Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő

2013.11.11. 16:40 :: A Tengerész

Tegnap nem bírtam tovább cérnával, megcsináltam a rákötést az utcai csatornára a vizesek helyett. Méretre vágtam a csövet, felraktam az idomot, J-vel felfújtuk a pofánkat és összedugtuk a csővégeket. (50-es  KPE csőnél ez nem is olyan egyszerű) De .a várt hepiend elmaradt. A szivattyú csak dargácsolt, de a víz szintje a köcsögben stagnált. Ma reggel ismét telefonálgatásba kezdtem, melynek következtében megjelentek a szakik és ők is megállapították, hogy a szivattyú nem szállít. Felvetették, hogy gyenge szivattyút vettem, de ezt én nem fogadtam el. Gyári adatai szerint, amik alapján kiválasztottam és megvásároltam, a végnyomása mindössze 0,2 bar-ral kisebb az általuk használténál, nem lehet ez az ok. Na elmentek, hoztak egy  szivattyút, az se nyomta a vizet. Akkor elmentek és hoztak egy nagy motoros kompresszort (ja, közben folyamatosan esett az eső, hevesen fújt a szél  és rohadt hideg volt, az 5/4-es csatlakozásokat szét-össze szerelgetni nem egy sec-pec meló, közben jött visszafelé a szomszédok sz@rja a csőből, beleesett tömítést kihalászni stb.) Na kompresszor 8 bar-ral se nyomta ki a dugulást sokáig, ezt ugyan nyomathattam volna a szivattyúmmal ítéletnepig. Vagy 10 perc múlva végre a motor fordulatszám növekedésének hangja jelezte, hogy valami van, még az is lehet, hogy kiment a dugulás. Szivattyú vissza, elsőre szállít, második próbára már nem. Cső szét, levegő és sok bűzlő szennyvíz  ki, cső össze, úgy tűnik csak légdugó volt. immáron működik minden HEURÉKA! DE.  Egyáltalán nem bízom a városi rendszerben.  Megtörténhet, hogy kint a fővezetéken ismét dugulás lesz. Ekkor ha a szivattyúm beindul, mert érzékeli a szintnövekedést az edényben, csak forog, de nem tud szállítani.  Azt, hogy nem szállít és a szennyvíz szintje tovább növekszik, egy magasabb szintre beállított érzékelővel tudnám ugyan jelezni, de ettől még a szivattyú akár egy napig is járna anélkül, hogy szállítana, mindaddig amíg a  magasabb vészjelzés szintre nem "termeljük fel" az edényt. Normál esetben a felső szintről az alsóra a szivattyú fél perc alatt kikapja a vizet.  Arra kellene valami védelmet kitaláljak, hogy ha elindul a szivattyú, de egy  percen belül nem áll le akkor adjon hibajelzést. A bekapcsolást az áramfelvétel jelzi, innen ketyegne az idő ami kikapcsoláskor azaz az áramfelvétel megszűnésekor lenullázódna. Nem tud valaki valami gyári cuccot erre?

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr325626993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2013.11.11. 16:49:54

Hat jol kifogott rajtad ez a csatorna.
Megoldas egy idorele (DIN-es), de ehhez ki kell vezetned egy veget az uszokapcsolo altal kapcsolt korbol.
Na te ezt megoldod, csak a garancia fog ugrani.

Grigorij Sandorovics 2013.11.11. 16:52:12

Ja, ha nem akarsz bontani es garanciat vesziteni - veszel egy kulon szinterzekelot (uszokapcsolot) es akkor kulon osszeszeded szivattyufugetlenul a kort.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.11. 17:13:24

@Grigorij Sandorovics: Egyik megoldás se tetszik. 1. Az úszókapcsoló fixen és főleg vízmentesen össze van kötve a szivattyúval, az abban lévő motorvédelemmel, mindkettő vízbe merül. Ezeket nemcsak a garanciavesztés miatt nem bontanám meg. 2. Ha berakok még egy úszókapcsolót, semmi nem garantálja, hogy pontosan egyszerre kapcsol a szivattyúéval. Nekem egy olyan, valószínűleg nem is komplikált kapcsolásra van szükségem, amin átmegy a főáramkör, érzékeli, hogy nulláról 7 A-re nőtt az átfolyó áram, indít egy órajelet, ami ha a kiváltó ok 1 perc múlva még fennáll, ad egy kontaktust.

Grigorij Sandorovics 2013.11.11. 17:42:58

@A Tengerész:
Na akkor egy arammerore lesz szukseged.
Nalunk ez pl. ijen - novatek-electro.com/en/rele_maksimalnogo_toka_rmt-101.html
Az idozitoje max 300 sec tud varni - ez neked + idorele nelkul is eleg. Nezz utana - talan hozzatok is importaljak - ha nem - akkor valami ijesmi kell neked.

halaloszto 2013.11.11. 17:49:10

@Grigorij Sandorovics: Ez nagyon szuper cucc.

