Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2011.02.02. 12:41 :: A Tengerész

 Hideg van. Reggel leengedtem a hajó mellett a Dunába egy kötélen a bordás alulemezt ami a headben van a zuhanyvíz-graywater tank tetején, hogy leázzanak róla szöszök, hát amikor kihúztam megtakarítani, majd ráfagyott a kezem. Annyira fáztak az ujjaim, hogy fájtak, kínomban gyorsan beletartottam a kezeimet a kéményfüstbe, ezt szoktam csinálni amikor nagyon fázik a kezem hólapátolás, vagy jégtörés közben. A hatás gyors és utána még órákig kellemes gyulaikolbász illata van a kezemnek. Szóval ma se lesz semmi tevékenység a "külső körleten". Egész elszoktam már a behatolóktól, már egy ideje kint sertepertéltem, amikor eszembe jutott ránézni a csapdákra, hát egy jókora patkány lóg ki az "agyoncsapós"  fajta csapdát a csapadék ellen védő  félbevágott lata nyílásából. Kifejlett felnőtt példány, remélem az ivadékai okulnak a sorsából. Kidobtam a jégre, a harcsák majd megtalálják, ha lesüllyed a fenékre. Éppen a lemosott és a kályhán megszárított csapda felcsalizálához kezdtem volna hozzá, amikor befutott a rádiós stáb. Nem számítottam ekkora csapatra, amikor korábban különféle TV-sek csináltak velem riportokat, azok mindíg csak ketten voltak. De semmi baj, Amapola nagy hajó, elfértünk, bár a hangmérnököt nagyon kellett kapacitálnom, hogy jöjjön már be a melegre, ne fagyoskodjon a cockpitban, mert alighanem attól félt, hogy nem fog elférni idebent. Részemről jó hangulatú volt a beszélgetés, aztán, hogy nekik, és kiváltképp a hallgatóknak hogy tetszett, majd elmondja mindenki, ha akarja. Az egész riport tán egy bő óráig tartott, ebből lesz vágva 25 perc. Akit érdekel, meghallgathatja február 16-án szerdán, 11 órakor a Kossuth rádión "A Hely" című műsorban. Ja és a Farkas Erika egy kicsit se volt se erőszakos (annak ezen a hajón itt vagyok én) se félelmetes. Ezt a képet a Visy Laci csinálta közben. Na megint egy probléma. Olyan nagy a kép, hogy csak a közepe látszik a fele lelóg a blogról. Ötletem sincs hogy lehet átméretezni. A Picassa meg meg se találja ott ahova elmentettem. relytéjes dolgok ezek...

18:52 Ma ezt a levelet írtam a Fialának.

