Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2022.04.04. 09:37 :: A Tengerész

"Április négyről szóljon az ének

Felszabadulva zengje a nép!."

Hogy mondta  Kersznovszkaja?  "A szovjet ember mintaképe a diadalmas söpredék". 

És lőn, megint győzött a nép. Nem mondom, hogy nem vagyok elkeseredve, mert nem erre számítottam. A leghatározottabban bíztam benne, hogy végre kiderül, ez a nép nem annyira hitvány sz@r, hogy negyedszerre is arra szavaz aki meglopta, aki sorozatos rossz döntésekkel szembeállította Európával, aki a legprimitívebb hazugságokkal traktálta az összes lehetséges fórumon. Túlbecsültem a népemet. Horthy népét, Szálasi népét, Rákosi népét, Kádár népét, Orbán népét. Öregeket és fiatalokat.

Hallgatom a Klubrádiót, olvasom a netes sajtót. John Fitzgerald Kennedy mondása jut eszembe valahogy úgy szól, hogy "A győzelemnek számtalan gazdája van, a vereségnek egy sem". Talán nem szó szerint így hangzott, sőt nem is ő mondta, MINDEGY. Az egyesült ellenzék úgy spriccelt szét MZP mögül mint a tócsa az autó kereke alól.

Személy szerint nekem pihenés jön és szemlélődés, hogy küzd meg a diadalmas söpredék és okos támogatóik a sz@rcunamival amit a győzelem érdekében mindnyájunkra rázúdítottak. Csináltam 44 évig, csak újra hozzá kell szoknom.

Ma olvastam egy kommentárt, melynek három mondata akár az enyém is lehetne. Miután kitűztem a célt, hogy nem fogok többé felesleges mondatokat kitalálni, ezeket idézem: "Ez nem egy ország. Ez egy vicc. Viszont akkor én is így állok hozzá..." (forrás Svájci bicska)

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1617796999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.04.04. 09:57:44

A nep nem "hitvany szar". A demokraciaban sokszor elofordul hogy az eredmeny mas mint amire szavaztunk. Igy mukodik....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.04. 10:06:02

@littke: Valóban Pista. Így működik. De azért ha megszavazzák neked, hogy kétszer kettő az öt, akkor elég nagy dilemmában leszel, hogy akkor most hogy méretezz valamit ezzel a matekkal.

whale 2022.04.04. 10:07:23

@littke: Az a nép, amelyik a saját zsarnokát, önszántából negyedszer ajándékozza meg teljhatalommal, "genetikusan alattvaló" (Kertész Ákos), "félázsiai csürhe" (kitalálod, kit idéztem? :)) Ezt egyszerűen úgy is mondhatjuk, hogy hitvány szar, igen.

littke 2022.04.04. 10:19:13

Te igy gondolod. De nem azt szavaztak meg.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.04. 10:21:06

@littke: Nem öt, hanem három? Mert hogy nem négy az biztos.

whale 2022.04.04. 10:23:15

@littke: Tényleg nem. Azt szavazták meg, hogy 2X2 az 3,14csa. Oda tartunk, rohamléptekkel...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.04. 10:32:34

@whale: KOMOLYAN mondom. Mostantól nem az én dolgom. Megcsinálták, az övék. Én már nem "szavazok a lábammal" mert öreg vagyok hozzá. Aggódom persze de már nem érzem, hogy bármit is kellene bármi ellen, vagy bármiért is tennem, ami nem én vagyok. Kiharcolta a népem. Ahogy Littke mondja, ezt szavazták meg. EZ a demokrácia. Én csak úgy szoktam mondani "a hülyék diktatúrája" , Churchill úgy fogalmazott “The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter.” de hát ő irodalmi Nobel díjas volt, nyilván választékosabb.

whale 2022.04.04. 10:44:03

@A Tengerész: Illetve erre rímel egy méltán elfeledett nagy magyar gondolkodó, bizonyos Simicska Lajos elhíresült mondása, amikor némi fidesz vagyon szublimációjáról kérdezték, hogyaszonta: "Hülyének lenni állampolgári jog." Ennyike...

littke 2022.04.04. 12:22:13

Szoval 53 eve elek nyugaton. Van egy kis tapasztalatom a demokraciarol.

Ha valaki is azt hiszi itt mezzel teli minden, csak jojjon. Nem art ha fiatal az illeto es jol kepzett es beszeli a nyelvet. Meg igy is rendesen eleinte kihasznaljak.

