Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2024.01.11. 17:08 :: A Tengerész

Emlékezetblog ötödik fejezet. Második rész.

Az 1930-as években járunk. Nem akarok történelem órát tartani, tehát csak röviden. Mindkét szülőm munkaadója zsidó volt és rájuk egyre jobban "rájárt a rúd", ahogy boldogult édesanyám szokta mondani, ha valaki szorult helyzetbe kerül. Jöttek a zsidótörvények, amiket ki-ki a maga módján próbált elviselni. A Vadas testvérek, akiknek a kötöttárugyárában anyám a harisnyakötő gépeken dolgozott kifejezetten pesszimisták lehettek, mert belátva, hogy itt nem terem számukra babér, bezárták a  gyárat, még az akkori szokásos kibúvóval sem éltek, nem "aladároztak", "árjásítva " papíron a gyárat ( egy kifogástalan pedigréjű, tehát keresztény, megbízható strómanra, egy "Aladárra" írták a gyárat, üzletet, vagyont, ezzel remélve megtartani azt az irányításuk alatt), nyilván eladták amit tudtak és eltűntek a színről, csak gondolom, hogy elköltöztek még az országból is, amíg lehetett. Így utólag, ők csinálták jól. Mindenesetre a gyár megszűnt, anyám munka nélkül maradt. Gondolom addigra a zsidó Schillinger se volt abban a helyzetben, hogy szobalányt vegyen fel, megszűnt anyám keresete, ami nagy érvágás volt. A következő meg az volt, hogy kitört a második világháború, apámat, bár 1901-es születésével nem volt benne az első lépcsőben a katonai behívásokkor, de sofőrre szükség volt a fronton, szóval hamarosan rá is sor kertült. 

Voltak optimista zsidók is, akik bíztak a magyar jövőben. Ők az angyalföldi Frangepán utca 53-ban ban építettek egy egy emeletes bérházat és oda kerestek házmestert. Akkoriban ez az állás szolgálati lakással is járt, anyám bevállalta. Bizalmi állás volt az ilyesmi, kauciót kellett fizetni, el kellett hozzá adni apám biciklijét, de hát úgyse volt rá sokáig szüksége, mert várható volt  a katonai behívó.

Nem tudom mikortól vitték ki apámat az orosz frontra, még kisgyerek koromból emlékszem egy nagy köteg színes, ha jól emlékszem, rózsaszínű és világoszöld tábori levelezőlapra, a hadi cenzúra miatt csak ilyenen szabadott levelezni, de mára az is elkopott valami régi költözködés során, pedig azokból ha mást nem is, de az időpontokat a dátumbélyegzőkből meg lehetne tudni, de hát mindegy is, a lényeg apámból frontkatona lett. Ezt az egy fényképet találtam.

20240108_132527.jpg

Sokat nem mesét a háborúról, de azt a néhány történetet amit kisgyerekként hallottam amikor fülemet hegyezve a felnőttek beszélgetését hallgattam "elmélyülten" játszva, természetesen hallótávolságban, soha elfelejteni nem fogom.

Első történet. Valahol szovjet földön embereket tartottak szögesdrót mögött. Zsidók voltak, magyarul nem beszéltek, hogy honnan szedték őket össze, nem tudni. Egyik katonatársa mutogatott apámnak egy arany karikagyűrűt, hogy egy kenyérért cserélte velük. Apámban felhorgadt a szerzési vágy, neki is van egy tartalék kenyere, ha ez csak ilyen egyszerű, ő is szerez rajta vagyont. Így mondta, ezekkel a szavakkal: "Odamentem, megláttam őket és elszégyelltem magamat. Hogy én legyek az, aki ezektől a szerencsétlen nyomorultaktól elveszi az utolsó értéküket?! Odaadtam a kenyeret, mutattam, hogy osszák szét egymás közt, aztán másnap még vittem egy másikat". A cserekereskedelem egyébként, pláne sofőröknél jól működő lehetőség volt. Üzemanyag tartálykocsikat vezetett a százada, ami ugyan a lehető legveszélyesebb dolog volt, mert a levegőből kizárólag őket támadták a szovjet vadászgépek, és aki gyújtólövedékkel találatot kapott annak már nem kellett sírt ásni. Viszont a tartály két oldalán teljes hosszban volt két vaslemez láda a csöveknek, amikkel a harckocsikba töltötték a gázolajat. A csöveket dróttal felkötötték valahová, a ládák pedig széfként működtek a szerzeménynek. Élelem, meleg ruházat, egyéb extra holmi ami hivatalból nem jutott a katonának, de a polgári lakosságtól némi lámpaolajért (a gázolaj működik a petróleumlámpában és a Szovjetunióban aranyért se lehetett hozzájutni) beszerezhető volt. Amióta világ a világ a hadsereg így működik, amikor utolsó sorkatonai hónapjaimat töltöttem Veszprémben, Márkón, Szentkirályszabadján, Vilmapusztán a tanyavilágban ahol a külső szolgálatot adtuk mi is így "barteroztunk" a parasztokkal. Ők valamiért imádták a konzerveket, amit mi már a hátunk közepébe se kívántunk, nekik meg a szalonna és a tojás volt a csereárujuk. Nem említettem még, de apám hívő római katolikus volt és azt mondta ő nem fog embert ölni soha. Még akkor se, ha lőnek rá. Szerencsére nem kívánta ezt tőle senki, vezette a tartálykocsikat, ezzel megtette "amit a haza megkövetelt".

