "A három amigo"-ra ébredek. Eszembe jut, hogy soksok évvel ezelőtt éjszakás műszakban voltam épp az Átrium Hyatt ban ezt néztük a diszpécserközpontban. Épp ott tartott a film, hogy megkínálják az egyik nyámnyilát tequilával, amitől kishíján szörnyethal. Jön a telefon, valamelyik szobából szólt a vendég, hogy kialudt a villany a fürdőszobában. Akkoriban a létező szocializmus válságára való tekintettel épp villanyszerelő beosztásban szenvedtem, mondom "indulok". Fénycső, gyújtó, szerszám a kézbe, bekopogok. Vendég ajtót nyit, mondom "tudom, intézkedek". Két perc és ismét világos van, a vendég az asztalra mutat, amin egy üveg TEQUILA áll, kérdezi, gondolom e? Hát ilyen gyorsan film nem jött még velem szembe, életemben nem ittam még ilyet, de ha most jött el az ideje, mért ne? Hozok egy tiszta poharat a fürdőszobából, ő tölt mindkettőnknek "rendes adagot", koccintunk, elmagyarázom neki az "egészségedre"-t felkészülök a borzalmas maró érzésre amit  a filmben láttam és egyszuszra legurítom az italt, ne higgye mexicano (vagy ki tudja milyen náció), hogy a magyar kákabélű népség DE SEMMI! Kifejezetten selymes, egy cseppet se kaparós, pláne erős ital. Na azóta szeretem. Persze gondolom a filmbéli rablók nem ilyen finomított változatot ittak ( a történeti hűség okán, mert amúgy a színészek alighanem vizet), a Tequila is olyan gyűjtőnév lehet mint a pálinka, hogy van belőle 20 fokostól derékszögig mindenféle és minden finomságú. Ennyit a Covidról és a kaktuszpálinkáról.

4 komment

Szerda.

2022.09.21. 13:06 :: A Tengerész

Gyorsan érkezett a tél. VAGY sokáig tartott a nyár, a lényeg, valahogy mintha kimaradt volna az ősz. Bár nagyon remélem, hogy még lesz. Merthogy két hete még közel 40 fokban izzadtunk a délutáni kutyasétáltatás közben a perzselő napsütésben, tegnapelőtt meg éjszaka felébredtem rá, hogy vacogok. Mondjuk még a nyári takaró alatt aludtam a fűtetlen hajó hátsó kabinjában, csak a szokásos gatya-póló helyett pizsamában, de hát kevés volt. Reggel mindössze 10°C volt odakint, a hajóban 14, a vízhőmérséklet a hajó alatt meg 15. Egy biztos, vége a nap melengette fürdővízben zuhanyzásnak, kezdetben csak 30, majd 25 fok volt a használati melegvíz hőmérséklete a hajón, ennél hidegebben nem zuhanyozok, le fogom engedni a vizet a napkollektorból, meg a tároló bojlerről, márcsak a fagyveszély miatt is.

Na mondom "ebből elég", lett nekem finom téli hálózsákom, itt az idő kipróbálni. Egy egészen picit aggódtam, sose volt még ez a fajta, tehát  "múmia" holmim, és amikor megírtam itt, valaki rámírt, hogy nem lesz kényelmes, mert nem lehet bene mozogni. Hát várakozáson felül volt remek. Elsősorban kényelmes. Lábnál nem szorít, lehet benne "pedálozni", csípőtől pont annyit szélesedik amennyit kell, mellkasnál van hely bármilyen kéztartásnak és a nyak-fej rész, lezárva a hőveszteség útjait, egyenesen zseniális. A kétoldali hőszigetelt cipzár lehetővé teszi a karok kidugását az ágyban olvasáshoz. Kiváncsi vagyok milyen lesz ha hidegebb lesz, mert azért a + 14 °C kabinhőfok nem nagy kihívás az elvileg -3 °C komfortfokozatú, -10-ig ridegtartásra alkalmas hálózsáknak, de ha netán fáznék rádobok a tetejére egy nyári takarót. Ami nem kellemetlen, de nagyon szokatlan, hogy nagyon könnyű. Az embernek nincs az az érzése, hogy "eléggé be van takaródzva".  Ugye nyáron amikor néha egy szál lepedővel takaródzom, mert abszolút takaró nélkül valahogy nem tudok elaludni, megszoktam, hogy nincs "súly" rajtam. De a hideghez hozzá tartozik, hogy vastag izék nyomnak az ágyhoz. Ez meg mint a pille. De végigaludtam benne az éjszakát ( na jó azt a 3,5-4 órát amennyit én általában szoktam mielőtt felver a prosztata), ugyanabban a testhelyzetben ébredtem mint amiben elaludtam, nem fáztam és nem izzadtam, ugyanakkor amikor kibújtam belőle annyira rajta volt a testem a komforthőtartalmon, hogy meztelenre vetkőzve és az áthűlt ruhákba beöltözve sem borzongtam, vacogtam. Említettem, hogy vége a hajón fürdőszobázásnak, bevonultam a házba és a reggeli piperét mostantól idebent végzem, ennyi csak a változás. Ha sikerül ezt egész télen megvalósítani,  megspórolok napi egy begyújtást.

Apropos ágyban olvasás. Ezt olvasom éppen. https://www.antikvarium.hu/.../len-wincott-ofelsege...  A szerző Len Wincott mint "értelmi szerző" számol be az Invergordon-i tengerészlázadásról, az azt megelőző életéről, az okokról és gondolom majd a következményekről, mert ott még nem tartok. A Wikipedia itt https://en.wikipedia.org/wiki/Len_Wincott vázlatosan beszámol a szerzőről, gyanítom, miután angol nyelvű a bejegyzés (automatikus google fordítóval olvasom, mint mindent, és meglepően jó a fordítás) nem épp "baloldali" a válogatás, én hajlamos vagyok hinni a szerzőnek, hogy ez igazából nem lázadás volt, hanem a bigott fafejű elitcentrikus, Nelsonba ragadt admiralitás ostobasága miatt bekövetkezett sztrájk, ami semmiben se különbözött egy munkás sztrájktól, csak abban, hogy ezt hivatásos katonák "követték el", nem mondjuk bányászok. Még a második világháborúról is olvastam amerikai szerzőtől olyan könyvet, mely meglehetősen élesen kritizálta a brit hadsereg elitista ostobaságát. Egyébként meg aki volt katona, pontosan ráérez milyen az amikor a vezetés teljesen elszakad a "beosztottaktól", szóval érteni vélem az okokat és a következményeket. Visszatérve Len Wincott-ra miután kirúgták a flottától, ahol kiváló minősítésű mintatengerész, tüzér altiszt volt, és ezzel elvesztette nyugdíjjogosultságát és a kenyerét, sorsa egyenesen vezetett a kommunista pártba, majd a Szovjetunióba, ahol végül 14 évi Gulag-gal jutalmazták töretlen baloldali munkáselkötelezettségét. Hogy egy kicsit haza is kacsintsak, a legbigottabb bolsevik hagyományokat működtető, magát jobboldalinak, sőt konzervatív, polgárinak hazudozó állampárt a lopott közmédia és a KESMA propagandagépezet útján folyamatosan tartja programon a kommunista bűnökről szóló visszaemlékezéseket, filmeket, stúdióbeszélgetéseket riportokat, miközben eredményesen bíznak abban, hogy ha nem említik, akkor a szavazóik közül egynek se fog leesni, hogy 1. ugyanazzal a propagandával élnek mint a kommunisták, 2. a kommunisták több kommunistát irtottak ki, küldtek lágerbe, telepítetek ki, hurcoltak meg stb.  mint "osztályellenséget". A lényeg, az ember már csak olyan, hogy ha rossz a sorsa, változtatni akar rajta és könnyen kezd hinni ámítóknak, akik valami eddig sosevolt  csodálatos módszerrel akarnak új világot teremteni, ettől elkezdenek fasiszták, kommunisták, soviniszták és egyéb "isták" lenni, és miután alapvetően gerinces jellemek, akkor is azok maradnak, ha kiderül, hogy már csak a kurzussöpredékkel vannak egy kalapban, így aztán még akkor is Rákosit éltetik, amikor a korábbi nyilas verőember ÁVÓ-s üti őket a Sztálin sugárút (ma Andrássy) 60 pincéjében, VAGY a Fideszre és sunyi felszopópártjára a KDNP-re szavaznak, miközben a vezér az ex KGB-s véreskezű háborús agresszor Putyinhoz és a kommunista Kínához dörgölődzik. 

Ha már olvasmányok.... Egészen a fenekéig merültem az egykori Szovjetuniónak. Korábban elmeséltem itt, https://amapola.blog.hu/2022/02/07/hetfo_800  Jevfroszinyija Antonovna Kersznovszkaja és itt https://amapola.blog.hu/2022/05/27/pentek_9281 Vaszilij Grogrosszman könyve kapcsán  mit éltem át, miket tanultam, mikre véltem ráérezni. Most, ha már "keserű a pohár" , úgy döntöttem fenékig ürítem. Kezembe került (úgy tűnik minden kidobott könyv nálam köt ki) Vaszilij Ázsájev igazi sztálinista regényopusza, a https://moly.hu/konyvek/vaszilij-azsajev-tavol-moszkvatol.

azsajev-vaszilij-tavol-moszkvatol-1_otfs9ae8.jpg

Elképesztő. Nincs rá szó, milyen szinten hamisította meg a vakbuzgóság (plusz még a fene tudja micsoda, félelem?, hit?, megfelelési kényszer? remény a beteljesülésre? mindennek a keveréke?) a valóságot. Kreált a rögvalóságból, a GULÁG-ok népének borzalmas körülmények közt végzett heroikus munkájából hazug szappanoperát. A kétségtelen  jeles írói tehetséggel rendelkező szerző teljes komolysággal alkot papírból kivágott figurákat, akik Sztálin rádióbeszédén fellelkesülve életüket áldozzák a "kommunista építőmunka frontján", fellelkesülve attól, hogy ha munkaversenyben elhódítják a vörös zászlót, a másik kommunista csapattól, akkor ők írhatják majd alá a diadal jelentést az  építkezés befejezéséről, amit Moszkvába küldenek Sztálin elvtársnak. Ezek a titáni erővel felruházott papírfigurák mínusz 40 fokban kesztyű nélkül szerelnek villanyt, és kizárólag lelkesedéssel képesek legyűrni a telet a távolkeleti tajgában, képesek napokat dolgozni ilyen körülmények közt alvás, pihenés nélkül. Ezek a hősök néha szerelmesek lesznek, de érzéseiket kizárólag a párt iránti lelkesedés motiválja, kefélni is csak kommunista utódnemzés céljából és a könyv lapjain kívül szoknak, negatív figura csakis szabotőr, volt fegyenc képében jelenik meg, aki a kőolajvezeték suttyomban való eldugaszolásával akar kárt okozni a hős kommunista építőknek, szerencsére mind agyonlövik őket a barátságos bennszülött kolhoztagok, akik bár oroszul gyengén beszélnek, de elkötelezettségük a Párt iránt töretlen és  majd megszakadnak, hogy ingyen dolgozhassanak a projekten, sutbadobva a családjukkal való törődést. Tele a könyv mintafigurákkal. Kubikos, aki amikor épp nem lapátol, az építés legfőbb parancsnokával bratyizik, más összespórolt pénzéből tankot vesz a hadseregnek (!), más nem tudja megbocsátani, hogy nem küldik a frontra harcolni a fasisztákkal, hanem itt kell helyette csöveket hegeszteni. Apropos "hegesztés", a fordítás csapnivaló, a fordító azt gondolta, hogy a "forrasztás" és a "hegesztés" szinonimák, akár egy mondaton belül is használja őket azonos (hegesztés)  értelemben, a "nyomáspróbát" meg "préselés"-nek fordítja, nyilván  a Szikra könyvkiadó nem talált olyan szaklektort az oroszul beszélő volt hadifogoly mérnökök közt, mert azok megjárva a hadifogoly lágereket, alighanem nem voltak hajlandók kollaborálni a bolsevik irodalmi propagandával.

A könyvből, melyet igazából újraolvastam, mert valamikor 12-13 éves  koromban egy kifosztott lakásban találtam egyet kidobva és elolvastam,  filmet is csináltak, https://en.wikipedia.org/wiki/Far_from_Moscow nem láttam hálistennek, de gondolom a maga idején "rendkívül sikeres" lehetett, emlékszem hasonlókra, amikre elhajtottak bennünket kisiskolásokat és utána dolgozatot kellett írni "Miért szeretem a szovjet filmeket" címmel.

Bár nyitott vagyok mindenre ami irodalom, de mostanában nem kívánok több "szovjetet", egyelőre csömöröm van.

