Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2022.01.16. 12:28 :: A Tengerész

Azt írja az újság, hogy  "2021 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300 Ft". Érdekes dolog ez az "átlag". Pillanatnyilag embert nem ismerek akinek ennyi jövedelme lenne, de hát ugye az "átlag" valamilyen szempontból szent dolog. Például délutánonként sétálok két kutyával. Vánszorgok a vacak lábaimmal, a hörgő asztmámmal, a krahácsoló hangszálaimmal olyan egy kilométert fél óra alatt. Ezalatt a megállapíthatatlan keverék ( vizsla, beagle, Jack Russel terrier, dalmata és még a fene tudja mi), mindenesetre pompás kondíciójú kopó, Szmájli fut bő 10 km-t és a főleg shizu, Picur is legalább hármat. Ez összesen 14. A hármunk átlaga majdnem 5km. Az én koromban fél óra alatt szép teljesítmény. Egyszer régen hallottam egy viccet. Három statisztikus elmegy íjjal vadászni. Meglátnak egy szarvast. Az egyik lő, de 2 méterrel mellé JOBBRA. Lő a másik, de 2 méterre tőle BALRA. A szarvas elinal.  Viszont felkiállt a harmadik "hurrá lelőttük".

Ott hagytam abba, hogy jobboldal-baloldal. Szóval soha nem jutott eszembe elgondolkodni rajta milyen "oldali" is vagyok voltaképpen, de ugye a telefonba nekem szegezte a kérdést a hölgy, el kellett döntsem. És el is döntöttem, mindjárt meg is mondom mit döntöttem, de előbb elmesélem mi futott át az alatt a néhány másodperc alatt az agyamon. 

Alapjába véve első blikkre olyan baloldalinak gondoltam magam, de megmagyarázni nem tudtam magamnak se miért. Talán mert "proli" származású vagyok, elsőgenerációs "értelmiségi" ha egyáltalán lehet mérnökre ilyet mondani, mert szerintem azok inkább a bölcsész filoszok, akik nem tudnak egy szöget beverni és a "nagyságrend"-re azt hiszik, hogy az a kettő és a három közti különbség. Mindeközben "baloldali" ugye az aki melós a gyárban, kapdossa a kapszlit éhbérért, örökös létbizonytalanságban él mikor rúgják ki. Jobboldali meg  az unatkozó tőkepénzes aki "szelvényvagdosás"-sal múlatja az idejét, pezsgős vacsorával traktálja a qrvákat, és kizsákmányolja a gyárában a munkásokat miközben zsebrevágja az értéktöbbletet .

Nézzük enmagamat! Szép nyugdíjam van ( ami ugyan messze nem éri el a bevezetőben említett átlagbért, de a minimálnyugdíj többszöröse), IGAZ keményen dolgozó kisember voltam 32 évig érte, de nem nyomorgok és nem kell csirkefarhátat se ennem, BÁR igenis eszem, mert az aprólékkal jó a levesbe, de nem muszájból, hanem gazdaságosság okán. Sőt munkás életem végén még banki megtakarításom is van, amit rettegve figyelek hogy zabálja fel a biztonságos hozamát az azt meghaladó infláció. TEHÁT tőkepénzes, azaz kizsákmányoló jobboldali vagyok. Ráadásul nagyon nem értek egyet azzal a baloldali szokással, hogy a politika lényege az újraosztás, az amit már Margarat Thatcher is említett, hogy a "baloldallal az a baj, hogy előbb utóbb elfogy nekik a mások pénze" ( ő ugyan "szocializmus"-t említett " The problem with socialism is that you eventually run out of other peaple's money"). Ha nagyon kisarkítom... szoktam is mondani, "aki hülye dögöljön meg". Ez nem jelenti azt, hogy egy érzéketlen bunkó vagyok (vagy de?), de az a határozott véleményem, hogy  aki tehet a saját sorsának jobbításáért, de nem teszi meg, mert azt várja, hogy majd mások megteszik helyette, az csak szenvedje el a sorsát! Azt kell kihúzni a bajból aki nem képes rá magától. Ott valóban van kötelessége a társadalomnak.