En csak ezt ismertem:
www.elkoep.hu/termekek/relek/aramfigyelo-rele/1-fazisu-ac/aramfigyelo-rele-pri-52-2292/

Ez csak ad jelet adott limitkor.

Van tobbfele, pl
www.kvakft.hu/upload/764/pri-31.pdf
Ebben van idozito is, de max 10 sec.

Vajk

Grigorij Sandorovics 2013.11.11. 17:56:00

@halaloszto:
Ha mar szupercucrol van szo - akkor ez itt az - novatek-electro.com/en/rele_ogranicheniya_moschnosti_om-310.html
Nemreg epitettem be magamnak - mondtam mar hogy 3kw lekorlatoztak - ezzel a cuccal kommutalom a hazamat - hogy ne uljek 10-percekig aram nelkul (10 percre alitottak be nalunk a bunteto kikapcsolast)/ Nalink gyerekek itt dul a kapitalizmus.

Opaky 2013.11.11. 21:55:19

Szar ügy. Sajnos ismerős, mivel a tiszai úszóháznál én is sokáig kínlódtam a szennyvíznek egy köbméteres tartályából, darálós szivattyúval történő átnyomásával a kikötői "főcsatornába". Vélhetően a vízállás -és így az úszóműnek a parti csatornához való viszonyának- függvényében időnként átlevegősödött a rendszer és elő kellett vennem a hosszú saválló gumikesztyűt...

A harmadik visszacsapószelep oldotta meg a problémát. Talán gyengébb vagy más kialakítású mint az előzőek, nem értek hozzá, de évek óta rendben működik a szennyvízelvezetés.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.11. 22:50:21

@Opaky: Öööö, gyanítom a visszacsapószelep általában levegőre nem működik, szükség van a felette lévő folyadék súlyára, hogy rendesen "visszacsapjon" a benne lévő gumigolyó. Aztán lehet, hogy beraktál egy rugósat, na az levegőt is elzár. Amitől én tartok, hogy minimális a vízfogyasztásunk, napok fognak eltelni, hogy bekapcsoljon a szivattyúm. Namármost pláne télen amikor kevesen vannak az utcában az állandó lakosok és az üdülőkben meg senki sincs, az a kevés, gyakorlatilag álló víz a hideg talajban szépen kicsapja a zsírt ami bedugítja a főágat. Ezért kell a szivattyúra egy külön védelem. Amúgy a szivattyúnak (ellentétben az általánosan elterjedt hiedelemmel)egyáltalán nem árt az ha ellennyomásra dolgozik, de nem az a célom, hogy napokig járjon feleslegesen, mert azért az üzemórák (és a tömítések)kopnak, a villanyszámla meg növekszik.
Most azt eszeltem ki, hogy a motor tápkábelének egyik erét átdugom (esetleg többször körbetekerem) egy ferritgyűrűn, ez lenne egy quasi trafó, vagy inkább áramváltó primer tekercse és tekernék erre a gyűrűre sok menetet mint szekunder tekercset és erről vennék le egy referenciafeszültséget, ezzel kellene valami időtagot indítani, ami ha a primer áram megszakad lenullázódik.

Opaky 2013.11.11. 23:25:29

Nem ismeretlenek ezek a kifejezések, amit az utolsó mondatodban írtál, mert valamikor tanították nekem, de ezekre akkor sem voltam túl fogékony és később más szakmai területre eveztem, így ez a tudás úgy járt, ahogy utolsó szavaddal írod: lenullázódott :((

A zsír kicsapódása érdekes ötlet, de a fő szennyvízcsatornában (csőben) szerintem nem okozhat problémát. Szerencsére ennyire mélyre még nem turkáltam :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.12. 00:12:30

@Opaky: Pedig a csatornák legfőbb ellensége a zsír. Nem véletlen, hogy nagykonyháknál kötelező a zsírfogó műtárgy létesítése.

Jonathan 2013.11.12. 05:57:04

Elektrotechnikahoz nem konyitok, de egy olyan lepcsöhazvilagitas-szabalyozo rele nem volna megoldas? Bocsanat, ha hülyeseget motyogok...

Műszaki 2013.11.12. 06:26:47

Meg kellene nézni egy Finder időrelé (www.proidea.hu/finder-hungary-kereskedelmi-101145/finder-idorelek-247899.shtml) karakterisztikát. Van meghúzás késleltetésű is, ez szerintem működne.
Sajnos ahogy emlékszem elég borsos ára van foglalattal együtt 7-8 ezer Forint körül.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.12. 17:41:30

@Műszaki: Nem az időkésleltetés az elsődleges gond, arra van elég széles időrelé választék, hanem a szivattyú bekapcsolásának (azaz az áram folyás megjelenésének)érzékelése, illetve, hogy ebből hogy lesz az időrelét bekapcsoló zárókontaktus. Gyengeáramú elektronikai szakember kerestetik.