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2022.09.15. 12:10 :: A Tengerész

Szeretem a régi filmeket. Nemcsak az örök Charlie Chaplint, de szinte mindent. Mostanra az ifjúságom filmjei is alaposan "régiek" lettek, ahogy én is. Mostanában Columbot nézek. Láttam valamennyit már, tudom a végét, de mégis örvendezve várom, hogy a csetlő botló, gyakran kissé túlságosan is esetlen, bugyutára formált hadnagy a végén mégiscsak behúzza a csőbe a bűnöst. Úgy látszik ahogy öregszem úgy leszek egyre gyermetegebb. Az is szokásommá vált, hogy ahogy nézem a régi sztárokat, közben az okostelón guglizom az életrajzukat, mert érdekelnek, mostanában főleg az, hogy élnek e még és ha már nem, hány év adatott meg nekik. Ahogy nézem legtöbbjük már nem él, pedig aligha lehetett anyagi akadálya az orvosi kezeléseknek, de sokuk még a hetvenéves kort se élte meg, de még az ennél korosabbak legtöbbjét is túléltem már. Sokat foglalkozom a korommal, talán túlságosan is sokat, ez nem tudom mennyire természetes, de mindenesetre gyakran gondolok rá, hogy "mennyi lehet még hátra", érdemes e még ebbe, vagy abba belekezdenem "erre a rövid időre" és főleg, hogy mennyire lesz nyomorult a vége. Érdekes, miközben egyáltalán nem félek tőle. (azért ez utóbbi nem egészen igaz, amitől nagyon félek az az öregkori elhülyülés)  

Szóval a legtöbb sztár már rég nem él, édesanyám ifjúkori ideáljának Clak Gable-nek még a hatvanadik születésnapját se sikerült megélnie. De tegnap nézem a "Gyilkosság tervrajz alapján" (Blueprint for murder)-t és benne az egyik hölgyszereplőt, a csodálatos Janis Page-t.  Na ő az üdítő ritka kivétel, az egykori énekes, színész és "pin up girl" akinek a második világháborús USA bombázógépek oldalára festették fel az intim fehérneműs képeit a szerelők, holnap lesz 100 éves!! Egy élő tanú Holywood történelméből! Ilyen volt

janis_page.jpg

Ilyen lett.

jens_page_2.png

Szóval őt kell életkorban utolérjem.

 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2022.09.11. 17:32 :: A Tengerész

Azt hittem a túlságos hőség miatt nincs semmihez energiám, de lehet, hogy nem. Előfordulhat, hogy utolért a korom. Lusta vagyok, semmihez sincs kedvem. 

Pedig kellemesen hűvösre fordult az idő. Pár napja reggel kifejezetten hideg volt, a szántóföldön ahol a Sz-el kezdjük a mindennapot, köd hömpölygött előttünk

305947241_611500897314401_14247890447919470_n.jpg

az utat meg harmat borította.

Szóval csak pihenkélek. Persze a munka azért utolér. Pár napja Icuka beszól, hogy nézzek már ki, mert a hintaágy megint beborult a vízbe a stégről. HOGYAZA!!! Kimegyek... tényleg. Nyilván egy szélroham csinálta, a lerögzített talpak ottmaradtak, de a csőlábakat letépte róluk. Megszűntettem a napellenzőt, ami igazából a vitorla, a lábakat meg lebilincseltem. Ennek két napja, azóta helyén van az ágy.

pict0282.JPG

Ma kiültem és csak bámultam a ragyogást.

pict0276.JPG

pict0274_1.JPG

Ugyanez felhőkkel.

pict0284.JPG

Namost ez a két kép gyakorlatilag egyszerre készült, de csak a szem képes egyszerre észlelni a gyönyörűséges eget és a csillogó vizet, a fényképezőgép objektívjét át kell hozzá hangolni.

pict0279.JPG

Szóval nulla az aktivitásom, semmi motivációm. Kíváncsian figyelem magam, hova fog ez fajulni. Lehet, hogy ez simán csak az öregség, amit idáig nem vettem valahogy észre.

Ja... még valami. Három éve már hogy ránktámadt a vízen egy részeg földrajztanár. Akik régen olvasnak tán emlékeznek.( https://amapola.blog.hu/2019/09/17/kedd_1729  ) Két napja jött az értesítés, novemberben lesz a bírósági "előkészítő ülés". ( a rendőrség hivatalból nyomozott "víziközlekedés biztonságának veszélyeztetése" tárgyban és ezek szerint az ügyészség vádat is emelt) Hát roppant kíváncsi vagyok.

 

3 komment

Csütörtök.

2022.09.01. 15:45 :: A Tengerész

Reggel hat óra tájban ébredve hallom, hogy kopog a fejem felett a decken az eső. Kinézve borongós idő, napfénynek nyoma sincs. Új szélirányba állt be a bójához kötve ringatódzó Tequila, a háttérben a város a szürke homályba vész.

pict0274.JPG

Szóval úgy tűnik vége a nyárnak. Olyan nagyon nem bánom, pokoli volt a hőség, csak azért nem mondom, hogy "kutyameleg" volt, mert a kutyák se szerették. Nem hittem volna, hogy én jobban bírom mint ők. Én igyekeztem becsületesen végigmenni a napi pályán, bárhogy is tűzött a nap, de a Picur mindjárt az elején visszafordult a szántóföldön amint elvégezte a "dolgát", és peckesen, sietős léptekkel elindult hazafelé, ha meg pórázon volt akkor lefeküdt a földre és még vonszolásra se volt hajlandó továbbmenni.  A Szmájli minduntalan megállt és visszafelé tekintgetett, Noszogatásra végig kutyagolt (milyen beszédes szó) velem, de amint fordultam a "nagy tócsánál" (ami természetesen már több mint egy hónapja kiszáradt), boldogan megindult haza. Semmi szokásos szaladgálás. Bezzeg ma! Mindkét kutya mint a bolondok rohangált a szemerkélő esőben, annyira örültek végre a hűvösnek. Hazatérve a két sárgombócot száműztem a télikertbe kicsit leszáradni. Sz-t az imént engedtem be a házba, ő száraz és megtisztult ( és mindig az ajtó előtt várja, hogy beengedjem), ezt sose tudom hogy csinálja, a rövidszőrű bundája porcelánfehér, bármennyire is összekoszolja magát, amint leszárad meg is tisztul ( egész életében mindössze négyszer fürdettem meg amikor valami ocsmányságba belehentergett, mert azt az ilyen vadászkutyák, ha módjuk kínálkozik rá mindig megteszik ösztöneiknek engedve, hogy a saját szagukat elnyomják), viszont a P elbujdokolt valahova a kertben, alighanem fürdetés lesz ha újabb sárrétegeket gyűjtött be a hosszú bundájára. Egészen különleges helyeket tud magának találni, például amikor azok a nagyon meleg napok voltak, beásta magát J virágai  ALÁ a kerítés közelébe, ahol mégis hűvősebb van a gödörben, de szükség esetén könnyen szemmel tarthatja az utcai járókelőket.

picur_husol_2.jpg

Sz-t amint beengedtem azonnal lefeküdt J lábai elé.

pict0271.JPG

P-t be kellett gyűjteni a kertből. Viszont miután elállt odakint az eső és leszáradt, az ő bundájából is kihullott a homok, a fürdetés elmaradt. DEHAMÁR így kézbe került, J nekiállt az őszi fazonírozásának.

pict0272_1.JPG

Egy naplóban nem szabad eltitkolni a kudarcokat sem. Nem tudom írtam e már a kovászról. Nagy akarattal indultam neki, de egy hét alatt kiderült, hogy nem működik. Már harmadik nap azt hittem siker, mert úgy beindult a fermentáció, hogy kétszer is etetni kellett, de aztán leállt. Nem vagyok vegyész, de úgy gondolom, hogy a túlzott hőmérséklet ártott meg neki. Alighanem a túlzottan magas hőmérséklet is leállítja a vegyi folyamatot, nemcsak a túl alacsony. Nem adom fel, újra neki fogok kezdeni, amint kicsit beáll a hőmérséklet.

A másik a hintaágy a stégen. Bár tudatában voltam, hogy veszélyes a rögzítetlen állapot, de nem tettem semmit az ügyben, a hőség és szélcsend elaltatta a veszélyérzetemet, másnap éjjel arra mentem ki a hajóra, hogy a stég mellett a gyékényesbe befordulva találtam a hintaágyat. Egy futó szellő beborította. Akkor még elég vacak volt a derekam, de azért kikínlódtam a vízből. Azért se rögzítettem (nem mentegetődzöm, ideiglenesen megtehettem volna), mert a végleges elhelyezésre konzolokkal  akartam megoldani  a hátsó lábak feltámasztását, hogy több hely maradjon a stégen és akkor ezzel egyidejűleg akartam megcsinálni a rögzítést is, de hát elkéstem. Na az elmúlt négy napban ezzel bíbelődtem. Nem voltam a legjobb állapotban, a hőségben a tűző napon görnyedve dolgozás előhozta a tengeri betegségre emlékeztető szédelgést, ami úgy tűnik most már maradék hátralévő életemben kínozni fog a fülemben lévő egyensúlyszervem meghibásodása miatt, ha lógatni kell a fejemet fizikai megerőltető mozgás közben. Márpedig a fejjel lefelé való hegesztés az ilyen. Na a lényeg, ez a mini projekt is kipipálva. Így néznek ki a hátsó lábak konzoljai, ez a bal ( a konzol alatt a munkacsónak sátorteteje, még rajta a két réteg papundekli amit vízbe áztattam, hogy a lehulló szikrák ki ne égessék)

pict0272.JPG

ez a jobb, ezt könnyebb volt megcsinálni, mert hozzá tudtam hegeszteni a bejáróhoz,

pict0273.JPG

ez meg a két első láb rögzítése. 10-es csavar biztos elég lesz. A csavarokat lent a deszkaborítást tartó acélszelvényhez rögzítettem.

pict0270.JPG

pict0271_1.JPG

Még a hátsó lábakat is le fogom kötni a konzolokhoz, de azt már valami gyengébbel, mert erősebb keleti szélre nem számítok a mögötte felmagasodó part felől, az igazi veszély a víz felől jön ÉÉNy-tól DNY-ig, ahonnan akadálytalanul száguldanak a szelek.

Ami még pozitív, a sok munka rendbetette a derekamat.

Ja, juteszembe, majdelfelejtettem. Kísérleti projekt indul a téllel. A rezsinövelő kormány  juttattatta az ötletet az eszembe. Eddig az életemben a legnagyobb luxus az volt, hogy két helyen fűtünk télen, én a hajón, J a házban. A hajón az ablakos vaskályhában ( amit a köznyelv kandalónak nevez, de hát ez nem igaz, az csak a nyitott tűzterű eszközökre vonatkozik), a házban meg cserépkályhában, mindkét helyen kizárólag fával. Egy tél volt amikor villannyal fűtöttem a hajón, de egyrészt drága, másrészt mégcsak nem is annyira komfortos, HACSAK a gatyámat nem akarom kifizetni a villanyszámlára, visszatértem a fafűtésre. Na a villanyfűtés most a rejtélyes áramszámlák bejöttével pláne nem játszik. Naszóval. Miután az szóba se jöhet, hogy feladjam a hajón alvást és beköltözzek a házba, azt találtam ki, hogy leállok a hajón zuhanyozással. Télire levíztelenítem a hajón a csőrendszert ( a fenéktankokban marad a használati víz, azok a fagyhatár alatt vannak), tisztálkodás a házban a fürdőszobában, az alvás pedig a hajón, de mínuszos múmia hálózsákban.  Miután az ágyat lefekvés előtt eddig is bemelegítettem villannyal, az a 30 W még belefér, szóval meleg hálózsákba bújva fogok aludni télen. De a -5°C komfort hálózsákban (tegnap meghozta a futár, nagyon tetszik)  akár az új hintaágyban is alhatok szép csillagfényes éjszakán.

 

Szólj hozzá!

Péntek.

2022.08.26. 09:11 :: A Tengerész

Legelőször is! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki itt hozzászólásban, vagy  a Fb-on jobbulást kívánt a derékfájásomhoz, és még nem volt alkalmam megköszönni,  jelentem HASZNÁLT! Sokat javult az állapotom. Amúgy három napig hevertem, de aztán megelégetem a dolgot, mert feküdni nem nekem való. Felvettem a súlyemelő övet, betéptem satura, ezzel szoktam megtámasztani a rakoncátlan ötös, hatos deréktáji csigolyákat és fintorogva, sziszegve, nyögve, hajolgatás helyett sámlin ülve nekiálltam kibontani és összerakni a hintaágyat. És úgy tűnik erre volt szükségem. Ez tegnapelőtt történt és a munka végére egész jól éreztem magam és azóta is folyamatosan javulok, bár az övet hordom amint mozdulok valahova. Mindenesetre mostanában nem emelgetek semmit aminek "súlya" van. Piszok jó itt ücsörögni,

pict0269.JPG

persze csak nem ha tűz a nap. Ma úgy kezdtem a napot, hogy sétáltam a Szmájlival, aztán kiültem és csak bambultam a vízre. Még reggeli hűvősség volt, de napközben megint meleg lesz, mert három nap ősz után visszatért a nyár, de sajnos már nem sokáig. (HACSAK a vezetőváltással ráncbaszedett Országos Meteorológiai Szolgálat nem rendel el további nyarat, ezesetben még az is megtörténhet, hogy tekintettel az energiaválságra a fűtésszezon is elmarad, kétharmaddal simán lehetséges) Ha már meteorológia, azt tudomásul kell vennem, hogy mostantól még jobban kell figyelnem az előrejelzést és ha erősebb szelet jósolnak, le kell venni a napellenzőt és leakasztani az ágyat, mert ha megfújja a vihar, az egész repül a nádasba. Persze lehetne valahogy lecsavarozni, de akkor meg széttépi. 

