Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2013.04.11. 20:08 :: A Tengerész

Miután ma van a költészet napja, ezzel a Kaláka által megzenésített József Attila verssel indulunk. http://videoversek.network.hu/video/edit_videoi/jozsef_attila__tudod_hogy_nincs_bocsanat__kalaka Ha figyelmesen olvassátok a verset, egy versszak kimaradt a zenéből, talán a költő tisztelete okán.

Majdnem megvagyok. Minden összeragasztva, beleértve Kormi cicát, "aki" kéz és láb alatt van folyamatosan, se büdös, se  gépzaj, se hegesztőívfény nem izgatja, ha éppen úgy dönt, hogy simogattatni akarja magát. Némi finomcsiszolása van hátra az utolsó daraboknak,  szóval szó szerint az utolsó simítások, aztán valami szállítható csomagba való expediálás, hogy le tudjam vinni Sopronba a fatelítőbe. A következő munkafázis a télen gyártott árbocveretek felszerelése, fejben már azon vagyok.

Informatikai szakértőkhöz egy kérdés. Szert tettem egy használt, de kiváló netbookra.Tulajdonképpen J kapta tőlem ajándékba, hogy ne kelljen mindig engem kitúrnia a PC-ből. Többedik cél, hogy legyen a hajón 12V DC-ről működő mobilnet&wifi képes eszköz, amin rendesen írni lehet. További mai beszerzés egy "raktárkisöprés" akciós Samsung Galaxy P3110 tablet, ennyi eszközzel gondolom megvalósítani az internethasználatot és a navigáció támogatását. Szóval a kérdés. Van egy irányított karakterisztikájú antennám, mely egy TP-LINK TL-WN722N USB adapteren keresztül csatlakozik jelenleg a PC-hez, amin most is írok.(A kapcsolatom a közeli Syntexker WiFi-jéről üzemel így, ahogy  már írtam, a korábban Tmobile méregdrága mobilszolgáltatásánál egy nagyságrenddel jobb minőségben, pedig vagy 100m-re vagyok tőlük, közben tereptárgyakkal, azt is írja ki a jelerőségre, hogy "Rossz", milyen lenne, ha jó lenne..) Ezt a TP-LINK  eszközt egy CD-vel lehet feltelepíteni a PC-re , de a Juditka Netbookjában nincs CD meghajtó. A neten látok letöltéseket ehhez, de nem merek belevágni, hátha összeakad valami. Ki tud tanácsot adni, hogy tehetem a netbookot erről az antennáról ezzel az eszközzel való használatra alkalmassá? Aztán ha ez megvan, ugyanezt a tablettel.

Ha már költészet napja, miközben e sorokat írom a TV-híradóban éppen Lázár János ecseteli a rezsicsökkentés szépségeit. Jut róla eszembe. https://www.youtube.com/watch?v=AagQes8Q6zY

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr275217444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba03 2013.04.11. 21:00:34

Másold át a cd-t egy pendrive-ra, azt dugd be a netbook-ba, másold fel és indítsd el a telepítőt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.11. 22:02:41

@csaba03: Hehe. BINGÓ! Nem akartam leírni, mert így is túlságosan nagy reklámot csapok a hülyeségemnek. De ha már így telibetrafáltál, nekem is ez az ötletem támadt. Ez volt az az eset amit korábban csak úgy írtam, hogy ott tartottam, hogy nem lesz net, meg blog, mert az egész hóbelevancot kivágom a Dunába. Beraktam a CD-t a PC-be, megnyitottam és elkezdtem letölteni pendrivera. De a cd-n valami van ami beindul telepítőbe és miközben a másolás ment valahogy a már letelepített programot elrontotta, hogy mostmár a Netbookon még-, a PC-n meg már nem volt internet csatlakozás.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.11. 22:03:24

@A Tengerész: Folyt: Egész délután, este és fél éjszaka szoptam vele, végül abbahagytam. Másnap reggel tiszta fejjel leirtottam a PC-ről minden maradékát a telepítőprogramnak, aztán remegve bedugtam a CD-t és láss csodát elkezdte feltelepíteni és működött. De nem merem mégegyszer megpróbálni, mert egyszer így jártam a Tmobile telepítőjével is, azzal a különbséggel, hogy azt még a Vízügy rendszergazdája is hiába próbálta visszahozni, amikor egyszer beszart, végül is rengeteg kínlódás után én az analfabéta mondtam neki, hogy próbáljuk meg megkeresni a neten és töltsük le Pendrivera és csodák csodája beindult róla. De mégegyszer nem merek belevágni a telepítő CD Pendrivera való másolásába.

rgranc 2013.04.11. 22:51:26

@A Tengerész:

1) ha a CD behelyezésekor nyomva tartod az egyik SHIFT billentyűt, nem indul el automatikusan a telepítő

2) a Samsung tablethez nem biztos, hogy egyáltalán csatlakoztatható az USB stick, és ha lehet is, a CD-n egészen biztosan nincs Androidos meghajtó hozzá, a windowsos pedig értelemszerűen nem jó

3) akartam írni, hogy *szerintem* az USB stick helyett inkább egy wifi "range extender" funkciós routert kellene beraknod a hajóra, ami egyszerre biztosítaná a wifit mindhárom gépnek, de azután belegondoltam, hogy ha arra dugod az irányított antennát, akkor nem fog rendesen szórni a másik 3 eszköznek, ha meg a saját antennájával megy, akkor meg nem fogja áthidalni a 100 métert, szóval mégsem jó ötlet...

