Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2013.08.10. 07:54 :: A Tengerész

Bevallom ugy gondoltam, hogy vegge lesz a blognak, illetve ritkulni fog, tehat aparti elet nem lesz blogtema, hanem majd csak arrol irok, ha megindulunk valahova a hajoval. De most a kommentek elbizonytalanitottak. Ugye az volt az eredeti ok, hogy sokakat erdekelt a hajoepites, annak nagyjabol vege. Gondoltam sokakat erdekelnifog a hajoval valo hajozas tortenete, bar nincsenek es 

nem is nagyon lesznek nagy kalandos utjaink.  Ezert nem tudom hogyan tovabb. Azt hiszem ennek a blognak most vege szakad es talan, ha van erdeklodes, indul majd egy vizparti elet cimu eletmodblog, ha megszavazzatok. Tehat felteszem a kerdest, legyen, vagy ne legyen ilyen uj blog? Bevallom ket, harom embernek nem igazan szivesen irkalnek, de ha osszejon mondjuk 100 akkor folytatom. Tehat szavazasra teszem fel a kerdest, legyen, vagy ne? Aki nem akar, vagy nem tud kommentben, az szavazhat emailben is a vilmosbartyikkukachotmailpontcom cimen.

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr15454540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egri Oszkár 2013.08.10. 08:20:55

Szia Tengerész!
Évek óta, rendszeresen olvasgatlak, és nagyon tetszett mindíg a leírt küzdelmeid sora. Néha már-már azt hittem (és most kicsit beigazolódni látszik), hogy jobban szeretsz hegeszteni és csiszolni, mint hajózni:-))))
De jó volt olvasni a történeteidet, és az elszánást, hogy régi dolgokból is lehet működő újat varázsolni. És Neked sikerült! (nem úgy, mint "egyeseknek"). Szóval: Jó minta a Tied, abba ne hagyd!
Én is ezt műveltem a Balatonon tizenöt évig, a szomszédaim (parti telek, egy se hajózott, csak sörözött, borozott)meg csak nevettek, amikor egy-egy új csörlőt, vagy hajóleeresztőt szenvedtem ki magamból a vitorlásnak ( a déli parton....)kiselejtezett vasúti betontáblákból,stb...
Aztán, amikor már fájt mindenem, eladtam. Vége. De nem bánom. A dunai kishajó a RSD-n megmaradt, lehet ezt is szeretni, főleg, amikor egy-egy bunkó horgász keresztbe dob be, és a propeller "észleli"....
Szóval: Abba ne hagyd, a parti és szárazföldi "hajózásnak" is vannak gyönyörei:-))
Írj, mert már úgyis rászoktál, és jókat írsz.
Aztán meg lesznek kalandjaid ott, azt garantálom. Nem tudom, hol vetted a telket a stéggel, de lesznek kalandjaid, az biztos. Ismerem jól a környéket, évek óta szemezek én is egy parti telekkel, kicsi házikóval, stéggel, de amikor próbaképpen némileg "elmerültem" a helyi életben, visszariadtam. Közállapotok, intrikák, szekértáborok, impotens helyi hatalmasságok, a befogadás teljes elutasítása, a fejlődéstől való viszolygás...."ész háát vánnák kedvesz iszmerkedő látogátók isz néhá, bárátkosznák..." Szóval, nem fektettem be oda a kevéske pénzem. Arról nem szólva, hogy valami abszolút érthetetlen okból a helyi ingatlanadót úgy határozták meg (pl: Szigetszentmártonban, kedvenc kis helyemen), hogy az épületre 900.-Ft/nm/év a parton, amit igencsak elhanyagolnak, és ami nagyon sok ahhoz képest, ami ott van. Összehasonlításul: Zamárdiban ez 700 Ft.
De ezeken a víz és a hajózás szeretete majd túllendít.
Szóval, én szavazok: ÍRJ!
Üdv: O.

dismay22 2013.08.10. 08:55:00

nana hogy legyen vizparti eletmod blog!

harpi4 2013.08.10. 09:27:13

Öreg Barátom! Én is folytatás mellett szavazok!!!!! Mindamellett bizonyára fogsz hajózgatni legalább a magyar Dunán, ha már van egy ilyen összkomfortos csónakod, és hidd el, ebben is sok élvezet van, a sok munka és esetenkénti kínlódás mellett, amiről akár írhatsz is. Ahogy megismertelek már, szerintem a szárazföldön sem fogsz sokat tétlenkedni, hanem csinálsz valami sufnit műhelynek, és ott fogod "elreszelgetni" a napjaidat.Sok sikert és jó egészséget kívánok mindkettőtöknek.

sevylor 2013.08.10. 09:49:41

igazan sajnalom, hogy megnyertem egy fogadast, ennek ellenere sem szeretnek elvesziteni egy blogot!

djz 2013.08.10. 10:33:11

Szia Tengerész!