Tudtátok, hogy a kutyák pont olyanok mint az emberek?  Például remekül tudnak sumákolni színlelni. Van két kutya is azokon a portákon  amik mellett elsétálunk a kutyával. Mindig tudom otthon vannak e a háziak. Mert ha otthon vannak, irdatlan ugatást, vicsorgást, behatolás elleni elrettentést csinál a házőrző, mutatva, hogy ő mennyire tudja a kötelességét. De ha nincs kinek kaserolni magukat ránk se bagóznak. 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2022.08.21. 17:30 :: A Tengerész

ÉS.... működik.

pict0263.JPG

A fólia alatt krumpli sül. Tőle jobbra sajt és pirítós kenyér a már megsült kolbászok mellé.

pict0264.JPG

pict0265.JPG

A végén jön a tarja.

pict0267.JPG

Ahhoz képest, hogy első próbálkozás volt, egész jól sikerült.

Ez még pénteken, volt, nagyjából azt hiszem az volt a nyár utolsó napja. Tegnap megjött az eső szélviharral, nekem meg elkezdett fájni a derekam. Azt hiszem azzal rongáltam meg, hogy egyedül felraktam az összecsomagolt hintaágyat a Praktikerben a  tetőcsomagtartóra. Azóta minden nap egy kicsit jobban fájt, mára már nagyon. De már tegnap este se tudtam elmenni csónakkal a tubakoncertre a szigercsücsökre, pedig nagyon készültem. Lehajolni tudok, de kiegyenesedni nem. Aztán ha nagysokára apánként némi jajgatás közepette sikerül, akkor nyársatnyelve peckesen tudok jönni-menni, de ha egyszer lehajolok mondjuk cipőt húzni, kezdődik elölről a tortúra.  Most csak fekszem mint egy darab fa és várom sorsom jobbrafordulását.

 

5 komment

Szerda.

2022.08.17. 20:49 :: A Tengerész

Említettem már, hogy elkezdtem szórni a pénzt. Kedvem támadt kerti sütögetésre, de az a faszenes grillező bödön ami a házzal együtt jött anno, teljesen szétrozsdált. Gondolkodtam rajta, hogy csinálok egyet, tele az internet különféle tákolmány ötletekkel, főleg acélhordóból alkotják a népek, de egyrészt ilyen nagy nekünk nem kell, másrészt semmim nincs itthon hozzá, főleg kedvem anyagért autózni, aztán melózni vele, elhatároztam hogy veszek egy pont olyat amilyenre szükségem van. Szívtam azért a fogam, mert nem olcsó, de ott egye meg a fene, spórolni már nem érdemes, oly mértékben értéktelenedik a pénz, hogy olyan lenne tartani, mintha az ember lukas vödörben akarna vizet tárolni. Úgy, hogy hosszas Internetes mérlegelés ár/érték arány latolgatás után erre esett a választásom. https://www.obi.hu/.../jamestown-jaxon-faszenes.../p/4717245 . Megnéztem a Praktikerben is, ott is volt hasonló, de ez jobban tetszett. Viszont láttam kirakva kerti hintaágyakat az árúház elé. J régóta rágja a fülem, hogy legyen legalább egy pad, de inkább hintaágy  a stégre, ahonnan  bámulni akarja a naplementét. Na idáig ellenálltam, de a Praktikerhez negyed órával a nyitás előtt érkeztem és végigültem a mintadarabokat. A legtöbb kifejezetten kényelmetlen volt, de az egyikből egyszerűen nem volt kedvem kikelni. NA úgy döntöttem ezt megveszem. Ha már  ̶l̶ú̶d̶ pénzszórás akkor legyen kövér. (Tényleg kövér lett, a rendkívül kedvező leértékelt árról a pénztárnál derült ki, hogy az csak a kirakott mintadarabra vonatkozik, amúgy egy húszezressel több, de ott egye meg a fene, ha már rászántam magam legyen. Juditka boldog és ez a fő.)

Ma folytattam a kerti pavilon dekorálását, amit a hét végén kezdtem el. Van egy rakás relikviám, még tengerészként gyűjtöttem be  a világból, ezek idáig a padláson, dobozban, ágy alatt hevertek, úgy döntöttem életem alkonyán még gyönyörködöm bennük és közben emlékezem az időkre amikor hozzám kerültek. A hajón ilyesminek nincs hely, sőt a házban se nagyon, azt egyébként is csak raktárnak és munkásszállásnak tekintem, de a  pavilon a kerttel kedves a szívemnek, hát nekiálltam felcicomázni.

pict0255.JPG

Aztán amikor ez az adag már nem foglalta a helyet a munkasíkon, kibontottam a grillsütőt. Meg kell mondjam én ilyen precízen csomagolt holmival életemben nem találkoztam.

pict0253.JPG

Minden alkatrész külön fóliázva, Hungarocellbe ágyazva, kitámasztva, hogy még durva rakodáskor se sérüljön.

pict0257.JPG

pict0258.JPG

pict0259.JPG

pict0260.JPG

pict0262.JPG

Csak csomagolóanyagból maradt egy 110 literes kukányi a végére.

pict0261.JPG

Mondjuk összerakni, bár elég jó, kizárólag ábrákat tartalmazó könyvecske van hozzá, de alacsonyabb műszaki képzettséggel nem ajánlanám senkinek, így is összevesztünk rajta legalább kétszer, pedig még csak az elején tartunk. 

Szegényember jakuzzija a szőlőtaposó kád, napmelengette vízzel. Olyan forróság van, hogy erősen nyomni kell bele a hideg kútvizet mert a reggel kirakott víz délutánra legalább 50 fokos.

pict0251.JPG

Mondtam J-nek (emlékezve a korábbi fotózásra), hogy "húzd be a hasad, fényképezek"! De hát ez nem az a pozíció ahol meg lehet csinálni, így a Dunában lebegésre használt úszógumival gondolta leplezni a sajátjátSzólj hozzá!

Vasárnap.

2022.08.14. 21:36 :: A Tengerész

Hullik az alma a fáról. Ez nálunk természetes, egyrészt mert nem metszettem meg megfelelően a fákat ezért túlburjánzott sűrű a lombozata, másrészt mert minden gyümölcs kukacos, mivel permetezni se szoktam, szóval minden abszolút bio, azaz egészséges. J összeszedte ami leesett és egy nagy szakajtónyit odarakott nekem, hogy pucoljam meg. Nem kis munka volt meghámozni és kivágni belőle a férges közepét, de megoldottam. Ő nem szereti csinálni, mert azt mondja "megfogja a kezét" (mármint hogy elszínezi)  és azt ő nem tudja elviselni. Szerintem a bőrével lehet valami baj, mert az enyémet nem színezte meg. Kétségtelen babra munka, aztán még fel is kellett szeletelni, bele a tepsikbe, azt is megoldottam, a többit már ő csinálta amíg almáspite lett belőle. Nagyon finom lett a Perticskó Peti által hozott deszertborral fogyasztottuk. Az alma továbbra is hullik, lesz ebből még legalább két ekkora adag, én nyitott vagyok a munkára. És még Lajosnak a szomszéd malacnak is jut alma bőven.

pict0248.JPG

Fenébe tavaly vettem egy tégely szilikonzsírt, de sehol nem találom pedig arany árban adták az autósboltban, nem tudja valaki hol lehet olcsón kapni? Gumialkatrészek csúszásnak kitett felületeihez csak az a jó. A szaniter boltban kapható tubusos túl híg, nem szeretem.

Már vagy egy órával korábban alkonyodik mint egy hónapja.

naplemente_felhovel.jpg

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2022.08.11. 11:04 :: A Tengerész

Nab+ csak Orbán meg ne lássa,

pict0241.JPG

hogy J 50 forintos zsemlével eteti a vörösszárnyú keszegeket, meg a tavaszi kelésű süvölvény tőkésréce lánykát. Mert egyből eltörli a nyugdjemelést. 

pict0245.JPG

Nem könnyű észrevenni, de ha jól megnézed kettő is van ott a kép közepén.

Sz olyan irigy, hogy azonnal odarohan elzabálni a zsemlét  a kosztosok elől.

pict0242.JPG

pict0243.JPG

 

És hogy legyen élet is, az én drágám idejött, megnézte, hogy mit csinálok és "EZT ne rakd ki!! Olyat csinálj amin nincs ekkora hasam!!" Azt vágd le onnan! Sajnos én nem értek a photoshophoz. Azt mondta "akkor nem kapsz ebédet!"

6 komment

Hétfő.

2022.08.08. 23:16 :: A Tengerész

Juhé! Végre esik az eső, sőt ma már másodszor. Eshetne reggelig, talán valamit segítene a gutaütéses félholt kukoricán.

Más. Nagy reményeket fűztem a kovász projekthez, de bedöglött az anyag valahol az ötödik nap környékén. Pedig nagyon ígéretesnek indult, már a második napon kétszer kellett etetni annyira beindult a fermentáció. De alighanem pont ez volt a baj, a magas hőmérséklet miatt ( a hőség ellen sajnos nem tudtam mit tenni) megszaladt a vegyi folyamat és leállt. Természetesen nem adom fel, de megvárom amíg kicsit kiegyenesedik az időjárás.

2 komment

Vasárnap

2022.08.07. 10:10 :: A Tengerész

Emlékeztek még  a Koppány malackára? Na EKKORA disznó lett belőle...de még nőni fog.

koppany_az_anyjaval.jpg

Amúgy a fenébe, rossz hírek vannak. M és Z covidosak lettek, és Icukánakl is pozitív a Covid tesztje, szóval csapkodnak a villámok körülöttünk. 

Szólj hozzá!

Szerda.

2022.08.03. 23:08 :: A Tengerész

Na lezárult az autószerelés projekt is. Éppen ideje volt már, mint egy nagy kő feküdt rajtam és az volt az érzésem, hogy nem tudok a végére jutni. Ugye itt elkezdtem róla értekezni.https://amapola.blog.hu/2022/07/15/pentek_7535 A következő lépés az volt, hogy kicseréltem a szelepházfedél tömítését https://amapola.blog.hu/2022/07/18/kedd_382, amitől az olajcsepegés sokat enyhült, de nem állt meg teljesen, pedig nagy reményeket fűztem hozzá. Továbbra is bajom volt  a kocsi alatt hentergéssel, mert minden alkalommal "tengeri beteg lettem" tőle, bár hogy már tudtam mi okozza, nem vettem annyira a szívemre és érdekes (vagy talán inkább természetes) módon, ahogy a hajón is megszoktam itt is egyre kevésbé viselt meg. Mindazonáltal nem rajongtam a kocsi alá bújkálásért, de muszáj volt rájöjjek, az az ici-pici szivárgás vajh hol van ami egyetlen aprócska csepp formájában jelenik meg a frissen aláterített kartonlapon 24 óra leforgása alatt. Erős lámpával kutakodtam, ronggyal amennyire csak lehetett szárazra töröltem minden olajnyomot (hullott a képembe az olajsár, J szedte ki a szakállamból).Na másnap nézem, a papundeklin semmi. Gyártottam egy elméletet, hogy igazából csak az az olaj csepegett még ami a korábban lecserélt szelepháztömítés alól jött, de ebben a rettenetes hőségben "leolvadt" a motorblokk oldaláról. De most, hogy alaposan letörölgettem amennyire csak lehetett felnyúlkálnom, végre megszűnt. Beindítottam a motort még reggel egy kicsit, aztán délután kivittem a Juditot, hogy álljon ott ha netán rosszul leszek és járó motornál bemásztam megint a kocsi alá lámpával. És elsőre elszomorodtam, mert láttam, hogy csillog az olaj ott ahol előző nap szárazra töröltem. Szóval MÉG MINDIG FOLYIK VALAHOL, ennyit az elméletről.