whale 2013.04.12. 00:19:22

@rgranc: Antenna-hosszabító és nagy nyereségű gömb karakterisztikájú antenna a decken?

whale 2013.04.12. 00:22:02

@rgranc: Igen, valószínűleg a Syntexnek kellene egy irányított antennát telepítenie, Amapolára fordítva és akkor egy sima anterna is elég lenne.:)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.12. 00:49:27

@rgranc: @whale: Nem igazán értem. Most van egy kifejezetten iránykarakterisztikájú antennám, mely a Syntex ablakára van célozva, ami mögött egy körsugárzó kis botantennácska van, ami ott náluk az összes PC-nek adja a jelet. Én tehát ezen "lógok" (az engedélyükkel). Az antennából koaxon jön be a jel a hajóba. A TP-LINK TL-WN722N egy olyan USB eszköz, melyet arra találtak ki, hogy olyan PC-be dugják aminek nincs belső WiFi-je, van egy saját kis botantennája, na azt leszedtem és helyette beledugtam a koaxot egy az antennával azonos véget ráklimpelve. Így ezt a PC-be dugva és az eszközt feltelepítve lett remek netem. Most miért is nem lehet a range extendert rádugni a koaxra, a TP kütyüre meg visszarakni a saját antennáját és ezzel megoldani a PC-t, a notebook meg a tablet meg menne az extender WIFIjéről?Mondjuk hogy mi marad a jelből ennyi átalakítás után az persze nagy kérdés.

Grigorij Sandorovics 2013.04.12. 07:57:35

@A Tengerész:
Megy megint a kutyuzes?
Sajnos nem nagyon ertem - mi van eldugva a "range extender" mogott. Ha jol dedukaltam - akkor ez egy wi-fi egyseg (router vagy pont) amejik tud "hosszabito" modban mukodni.
Akkor csak az a fontos, hogy minimum 2 antennas kell belole (s jo lenne ha az antenna(ak) leveheto csatlakozos).
ui. Mindket egyseg eseteben pl. a PC-t nyugottan lan kabellel csatlakoztathatod az egyseghez.

Na de mindez beuzemelesehez - megint kel neked egy kutyuszakerto besegitese - kulonben nagy a valoszinusege a gepeid dunai uszasz oktatasa...

rgranc 2013.04.12. 10:15:44

@A Tengerész: A jel megmarad mert digitális, az nem probléma.

Először én is pontosan arra gondoltam, amire te, hogy a koax végére a router mint range extender, a mostani TP-Link a PC-re. Viszont mivel a routerről leszereled az antennát (az irányantenna megy a helyére), az ugyan tud kommunikálni a Syntexszel, viszont nem fogja tudni neked ott lent továbbszórni a jelet a PC-nek, a netbooknak és a tabletnek, a saját körsugárzó antenna nélkül...

Az egy másik kérdés, hogy kétantennás router egyik antennája helyére dugva az irányantennát, működne-e a dolog (szerintem nem működik így).

rgranc 2013.04.12. 10:16:27

@rgranc:
Azt gondolom (talán lesz, aki kijavít), hogy igazából csak úgy működne a dolog, hogy az irányantenna a koaxon keresztül kapcsolódna egy első routerre, ami sima UTP kábellel egy másodikra, ami viszont újraszórná a jelet a te 3 eszközödnek. Mint fentebb írtam, a jel sehol nem veszne el (az "átalakítások" során), mert digitális, de kicsit túlkomplikált a két extra router üzembe helyezése. Viszont ez biztosan garantálná, hogy amíg ott vagytok kikötve, mindig működne a net mindhárom eszközön (PC, netbook, tablet).

Grigorij Sandorovics 2013.04.12. 11:41:25

Hat a 2 es 3 antennas varians az attol fugg, hogy a kinai kutyu (wi-fi) igazi vagy hamis konstrukcio. Ezt bizony nehez elore tudni.
Mert a 2 antenna lehet egyszeruen egy ado-vevo egysegre terhelve (egyszeru parhuzam), de lehet 2 (3) egyseges - vagy 1 egyseges - de passzivan levalasztva.
Nekem pl. van ojan wi-fi amiben a szoft iranyitasban lehet kapcsolgatni az antetnakat (1, 2. 1-2).
De pl. ez a gepem amin dolgozom IS wi-fi-al megy. Meghozza van benne egy eleg komoj 3 antennas kartya (hejesen irom?) aminek ki van veve az 1 antennaja es egy kivulso iranyitott antenna van a hejen.
Jelentem kb 60 meteren a jelerosseg maximalis.

Jonathan 2013.04.12. 21:35:50

A laptopbol kell csinalni egy hotspotot, ami adja majd a jelet a többi wifi eszköznek.
A tableten (feltetelezem android) nem fog müködni a windows telepitö, de csatlakozhat a hazilag keszitett hotspothoz.

Ime a recepteskönyv:
blog.terrashop.de/wifi-hotspot-creator-das-notebook-als-accesspoint
(Ha valakinek gondja van a nemet szöveggel szivesen segitek)

Es meg egy igazan jo erössegü wifi vetelre alkalmas antenna:
www.wlan-shop24.de/products/de/WLAN-Sets--Wohnwagen-Yacht/24-GHz-WLAN-Set--Mobil--ALFA-Tube-8dBi-Rundstrahler.html

Udv: Jonathan
süti beállítások módosítása