Én is szívesen olvasnám továbbra is az írásaidat!

Grigorij Sandorovics 2013.08.10. 10:34:54

Legyen.
Minden muszaki es elettani kitalalassal :))

Advocatus Diaboli 2013.08.10. 11:21:59

Vili bácsi!

Folytatni, folytatni, folytatni!!!

Jó egészséget és sok sikert az új anyakikötőhöz!

leslie.hun 2013.08.10. 11:38:28

Én is a folytatás mellett szavazok.
Meg a folyami hajózás is szép lehet szerintem.
Szóval hajrá!

Negotiator 2013.08.10. 12:13:21

legyen blog. a csendes olvasók nevében mondom :)

MaKata 2013.08.10. 12:15:17

Amióta újra rádakadtam, "rákattantam" a blogodra. Egyszer korábban már mondtam/írtam, - jóllehet ez hajónapló - , engem nem elsősorban a műszaki dolgok érdekelnek, azoknak nagy részét nem is értem, mégis rendszeres olvasód vagyok. Teljes mértékben nagyrabecsüllek a kreativitásod, szorgalmad, kitartásod, következetességed.....stb., ja és nem utolsó sorban őszinteséged miatt. Ez már a balatonudvari korszakodban is világos volt....
Különös élvezettel olvastam világlátásodról, eszmefuttatásaidat némely, magát ujságírónak tartó alak meg sem közelíti.
Nna, szóval ha nem lenne egyértelmű, én a FOLYTATÁS mellett szavazok !!

devton 2013.08.10. 12:45:53

Kérlek , hogy folytasd továbbra is. Szerintem lesz miről írnod.

Antymix 2013.08.10. 12:50:37

Szia Tengerész!

Mindenféleképpen kérnélek, hogy valami fronton jelen legyél itt a közösségi médiában. A szó elszáll az írás begyalulódik az internet bugyraiba. Főleg, hogy tudjam jól vagytok.

ICSG 2013.08.10. 12:59:38

Én is "I"-vel együtt a folytatást várjuk. Ha a partról, hát onnét. De a víz már szinte körülvesz Titeket.

sapatag 2013.08.10. 14:07:27

+1 csendes olvasó, a szeretne tovább olvasni.

silvermoon 2013.08.10. 14:39:02

Tegnap ugy fekudtem le, h tudtam, vartam ezt az irast ! Regota olvasom ezt a blog ot. Jo volt tudni hogy van es minden irasod elmeny volt. Legyen szo Dezsorol vagy Juditka altal etett kisvadakrol. Nemcsak a muszaki erzeked ut meg egy magas szintet, mint itt kiderul irnod is erdemes. A cel vegulis egy szep elegedett nyugodt elet. Persze izgatottan varom honnan lessz eszterga geped 380- as aramod es kell epitened egy muhelyt is. Az elet nem all meg. Plane nem nalad. Mint mar regebben is irtam, bicikli tipusu ember vagy a jobbik ertelemben.( ha megall -eldol) HAt ha nem esik nehezedre kernem a blog folyatasat. Tanultam belolle es a napi szinten vartam a torteneseket Egyutt izgultunk erted hosszu idon at. Nem hagyhatsz minket blog nelkul. Ez egyfajta felelosseg is ha lehet ezt mondani. Mint a kisherceg. (ha megszeliditettel felelos vagy ertem-ertunk) A tema vegul is nem csak a hajo, hanem egy emberpar elete ugy ahogy van.A sok elb@ott elettol mar ugyis herotja van a magyarnak. Jo olvasni egy elegedett szorgalmas ember gondolatait. TOVABB !!!!

solidarity 2013.08.10. 14:56:09

Kedves Tengerész!
Már a régi Tilos rádiótól kezdve követem a média szerepléseidet, a Fiala műsorain át egészen az Amapola blogodig. Mindig örömmel tölt el, mikor betelefonálóként meghallom fiatalos hangodat, és kíváncsian várom véleményedet a világ dolgairól, mellyel gyakran egyet is értek (bár magam nem tudnám ilyen jól megfogalmazni). Sok erőt merítettem ezekből, mikor – krónikus betegségem folytán – gyakran a kórházi ágyamból figyeltem a környezeted jobbítására tett lépéseidet. Emlékszem a régi MOM parki gesztenyefák aknázómolytól való megmentéséért folytatott küzdelmedre is. Példaértékű számomra, ahogy következetesen kitartasz az elveid mellett, még ha a többség másként gondolkodik is. Bár nem vagyok hajós ember, mégis szívesen olvasom a blogodban elmesélt történeteket, melyek azt tanítják nekem, hogy nincsen reménytelen helyzet, csak meg kell találni a kivezető utat. Sok izgalmas kalandot kívánok tengerészként akár a parton is, és kíváncsian várom az új blogodat!
Dworschák Gábor

teddybear01 2013.08.10. 15:14:49

Kár lenne abbahagyni. Bár a hajó nagyobbrészt elkészült, de akad majd rajta még tennivaló. Mert ugye csak azt a hajót nem lehet tovább pofozni, amelyik már vagy a parton a kazánban, vagy a víz alatt van.
Ez a blog amúgy is inkább baráti beszélgetésekből áll, ahol szóba kerül mindenféle.
Meg már sikerült saját trollra is szert tenni, ami nem sok hivatásosnak van.