De aztán betuszkoltam a lámpát, hogy jobban lássak és egyszercsak észrevettem a blokk OLDALÁN a vezérmű felé néző oldalon menetirányban egy csavarfejet alatta alátéttel, ami akár tömítés is lehet. ÉS FELETTE már nem volt olajnyom, CSAK ALATTA. MEGVAGY ROHADÉK!! Kimásztam és nem törődve a tengeri betegséggel szerszámokat gyűjtöttem, mert láttam, hogy oda fel nem lesz egyszerű hozzáférni a csavarhoz, ami lentről még látszani is alig látszik. J adogatta a kulcsokat, de jól saccoltam, mindját elsőre, 12-es volt, csak csillaggal nem fértem hozzá, de volt racsnis is amivel icipiciket húzva vagy negyed fordulatot tudtam rajta húzni. Szárazra töröltem, és immáron erős meggyőződéssel hittem, hogy  ez volt a 2-es számú hiba. Tehát folyatott a szelepháztömítés, ez a cserével megszűnt és itt alul volt ez a záródugó a motorblokk forgattyús ház oldalán, (ami nem azonos az olajleeresztő csavarral, mert az a teknő alján van) és nem volt rendesen meghúzva. A rend kedvéért tegnap mégegyszer beindítottam és aláfeküdtem, de  porszáraz volt, szóval végre annyi balszerencse és oly sok viszály után megmutatta magát a hiba. Ma kiporszívóztam az autót és lemostam, olyan mint az új, holnap visszaviszem a barátnőjéhez Érdre a garázsába ahol árulja az autót. Egész megsajnáltam a kocsit, pedig alapjábavéve utáltam. Nálam volt majd egy évig, de nagyon nem nekem való. Sportkocsi, amire nekem nincs igényem, viszont nehéz bele beszállni fekvő helyzetbe, kiszállni meg szinte csak négykézláb kihengeredni az autó mellé, nem "véneknek való" kocsi. Nem való se vasat, deszkát cementes zsákot szállítani és csak két ajtaja van, és bár hátul is kényelmes, HA egyszer már valaki beült, de amikor J-vel és Icukával hármasban mentünk vele nyuggerjáratban a Lidlbe nagybevásárolni, akkor aki hátul ült annak duplán nehéz volt bevackolni oda. De hát gyönyörű klasszikus autó, nem egy mai barbár SUV, megértem, hogy a lányom beleszeretett, mert van stílusa a gyereknek és remek az ízlése. Az autó kifogástalan, két éve én vizsgáztattam, akkor lett rajta cserélve a katalizátor és két gömbfej, csont nélkül vizsgázott, azóta egy tank benzin ment ki belőle, szóval nem ment 200 km-t se. De hát el kell adni, mert a lány kiment élni Németországba és nem éri meg kint honosítani, magyar rendszámmal meg nem használhatja tartósan odakint. Jól jár vele aki megveszi, mert rendszeresen karbantartott hibátlan autó (most már, hogy megszüntettem az inkontinenciát) a klímája olyan, hogy meg lehet benne fagyni, minden működik rajta mint újkorában és ami a fő a karosszéria rozsdátlan. Mondom, ha lenne egy garázsom, megtartanám "vasárnapi" autónak ( ahogy Péter Icuka keresztfia mondta "Vili bácsinak lett egy csajozós" autója). De annak, hogy az utcán  gazban, porban álljon, luxus. 

pict0237.JPG

pict0238.JPG

pict0240.JPG

pict0239.JPG

Szólj hozzá!

Hétfő.

2022.08.02. 00:31 :: A Tengerész

Na szóval, hogy mindenki értse politikai szimpátiától és nemzeti érzelmi becsípődésektől függetlenül, mi is az én bajom a kormánnyal! 

12 éve azt látom, hogy az egyetlen szempont VALAMENNYI kormányintézkedés meghozatalakor, a szavazatmaximálás. Nem lenne baj ezzel, ha a nép eleve értelmes becsületes és szorgalmas lenne. Vagy legalább a többsége. Ebben az esetben a többség akarata azonos lenne a mindenkit előrevivő, a NEMZET  felemelkedését célzó intézkedések akarásával. De a nép TÖBBSÉGE ostoba, becstelen, irigy és lusta, egyszerűen csak mindig kapni akar ingyen, jól akar járni akkor is ha ez más rovására történik és ha valakinek sikerül valami azon nem örvendezik, hanem utálja a másikat. Orbán Viktor remekül érzett rá a nemzeti karakterre és hatalmi játékában kommunikációjában, szóval a mindennapi rutinná vált örökös mesterkedésében briliáns módon alkalmazza többségi hülyéit a kisebbségben lévő gondolkodók leuralására. És hagyjuk a blablát, hogy "bezzeg a másikak ha lennének akkor ez meg az lenne", egyrészt egyáltalán nem biztos, másrészt most EZ a szar van, ezt kellene ellapátolni.

Amíg hullott az ingyenpénz az országra és valódi prosperitás volt Európában, ment a szekér anélkül, hogy különösebb nehézségekkel kellett volna megküzdeni. A kapott pénzből lehetett bőven lopni, osztogatni, szavazatot vásárolni határon belül és kívül. A hülye is eltudott kormányozni egy országot, de aztán jöttek a bajok. Kezdődött a Coviddal, ebbe sikerült beledögleszteni 41000 magyar állampolgárt, meg még további jópárezret, akik a Covid miatti hiányos ellátás miatt haltak meg idő előtt más bajukban. TERMÉSZETESEN ha ennél sokkal jobb lett volna az ellátás akkor is meghalt volna legalább a harmada, de a kétharmad a kontárkormány lelkén szárad, ahogy az a sokmilliárd adóforint is amit elbasztak felesleges lélegeztetőgépre hatástalan kínai vakcinára erősen túlárazva, gyaníthatóan lopás céljából. De még mindig ment a szekér, sőt lehetett ismét választást nyerni 3 millió érzéketlen, Kossuthrádió hallgató, HÍR-TV  néző rinocérosz  segítségével.

Nade megjött az esze a dinoszauruszhoz hasonlatos (ha már állatokkal példálódzunk) "Brüsszel"-nek is 12 év után, merthogy az a baromnagy jószág lehetett olyan a jura korban, hogy valamely rágcsáló ami amúgy a székletében lévő ehetőkből él, de féktelen nagyzolásból beleharap eltartója farkába és akkor 12 év alatt eljut annak az agyáig, hogy hát ez a kis mitugrász ENGEM harapdál??? Hát akkor majd nem szarok neki, had látom mire megy nélkülem!  NA hagyjuk a képes beszédet! Orbán 10 éven át etette a népét azzal a dumával, hogy 'Európa motorja vagyunk". Példa mindenki számára. A gazdaságunk szárnyal. Tetszenek még emlékezni? Idemásolom  "2010 az összefogás éve volt, amellyel létrehoztuk a minden további remény alapját jelentő változást, 2011 a megújulás éve, amikor átszervezzük és új alkotmányos alapokra helyezzük Magyarországot, 2012 pedig az elrugaszkodás éve lesz, amikor az ország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. 2013 az emelkedés éve lesz, amikor láthatóvá válik, hogy Magyarország megindult felfelé, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz, amikor az emberek kézzel fogható bizonyítékot kapnak arra, hogy az erőfeszítéseknek volt értelme. "  Miközben az államadósság folyamatosan nőtt, a forint folyamatosan értéktelenedett, ÉS ami a legszörnyűbb, az AB lakosság folyamatosan áramlott kifelé az országból, mint a vér a testből. ( Kis magyarázat, a tengerészetnél  az AB, azaz "able body" jelenti azt a tengerészt aki szakképzett, aki minden munkára alkalmas, kormányozhat, kezelhet gépeket, régen vitorlákat, döntésében a tiszt megbízhat, alkalmas komplex feladatok megoldására, szemben az OS-el azaz "ordinary sailor" -al aki meg olyan segéd-, esetleg betanított munkásféle, annál lejjebb már csak a "deckboy" van, rá már kétbetűs rövidítést se pazarol a szakma) És akkor Brüsszelben elzárták a pénzcsapot és kiderült, hogy a szárnyalásból hirtelen szarnyalás lesz. Példa a változásra maga a vezér, aki néhány hét különbözettel az alábbi mondatokat bírja kimondani a szokásos pénteki Kossuth rádióbeli beszédében.

anyakrol.jpg

Jelentem megzakkant  a főnök. Mert azt, hogy időutazóként a saját édesanyját kurvázza le valaki három héttel előremenőleg az épp elég ok rá, hogy bejelentsék ma, hogy szabadságra kell mennie. 

A rezsicsökkentés című néphülyítés amúgy a feudálbolsevofasiszta kormány legtökéletesebb idiótasága. Az, hogy az energiaárak mesterséges alacsonyan tartása révén elvettek minden kedvet a házak hőszigetelésétől, az energitakarékos befektetésektől, egyáltalán az energiatakarékossági gondolkodástól, továbbá minden pénzt elloptak amit Európa erre szánt és adott az országnak, MOST keményen visszaüt. Nem akkor kell elkezdeni spórolni, amikor már nincs miből! Kitalálták mindenféle energetikai szakértelmet nélkülözve, hogy lesz fogyasztói helyenként 210 kWh havi villamos fogyasztás és 1729 m3 éves földgáz fogyasztás, amit kedvezményes áron fognak adni a szolgáltatók, aki ezen felül fogyaszt az arra többszörös árat fizet majd. Hogy mért pont ennyit, ez is egy érdekes algoritmus lehet, de okát nem kutatom. Csak azt mondom innen a béka segge alól, hogy milyen következményei lesznek ennek. Illetve, hogy MÁR vannak. Párnapos sajtóhír, az emberek mint az őrült vásárolják a különféle szilárd tüzelőanyagot, vaskályhát szénre-fára, gázkályhát, villanykályhát, a cserépkályhások már csak egy évre előre vállalnak munkát. MIÉRT IS?? A népek beszartak és elkezdték diverzifikálni a fűtésüket. Mert mindenki nézi a számokat amiket a Karmelita kolostorban néhány seggfej hirtelenjében minden tudás nélkül törvénybe iktatott, ami aztán most qrvára ki fogja hozni a kreativitást a népből. Kiből-kiből az anyagi helyzete, lehetőségei és agyi kapacitása szerint fog kivirágzani a magyar "okosban". Ahogy majd az öreg társasházak, még korábbi egyidejűségi tényezővel méretezett belső villamos elosztóhálózatára sorra rákapcsolják a lakók a villanykályhákat amikor lesik a gázórát és hó közepén elkezdik már elzárogatni a gázkonvektorokat, amitől elkezdenek a falban füstölögni a túlterhelt elektromos felszállóvezetékek. Mindeközben Szabolcs vármegyében kizavarja a főispán a botosispánt a perzekutorokkal, vármegyei hajdúkkal az erdőket és közparkokat irtó szérűlakókra.

De persze a kéménytelen panelban nehéz lesz vaskályhákkal fűteni szénnel, fával, ahogy elég röhejes a főnöknek az a pénteki mondata is, hogy kiadta a Palkovicsnak parancsba, hogy kutassa meg, hogy lehet az iskolákban fával fűteni gáz helyett meg hogy lehetne újranyitni a szénbányákat. Mintha gázkéményre lehetne fafűtéses kályhát kötni, a bányát "kinyitni" meg olyan lenne, mint a budiajtót Felcsúton mindjárt a stadion és a disznóól közt. Egy tökéletesen tudatlan ember vergődése a számára mindeddig ismeretlen világban, ami immáron nem a hülyítésről, népbutításról, lopásról és hazudozásról szól.

A panelba, meg a kéménytelen egyéb otthonokba az emberek villanytakarékoskodás okán most épp gázkályhákat vásárolnak, további penetráns módon megjelenítve, hogy ha hülye egy szabályzórendszer, az mennyire kontraproduktív tud lenni. Mert AZT talán még a legostobább fidesz szavazó is megérti (kivéve talán a kormány energetikai szakpolitikusát Németh Szilárdot), hogy a cél az orosz gáz kiváltása kellene hogy legyen, hisz áramunk aránylag van Paksról, de a gáz az 90 %-ban az oroszoktól jön, tehát a gázzal kellene a legjobban spórolni. Ezért aztán az állampolgár utánaszámol, hogy a háztartásában a villannyal a havi 210 kWh-t feltétlen át fogja lépni, mert volt olyan okos, hogy gázfűtésről átállt hőszivattyúra, hogy ahogy a viccben a gróf mondja az inasnak, télen "beengedje kintről még azt a három fokot is",  ezért gázzal kizárólag csak főz, így az évi "engedélyezett" 1729 m3-t meg se fogja közelíteni. Következésképpen  csak a villanyórát nézi, ÉS ha az elkezdi karistolni a szent határértéket, bebörzinti a konyhában a gáztűzhely kiállásra gányolt Siesta gázkályhát és azzal fűt. AZTÁN majd ha a gázkályhák miatt sorra fulladnak meg a népek oxigénhiány, szénmonoxidmérgezés miatt, AZ ugye már nem a kormány hibája. 