Az idoseknek meg itt fizetni kell buszert, vonatert, mindenert. Itt a penz szamit. A politikaban is. Ismerosnek hangzik??

whale 2022.04.04. 14:37:55

@littke: Azt hiszem kicsit felrebeszelsz most...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.04. 14:48:54

@littke: :) Tudom mióta élsz "kint" bár nem tudtam pontosan hol. A "kapitalizmus farkastörvényei"-vel is tisztában vagyok, igazából nem tudom hogy jött ez most elő. Pláne az, hogy miért kell vagy nem kell fizetni. Finnországban például az elemi iskola van ingyen, Szaúd-Arábiában meg még az egyetem is, de nem tudom, hogy hova akarsz vele kilyukadni. De ha már így előhoztad, MINDEN pénzbe kerül és SEMMI sincs ingyen. VALAKINEK mindig mindért fizetni kell. Ez olyan mint az energia megmaradás elve. És itt is a pénz számít. De nem ez a baj a politikával. Hogy mi a baj arról sokat írtam, újra nem kezdem. Ha azért kezdted boncolgatni, hogy mért panaszkodok, hisz "odakint" se fenékig tejföl az élet, lám itthon ingyen van nekem a vonat, NEM az a bajom a rendszerrel, hogy általában szar, hanem az, hogy a lehetőségeinkhez képest szar. És nem úgy szar mint általában a kapitalizmus, ahogy minden mindig lehetne egy kicsit jobb, igazságosabb, hatékonyabb hanem úgy, hogy velejéig szar, korrupt, kontraproduktív és elviselhetetlenül rossz még a lopás hatásfoka is. Mert nem kapitalista, hanem bolsevik.

littke 2022.04.04. 15:29:48

@A Tengerész:

Kedves Tengeresz es Balna,

Ebben a valasztasban a tobbseg ugy itelte, hogy az ellenzek altal felvazolt alternativa nem meggyozo. Ez a demokracia. Ilyenkor a nep a mar ismertre szavaz.

Az hogy O1G latszolag nem mukodott. Ha ellenzeki vagy, tobb kellene. Egy szo mint szaz hitelesen senki sem volt kepes az embereket meggyozni hogy hogyan lesz alattuk az elet jobb.

Szoval, ha valakinek ez nem tetszik, a kapu nyitva all. Nekem az a velemenyem hogy nalatok nem is olyan rossz...

Nem ugy mint az en idomben....vasfuggony stb. Volt es van fejlodes.

Fruka1 2022.04.04. 22:56:33

@littke: Hú ezt eddig nem is tudtam? Hogy nyugaton dolgozni kell keményen mindenért!
Azta....Ja, hogy ott ezért fizetés is jár amiből meg lehet élni?
Ja, és az a nagy dolog hogy itt a nyugdíjasnak (egyébként csak 70 felett) nem kell fizetni a közlekedésért? Hú , hát az tényleg nagy dolog!Hiszen 70 felett már az ember állandóan csak utazik.....

littke 2022.04.05. 08:40:53

@Fruka1:

Kedves Frukai, az ingyenes utazas 65 evnel kezdodik tudtommal. Gyakran jarok haza, latom tapasztalom mi tortenik otthon.

En 78 eves vagyok, szeretek utazni. Most eppen Sziciliabol irok, itt Olaszban nagyon keves a nyugdijas kedvezmeny.

Udv.

rgranc 2022.04.06. 10:38:38

Kedves @littke,
bár nem ismerjük egymást: tessék hazajönni és körülnézni még, mielőtt a Holdról is látszó győzelemtől megittasult miniszterelnök kivezeti az országot az EUból, és ismét ott lesz az a vasfüggöny az osztrák-magyar határon.

A régi-új kormány küzdelmes aknamunkával eljutott odáig, hogy az EU túllép az ejnye-bejnyézésen, jönnek a megszorítások, elfordultak tőle még a korábbi jobboldali barátaik is. Nehezen ugyan, de teljesen elidegenítette magától a V4-eket is, egyedüli barátunk Szerbia és Oroszország maradt. És majd jön Kína, mert pénzt csak ők fognak adni lassan.

Most csak idézek ide: "Minden ellenkező állítással és ellemzéssel ellentétben a Fidesz felülről építette fel a NER-t. Először a párt pénzügyi és strukturális alapjait teremtette meg Simicska közreműködésével, majd a nagyvállalkozói rétegen keresztül jutott el a kis- és középvállalatokig, ezeken keresztül az alkalmazottakig, végül pedig a legkiszolgáltatottabb rétegek nyakára ültette kézivezérlésű helytartóit.

Ki lehet mondani, ez egy diktatúra. Lehet persze olyan szinonimákat hajkurászni, mint az oligarchia, maffiaállam meg hasonlók, de valójában ez a diktatúra XXI. századi és európai megfelelője, ahol nem katonai terrorral, vagy félkatonai párthadsereggel nyomják el a népet, hanem olyan modern eszközökkel tartják sakkban, amiket tulajdonképpen a nyugati típusú demokráciák teremtettek meg, csak éppen teljesen más céllal. Fegyverré vált a segély, a közoktatás, a közmédia, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az igazságszolgáltatás stb. Egyetlen személy kezében fut össze minden szál. Ebből adódóan természetesen egy kártyavár stabilitásával rendelkezik, de hát várat kártyából is lehet építeni."