Hogy is van ez nálunk ebben a pillanatban? A parlamentben egyfolytában baloldalnak titulál mindenkit a FideszKDNP  akik nem ők, magukat meg jobboldalnak nevezik, ráadásul konzervatívnak, polgárinak, patriótának és egyéb tiszteletreméltó jelzőkkel ruházzák fel magukat. A magát baloldalnak nevező pártokból eleve csak kettő van a hat ellenzékiből. Egyáltalában mik ők valójában? 

Ha körbenézek a palamentben a legnagyobb baloldali párt vezetője kőkemény tőkés, milliárdos, a jobboldali fideszvezérnek meg 700000 forint bevallott megtakarítása van, szinte a cipője mellett jár a trottyos, kitérdelt gatyájában a szerencsétlen, ha nem lenne állami autója, kastélya, a testőreinek kellene ölben hordozniuk és egy tisztességes albérletre se telne neki. Ez nem ad igazán támpontot. Nézzük az ideológiát!

Baloldal... ugye két párt mondja magát balosnak, de igazából egymás ellenfelei, baloldali párt nincs is a parlamentben (szerintem jobb is, ezt meggyőződéssel mondom). A többi ellenzéki vegyesfelvágott, a határozottan nevében is jobboldalitól az ökofundamentalista ideológiájú nagytőkésig, bocs ha ezt mondom, de  bár az ő győzelmüket kívánom, de mélységesen be vagyok sz@rva, hogy hogy fognak kormányozni ha nyernek.

Nézzük a jobboldalt!  Legalábbis a magát annak valló Fidesz-KDNP kormánykoalíciót.  SZERINTEM bolsevofeudálfasiszta, magát konzervatív jobboldalnak hazudó konglomerátum. TESSÉK?  Hogy milyen alapon? Nos akit a szavazóképes polgárok felének a felével  választottak meg az nem "többség", csak annak hazudja magát mint Lenin pártja a bolsevik párt. Aki a demokráciából kiciánozza azokat a sokat emlegetett fékeket és ellensúlyokat, aki a tájékoztatást kormánypropagandává alantasítja az bolsevik. Abban a rendszerben ahol az uralkodó osztogatása és nem verseny dönti el ki jut javakhoz, kedvezményekhez, ott feudalizmus van, ha meg ráadásul a közszolgálati TV-ből fegyveresek pofozzák ki  a hatalomnak nem tetsző parlamenti képviselőket, kopasz verőemberek tarták távol közhivataloktól jogaik gyakorlása közben az ellenzéki képviselőket, ahol törvényeket szavazhatnak meg a parlamentben bűnözők, akiknek a bűntársai már rács mögött vannak, de a kormánypárt kezében lévő ügyészség nem emel ellenük vádat, ott fasizmus is van. Ez a jelenlegi rendszer mindhárom "izmus" hátrányait egyesíti bármelyik előnyei nélkül.

Na akkor mi is vagyok én tulajdonképpen a közvéleménykutató kötelező skáláján?  Miközben mindezek átfutottak az agyamon arra jutottam, hogy IGAZÁBÓL én jobboldali vagyok. Nem annyira jobboldali, mint  a milliárdos Gyurcsány és nem annyira baloldali mint az ellenzékben  "bankárkormányt" emlegető Orbán, NEM ők a mérce, valamint nem a száz éve túlhaladott Marx-i, Engels-i terminus technicusok hanem ÉN. Aki vagyok, liberális, demokrata, rendpárti anarchista, patrióta hazafi. Így aztán azon a skálán amin 10-es a jobb-, és egyes a bal oldal, megjelöltem magam egy nyolcassal, mert megállapítom, hogy nagyjából jobboldali vagyok, bár ez eddig nem tudatosodott bennem és terjeszteni se fogom, mert nem szeretném ha összemosnának a maffiózó Orbánnal, igazából ezért is nem mondtam 10-est csak 8-ast valamiféle plusz távolságtartás okán a kamujobboldaltól.