 MINDEN f@szkormánynak megvan a maga adószegénységi bizonyítványa. Annakidején az eggyel korábbi elvtársak találtak ki adót a vitorlásokra vitorlafelület négyzetméterarányosan, a motorosokra meg köbcentiarányosan, ennek megfelelően egy 25 m2-es vitorlafelületű túrajolléra rábasztak egy havi fizetésnyi adót, mire aki "gondolkodott" ledobott róla árbocot, vitorlát, rárakott egy 50 cm3-es motort ami adómentes volt, gyorsabban haladt, szennyezte a vizet, a levegőt, felverte a csendet DE nem fizetett adót.

Hogy mutassak némi megértést is a kormány nehézségei iránt, elismerem, igazából nincs jó megoldás. De valamelyest logikus lenne azok számára akik kisfogyasztók, akik szociálisan méltók rá valamiféle kedvezményt nyújtani. Ez lehetne állampolgári jogon valamiféle energetikai kontingens mondjuk Megajouleban ami lehet gáz, villany vagy akár szilárd fűtőanyag, esetleg üzemanyagutalvány, aztán kinek kinek a saját dolga eldönteni, hogy lefűti a lakásban, vagy elautózza, VAGY akár eladja a piacon. De akkor ez egy pénzhelyettesítő okmány amolyan "kenyérjegy" lenne amitől már csak egy lépés lenne hogy kapjon mindenki egy meghatározott mennyiségű PÉNZT. Ez egyszerű, adminisztrációmentes, és univerzális. De akkor ugyanott lennénk mint a németek vagy az angolok, mert ők EZT csinálják.  De hát 

2 komment

Szombat.

2022.07.30. 17:13 :: A Tengerész

PFÜH!!! Esküszöm ha nem lennék ősz és főleg kopasz, beleőszültem volna és a hajam is kihullott volna.

Nekifutok. Először is leküzdőm a kézremegésemet, veszek pár mély lélegzetet... sőt kimegyek és iszom egy pohár vizet és talán pisálok is egyet.

Közbe elmentünk kutyákkal sétálni és még egy felest is becsaptam, úgyhogy megint épeszűnek érzem magam.... már amannyire lehetséges. SZÓVAL. A csapból is a rezsi folyik. Hogy ennyi lesz, meg annyi, hogy az átlagig olcsó, de utána brutál. Párszor kifejtettem már a véleményem.... bár az is lehet hogy nem itt a hajónaplóban.... mindegy, a végén majd rátérek, most megyek sorjában. Kezdetben volt az ELMŰ mint áramszolgáltató. Én havonta leolvastam a villanyórát, a megfelelő Internetes felületen rögzítettem, jött a számla átutaltam. Ugyanez gázzal, csak a Tigáznál, víznél a Dakövnél. Ment mint az ágybaszarás. Aztán elkezdtek változni a szolgáltatók. Ezek megvásárolják, kivásárolják, államosítják, einstandolják egymást és mindig változik a "szolgáltató". Az ELMŰ-ből lett előbb ELMŰ-ÉMÁSZ, abból MWM NEXT, a TIGÁZBÓL azt se tudom micsoda azóta kétszer volt váltás, a DAKÖV is változott, a lényeg, ahány változás annyi új  szoftver. Tanuljam meg, csináljak új jelszót, jelentsem új időpontban ANYÁTOKAT TORNÁZTASSÁTOK!!  Én kifizetek mindent amit elhasználtam, de ha pénzt akartok gyertek ide olvassátok le és számlázzátok ki! EZT persze egyikük se csinálta, küldött egyszer évente leolvasót aki lefényképezte, egybe kiszámlázta aztán ha esze volt a következő évre csinált egy havi átlagot és azt számlázta havonta, he nem volt akkor megint egyszer egy évben. NADE! Mitteszisten, a  három millió idióta kegyéből pártunk és kormányunk válogatott csapata összedugta a fejét egy kolostorban és kitalálta, hogy bizonyos kontingens felett drága lesz a villany és a gáz, de az alatt meg olcsó. Az persze hogy ennek köze kellene legyen a szavazatmaximáláson kívül bármihez is, fel se rémlett sötét agyukban, a lényeg, hogy mostantól kezdve hiába nem fogyasztok gázt, mert fával fűtők, a villanyra ha túllépem a havi 210 kWh-t le fognak húzni, RÁADÁSUL miután tényleges adatok leolvasás hiányában nincsenek, az egész becslés alapján fog menni. Elkezdett érdekelni, hogy mennyi is lesz az "annyi". Mert miután két éve nem olvasok mérőórát fogalmam se volt. De ehhez kellettek volna a régi jelentéseim még ELMŰ-ÉMÁSZ időkből. na erről már semmi az oldalukon, csak utalás hogy menjek az MWM Next-re. De oda jelszó kell. Szerencsére a régi is jó, DE miután a szerződést J kötötte az az ő gépében van, ami nagyjából lepusztult, mert soha nem használja. Nem részletezem, meglett a jelszó és sikerült átregisztrálnom a saját Email címemre az egész hóbelevancot és sikerült lejelenteni az éppen aktuális mérőállást, hogy mostantól innen induljon a sarcolás. Merthogy nagylelkűen felajánlottatott, hogy aki most hónapfordulóval megadja, annak ez lesz az induló mérőállás és nem lesz a korábbi fogyasztás alapján becsülve a havi (éves??) fogyasztás és majdan később rejtélyes algoritmusok alapján  kompenzálva. Ami viszont abszolút nem ment, a fényképes mérőállás rögzítés. Pedig ezt is lelkesen javasolták, de a szoftver csinálójának nyilván fel sem merült a fejében, hogy valaki PC-t használ és fényképezőgépet, és nem okostelón intéz mindent, ezért a netes felület nem kínál fel lehetőséget fénykép bemásolásra, nyilván ha telefonon menne minden, akkor  felugrana valami ablak amire csak kattintani kell és már megy is a kép, de hát a szoftveríró a saját fejével gondolkodik, nem az enyémmel, ilyenkor szeretném az övét így dunsztosüvegben alkoholba preparálva kirakni ide a PC tetejére had melegedjen és közbe beszélgetnék vele. Na erre ráment egy bő órám és legalább két napi életenergiám a várható maximális élettartamomból.

Na közbe rájöttem, hogy egyszer már kifejtettem a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a véleményemet, de olyan fontosnak tartom, hogy itt meg fogom ismételni. 

Eljött a rezsietetés alkonya. A rezsicsökkentés helyét átveszi a rezsinövelés. Leveszik a minimum minimumára azt a kontingenst ami alatt MÉG (egyelőre) nyomott áron fogjuk kapni a villanyt és a gázt, de egy normál, "átlagos" család sokkal többet fog fizetni annál amit idáig fizetett. Persze abszolút igazságtalan az egész kitalálmány (mitől is lenne nem az, akik kitalálták a pofázáson kívül nem értenek semmihez), mert hiába kicsi annak a gázfogyasztása aki villannyal fűt, azt, hogy nem használ gázt nem honorálják semmivel, viszont a villany többletért büntetést fog kapni. Holott ha lenne értelme az intézkedéseknek, az csakis az lehetne, hogy MINDEN energiahordozóval spórolni kell, mert jön a córesz. KÜLÖNÖSEN a gázzal, mert villany még csak jöhet máshonnan is, de pillanatnyilag gáz főleg csak Oroszországból. Ehhez képest amikor a sajtó feltette a kérdést a Gulyás Gergelynek, annak az volt a válasza, hogy "vezesse be a gázt és fűtsön azzal". EKKORA BARMOT csak 3 millió idióta tud megválasztani okosnak. Aztán majd ha holnap a gázt büntetik és a villanyt jutalmazzák, akkor meg vezesse ki a gázt és fűtsön villannyal mi? NEM MINDEGY, ha MINDENNEL spórolni kell? Ha valami értelmet akartak volna bevinni a rendszerbe, akkor mondjuk MJ-ban meghatároztak volna egy kontingenst amire érvényes a limit, függetlenül attól, hogy villany, vagy gáz vagy NETÁN szilárd tüzelőanyag, merthogy az ország fele szénnel, fával (meg háztartási szeméttel) fűt. De hát honnan vegyék az értelmet amikor nekik sincs? Ha egy beszélő disznósajt a kormány energetikaügyi szakpolitikusa (akinek nem ugrana be, Németh Szilárdról beszélek), akkor BÁRMI megjelenhet a tárgyban jogszabályban. DE még ezzel együtt is azt mondom, amit egyébként szinte soha, hogy a kormány jófelé kezdett tipegni. Hogy VALÓBAN el kell kezdeni takarékoskodni az energiával és ennek VALÓBAN a piaci árak ráengedése a fogyasztókra a leghatékonyabb módja ellentétben az idióta rezsicsökkentés kamuval. Mert ha komolyan vesszük a kapitalizmust, akkor MINDENT az értéken kell árulni, az összes piactorzítás ( kivéve a kifejezetten szociális, kulturális szektort) rendszeridegen, sőt kifejezetten káros. Mert például az olcsó energia a takarékoskodás, a hőszigetelés, a józan gazdálkodás ELLEN hat. A drága kenyér nem öröm, de amikor meg mesterségesen olcsó volt Kádár alatt a kenyér, tele voltak a kukák kenyérrel, mert a másnaposat már nem ette meg a paraszt, hanem inkább kidobta. Eleve többet vett belőle, hisz olcsó, ami meg olcsó azt senki nem becsüli. Se a kenyeret, se az ingyentankönyvet, se az ingyenjólétet. Azt gondolja EZ NEKI JÁR. Pedig mindenért meg kell valakinek dolgoznia és ami valakinek ingyen van az a többieknek pénzbe kerül. Nincsenek csodák. ERGO Orbán, ha a maga kontár módján is, de jófelé kezd immáron tapogatódzni. Csakhát ELBASZTA. 12 éven át hullott a pénzeső. Európa jobbik fele számolatlanul szórta az országra a pénzt, amit arra szánt, hogy felzárkóztassa az országot.
Például kifejezetten célzottan a családi otthonok hőszigetelésére, hogy kisebb legyen a fűtésszámla. De a pénzeket kontár módon használták fel, a megvalósított beruházások célszerűsége, hasznossága, hatékonysága, gazdaságossága erősen megkérdőjelezhető volt, a túlárazások a lopások rendszerszintűek voltak, igazából csak a "nemzeti oligarchia" kiépítését célozták, és ehhez az ország nagyrésze bólogatott "legalább most nem a kommunisták lopnak" BRAVÓ! MOST itt állunk letolt gatyával lófasszal a pucér seggünkben és MOST kezdünk spórolni a semmivel, miközben 12 éven át a VALMIT amit arra kapott az ország, hogy MAJD ha baj lesz legyen mihez nyúlni, mivel, mibe, miből, mihez menekülni elbaszta az a réteg, ami BÁRMIKOR elmenekülhet a felelősségrevonás elől bárhová ahol négy generáción át megélhet belőle és nincs kiadatás se. Köszönöm annak a három millió hülyének, akik közt számos barátom is van, akiknek a figyelmét már három ciklus alatt számtalanszor felhívtam ezekre, de mindig legyurcsányoztak, mert ugye Trianon, meg Turulság, meg unortodoxia, csak kell rendezni egy világkiállítást, olimpiát, foci EB-t a megyei újságokat átnevezni "vármegyeire" , megszüntetni a KATA-át (amit PONT ŐK és PONT azért találtak ki, hogy valamelyest kifehérítsék a feketegazdaságot és amiért cserébe az azt választók előre lemondtak a nyugdíjukról ) és a haza fényre derül.
anyakrol.jpg

 Viktor Viktor én is a kedves édesanyádat emlegetem.

Szólj hozzá!

Péntek.

2022.07.29. 22:35 :: A Tengerész

Tegnap felavattuk a Sári Pista új csónakját. A neve "Zsófia".  Kicsit macerás volt a vízretétel, mert az utca végében lévő sólyánál nem volt annyi víz, hogy leússzon a sólyakocsiról, át kellett húzni a lacházaira. Még itt se volt könnyű lemasszírozni róla, de a végén csak sikerült. SP sikeresen képezte át magát eredeti szakmájából kőművesből előbb roncsladik felújítóvá, mostanra meg csónaképítővé. Úgy kezdte, hogy kidobott ladikokat reparált úszóképessé, azokat kölcsönözte rokkantnyugdíjas vállalkozóként, majd egyre jobb és jobb csónakokat vásárolt és mostanra eljutott a saját építéshez. A test keményhabból készült, amit kívülről és belülről üvegszálas poliészterrel laminált. Amikor még csak bakokon állt negyedkészen lefelé fordítva, megkritizáltam, hogy nem rakott bele ormót (szóval ormótlan), de így készen egész pofásra sikerült. Igazi "kölcsönzős" csónak, tehát bitang erős, nincs belőle az anyag kispórolva, lapos a feneke, széles a teste, ezért roppant stabil,  senki nem kap frászt amikor beszáll, mert mégcsak meg se billen, 12 személy beleülhet, meg se kottyan neki akár ha mindenki egy oldalon van akkor se borul fel, nagyon jó ötlet volt az is (pedig elsőre arra is csóváltam a fejem), hogy nincsenek keresztben padok, így könnyebb a mozgás benne, ettől ugyan elvileg kevésbé merev a test, mert keresztirányban nincs merevítve, de a dupla fenék a jelentős bedolgozott anyaggal ezt pótolja. Szeretni fogják a kuncsaftok a praktikussága miatt, csak gratulálni tudok Pityu kapitánynak akit immáron megillet a tisztség ez a sapkáján is látszik.

a_zsofia_3.jpg

Az "ötlovas" kis motorral vollgázzal, kilenc személlyel 10,5 km/h volt a sebessége, de felesleges ennyivel húzatni (más kérdés hogy a kölcsönzős kuncsaftok erre lesznek e tekintettel), mert csak benzint zabál többet, negyedgázon is megy 8-al, ami sétálni untig elég. 