OFF 

Vártam, hogy elmúljon a mérgem, de még most is azt mondom a ma reggeli műsora kapcsán, hogy...Az istenfájátmagánakfiala, ma reggel már megint felbosszantott a fafejűségével! Nem tudja miről van szó mi? Naná.  Van egy olyan, számomra eléggé el nem ítélhető szokása, hogy ha nincs betelefonáló, akkor úgy véli a hallgatók "nem veszik a lapot", baromira megsértődik és alaposan lehordja úgy "am blokk" a hallgatóságot.  "Önöket ez a dolog nem izgatja" meg ilyeneket mond. Vegye tudomásul, hogy ez sértő és hiába gondolja, hogy akinek nem inge......Én nagyon figyelek arra, hogy mindig egyesszám első személyben beszéljek a műsorában és utálom, ha egybelapátol a többi hallgatóval. Ráadásul nincs is igaza. Ma azért kaptuk a kollektív lesajnálást, mert a hallgatók csendjéből arra következtetett, hogy a felvetett témák "minket" (utálom a szót, de most kénytelen vagyok használni), nem érdekelnek. Nos "minket" (bocs de megint használom, maga fogott csokorba) nagyonis érdekel. Hogy csak egyet mondjak, az én blogomban (amapola.blog.hu), ami nem egy politizáló blog, hanem alapvetően egy hajóépítő blog, nem most, amikor maga sokára rácuppant a témára, hanem már január 23-án foglalkoztam a "filozófusüggyel". Ma felébredek....hát, megint kicsit ,elaludtam, tudom disznóság, tisztességes keljfeljancsi hallgató háromnegyed hétkor ott fülel a rádió mellett, de hát ez van, mit hallok, ahogy bekapcsolom kedvenc műsoromat??? A lebaszást. Azt se tudtam miről van szó. Aztán a műsor nagyon ütős, nagyon tematikus további folyamából persze kikövetkeztettem az elejét, és már vettem volna a telefont, hogy beszóljak, amkor leálltam. Ha elkezdem mondani amit ki akarok kerekíteni, ha talál egy szót az elején ami beleakad az ollójába, máris vág élesbe, mert gondolni véli a folytatást, pedig éppenhogy mást akarok belőle kikerekíteni. Ha mondjuk csak annyit mondanék: "Igaza van Fialaúr! Disznóság! Nagyon jó a műsor! Csak így tovább!" Ami mondjuk ma kifejezetten igaz volt, de én amikor magához szólok nem azért szólok, hogy helyeseljek, vagy ellentmodjak. Hanem azért hogy elmondjam AZT AMIT ÉN GONDOLOK a témáról. Hozzáteszem holtbiztos vagyok benne, hogy "kedves János" maga ennek a szolgai helyeslésnek nem örülne. lAztán. Én ha hízelegni akarok magamnak, esetleg tán egy könnyűtiszt vagyok a maga hallgatói sakkttábláján, más kérdés, hogy ezt a rangot egy olyan "fialaszalagfűrésszel" dolgozva vívtam ki magamnak, mely már három ujjamat levágta (ennyiszer voltunk "nembeszélőviszonyban"). Hogy a francba merne egy ilyen penge témában egy egyszerű gyalog hozzászólni?!! Ki az a hülye aki be mer menni az oroszlánbarlangba ahol egy kiéhezett fiala karmai közé szalad? Na ezért nem telefonáltunk "mi" a témában. Szóval most ideírom amit mondtam volna, ha a telefonáltam volna és hagyott volna kibeszélni, aztán eldönti mit tesz vele, szóval innentől
ON.
Bevallom az igazaságot drága anyám részéről amolyan szoft antiszemita neveltetésben részesültem. Ahogy az angyalföldi prolikörnyezetben az divat volt. Abban, hogy ez érett koromra nemcsakhogy nyomtalanul lekopott  rólam, hanem szoft filoszemitizmussá patinásodott, az első lépés az volt, hogy az általános iskolában az osztálytársaim, miután a legjobb tanuló voltam az osztályban, elkezdtek engem is zsidózni, mert otthon az ő szüleik azt vélték természetesnek és ezt a gyerekeik előtt se titkolták el, hogy aki ötösöket kap az biztos zsidó. Az, hogy nekem úgy kellett tiltakoznom a zsidóvád ellen, mint a leprásnak,  hogy nem fertőz, abban a zsenge ifjúkorban nagyon kiélesítette az érzékeimet a tárgyban. Bár a neveltetés azért nem múlik el az emberről nyomtalanul, később, amikor ez quasi rendszerkritika volt az én számból is gyakran kiszaladt olyan amit ma már szégyellek.  Mindazonáltal az én szélsőségesen szabadságelvű, anarchista, rendpárti (na ezt rakja össze aki tudja) felfogásom szerint antiszemitának is szabad lenni. De akkor arról aki ilyen az látsszon! Az mondja ki amit gondol, tudjam mit gondol és miért vállal legalábbis erkölcsileg felelősséget. De az a "falhugyozó" antiszemitizmus, amit a debreceni filozófus pontosan megjelölt és amivel szemmel láthatólag  vérig sértette a Magyar Nemzet inkvizitorát, tolerálhatatlan. Az az, hogy "mi" tudjuk, hogy miről van szó, aki a  "mi kutyánk kölyke" az érti, a többiek meg próbáljanak fogást találni rajta, sőt nédda itt a Fiala, majd jól elkapjuk a tökét, mert ő aztán zsidózik a Paizs Miklóssal! Hehe. Sunyi, ravaszdi, alattomos, számtalanszor érezhető, érzékelhető, de valóban jogilag tetten nem érhető, megmarkolni nem lehet, olyan mint két kígyó egy vödör takonyban. És az a debreceni filozófus meg vigyázzon má' mert ha nem fogja be a pofáját, nemhogy igazgató nem lesz, hanem ha eljön a mi időnk megy a vagonba a zsidó csókosaival együtt!
 