Mélységesen bánt.... inkább elszomorít mint sért, hogy sokan, magukat hasonlóan hazafinak és jobboldalinak gondoló ismerőseim, régi kollégáim, barátaim valahogy nem ésszel, hanem hittel, vagy inkább "hiedelmekkel" próbálják megspórolni a deduktív gondolkodás fáradalmait. Mert azt, hogy a nemzedékeken keresztül jobbágynak szocializálódott, műveletlen tömegek ilyenek, tudomásul kell venni, a világon mindenütt többségben vannak a gondolkodókkal szemben a "követők". Akik úgy gondolják, nekik nincs szükségük saját életvitelre, csak rá kell csatlakozni egy elméletre, egy vezérre és megspórolják a tájékozódás a gondolkodás fáradalmait. De azok akik kedves kollégáim voltak, a barátaim lettek az évtizedek során, vagy csak annyira érdemesnek találtam őket, hogy a nevüket megjegyeztem... finoman fogalmazok, elítélnek engem, gyűlölködéssel vádolnak, mert a "jobboldal" pillanatnyi vezérét elítélem. Merthogy akkor én SZERINTÜK automatikusan "kommunista" vagyok. M GY egészen odáig ment, hogy egyenlőségjelet tett közém és a gyilkos  Szamuely Tibor közé. Merthogy én "azt" akarom. Azt hiszem valami mélységes sértődöttség és értelmetlen bosszúvágy az ami mélyen a lelkekben rejtőzik. MUSZÁJ most utólag valamit "törleszteni".  Az elvett földért, a műhelyért, a "rossz" származás miatti hátrányokért, a kitelepítésért, a "kommunisták" bűneiért amit a nagypapával szemben elkövettek  VALKIN aki ugyan már rég meghalt (mert esetleg a kommunisták ölték meg), de "ezek " ugyanolyanok. Vagy ha nem, majd olyanok lennének.  Vagy ha az se ... AKKORIS!!! Valaki dögöljön már meg! 

 Már kifejtettem máshol, számomra a közélet, annak alakítása műszaki feladat. Az ökrösszekérből nem úgy lett Cassini-Huygens űrszonda, hogy valaki a homlokára ütött és azt mondta (mint Gyurcsány Ferenc) "csináljuk meg!". Hanem előbb lett gőzgép, majd, gőzhajtotta járművek, majd belsőégésű motorok hajtotta járművek, majd .... stb. ÉS MÉG NINCS VÉGE. (hálistennek) Ha komolyan vesszük, hogy az ember társadalmi berendezkedése ugyanúgy alávetett az evolúciónak, mint minden más lény valamennyi funkciója, akkor minden változás csak egy állomás. A pillanatnyi kudarc nem kell hogy eltántorítson a folyamatok örökös javításának gyakorlatától.