csaba03 2013.08.10. 17:04:39

Kedves Tengerész! A blogod már legalább 2 éve nem elsősorban a hajóépítésről szól, mégis érdekes maradt számomra, és szerintem a többi olvasód számára is. Folytasd!

IQ_nuku 2013.08.10. 18:13:27

Mindenképp legyen blog! Már az életünk része. :)
Egyszerűen muszáj írnod, szeretjük!

cleo 2013.08.10. 18:37:50

Folytasd Tengeresz jo olvasni az elmenyeidet , eleted esemenyeit ( cicaval ) mi van , hogy tetszik neki az uj hely

tömjénzsolti 2013.08.10. 18:39:47

Szia Vili!
Meg ne tedd hogy leállsz a bloggal. Már ennek a megpendítése is elvonási tüneteket okozott. Nekem tökmindegy hogy miről írsz, csak írjál. Jó egészséget kívánok Nektek.

palstek 2013.08.10. 19:10:24

Szia Vili ! Gratulálok a döntéshez ! Várjuk a folytatást ! Üdv:Józsi.

LÁkos 2013.08.10. 20:21:29

Szia Tengerész! Több éve vagyok már csendes olvasód, mindenképpen szeretném követni életed eseményeit, gondoltaidat. Ebben a rohanó, örült világban mindig egy felüdülés egy normális hangot hallani!! Szóval én a folytatásra szavazok! üdv! Ákos

stevie777 2013.08.10. 20:39:17

Magam is régi csendes olvasója vagyok a blognak,
ráadásul rendszeresen nyaralunk Ráckevén,
hajózunk is időnként, szóval engem nagyon
érdekelnének a ráckevei parti hírek Vilibá stílusban!
Üdv,
stevie

durcas 2013.08.10. 21:18:06

Szívesen olvasnék még a hajóról, és arról, milyen az élet a hajón. Nem csak az építés, de a folyamatos karbantartás, a mindennapi használat is érdekes a számomra.

zootyo 2013.08.10. 22:17:45

Mindenképpen folytasd a blogot Vilibá!
Nekem a kedvencek sorban van a blog, és mindennap rákattintok. Nem vagyok hajós ember, de erősen műszaki érdeklődésű.
A világnézeted, a politikai hovatartozásod, a műszaki tudásod és az élettapasztalatod valamint a józanságod számomra példaértékű.
Nem szeretném, ha eltűnne a napjaimból ez a pár nyugodt perc amíg ránézek a blogodra a saját rohanó életemben.

Kozi_2222 2013.08.10. 22:54:12

Szia Tengerész!

Régi hűséges olvasód vagyok, találkoztunk is már a Bisset könyvek kapcsán. Jó egészséget és sok örömöt kívánok nektek az új saját kikötőtökhöz. És persze továbbra is maradnék olvasód.

Jó szelet,
Kovács Zoli

spray 2013.08.10. 23:01:10

Szia Vilibá ha nem irsz honnan tudjam hogy merre hány méter

Üdv Pali

Sün77 2013.08.10. 23:17:44

Szia Juditka!

Mindenki Vilit dicséri, biztatja, vagy kéri számon a döntése kapcsán. Szerintem ez a te érdemed is. Mert minden sikeres férfi mögött egy határozott asszony áll. Szép hely Ráckeve, jó hely a Kis-Duna. Lesz még paradicsom ültetvényed is Amapola fartükrétől 3 méterre.

Jó lesz ez így. Sok boldogságot és kitartást!

És kell neked is az a napi egy óra szabadság, amíg Vili a blogunkat írja. Noszogassad egy kicsit Tengerész barátunkat, ha hanyagolni akar minket, olvasókat!

Puszi: Sün

Eszembe jutott egy régi fénykép 69-ből. Faterom és a bátyja eveznek lefelé három mellé vett alakzatba kötött ingóságokkal, tűzifával megrakott csónakkal. Akkor kellett Nagyapámnak elhagyni a vízmű területén bérelt horgásztanyát (kb 300 m-re volt a jelenlegi kikötőtöktől) és ladikokkal költöztek a mostani szigethalmi, vízparti telekre, ahol apukámék a mai napig élnek.

