Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2011.08.29. 22:27 :: A Tengerész

 Tegnap elég rövid voltam, de délután és este sokáig beszélgettünk a "Kisemberékkel", majd búcsúzkodtunk a Deni kutyától.  Nem akarom lelőni a poénokat, szóval nem mesélek el abból semmit amit Balázs  a Disney hajón és egyáltalán az USA-ban szerzett élményeiből mesélt, hátha még megírja a saját blogjában (http://vizizene.blog.hu/), mindenesetre figyelemreméltó, ahogy a dagadt, tudatlan, műveletlen, konzumidióta, nejlonkommunista amerikaiak, szorgalmas, célratörő,  teljesítményorientált, figyelmes, kapitalista magatartásukkal lepipálják a rendszerváltás óta egyhelyben topogó, művelt, intelligens, kreatív, gyűlölködő, irigy, erőszakos magyarokat. Délelőtt meg jött a kislányom látogatóba és szabad tűzön, öntöttvas lapon sütött tarja, krumpli és vörösbor mellett múlattuk az időt a parton a japán keserűfű bokrok árnyékában, majd délután szokás szerint hatalmasat aludtunk. Éppen kikísértük a Katát, amikor már jöttek is "Deni szülei". Érdeklődve néztük a kutya reakcióját, ahogy elsőre nem is ismerte fel őket, aztán ahogy "nem akart hinni a szemének" és csak akkor kezdett önfeledten tombolni amikor alaposan megszaglászta "B"-t, íly módon győződve meg róla, hogy valóban szeretett gazdája áll előtte.

Ma varrogattam és pakolásztam, meg hosszasan tárgyaltam a Pompor Gyulával telefonon a holnapi döntéspróba számításaihoz szükséges adatok tárgyában. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fogjuk megdönteni a hajót, mert úgy gondolom, hogy annyira stabil hajót terveztem és építettem, hogy nem lesz egyszerű az előírt 10-12 fokra megdönteni. Holnap kiderül.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr653189297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.08.30. 01:34:59

Denike üzemszerűen működik, ma egész délelőtt a várost járta velünk a tisztítótól a pénzváltóig. Most itt pihen, de ha kinn az utcát elmegy egy kutya, akkor kaffant. Egész nap tanácstalanul oldalra állt a füle, szerintem azon töpreng, hogyan is hagyhatott ott titeket, ez nem helyénvaló, hogy ne legyetek szem előtt.

abraxas 2011.08.30. 07:54:49

@Kis ember: Legközelebb Amapolára kellene elszegődni, és akkor Deni élete végleg révbe érne :oD
Minden ember egy kupacban lenne, akit imád!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.08.30. 09:02:33

@abraxas: Hehe. Ha feltennénk Amapolára Kisembernek a nagy Steinwayt, lehet, hogy a döntéspróba is meglenne.

whale 2011.08.30. 09:50:38

Azért az a lepipa már régen volt. Mostanában-az elmúlt 3-4 évben-éppen magukra-és sajnos a világra is- borították a bilit és egyelőre csak kenegetik a szart magukon, meg szanaszét a világban. A modern kori Róma végső rothadásának és hanyatlásának lehetünk tanúi szerintem és csak reménykedhetünk, hogy az összeomlásban nem rántja magával az egész világot...

whale 2011.08.30. 09:52:31

@A Tengerész: Gondolod 4-500 kiloval meg lehetne dönteni a hajót a szükséges mértékben?:)) Akkor elég 10 zsák cementet felvinni és lerakni az egyik oldalra...:))

Kis ember 2011.08.30. 10:06:49

@whale:

Ismered a viccet, mikor a kommunizmus idején Kohnt hosszú engedélyeztetési eljárás után kiengedik a rokonaihoz Amerikába?

Mikor visszajön, behívják az ÁVÓ-hoz.

-Kohn elvtárs, mi a helyzet Nyugaton?
-Hajjaj, kérem, haldoklik ez a kapitalizmus. De milyen szép halál ez!

abraxas 2011.08.30. 10:14:58

@Kis ember: Hofi ezt annyival toldotta még meg, hogy ha egyszer tényleg meghal, és elássák, még lent a föld alatt is jobb soruk lesz, mint nekünk.

whale 2011.08.30. 10:50:29

@Kis ember: Nem tudom, szerintem szép halál nem létezik. Van gyors, könnyű, gyötrelmes, nehéz, de szép nem nagyon. Ez sem szép, ami most zajlik... Gyötrelmes, lassú döglődés ez, amitől jó lenne minél távolabb lenni, csak sajna a bolygó mintha összement volna az elmúlt 100-200 évben. Vagy csak mi lettünk rajta túl sokan?:)

whale 2011.08.30. 10:55:51

@abraxas: Igen, a gond csak az, hogy ez a mi kárunkra történik. Mivel a világban az erőforrások végesek, ez egy nulla végösszegű játszma. Vagyis ahhoz, hogy az amcsik HÁROM Földnyi ökológiai lábnyommal gazdálkodhassanak, ahhoz az kell, hogy pl. mi itt kicsit xarabbul éljünk. A harmadik világban meg konkrétan nyomorogjanak és éhen haljanak. Ha ugyanis mindenki úgy élne mint ők, ahhoz még két komplett Föld kellene...

abraxas 2011.08.30. 11:38:28

@whale: No igen, de ne fogjuk rá szegény anmikra a világ minden baját. A belgák pl. sokkal több energiát fogyasztanak/kopf, mint bárki más. Egy mákunk van, kicsik :o)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.08.30. 21:04:04

@whale: Annál sokkal egyszerűbb a módszer, pillekönnyű műanyag vizeshordók+búvárszivattyú+dunavíz.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.08.30. 21:20:34

@whale: "...Gyötrelmes, lassú döglődés ez, ..." Azaz érzésem, hogy erősen túlzásba visszük a nyafogást. Se bombák nem hullanak, se pestis nem tombol. A szüleim megéltek két háborút, három forradalmat, egy olyan járványt (spanyolnátha), hogy minden házból hordták a hullákat kifelé, sokat éheztek, volt, hogy napokig nem ettek, mégse volt divat annakidején annyit panaszkodni, az emberek természetesnek vették, hogy ilyen az élet, mert mást nem láttak. Most mindenki a felső százmillióhoz hasonlítja magát a világban, mert ezt látja a TV-ben, ráadásul ha fiatal megpróbálhat odamenni és ott élni, hátha neki is összejön. Kétségtelen, hogy így nem lehet tovább folytatni, mert ehhez kevés a föld összes erőforrása, de majd belelóg az emberiség keze a bilibe és tán felébred. Amúgy mi magyarok se férünk bele a világba, tehát mi is bűnösök vagyunk, én mindent megpróbáltam a neten található tesztben, hogy beférjek és mégis másfél föld az ökológiai lábnyomom. Pedig zömmel robogóval, kerékpárral közlekedek, nem lakok nagy lakásban, nem repülök már soha és szinte alig autózom.

whale 2011.08.31. 06:37:37

@A Tengerész: "Se bombák nem hullanak, se pestis nem tombol."

Éppen ezért mondom, hogy gyötrelmes és lassú döglődés ez. Ha már a bombák is hullanak majd, felgyorsulnak az események kissé. Ne felejtsük el, hogy a bili még éppen csak megbillent kissé, még nem borult ki amúgy istenigazán...
süti beállítások módosítása