Az ellenzéki előválasztás feldobott miniszterelnökjelöltnek egy nemcsak retorikájában, de pillanatnyilag  eddigi megnyilvánulásai alapján úgy tűnik valóban jobboldali embert Márki-Zay Pétert. Én az előválasztáson nem rá, hanem Dobrev Klárára szavaztam, nem azért mert különösebben szimpatizálnék a DK-val, hanem mert nem tudtam ellenállni a gondolatnak, hogy milyen szép is lenne, ha PONT a Fidesz által jellemtelen módon csakis "Gyurcsányné"-nak aposztrofált nő rúgná ki, a jobboldaliságot a gengszterséggel kicserélő (mint amikor Piszkos Fred az arany Buddha rubint szemét kicserélte egy vasúti fénysorompó üvegprizmájával és amikor a Buddha belsejében felragyogott az örömtűz azt villogta a hívők felé, hogy STOP-STOP) Orbánt a luxuskolostorából. De miután MZP nyert nekem semmi gondom nincs az eredménnyel. Mindig csak azt a műszaki problémát kell orvosolni amit kihozott a törésteszt. Kiderült, hogy Orbán alkalmatlan? Cseréljük le! Ha majd kiderül, hogy nem válik be az új akkor majd azt is. Nem királyt választunk örökre, vagy legalábbis életfogytiglan, hanem egy ciklusra kormányt. Ehhez képest az én jobboldali barátaim ugyanott tartanak. Kívülről jobbosok, belülről meg hívő bolsevikok. Csak nekik nem villog a STOP-STOP. Mert kilopta Orbán az agyukból a gondolkodás chipet és "STOP Gyurcsánnyal" helyettesítette.  És az se tűnt fel nekik, hogy azóta Márki-Zay van kijelölve mumusnak. Az ide vezető ösvényt kitaposta a "létező szocializmus". Nem is hinnék, hogy a gondolkodásmódjuk Rákosi emlőin fogant. A korábban említett Nobel díjas Alekszijevics regénynek   van valami olyan a végén, hogy "Hatalmas energiával éptettünk hidakat, de mire meglettek, a folyók másfelé folytak". Meg hogy "A lágerben szerzett tapasztalatokat nem lehet máshol hasznosítani csak a lágerban". Szóval a nép generációk alatt szocializálódott egy kimódolt eszme és azok felkent vezérei mentén és amikor az eszmét kirántották alóla elkezdte keresni a vezért. A tudása nem ér semmit az új körülmények közt, viszont 1000 éve jobbágynak nevelték. Keresi az urát aki eteti, aki gondolkodik helyette. A lágert amit megszokott. És haragszik arra aki másképp gondolja.

Nem szeretem az "Az itt a baj, hogy ..."-gyal kezdődő megszólalásokat. Rádió-betelefonálásokban, kocsmapultoknál támadnak fel a semmiből a megmondóemberek, akik tudják a nagyon bonyolult kérdésekre is a pofonegyszerű válaszokat. (van rá tudományos terminus technicus, úgy hívják Dunning-Kruger effektus, a lényege, az okosok mindig mindenben kételkednek, viszont a hülyék mindenben holtbiztosak) Szóval nem szívesen esnék bele ebbe a csapdába. De ha nem sikerül rövid időn belül véget vetni a Nemzet 1000 éve tartó szétszakadásának, akkor csak évek kérdése, hogy elmeneküljön innen minden értelmes koponya, csak mi öreg csontok maradunk itt akik MÁR nem vagyunk jók semmire, meg azok akik EDDIG SEM voltak jók semmire csak a többi eltartotta őket. A jófekvésű "telket" meg megveszi Kína mert nekik nem pénz bármit is kell érte fizetni az aktuális törzsfőnöknek (mint Afrikában, Amerikában üveggyöngyöket ), a maradék népből meg lesz rabszolga. UFF.

 Ti is úgy vagytok vele, hogy felbukkan a fejetekben egy zene és napokig szól? Nekem napok óta ez, de már unom. Pedig jó.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2816814578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VoluntartistA 2022.01.16. 20:33:18

Tetszett. Illetve, dehogyis, "csak" igaznak találom és jól megfogalmazottnak, lényegre törőnek. Nem "tetszett", mert szomorú ez az egész, de hát ez a valóság.

whale 2022.01.17. 06:08:43

Az átlagról. Ha én a mekiben két hamburgert zabálok és azt kintről nézi egy hajléktalan, akkor egy hamburger/kopf jut átlagosan. Csak én túlettem magam, a hajléktalan meg éhen maradt....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.01.17. 07:41:22

@VoluntartistA: Welcome aboard VoluntaristA! Köszönöm.
@whale: És még sorolhatnánk. Ráadásul meggyőződésem, hogy még hamisítják is az adatokat. :(

rgranc 2022.01.17. 09:42:12

Szia tengerész,

ha hozzátehetem esetleg, véleményem szerint két dolgot nagyon fontos itt figyelembe venni: az egyik a mostanában sokszor emlegetett "véleménybuborék", azaz, hogy az interneten (főleg a facebookon, de máshol is) manapság az "információfogyasztók" jelentős része a saját meggyőződéseit, hitét támogató információkkal találkozik, ami még inkább erősíti ezeket a meggyőződéseket, és hiteltelenné teszi az ellentmondó információkat (teljesen függetlenül attól, mi a valóság és mi nem), másrészt pedig a kormánypárt által már a regnálásuk előtt elkezdődött polarizálás ("négy láb jó, két láb rossz", "aki nincs velünk, ellenünk van"), ellenségkép-generálás és gyűlöletkampányok.