@Tengerész: nagy szeretettel ajánlom ezt a dalt, nem tudom láttad-e már, sajnos csak a facebookról tudom linkelni, sajnálom:
www.facebook.com/boruska1979/videos/962705117715729/

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.04.06. 12:59:53

@littke: Ahol a sajtó és a közmédia a kormánypárt tenyeréből eszik és nincs pártatlan, független és objektív tájékoztatás ott nincs demokrácia.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.06. 17:43:57

@Paduc: @rgranc: @Fruka1: Hagyjuk! Jó srác ő, kedves kollégám volt mielőtt megpattant hatvanvalahányban. AKKOR még mindnyájan ott tartottunk, hogy nem a szabadság fájt, mert azt se tudtuk mi az, hanem az, hogy "nyugaton" autóval járnak, TELEFONJUK (!!) van a lakásban, Coca Colát isznak, meg ilyesmi. Emlékszem egy másik kollégára a Révész Bandira, aki egy végtelenül link, nagypofájú tróger volt. Miután meglépett és lejárt a valahány éve miután börtön fenyegetés nélkül hazajöhetett, egyszer belátogatott a Vegytervebe és rettenetesen játszotta az eszét, hogy mije van, de néztem a kezét a bőre fekete, a körme alatt kosz, szóval valami szarpucoló lehetett Németországban, de azt hazudta, hogy ugyanazt csinálja mint itt ahol tervező volt. Na JA a német alig várta, hogy egy nyelvet nem beszélő technikust vegyen fel tervezőnek. Egy üveg Napóleon konyakkal villogott, amiről akkor azt hittük, hogy micsoda világmárka, évek múlva tengerész koromban tudtam meg, hogy a legolcsóbb konyak ami létezik. Szóval Litkének abban tökéletesen igaza van, hogy kihasználnak ha bevándorló vagy, LEGINKÁBB az ott már többé-kevésbé gyökeret vert magyar aki kihasznál és átbasz ahol csak tud. AZTÁN ha már jól beszéled a nyelvet és jó a szakmád amiben ráadásul nagyon jó vagy, akkor csinálhatsz karriert, de még így is százezerből egy ha van aki olyan mint a Rákóczy Pisti barátom és Zsóka a felesége, akik Ausztrál viszonylatban is nagyon komoly karriert futottak be. ( 80 fős világcég, Zsóka állami díjas egyetemi kutató professzor) Visszatérve Littkére, ő ha hazajár is, nem érzi amit mi. Azt látja, hogy mekkora a különbség életszínvonalban az akkori és a mostani Magyarország közt. De nem érzi azt amit mi, mert hiányoznák hozzá a megélt tapasztalatai, hogy az életszínvonal nem csak a pénz, hanem a SZABADSÁG, a perspektíva és nálam például főleg a hazaszeretet. Én nem vagyok világpolgár. Én magyar vagyok akinek Magyarország a legfontosabb. Ezért fáj, hogy szarháziak jóvoltából szarháziak dirigálják és az se vígasztal, hogy még nyugaton is gyakorta így van. Még a RP-vel is gyakran pont ilyesmiken vitatkozom, aki meg azzal érvel, hogy az ausztrál tartományi kormányzó is épp mekkora fasz. Szóval a jóllakottak nem értik meg az éhezők jajszavát. Akinek nem fáj, nem érzi. Ahogy az óriásplakátok nyomják az arcomba "Itt kell élned, hogy elhidd!"

Fruka1 2022.04.06. 19:37:26

@A Tengerész:
Természetesen tiszteletben tartom littke véleményét, és "bántani" sem szeretném.
Azonban tegnap késő este írtam egy (viszont)választ littké-nek,és ebben hasonló módon próbáltam kulturáltan elmagyarázni részletesen, hogy mi a különbség ha valaki egy megfelelő háttérrel,jóléti társadalomból látogat , akár többször egy évben haza, vagy pedig itt él, adózik, dolgozik, és élvezi azt a rengeteg "jót", amit királyunk biztosít nekünk. Aztán ezt a kommentet nem küldtem el,töröltem.
Köszönet Önnek hogy leírta, megírta, ha nem is pontosan azt és úgy ahogy én fogalmaztam.De a lényeg ugyanaz,jobban megfogalmazva, mint amit én írtam (volna).
Hogy miért nem küldtem el a kommentet? Rájöttem valamire, sajna a tegnapi saját írásom végére.
Erre a válasz az Ön egyik mondata: "Akinek nem fáj, nem érzi."
Ha nem érzi, hiába magyarázom...

táncoslábú laces 2022.04.07. 18:04:54

Hass alkoss gyarapíts....inkább barkácsolj,kertészkedj.. több örömed lesz benne. A politizálásod úgy látszik némelyek esetében falra hányt borsó úgysem értik meg, vagy nem is akarják. Felkerült a sz@ros bili az asztalra, monván hogy nutella van benne.....és úgy látszik harmadikán a többség nyáladzva megette. Engem a szavazás teljesen a víz alá lökött, most épp próbálok a felszín felé törni. Nem tudom megérteni a többség szellemi sötétségét, és azt sem hogy az írni olvasni pláne szöveget értelmezni nem tudók dönthetik el a jövőt.

Amúgy ez a bejegyzés a mai 04.07 facebookra ment volna, de inkább ide írtam
süti beállítások módosítása