És a nyugdíjas geng elszabadult!

 

 

Szólj hozzá!

Szerda.

2022.07.27. 17:56 :: A Tengerész

Kiszáradt a mezőn, mind a sár, mind a víz...

A szegény barom is, mind a juhászra níz..

Ez a pásztordal jut az eszembe miközben a Szmájli kutya sétáltat  a mezőn.  A búza "megúszta", learattatott, de a két hete még haragoszöld kukorica levelei elkezdtek pöndörödni, az épp csak megindult csövekben nem tud beindulni a fejlődés, a bajszok feketén kókadoznak, szomorúan lengedezik fent a címer, aszály ez a javából a fene egye meg! Öntözni kéne, de ha lenne is erre bármi készség, nemigen lenne miből. Merthogy a Duna vize a pesti mércén egy hét alatt egy métert apadt. Ide az RSD-be szivattyúzzák a csukott zsilipek mellett a vizet olymódon, hogy a tassi zsilip erőművének turbináit motoros üzemben ellentétes irányba forgatják. De még így is fél méterrel alacsonyabb a vízszint mint 10 napja. Elromlott így a strandolás is, bár szemre néha nem tűnik nagyon koszosnak a víz, de miután azzal, hogy a délpesti szennyvíztisztítóból olyan napi 50-80000 m3 tisztított szennyvíz üzemszerűen folyik az RSD-be, sok kedvem nincs olya vízben úszkálni, aminek egyrésze úgy jött ide, hogy előtte Pesten lehúzták vele a WC-t. Pedig jólesne a feredőzés, két nap enyhülés után  visszajött a trópusi meleg, így csak a hűvősben a házban  lustálkodunk, dolog lenne bőven, de kint a napon ebben a pokoli hőségben semmi kedvem hozzá. 

Bánatomban írkálok, meg filmeket nézek. Ezt  https://videa.hu/.../az-aszfalt-kiralyai-2019-akcio.  a TV-ben találtam, de a sok utálatos hírdetés miatt inkább a PC-n néztem meg, jó film volt. Majd még folytatom, ha lesz hozzá "ándungom", de most megyek Híradót nézni.

2 komment

Csütörtök.

2022.07.21. 15:28 :: A Tengerész

Tényleg jó meleg van. Bár én aránylag elég jól bírom, az imént elbicikliztem a "városba" a patikába, mert fogytán a gyógyszerem, meg beugrottam a Lidlbe kenyérért, péksüteményért, J-nek a csajos újságokért. Ő nehezebben bírja a hőséget, én kicsit izzadok, de különösebben nincs vele bajom. De a város üres. Az utcán semmi forgalom, se a patikában, se a boltban, ahol máskor tömeg van, SENKI. Az aszfalt ahogy gurulok rajta a bringával okádja a hőséget, viszont valamit hűt a menetszél. Máskor hosszú sor kanyarog a pénztárnál, most a pénztáros várt rám. Igaz megvártam a du. 1 órát akkor mindig kevesebben vannak, de ez ami most van, illetve nincs, meglepett.

Tegnap kedves vendégünk volt Perticskó Péter régi kollégám, alkalmi vitorlázó legénységem látogatott meg minket, nagyon tetszett neki, hogy itt az ember csak úgy lehányja a ruháját ha melege van és beugrik a Dunánba. A víz ismét meleg, bár "csak" 28 fokos, nem 29,8 mint három hete.

4 napos a kovászom amit etetek a kenyérsütéshez. Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. Sajnáltam kidobni a harmadik napi felesleget, megpróbáltam belőle valami lepényfélét sütni, de emberi fogyasztásra alkalmatlan lett.

1 komment

Kedd.

2022.07.18. 17:49 :: A Tengerész

Nem mondtam még miért utálok autót szerelni. A kisebbik ok, hogy az ember összekoszolja magát. De ez még nem lenne baj. De nem lehet az ember soha biztos a dolgában. Nehogy azt hidd, hogy a profi szerelők azok! Őnekik is csak tippjeik vannak egy olyan hibára ami ránézésre nem mutatja magát azonnal. Csak elkezdik sorra cserélni az alkatrészeket, aztán aminél abbamarad a hibajelenség akkor abbahagyják. Neked meg felszámolják mindazt amit addig elhasználtak, akkor is ha nem az volt a hiba oka. Szóval ma kicseréltem a szelepház fedél tömítést. NAGYON reméltem, hogy látszani fog VALAMI. Egy szakadás a tömítésen, legalább egy nyomáshely, ahol az lllesztésnél megszorult.... SEMMI! A tömítés ami benne volt pont olyan mint a vadonatúj amire lecseréltem. Felületek tiszták, se kosz, se esetleges kokszolódás, öregedés. Japán munka japán alkatrész. Mindegy, összeraktam, beindítottam, járattam, tapogattam, folyásnyom nincs. Várom sorom jobbrafordulását. Holnap kicsit autózok vele, aztán vízszintes felületre állok, alárakok a  kocsi alá egy kartonlapot és egy nap múlva megnézem van e rajta olajcsepp. Amúgy életem legegyszerűbb autószerelése volt.

Más. Működik a MAHART vitorlásoktatás. Ma Doki volt nálam látogatóban menet közben. Nagyon örülök, hogy beindult és, hogy nekem is volt szerepem benne, hogy sikerült.

pict0233.JPG

2 komment

Vasárnap.

2022.07.17. 22:43 :: A Tengerész

Sokat dolgoztam tavaly a kerti pavilonnal, de NAGYON megérte. Ebben a döglesztő hőségben egy nyugalmas, hűs sziget a zöld kert közepén. A legélhetőbb hely az összes tereink közül. Nem tudom mit kezdenénk nélküle például ha vendégeink jönnek. Mert a hajón ilyenkor napközben meleg van, a parányi házban semmi hely, a kertben mindig vándorolni kell az árnyékért ahogy megy a nap az égen. De ITT... béke és nyugalom. Itt akarok meghalni. De még nem most.

293645658_1250217005808112_1559982363109802986_n.jpg

293476526_1062216697781366_401600236539022714_n.jpg

293856188_333360045535516_3557312792071344842_n.jpg

 Szomszédasszony mondja ma reggel, hogy sétáltak erre a parti úton a kirándulók és nézegették a házakat. És az egyik megjegyezte: "Itt laknak a kiválasztottak.". Nos nem érzem magam annak. VISZONT. Azt, hogy itt és így, azt én választottam.

2 komment

Szombat.

2022.07.16. 23:48 :: A Tengerész

Köszönöm mindenkinek azt a rengeteg születésnapi jókívánságot, amit Facebookon, Messengeren, SMS-ben, Emailben kaptam. Akinek külön nem köszöntem meg, legalább egy emojival attól elnézést kérek, de egyszerűen nem tudtam annyit válaszolni, amennyit kaptam, egyéb dolgom is volt. De mégegyszer KÖSZÖNÖM, és megpróbálok még sokáig élni, hogy ne vesszenek kárba a kívánságok.

Szólj hozzá!

Péntek.

2022.07.15. 10:57 :: A Tengerész

Utálok autót szerelni. De néha mégis kell. Lányom miután úgy tűnik végleg Németországi lakhelyet választott árulja a magyar autóját. De csöpög belőle az olaj, meg kell javítani, mert így nem túl jó az alkupozíció az eladásnál. Az volt a sejtés, hogy az olajteknő tömítés a ludas. Elhoztam a kocsit Érdről, ahol a barátnője őrzi és felbakoltam, mert egy sportkocsi alá nem lehet csak úgy bebújni aláfeküdni, mert a fejem se fér be alá.

pict0227_1.JPG

Na itt kerültem szokatlan bajba. NEM, nem esett rám az autó, be se szorultam, csak rosszul lettem. Utoljára első behajózásomkor éreztem így magamat, szabályosan tengeribeteg lettem a hentergésben a kocsi alatt. Pokoli rosszullét, ráadásul felállva olyan 70 fokra balra dőlve állt be a testtartásom, persze támaszkodva, hogy el ne dőljek, közbe szédülés, támolygás, hányinger, gyomorgörcs. ÉS még a szokásos gyógymód se használt, ahogy szokták mondani vicces tengerészek, a tengeri betegség ellen a legjobb gyógyszer, "diófa alá kell feküdni". Hát én az autó alatt feküdtem és hiába feküdtem le (talán az volt  a baj, hogy nem a diófa alá), vagy egy bő órát eltartott mire valamennyire csillapodott a rosszullét, de két nap után még mindig kicsit szédelgek. Azonnal mértem vérnyomást, vércukorszintet, minden normális, úgyhogy oda jutottam, hogy alighanem a süket jobbfülemben lévő labirint-egyensúlyszervem "egyensúlya" borulhatott fel a négykézláb, majd, hason, majd háton tornázás közbeni tekergés, fej emelgetés, forgatás közepette, azaz valóban hasonló mint amikor a hajó mozgása kényszeríti ezt a rendszert olyasmire amire nincs méretezve. Ha valaki egy kicsit meg akarja kóstolni az érzést, tegye a kezét csípőre, álljon lábujjhegyre, csukja be a szemét, majd kezdjen körözni a fejével.

Viszont van jó hír is. A vizsgálódás során meggyőződtem, hogy az olajcsepegés nem az olajteknő pereme alól jön, hanem valahonnan fentről. Ennek először nagyon nem örültem, mert komplikáltabb hibától tartottam, de aztán kiderült, hogy fent a szelepház fedél tömítésének egy helyén friss olaj van. És miután a szelepházban csak járó motornál van olaj, ezért jelentkezett a csepegés csak az autóval való megállás után, de hosszabb patkolásnál,  garázsban állásnál soha. Ezt a hibát sokkal egyszerűbb lesz javítani mint az olajteknőt. Mert bár egyszer bemásztam még az autó alá nagy óvatosan lefényképezni a jelenséget

pict0230_1.JPG

és hálistennek nem lettem újra beteg, de valahogy nem vágyom többet a kocsi alatt hemperegni.

MÁS.