Ez nem magyarázza és védi persze az emberi bűnbeesett természetet, de szerintem kb. elkerülhetetlenné teszi az általad is megfigyelt sajnálatos eredményt. :(

A kiutat én sem látom, de alapvetően optimistaként az ember csinálja tovább a saját dolgait és ha a nagyobb egészet nézve akár el is veszíti néha a hitét, mégis megy tovább.

Ezt a kitartást - úgy vélem - nem csak én irigylem benned is és tartom igazán követendő példának.

Jó egészséget!

/r.

Kenny Wells 2022.01.17. 10:53:00

tegyük fel beülök egy kocsmába "független" focit szeretõ emberként és egy amugy egy gagyi fradi ujpest meccset nézek. az ujpest bevarrja a hálót, megkötözi a bírót, elfoglalja az eredménykijelzõt. na, mondom ez a ujpest egy kalap szar.

na ez az a pont amikor a kocsma a mocskosfradista jelzõt aggatja rám

pedig csak egy szinvonalas meccsre vágynék

szoval, pont ugy vagyok baloldali, ahogy fradista

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.01.17. 11:00:02

@rgranc: Köszönöm. Nagyon igyekszem. Próbálok a "buborék" elkerülésére "másikoldali" médiát is fogyasztani, de annyira primitív, hogy nem vagyok képes sokáig tenni. Mintha 44-es lábbal kéne 40-es cipőben járni. Nem tart sokáig délutánonként a hajón a kályhát kihamuzni és bekészíteni a fát az esti begyújtáshoz. Ez alatt az idő alatt olyan 16 óra körül a Kossuth rádió beszélgetős műsora szól. Nehéz elviselni még ennyi időt is, annyira hazug, célzatos, kifejezetten a hülyék csibészelésére irányuló minden szavuk.

Advocatus Diaboli 2022.01.20. 07:57:50

@A Tengerész: Erre azt szoktam mondani: A statisztika olyan, mint a bikini. Mindent megmutat, csak a lényeget takarja el. Churchill meg azt mondta: Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam.

Ami meg a jobb/bal oldaliságot illeti: Én meggyőződéses baloldali szociáldemokratának tartom magam önfoglalkoztató vállalkozó létemre. Az én értelmezésemben a szociáldemokrata elfogadja, hogy kapitalizmus van, így működik a világ, az anyagi haszon működteti, nem akarja megváltoztatni, viszont arra törekszik és azért harcol, hogy a létező kapitalizmusban a munkásnak a _lehető legjobb_ legyen. A kommunista/szocialista pedig a rendszer megváltoztatásáért, az elképzelt (de már bebizonyosodott, hogy nem működő) ideális kommunista társadalomért harcol. A baloldaliak általában sokkal liberálisabbak a jobboldalnál. Én is nagyon liberálisnak tartom magam. Az én liberalizmusom egy helyen szenved csorbát: vállaltan _szélsőségesen_ vallás és egyházellenes vagyok. A vallást, mint néphülyítő maszlagot a 21. században fölöslegesnek és károsnak tartom.

Advocatus Diaboli 2022.01.20. 08:04:04

@Advocatus Diaboli: helyesbítem magam. Az ideálisnak tartott kommunista társadalom nem valósult meg, tehát nem írhattam azt, bebizonyosodott, hogy nem működő. Ami megvalósult, az a "létező szocializmus" volt, és az, abban a formájában nem működött. Nincs róla közvetlen bizonyítékunk, de meggyőződésem, hogy az elképzelt ideális kommunizmus sem működne.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.01.20. 08:28:47

@Advocatus Diaboli: Én a "vallást" tagadom, Istenben hiszek. De hát én egy rendpárti anarchista vagyok, egy kétlábon járó oximoron.
süti beállítások módosítása