Másnap 11:15

Na sikerült felrakni két képet, ehhez az kellett, hogy a Visy Laci elküldje fele méretben a képeket. Mostmár csak az a szépséghiba, hogy percek amíg megnyilik, gondolom ez azért van mert nagyobb felbontású a kép, ezen nem tudok segíteni, viszont annyira lehet nagyítani, hogy még a szocialista brigád jelvény is kivehető a játszónadrágom mellén.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr132633211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2011.02.02. 14:13:11

Meghalt a Dezső! Éljen a Dezső! Most következnek az oldalági rokonok. Csak így tovább!
A műsort, ha csak tehetem, meghallgatom (állami időben, bár az manapság felér egy hazaárulással).
Amúgy bizonyos szempontból qrvára írigyellek. Egy nyuggernek minden nap vasárnap, kivéve ha a közhasznú "lázas munka" látszatát igyekszik kelteni, vagy nem elég gyors már ahhoz, hogy megelőzze a Dezsőék familiáját a kukáig tartó versenyfutásban, és muszáj néme pénzmagot szerezni, a napraforgómagok helyett.

nord47 2011.02.02. 16:41:15

Szia tengerlsz.
Valóban érdekes ember vagy. Kiváncsi vagyok én is a rádióriportra. Legfőképp az érdekel, hogy egy hajóst, vagy egy különc embert fognak-e bemutatni?!
Melyik lehet az érdekesebb?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.02. 18:42:05

@harpi4: Még mindig sajnálom ezeket az alapvetően szép vastagbundájú életrevaló jószágokat, de megkeményítettem a szívemet mert ők se kímélnének engem, ha a méretarányok fordítottak lennének. És nekem is jogom van a területemet védeni, a parton sose csapdáznám őket.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.02. 18:50:18

@nord47: Hehe. Egy különc hajóst. Amúgy nem hinném, hogy "érdekes" ember lennék. Bár mostanában vannak különc ötleteim. Pl szeretnék köztársasági elnök lenni. A Sándor palotát kiadnám bérbe, a befolyt összegből megtámogatnék valami jótékony alapítványt. Talán lenne így annyi protekcióm, hogy kiköthetnék a Parlament előtt, nem kéne minden szar törvénnyel felszaladgálni hozzám a várba aláíratni, csak kiugranának vele Amapolára aztán vagy a fejükhöz vágnám, vagy aláírnám. Nem mennék sehova a világon, államköltségen, mindent a neten képernyőn intéznék, a sok protokollút árából megint megmaradna egy rakás zsé a kasszában. Ja és én se tudok helyesen írni, szóval biztos megfelelnék.

beho 2011.02.02. 19:52:44

én meg hülyét kapok. Az előbb láttam Farkas Erikát, egy perc múlva meg nem találom.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.02. 20:45:53

@beho: Ez azért van, mert beraktam a képet, de amikor láttam, hogy csak a fél kép fért el az oldalon, kitöröltem és megpróbáltam átméretezni. De képtelen vagyok. De folyt köv. Ha esetleg van valakinek ötlete, hogy lehet a windows képmegjelenítőben csökkenteni a méretet...Merthogy a picassa meg nem találja, pedig itt van a mappában.. Megint egy rejtély.

Antymix 2011.02.02. 22:17:11

Holnap, ha odaérek viszek egy photoshop cs3-as pocket programot és betanítom a használatát. Ez amolyan önmagát kicsomagoló, majd használat után összecsomagoló program. Kicsit lassan indul, de ha nem használod, akkor elvan 48 Megával a merevlemezen. Könnyű a használata.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.02. 22:26:16

@Antymix: Kössz. Nem sürgős, a Visy Laci elküldi amit fel akarok rakni, feleakkorában. De ha majd jössz, ne felejtsd el az office lemezt, mert nem tudom a wordöt használni, amíg le nem irtom a másikat.

rgranc 2011.02.03. 11:22:59

@Antymix: egy-egy kép átméretezéséhez Photoshop szerintem kicsit ágyúval patkányra...
Irfanview ( www.irfanview.com ) vagy valami hasonló bőven elég erre, nem 48 megabájt, max a negyede, és gyors.

sevylor 2011.02.03. 12:18:48

Képek kezeléséhez PhotoFiltre magyarul (3,8 MB)
Amilyen kicsi, olyan nagy!

beho 2011.02.03. 19:24:54

Na most jól látszik mindenki. Fialához: igyexem mindég hallgatni, de már csak jobb híján. Vagy én lettem fínyásabb, vagy a színvonal romlott, de a régi lelkesedésemet elvesztettem. Én úgy érzem: miután elvette a kedvét a betelefonálóknak, most azon sopánkodik, bosszankodik, hogy nincs telefonáló. Valamikor büszke lettem volna a barátságára, ma már nem vágyom még egy beszélgetésre sem. Azért hallgatom, mert nincs jobb. Valamikor azért hallgattam, mert Ő volt a legjobb. (szerintem)

Kis ember 2011.02.03. 19:43:06

Mondjuk nyáron jobb lett volna az interjú, akkor hallani lehetett volna a madárcsicsergést, meg a halak kluttyogását.
süti beállítások módosítása