Eljött a rezsietetés alkonya. A rezsicsökkentés helyét átveszi a rezsinövelés. Leveszik a minimum minimumára azt a kontingenst ami alatt MÉG (egyelőre) nyomott áron fogjuk kapni a villanyt és a gázt, de egy normál, "átlagos" család sokkal többet fog fizetni annál amit idáig fizetett. Persze abszolút igazságtalan az egész kitalálmány (mitől is lenne nem az, akik kitalálták a pofázáson kívül nem értenek semmihez), mert hiába kicsi annak a gázfogyasztása aki villannyal fűt, azt, hogy nem használ gázt nem honorálják semmivel, viszont a villany többletért büntetést fog kapni. Holott ha lenne értelme az intézkedéseknek, az csakis az lehetne, hogy MINDEN energiahordozóval spórolni kell, mert jön a córesz. KÜLÖNÖSEN a gázzal, mert villany még csak jöhet máshonnan is, de pillanatnyilag gáz főleg csak Oroszországból. Ehhez képest amikor a sajtó feltette a kérdést a Gulyás Gergelynek, annak az volt a válasza, hogy "vezesse be a gázt és fűtsön azzal". EKKORA BARMOT csak 3 millió idióta tud megválasztani okosnak. Aztán majd ha holnap a gázt büntetik és a villanyt jutalmazzák, akkor meg vezesse ki a gázt és fűtsön villannyal mi? NEM MINDEGY, ha MINDENNEL spórolni kell? Ha valami értelmet akartak volna bevinni a rendszerbe, akkor mondjuk MJ-ban meghatároztak volna egy kontingenst amire érvényes a limit, függetlenül attól, hogy villany, vagy gáz vagy NETÁN szilárd tüzelőanyag, merthogy az ország fele szénnel, fával (meg háztartási szeméttel) fűt. De hát honnan vegyék az értelmet amikor nekik sincs? Ha egy beszélő disznósajt a kormány energetikaügyi szakpolitikusa (akinek nem ugrana be, Németh Szilárdról beszélek), akkor BÁRMI megjelenhet a tárgyban jogszabályban. DE még ezzel együtt is azt mondom, amit egyébként szinte soha, hogy a kormány jófelé kezdett tipegni. Hogy VALÓBAN el kell kezdeni takarékoskodni az energiával és ennek VALÓBAN a piaci árak ráengedése a fogyasztókra a leghatékonyabb módja ellentétben az idióta rezsicsökkentés kamuval. Mert ha komolyan vesszük a kapitalizmust, akkor MINDENT az értéken kell árulni, az összes piactorzítás ( kivéve a kifejezetten szociális, kulturális szektort) rendszeridegen, sőt kifejezetten káros. Mert például az olcsó energia a takarékoskodás, a hőszigetelés, a józan gazdálkodás ELLEN hat. A drága kenyér nem öröm, de amikor meg mesterségesen olcsó volt Kádár alatt a kenyér, tele voltak a kukák kenyérrel, mert a másnaposat már nem ette meg a paraszt, hanem inkább kidobta. Eleve többet vett belőle, hisz olcsó, ami meg olcsó azt senki nem becsüli. Se a kenyeret, se az ingyentankönyvet, se az ingyenjólétet. Azt gondolja EZ NEKI JÁR. Pedig mindenért meg kell valakinek dolgoznia és ami valakinek ingyen van az a többieknek pénzbe kerül. Nincsenek csodák. ERGO Orbán, ha a maga kontár módján is, de jófelé kezd immáron tapogatódzni. Csakhát ELBASZTA. 12 éven át hullott a pénzeső. Európa jobbik fele számolatlanul szórta az országra a pénzt, amit arra szánt, hogy felzárkóztassa az országot.
Például kifejezetten célzottan a családi otthonok hőszigetelésére, hogy kisebb legyen a fűtésszámla. De a pénzeket kontár módon használták fel, a megvalósított beruházások célszerűsége, hasznossága, hatékonysága, gazdaságossága erősen megkérdőjelezhető volt, a túlárazások a lopások rendszerszintűek voltak, igazából csak a "nemzeti oligarchia" kiépítését célozták, és ehhez az ország nagyrésze bólogatott "legalább most nem a kommunisták lopnak" BRAVÓ! MOST itt állunk letolt gatyával lófasszal a pucér seggünkben és MOST kezdünk spórolni a semmivel, miközben 12 éven át a VALMIT amit arra kapott az ország, hogy MAJD ha baj lesz legyen mihez nyúlni, mivel, mibe, miből, mihez menekülni elbaszta az a réteg, ami BÁRMIKOR elmenekülhet a felelősségrevonás elől bárhová ahol négy generáción át megélhet belőle és nincs kiadatás se. Köszönöm annak a három millió hülyének, akik közt számos barátom is van, akiknek a figyelmét már három ciklus alatt számtalanszor felhívtam ezekre, de mindig legyurcsányoztak, mert ugye Trianon, meg Turulság, meg unortodoxia, csak kell rendezni egy világkiállítást, olimpiát, foci EB-t a megyei újságokat átnevezni "vármegyeire" és a haza fényre derül.

 

 

4 komment

Szerda.

2022.07.13. 08:07 :: A Tengerész

Reméljük boldog lesz ott ahol társaságban lesz, mert az örökké izgő-mozgó jószág itt a szomszédban a ház körül gyakorlatilag lekötött egy embert, akit miután társának tekint, folyamatosan "foglalkoztatott". Ráadásul, bár ivartalanítva (és chipezve) lett, ő mégse egy kutya, amit évezredeken keresztül domesztikált az ember, hanem egy valódi vadállat, bár rendkívül barátságos, tehát hajlandó az ember kutyaként tekinteni rá, de meg fog nőni alkalmasint százkilósnál is nagyobbra és lesznek hatalmas veszélyes agyarai, szóval körültekintőnek kell lenni a tartásával. Miután a "viszavadítása" ilyen szocializáció után reménytelen, bekerült az ELTE Etológiai Tanszék kutatási programjába is.

Más. Tüntetnek a "KATA"-ások.  AZ, hogy (az EU-nak éppen ígérgetett vérszegény, sovány négy "engedmény" egyik pontjának, a társadalmi egyeztetések megvalósításának plasztikus cáfolataként) egy nap alatt zavarta át a kontárkormány ezt a százezreket egzisztenciálisan érintő törvényt a parlamenten, bizonyítja, hogy az egész ígérgetés Brüsszel felé csak köntörfal, egy pillanatig se gondolták komolyan. Az egész csak cigánykodás a pénzeknek Európa élhetőbb felének polgárai zsebéből való kiéneklése érdekében.

Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a dolgok (mind az EU pénzek, mind a KATA ügy) vége. Április 3.-a óta nem fűzök különösebb vérmes reményeket a bolsevik kontárkormány megbuktatásához, a többségi jobbágy szavazatával  bebizonyította, hogy nem része a szabadságpárti demokrata Európának, király alatt akar élni alattvalóként, de érdekes lesz mire jut az a vékony, valóban "polgári" -ként leírható réteg, aminek most a KATA adórend megváltoztatásával kihúzták a saját és gyerekei szájából a falatot.

Mert ezt a fajta adózást azok a valódi polgárok választották, igaz többnyire egzisztenciális kényszerből, akiknek munkahelye a kapitalizmus farkastörvényei okán megszűnt. Ők, ellentétben a Fidesz és felszopópártja a KDNP törzsszavazóival, akik vagy nyugdíjasok akiket az állam etet direktben megvásárolva szavazatukat, vagy határon túli haszonlesők, vagy közmunkából, segélyből élő, tehát uralkodói kegytől függő állami eltartottak, VALÓDI öngondoskodók, akiknek szemfüles módon kell a munkaerőpiacon megélniük. A KATA rendszer amúgy idáig se volt jó, de jobb híján ez a réteg kénytelen volt elfogadni és szabályai szerint berendezni az életét. Mert például az alacsonyra szabott jövedelemszint miatt aki ezt választotta, nem is reménykedhetett benne, hogy élhető nyugdíja lesz MAJD ha sikerül megélnie az egyre távolodó nyugdíjkorhatárt, tehát igyekezett megtakarítani valamit öreg napjaira, elfogadva azt a kényszert, hogy NEKI már nem lesz állami nyugdíja. Most, hogy nem jön az EU pénz ami lélegeztetőgépen tartja Orbán Viktor rendszerét, a nemzetvezető keresztapa kihasználva, hogy egy ránézésre is bumburnyák szaniteráru kereskedő vezeti a vállalkozói kamarát, aki úgy gondolja, hogy elég ha a tevékenysége a vállalkozókon való élősködésben merül ki, letolt egy ilyen törvényt a cselédparlamentje torkán. Érdekes lesz figyelni, hogy mire megy a rendszer egy olyan réteg bedarálásával, mely nem a szokásos bornírt birka alattvaló, hanem a folyamatos piacon való megélésben tréningezett gondolkodó. Márpedig hogy az állami szinten eltartottak szavazata biztosítható legyen, VALKIKET muszáj Orbánnak fosztogatni, ha  Európa Lajtán túl élő polgárai továbbra se lesznek hajlandók a rendszerét finanszírozni. Persze ELVILEG lehetséges lenne egy gazdaságilag ütőképes államot üzemeltetni, amiben a befolyó adó eltartja az államot és a működő gazdaság biztosítja az adófizető polgároknak a megélhetést, de az erre kapott felzárkóztatási pénzeket a pofázáson kívül SEMMI máshoz nem értő Orbán Viktor és vazallusai az elmúlt 12 év alatt elherdálták és ellopták. És itt mégcsak nem is azt mondom, hogy "ha az ellenzék lett volna kormányon" akkor másképp történt volna, mert a "volna", a "lenne" se nem tény, se nem bizonyíték, a TÉNY az, hogy ŐK vannak 12 éve kormányon és ŐK csinálták ezt a gödröt amibe most belekerült az ország.

3 komment

Hétfő.

2022.07.11. 13:18 :: A Tengerész

Búcsú Koppánytól. Megy olyan helyre ahol társasága lesz más vaddisznó személyében. Itt nagyon egyedül van. Lajossal a csüngőhasúval nem sikerült igazából összebarátkoznia, a csirkék nem szeretik őt, egyedül Szofival a mopsszal játszottak jót, de az meg csak ritkán van itt vendégségben. Picurtól J kutyájától fél, mert az vadul játszik, Szmájlit egyszerűen nem érdekli. Egymagában meg nagyon szomorú, kifejezetten falkaállat, csak társaságban érzi jól magát. Emberrel jól elvan, de elvárja a folyamatos vele való foglalkozást.

koppany_1.jpg

J dáliája kinyílt.

j_daliaja2.jpg

Ma megkezdődött a MAHART vitorlás oktatás Ráckevén. Egyelőre két kalózzal. Kisiettem a hajó végébe, hogy lefényképezzem őket, de mire odaértem már elvitorláztak a friss szélben. Aztán elbicikliztem SP-hez, ő pont szembe lakik a kenuakadémiával ami befogadta a vitorlás oktatást, de addigra elmentek ebédelni a srácok, legalábbis erre következtettem a gimnázium mögött kikötött hajókról.

Viszont megörökítettem SP-t aki az új csónakján dolgozik.

pict0230.JPG

pict0228.JPG

pict0227.JPG

Klasszikus kőművesmunka. Merthogy a Pista kőműves, csak leszakadt a válla egy balesetben és rokkantnyugdíjasként kezdetben kidobott csónakokat reparált, majd azokkal csinált kölcsönzőt, most ez élete elő saját építése. A test kemény XPS hab, kívül belül üvegszálas poliészter laminálással.

 

Szólj hozzá!

Szombat.

2022.07.09. 12:25 :: A Tengerész

Hallgatom a Klubrádió délelőtti műsorát. Béres Ilona ifjúkorom egyik színésznő bálványa 80 éves. Szinte hihetetlen. (Igaz az is hogy én meg 77 a jövő hét csütörtökön.) Minden szavát fel kellene jegyezni, egy tartalmas élet esszenciája. Tudom, hogy MINDIG úgy volt, hogy az öregek morgolódtak, a fiatalok meg elégedetlenkedtek, de mai korunk hagy majd maga után egyéniségeket, vagy a celebek maradnak csak hátra belőle? Vagy talán mégse változik a világ?

Ezzel a verssel búcsúzik a szerkesztő-műsorvezető Kun Zsuzsától. https://www.citatum.hu/idezet/11462

MÁS. Ezt a filmet 1988-ban forgatták. https://videa.hu/.../titaniatitania-avagy...1988... Szerintetek MA, hogy végre 33 éve szabadság van, engednének ilyet csinálni állami pénzből?

MÁS. Tegnap délután öt óra tájban sétálunk a szántóföldön J-vel és a kutyákkal. A búzát már betakarították, most kezdték a repcét. (ezt a növényt nem egészen értem hogy lesz belőle olaj, mert semmit nem látok rajta amiből lehetne) Na látom eltűnik a gép, na mondom elmentek pihenni, majd holnap folytatják. Ma reggel  6 órakor megyek a Szmájlival  ( "lányok" J, meg a Picur ilyenkor még alszanak), minden repce learatva és eltüntetve. MIKOR csinálták? Megmértem a Google Earth-ön, olyan 25 hektárnyi terület. Alighanem van a rendszerben rendesen logisztika. Fingunk sincs városlakóknak mi meló lehet emögött.

És még egy vers.

5 komment

Csütörtök.

2022.07.07. 23:17 :: A Tengerész

Juteszembe, hétfő reggelre azt látom, hogy learatták azt a tábla búzát amin az előző héten még aggódtam, hogy már peregnek a szemek. Ma levágták a másik táblát is.

20220707_160958673.jpg

20220707_161146457.jpg

Miközben a fekete felhőkből elkezdett esni az eső. Jól eláztunk a Szmájli kutyával (őt egyáltalán nem izgatta) továbbá belepett bennünket a kombájn szálló pora. Fergeteges munka, a hatalmas táblával szerintem egy óra alatt végzett a gép, mely a fordulók végén a várakozó óriás traktorok vontatta, jókora, magasított oldalú pótkocsikba nyomta a búzát. A két jármű felváltva ment a távoli gabonasilókba a terménnyel. Lenyűgöző volt  a látvány, a munka sallangmentes hatékonysága. Elképesztő. 