Birkanyírás 2013.08.11. 01:15:34

Szervusz Tengerész!

Naná, hogy folytasd!

Hajrá Tengerész!

Üdv.
Kavics

tabulator 2013.08.11. 06:42:39

Szia Vili!

Én is azt kérem, hogy folytasd.
Továbbra is olvasód maradok.
Jó egészséget kívánok,

Tabulator.

Mihalik Péter2 2013.08.11. 08:11:38

Vilikém, annyi mindenről tudsz még írni, pl. parti-vizi vegyes élet, "hogyan alakítottam ki a kikötőmet", a telek rendezése, kert karban tartása és a hajós kirándulások. Ahogy ismerlek , úgyse tudsz nyugodtan a fenekeden ücsörögni, biztosan kitalálsz valami új alkotni valót, amiről szívesen olvasnánk... (pl.: csónaképítés, amivel a környéken lehetne kisebb kirándulásokat, bevásárlást, pecázást stb.intézni)Köszi előre is!

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2013.08.11. 08:55:13

Én is kérném a FOLYTATÁS-t
+ 1 csendes olvasó...

DRacsi 2013.08.11. 10:54:07

NEEEEEEEE!!!!
Ki fog nekem naponta életvezetési tanácsokat szolgáltatni?
Ki figyelmeztet a napi élet fotisszimóira?
És "kI" lesz eztán a példaképem és szentképem, hogy van élet a munkás évek eltelte után is, úgy hogy nem horgásznak vagy kocsmai üldögélőnek kell beállni?

Idézem "zootyo"-t: A világnézeted, a politikai hovatartozásod, a műszaki tudásod és az élettapasztalatod valamint a józanságod számomra példaértékű.

NEKEM KELLENEK A NAPI ADAGOK, DOKTORBÁCSI!!!

B
u.i. vállalok 1 kört szállítani 1.6 t-ig szárazföldön.......pakolással!

glb 2013.08.11. 15:56:46

Én is a folytatásra voksolok !

( És továbbra is keresem a Tengerész által kiadott Bisset könyveket papír vagy elektronikus formában megvásárlás céljából ! )

jofe 2013.08.11. 18:01:03

Egyértelműen folytasd.
Főleg, ha a politika legalább felét felcseréled mondjuk kiskerti fortélyokra vagy dunapart a Dunáról beszámolókra.
Minden nap ránézek a blogodra, érdekel mi történt, hogy haladsz. Szurkolok.

beho 2013.08.11. 20:08:51

Legyen, naná! Akár új, akár a régi tovább, csak legyen.
Önző módon örülök a döntésednek, mert Ráckevén tudlak látogatni, ha engeded.

Jonathan 2013.08.11. 20:27:36

Ez kerdes volt? Mindennapi programom egyik fontos eleme, hogy elolvasom mit is irt Tengeresz baratom? Mi törtent a Dunan, megkötött e a festek? Beivodott e az olaj? Mitöl füstöl a motor? Es es es... Nem hagyhatod abba Vilmos!!!
Uvdözlettel: Jonathan

Műszaki 2013.08.12. 06:33:56

Én is a blog folytatása mellett voksolok.

Gáz Géza 2013.08.12. 21:59:45

Vili vityóz!!, közben folytasd az írást, mert vitorlázni és írni kell. Andris

dOKi 2013.08.12. 23:48:30

Vili!Elég régen ismerjük egymást.Nem túl régen találtalak meg újra.Nekem pl. azért lenne jó, ha folytatnád, mert meg van a helyed a kordináta rendszeremben, meg van a súlya a véleményednek - nem feltétlenül a hajózásról - és ezért érdekel a véleményed. Sok olyat leírsz, amit sokan gondolnak, de kevesen írnak le. Én a folytatásra szavazok. Egy csendben figyelő: dOKi

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 06:42:01

Kedves Tengerész,

Köszönöm, hogy eddig is olvashattalak (még ha nem kommenteltem is) és szívesen olvasnálak ugyanitt, akkor is, ha nem építed a hajót. Bár, mutass egy hajót ami készen van...

Ilyen messziről is (18000km, 9700nm) érdekes nagyon.

köszönöm,

P

akiga 2013.08.13. 22:12:10

Legyen Blog!

Nem nagyon ismerlek benneteket, de kedves barátként gondolok rátok, és olvasom a történéseket nap mint nap!

Hiányozni fogtok, ha nem olvashatlak, és nem izgulhatok. Folyton felvetődik majd bennem a kérdés, hogy mi lehet veletek.

Még most nyaralás közben is csak a blog miatt vettem elő a gépet egy esős estén :-)

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2013.08.20. 23:37:49

Még egy (evezős) kéz a magasban :)
süti beállítások módosítása