TomRed · http://www.deauville.hu 2013.11.12. 21:36:20

@tabulator: Akármilyen relé (jelfogó) megfelel a célnak szerintem: hu.wikipedia.org/wiki/Jelfog%C3%B3

Természetesen a reed relé is alkalmas.

halaloszto 2013.11.12. 21:47:39

@A Tengerész: letezik aramfigyelo rele, ami kontakt kimenetet ad X amper felett, de szep ara van.

Mivel nalad a terheles fix es ismert, jo egyszeruen lehet csinalni ilyen barkaccsal. Az aramvaltos otleted jo, de utanna kell valami ami feldolgozza a jelet, annak tapegyseg kell, stb. Mondok egy osregi trukkot: a tapkabelbol par menetes tekercs, es abba egy reed rele! hamar ki lehet kiserletezni hany menet kell es hogyan. Onnantol mar csak egy idorele kell.

Mondjuk mi lenne a logika? Ha tobb mint 3 percig van uzem, akkor aramtalanitunk es kiallunk hibara? Ehhez egyszeru esetben kellene egy rele/magneskapcsolo, ami allandoan meg van huzva, es az idorele kimenete ejti ki. De az az allandoan meghuzott rele nekem nem tetszik.

Vajk

ICSG 2013.11.13. 10:54:57

Vili! Ami neked kell az létezik, nálam és minden szomszédomnál ilyet telepítettek az átemelő beüzemelésekor. A up alapu kütyü figyeli a motor áramot és meghatározza a motor üzemidőt. Mivel a rendszert a közműfejlesztés keretén belül telepítették, ezért nem tom, h hol lehet ilyet venni, de annak idején Bencsik Mihály volt a művezető, aki talán még elérhető a 30/292-3456 telszámon és tud mondani valamit a készülékről.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.13. 17:29:28

@Jonathan: Időrelé gyanánt a lépcsőházvilágító automata megfelel, olyannyira, hogy amióta az elektronikus hosszabb időre beállítható időrelék megjelentek, azóta meg is szűnt a gyártása. csak másodperctől akár 24 órás késleltetésre beállítható időrelék vannak. De itt az indítójel a probléma.
@tabulator: Jó, de mi indítja? De itt jön
@halaloszto: remek ötlete, reed relé egy, a betáppal sorba kötött tekerccsel. Ha áram folyik a tekercsen, a relé kapcsolja az időrelét. Ha a beállított időn belül leáll az áramfelvétel, lenulláz a rendszer. Amúgy semmi nyugvóáramú relé. Felesleges. Csak hibajelet (csengő, duda ) ad az időrelé késleltetve meghúzó zárókontaktusa. Akkor odaballagok, ránézek, csúnyákat hümmögök és kikapcsolom a szivattyút. Ugyanis ha nem vagyunk otthon, akkor szennyvíztermelés sincs, ergo hibajelzés se jöhet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.13. 17:34:48

@ICSG: Kösz, az lesz amit fentebb összehoztunk, ez tuti nem kerül annyiba mint a tietek. Egy reed kontaktus és pár menet tekercselőhuzal a régi leégett hegesztőtrafóm primer tekercséből egy M10-es csavar "vasmagra".

halaloszto 2013.11.13. 17:52:56

@A Tengerész: nem kell vasmag! legmagos tekercs belsejebe teszed a reed-et. ott a legnagyobb a terero. eselyes hogy par menet eleg magabol a hosszabbito belso erebol.

Amugy terveztem egy fullextrasat, lerajzolom szoban:

Van az aramerzekelo. Ez inditja az idorelet (lepcsohazi automatat) Olyan kell, ami elre indul, nem szintre, tehat le tud jarni akkor is ha kipeckeltek a nyomogombot. Akkor van baj, ha a motor jar (tehat a reed meg van huzva) es az idorele lejart (sotet van a lepcsohazban). Tehat az idorele bontoerintkezoje es egy masodik reed sorbakotve akkor ad kontaktot ha baj van. Ez a jel ontartasba huz egy relet, aminek a bonto erintkezoje taplalta a szivattyut. Tehat ha hiba van, akkor aramtalanit es ugymarad. A rele zaro erintkezoje kapcsolja a piros lampat, es az ontartast megszakito nyomogombbal lehet resetelni a hibara allt rendszert. Ott van benne egy kis hazard, hogy amikor a szivattyu indul egy pillanatra eloallhat hogy ugyanugy teljesul a motor megy es nem vilagit a lepcsohaz allapot, ha ettol behuz a kimeneti rele, akkor oda sajnos szinten kell egy keslelteto.

Vajk
süti beállítások módosítása