Teljesen véletlenül láttam a következő állomást is délelőtt. Említettem talán, hogy kitaláltam, gabonát akarok őrölni házilag és kenyeret sütni belőle. Most épp ez foglalkoztat. Na elbicikliztem a terménytároló telepre, ahova folyamatosan érkeztek a búzával terhes szállítmányok. A mázsaházban ahol beszélgettem a helyi munkaerővel a lehetséges nyersanyag beszerzésről, ő folyamatosan regisztrálta a beérkező szerelvényeket a mérlegadatokkal, majd kifelé az üres súlyokat. Itt is látszott a munka kiforrottsága, a tucatnyi tonna, egy órával korábban még "lábon álló" gabona immáron kicsépelve került a védett szárítóhelyre. Ha belegondolok, hogy belátható idővel ezelőtt még hetekig tartott amíg lekaszálták, keresztekbe rakva szárították, csépelték, szállították lóvontatta szekerekkel, szóval az aratás egy sok kezet megmozgató hatalmas program volt, most gépesítve az egészet pár óra alatt elintézi mindösszesen 3-4 ember.

Meglátogattam a hajómalmot is, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok, mert tudomásom szerint ez Magyarországon az egyetlen olyan tényleges múzeum-malom, mely valóságos őrlő tevékenységet folytat. Tehát befogad gabonát őrlésre, bár, miután az RSD már állóvíz a malmot nem a víz, hanem villanymotor hajtja. Babarczi Istvántól sokat tanultam a gabonák természetéről, az őrlés technológiájáról, általában a "molnárkodás" -ról.

Szólj hozzá!

Kedd.

2022.07.05. 16:09 :: A Tengerész

Két szűk esztendő után újból teremnek a barackfák! Imádom a sárgabarackot, nagy lelkesedéssel figyeltem a kutyasétáltatások során ahogy érik a gyümölcs, már ahol van, mert nekünk sajnos nincs ilyen fánk. De tudom hol van  a gazdaság Kiskunlacházán, ahova három éve elég komplikált módon sikerült odatalálnom és vásárolnom, szóval megindultunk reggel nyolckor autóval. Vittük Icukát is aki szomorú özvegységre jutása óta mindig számíthat ránk. (Kis zárójel, házasságban gyakran mindkét fél {ahogy mi is J-vel}, gyakran ekézi a másikat, de nagy sz@rban lesz majd, ha egyedül marad.) Legújabb szomszédunknak és barátunknak Németh Pistának is felkeltettem az érdeklődését a gyümölcs iránt, kérdezi, hogy talál oda, mondom komplikált, jöjjön velünk, de influenzás nem akar megfertőzni minket, mondom legegyszerűbb, ha autóval jön utánam, mert elég komplikált az út. Előző nap telefonon tisztáztam az illetékessel, hogy 1. VAN barack, 2. 600 Ft kilója, 3. reggel 6 és délután 3 közt van ott aki árulja.  Így hát megindulunk "konvojban" barackért. Az út katasztrofális, legutoljára talán még Rákosi alatt a TSz időkben aszfaltozták az 51-es úttól a gyümölcsöshöz vezető szakaszt, sötétben nem mernék erre jönni, mert egyszerűen képtelenség kikerülni a gödröket, az ember, aki netán nem traktorral jár erre, jobban jár, ha félkerékkel az út mellett, a porban autózik, így van esélye a kátyúkat két kerék közé venni.

De sikeresen odaérünk a helyszínre, ember azonban egy darab sincs aki árul. Három éve nagy létszám dolgozott itt, diákmunkások ültek a traktorvontatta rázógép pótkocsiján és rakták a rekeszekbe a termést, a tető alatt meg ment a mérlegelés osztályozás, hűtőkamionokat pakoltak, most senki emberfia. Teszetoszán  lődörgünk, én átkozom magam, hogy nincs nálam az illetékes telefonszáma, Pista meg aki klímaszerelő ( az ő vejével, Csabával szereltük három napja a lányom lakását) leellenőrzi a split klíma kültéri egységét és megállapítja a teljes karbantartatlanságot. (Csakhogy legyen valami szakma is, megtudom, ezek az "okos" gépek már nem olyanok mint az "én időmben", amikor ha telement kosszal a kondenzátor, amitől megemelkedett a gáz nyomása, akkor a védelem leállította a kompresszort, hanem egyszerűen leszabályoz  a rendszer, a ventilátor pörög, csak épp a kompresszor alig ketyeg,  nem  szállítja a gázt, ergo hűtés sincs, csak villanyszámla.) Na így múlatjuk az időt egy darabig, de ember továbbra se sehol, illetve sorra jönnek a vásárolni akarók, így már többen téblábolunk. 

Határozott megjelenésű nő érkezik újabb autóval, kérdően néz, informálom a helyzetről, kezében telefon, mondja mindjárt hívja a "Ilonkát" (na ő az akinek a telefonszámát otthon hagytam), hiába na, ha valaki olyan mint Privát Elek a vagonok és titkos ládák ismerője (nem Rejtő fanok ne próbálják értelmezni) az mindig előnyt élvez a tudatlanokkal szemben, szóval plasztikusan érvényesül, miszerint "az információ hatalom". Sajnos gyümölcsében nem részesülhetünk (ahogy egyelőre a barackfákéban SEM), mert a hölgy elvonul a telefonjával a ládahalmok mögé, majd határozott léptekkel, ránk ügyet se vetve beül az autójába és elhajt. Annyit látok, hogy 100 méternyire betolat a gyümölcsfák közé. Hát igen, EZ itt Magyarország. Az egyik jellemzője nemzeti karakterünknek, hogy egy KIS hatalma mindenkinek van és ha ügyesen használja ki, akkor mindig talál visszaélni valót vele, amitől az életben, ami igazából folyamatos verseny, örök győztesnek érezheti magát.

Szerencsére nem mindenki ilyen, hamarosan barackkal teli csöbrökkel érkezik egy újabb autó a gyümölcsfák felől, ők készségesen megosztják az infot, miszerint mindenki szed amennyit akar, aztán hozza a mérlegre és fizeti. Szóval "szedd magad" van. Ezen felbátorodva beautózunk a fák közé.

barack_1.jpg

A fákon bőséggel a termés, sajnos ha tudtam volna, hogy nekünk kell szedni, hoztam volna a "szedőbotot" a kosárkával, így csak ágaskodunk, de a földön is rengeteg a lehullott gyümölcs, abból a gyomromat tömöm, végülis most "nyomtató ló" üzemmódra váltottam.

De MINDEN másképp van, ha az ember a VÉGÉN a megfelelő információk birtokába kerül. Ugyanis traktorvontatta egységgel határozott férfi érkezik, akiről kiderül, hogy ő az igazi "illetékes elvtárs".  Tudakozódik mi a fenét is csinálunk itt. Bemutatkozom ( ez mindig jó benyomást kelt, ha az embert tolvajnak nézik, rá is hatással van), ő meg elmondja, hogy szó sincs "szeddmagad"-ról. Az csak a "cefrére" vonatkozik, azaz a földre hullott termést lehet szedni saját edénybe, aztán vinni a mérlegre, ennek 200 Ft kilója, de a fákhoz nyúlni tilos, arról ők szednek és árulnak. Miután megállapítom, hogy így viszont helyettük dolgoztunk, egyetért velem, hogy ezt a mérlegre tétel után plusz kilókkal honorálja. Amúgy a dolog gördülékeny, a digitális mérleg ott van a traktor pótkocsiján, a különbözetet az ő készletükből pótoljuk és barátságban válunk el, miután kipengetem a vételárat az íly módon 20 kilónak minősített eszmei tömeg után.

barack_3.jpg

J elbóklászott, így csak Icukát tudtam megörökíteni az akcióban.

barack_2.jpg

Végülis van egy csomó barackunk, tengely és rugótörés nélkül megúszuk a kalandot, utána még Fridót, Icuka kutyáját visszük állatorvoshoz, mert állandóan vakaródzik, idáig rendkívül eredményes a napunk.

 

 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2022.07.03. 17:43 :: A Tengerész

Pihenkélek. Végülis vasárnap van, de  tegnap nehéz napom volt.  A kislányom lakásában leszereltük a betegecske gázkonvektort és helyette Csabával a klímaszerelővel felraktunk helyette hőszivattyút. Ezt a típust. https://www.klimadepo.hu/nord-console-neh12aa-parapet...   Nyáron hűt télen fűt. Hajnali fél ötkor keltem, kutyáztam, reggeliztem, Pestre autóztunk, bepakoltuk a rengeteg szerszámot a furgonba, mázlink volt, mert pont volt parkoló a kapu előtt, felvonultunk, konvektor le, luk befalaz, beltéri egység kültéri egység fel, csövek, kábelezés, délután négyre már pakoltunk be a kocsiba. Nyomja a fagyos levegőt, csendes mind a beltéri, mind a kültéri. Legnagyobb nehézség a két macska erkélyen lévő mászófája volt abba többször össze-vissza vertem bokámat vádlimat (nem kicsit, volt háromszor vér is, mondjuk ha munkavédelmi bakancsban vagyok és nem szandálban, de hát 32 fokban...), mert persze a hely az mindig kevés. Nagyon meg voltam magammal elégedve, 77 évesen egy 10 órás folyamatos műszak úgy éreztem meg se kottyant. Mondjuk a déli alvás hiányzott kicsit, de eléggé fel voltam spannolva ahhoz, hogy túltegyem magam rajta. Viszont ma ráraktam az alvásra még egy "lapáttal" miután a Szmájli kutyával reggel hatkor egy hosszút sétáltunk.

Szó volt róla, hogy mennyire kamu vagy nem a rossz termés. Én csak azt mondom (és mindjárt mutatom) amit ÉN látok. Egy csepp kételyem sincs, hogy van olyan hely is az országban ahol nagy volt az aszály, ahol kiégett a termés, de azt gondolom ez mindig így volt. Az, hogy MINDENÜTT egyformán jó, vagy egyformán rossz körülmények legyenek ritkaság. Namármost ettől kezdve csak az számít, hogy kinek nagyobb a megjelenési lehetősége a médiában. Akkor övé az igazság. Ő mondja meg a frankót. Ha ő fér be a Falurádióba azzal, hogy elverte a szőlejét a jég akkor országos a kár. De ha az illető mondjuk MSZP kapcsolatokkal gyanusítható, akkor a közelébe se kerül a rádiónak. És ha netán az fontos kormánypártvonalon, hogy guruljon a borexportja a NERoligarchiának, akkor a legsavanyúbb vinkónak is remek promóciója lesz a Kossuth rádión. 

Ezek tegnapelőtti képek.

pict0209.JPG

Itt lépünk be a Szmájli kutyával reggelente a "sétatérre". Nem vagyok szakember, de nekem ez a kukorica kifogástalannak tűnik. 

pict0210.JPG

Előtte persze parlagfű, de ez itt senkit nem izgat, Sz egésze biztos nem allergiás, mert boldogan száguldozik benne rejtélyes szimatok után.

pict0211.JPG

Tavaly még itt is kukorica volt, most gaz virít (korábban kellett volna lefényképeznem, gyönyörű pipacsmező volt, de beérett a vadmák), úgy látszik elment a gazda kedve a termeléstől.

A búza balra szerintem gyönyörű. Jobbra repce, illetve ott a Sz kutya baloldalán vadkender, hogy honnan került oda rejtély.

pict0212.JPG

Előtérben szerintem durumbúza, a háttérben a kukoricás.

pict0214.JPG

pict0217.JPG

Ismereteimet kizárólag  a Google-ról szerzem, szóval ezt a rövidszálkájú fajtát meg kenyérbúzának azonosítom.

pict0221.JPG

pict0224.JPG

Aggódom. A kalászok erősen borzasok, azaz  a maghéjak kipattantak  a legkisebb érintésre is potyogtatják a szemet, az én amatőr véleményem az, hogy már le kellett volna aratni. De lehet, hogy tévedek.

20220703_065844142.jpg

A krumplit öntözik. Tehát van egy kút fúrva, abból szívja ez az antik Dieselmotoros szivattyú a vizet és nyomja a szórófej a táblára. Mint a kerti locsoló, csak kicsit nagyobb. Minden tiszteletem azé az elszánt gazdáé aki ezzel a veterán technikával megküzd a szárazsággal.

20220703_065728374.jpg

Sz mindenesetre talált egy hatalmas pocsolyát amibe belehasalva rendesen besározta magát.

Ja, nem volt szívem kidobni.

pict0208.JPG

Ma ebből reggeliztem.

 

 

2 komment

Péntek.

2022.07.01. 07:30 :: A Tengerész

Tegnap 29°C volt a külső vízhőmérséklet, gyakorlatilag akármeddig képesek lettünk volna benne lubickolni. A napkollektor meg a fürdővizet PONT 59,9 fokra melegítette fel. Szóval nem volt hideg a zuhanyozás a szabadvízi fürdőzés után.

Volt egy ígéretem, a MAHART oktatóstégre kifúrtam, megmeneteltem egy kikötőszemet, fel is raktam a helyére, de mást ebben a hőségben nem volt kedvem csinálni. Viszont  a házban kellemesen hűvös van, sokadszorra állapítom meg, hogy a hőszigeteléssel ami az első munkák közt volt a beköltözésünket követően, maradandót alkottam.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása