Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2013.10.10. 21:30 :: A Tengerész

Elegem van az informatikából. Csináltam egy csomó képet a szigetelésről, meg egyebekről,  azokat a Asusra töltöttem le és megszerkesztettem blogformátumra. De ez a laptop döglődik, Antimix hónapokat küzdött vele, de lassú mint a tetű, miközben okádja a ventilátora a meleget, valami baja van a lényegnek benne. Az asztali pc ugye nem kommunikál a nettel, J laptopjára meg nem raktam ki a képeket. Totál káosz. 

Na cuccok a padláson, így néz ki'13, okt.10. 004.jpg'13, okt.10. 005.jpg'13, okt.10. 006.jpg

Megérkezett a hőszigetelő anyag, meg a gipszkarton. Ahogy tele lett velük a nappali, kicsit elgondolkodtam rajta, hogy ugyanennyivel lesz kisebb a helyiség akkor is, ha a falra lesznek felragasztva...'13, okt.10. 011.jpg'13, okt.10. 012.jpg

A hungarocell lapokat ellenálláshuzallal vágom. Szükség lett volna egy szabályozható feszültségforrásra, de a  kifejezetten e célra szogáló toroid trafómat, miután kb 10 éve semmire se használtam csak teher volt a hajón elajándékoztam. Cekaszom is csak nagyon nagy ellenállású, egész vékony volt a hajón, 10 szálat tekertem össze párhuzamosan és egy 500 W-os halogén reflektorral sorba kötve sikerült olyan hőmérsékletet beállítani a gumipókkal a mennyezeti csillárhorog meg a búvárólmos vödör füle közt kifeszített szálkötegnek a kropkodilcsipeszes hozzávezetések tologatásával, ami vágja használható sebességgel az EPS lapokat. A csillárt nagy örömmel szereltem le, mert ha idáig ötvenszer nem vertem bele a fejemet akkor egyszer se.'13, okt.10. 016.jpgCili cica persze azt gondolja, hogy az egész felfordulás az ő szórakoztatására  van,  mindenhova bekukucskál,sikerültr neki belemászni a ragasztóba is.'13, okt.10. 014_1.jpg

Így azután a saját érdekében be kellett zárni, ezt nagyon utálja, kiabál és a rácsot rázza, szóval pontosan úgy viselkedik, mint a filmekben a rosszlányok amikor begyűjtik őket a razzia során.'13, okt.10. 026.jpg

Én egész nap szabtam és ragasztottam, a mennyezet és a falak találkozásánál lekerekített a sarok, ezért a lapokat le kell kerekíteni, ezt már csak késsel és smirglivel lehet megcsinálni, ronda koszolós munka, minden tele  a fehér, statikusan feltöltődő, mindenre rátapadó porral.'13, okt.10. 019.jpg'13, okt.10. 021.jpgAmúgy ez a kőművesek nagy átverése, sörösüveggel szeretik  kerekre kihúzni a fal-mennyezet találkozást, még el is játsszák, hogy milyen kedves dolog ez a részükről, holott ezzel megússzák, hogy a falakat pengeegyenesre kelljen vakolni, merthogy ha nem lenne lekerekítve a fal-mennyezet találkozás, az él olyan lenne mint az ökörhugyozás. Itt is, a szemre sík falak a lapok felragasztásánál látszik, hogy milyen hullámosak.'13, okt.10. 022.jpgEbéd már csak így ölből, mert asztalnak már nincs hely a munkaterületen.'13, okt.10. 023.jpg'13, okt.10. 028.jpg

.A munkanap végére megvan a déli oldali főfal és a válaszfalra beforduló 50 cm széles szigetelés sőt, a mennyezetre is a befordulás első lapja. A mennyezeti ragasztást megtámasztottam biztos ami biztos reggelig amíg tutira megköt a ragasztóhabarcs. Nem csak fizikailag, de úgy látszik szellemileg is elég fárasztó a munka, látszik a befordulás felső lapján, hogy elsőre tévedésből a színét kentem meg ragasztóval, a felül lejkerekített hátlapja helyett.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1005562420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antymix 2013.10.11. 13:36:05

Szia Tengerész!
Én úgy emlékszem, hogy az Asusban processzorcsere volt valamikor. Ha megvan még az eredeti proci, akkor azt kéne belerakni. Szerintem a procija haldoklik, legalább is a tünetek ezt mutatják.

Grigorij Sandorovics 2013.10.11. 19:40:35

Keson jutott az eszembe.
Egerek ellen mit teszel? Sajnos ezek a hab anyagok primak egerjaratok szempontjabol.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.11. 19:49:47

@Antymix: Nemvagyok benne biztos, de ha nem is ez az eredeti proci, akkor sincs meg a régi, szóval ki fogom menteni az összes dolgot róla ami fontos és félrerakom további intézkedésig, ami lehet kuka lesz.
@Grigorij Sandorovics: Egerek ellen macska van, de csak nem fognak bejönni a nappaliba szétrágni a gipszkarton alatt a Hungarocellt!. Hűtőgépszerelő mesélte, hogy ez amúgy komoly probléma a hűtőházaknál.

Birkanyírás 2013.10.11. 20:28:35

A laptop hibáját 90%-os valószÍnűséggel az okozza hogy a processzor hűtő bordáját felragasztó szer elöregszik és mint szigetelő anyag lép fel. Ettől kezdve nincs hőleadó felület és jön a túlmelegedés. Megesett a történet egy kollégával. Megoldás hűtő Borda le, tisztogatás új paszta fel, Borda vissza és örülünk. :)
Üdv. Kavics
Megadhatom a srác elérhetőségét aki javította a kollégám laptopját.

Antymix 2013.10.11. 23:02:28

Szia Tengerész!

Azért a kukásítás előtt én még egyszer megnézném az Asust. Jövő tavasszal motorozhatós időben elmennék érte és adnék még egy életet a gépnek. Én már szedtem szét és pucoltam. A hővezető tapaszt ugyan nem cseréltem de a nagy hőképződésnek a proci teljesítmény esését hibáztatom. Szóval még egy esélyt adjunk neki, mert nagyon jól megépített gép.
süti beállítások módosítása