Második történet. Jócskán bent jártak szovjet földön. A háború még ha szörnyű is, egy idő után napi rutinná válik azoknak akik benne vannak, apróságok lesznek fontosak, a nagy dolgok úgyis csak úgy megtörténnek, hogy kit talál el a bomba, ki fut aknára, úgyis kívül esik a hétköznapi döntések hatáskörén, az embereket más dolgok foglalkoztatják, olyanok amik tőlük függenek, amikre ráhatásuk van. Egy nap a szokásos módon indult  két  teli tartálykocsi valahonnan valahová ahogy a parancs szólt, apámé volt az egyik. Nyár volt és hőség. Bár az ő autója indult elsőnek, de a másik sofőr ügyesen elévágott, hogy ne neki kelljen a felvert port szívni, így ő lett a második az oszlopban. Békésen autóznak a kijelölt útvonalon épp egy dombnak felfelé, apám és a mellette ülő katona szívja a felvert port, amikor a domb tetejére érve az első kocsi megtorpan. Látni nem sokat lehet, azt ami tényleg történt apám is csak az első autó vezetője mellett ülő katona elbeszéléséből tudta meg. A domb takarásában, annak tövében egy szovjet tank állt. De nem őket várták, az ágyúcső ellenkező irányba állt, a katonák meg kint ültek a torony tetején. Mindenki meglepődött, az oroszok persze beugráltak a harckocsiba és elkezdték ráforgatni a tornyot az új célpontra, miközben az meg ledermedt a félelemtől, nem tudva mit tegyen. Tolatni, megfordulni, gázt adni, előre menekülni, nem volt idő eldönteni, a cső befordult, az ágyú elsült, ilyen közelről lehetetlen lett volna hibázni, a lövedék a sofőr testén keresztül csapódott a tartálykocsiba. A  mellette lévő kocsikísérő jó menekülési ösztönnel az ajtót már épp nyitotta és a robbanás pillanatában ugrott kifelé, ő megúszta. Az üzemanyag meggyulladt és lángolva ömlött lefelé a lejtőn, egyenesen a harckocsi alá és szegény ruszkik ott sültek meg benne. Apám makacsul hitte, hogy őt a hite mentette meg, Isten vigyázott rá. Mert ha ő megy elsőnek, vagy ha az első autó gázt ad és ő kerül helyette a lejtő tetejére, vagy ha kicsit másfelé folyik a lángoló üzemanyag, akkor őt lövik ki, esetleg őt is. Van az  a film, "A halál ötven órája" , na ahányszor látom az utolsó képsorait, mindig apám története jut eszembe.

Harmadik történet. Ha valamitől igazán féltek azok a partizánok voltak. Mindig éjszaka csaptak le és el is tűntek azonnal. Már a Kárpátokban pofozta őket a folyamatos visszavonulás során a dicsőséges Vörös Hadsereg. Az ellátás elég hitvány volt, a civil lakosság is éhezett, szóval a cserekereskedelem is akadozhatott, amikor szerencsésen lőttek egy vaddisznót. Na de miben és hol főzzék meg a pörköltet, valami edényt és főzőhelyet kellett keresni. A rengetegben a hegyek közt láttak egy házikót, ketten beóvakodtak és kézzel-lábbal elmagyarázták az ott lévő asszonyoknak, hogy kellene valami nagy kondér, meg hely a tűzhelyen, cserébe adnak lámpába való olajat, meg adnak a húsból is, szóval az üzlet megköttetett. A házban az asszonyokon kívül, akik alighanem nem voltak túl nyugodtak a katonák látogatásától, volt még egy öregember is, aki azonban mindjárt az elején eltűnt. Egy idő után betoppant egy fiatal kucsmás férfi a havasi emberek szőrgúnyájában, lábán űzött-fűzött bocskorral és szaporán kezdte kérdezgetni az asszonyokat, akik ugyanígy válaszoltak ismeretlen nyelven. Aztán intett apámnak és hívta kifelé az ajtón miközben megszólalt magyarul. Azt mondta, azt kérdezte a nőktől, hogy  mit akartak a katonák és bántották e őket. Azok meg válaszolták az igazságot, hogy semmi nem történt, csak a szokásos csereüzlet. Apám vállára tette a kezét és közölte hogy ha csak egy valakinek a haja szála meggörbült volna egyikük se élte volna túl a dolgot. Azzal füttyentett egyet és minden bokorból kibújt egy hasonló szőrmók ember, nyakában géppisztollyal, ő meg intett nekik, hogy akció lefújva. Kezet nyújtott apámnak és eltűntek mintha ott se lettek volna. 

1944 Karácsonyára Budapest körül bezárult a szovjet csapatok gyűrűje. Ezt a rádió be is mondta szenteste, anyám, aki akkor már engem hordott a szíve alatt és nővére, Erzsi nagynéném, a "Nene", ahogy én neveztem el "második anyámat" amikor beszélni tanultam, és ezzel ez a név rajta is ragadt, csüggedten hallgatták, mert ez elképzelésük szerint azt jelentette, hogy apám aligha fog hazatérni, mert vagy fogságba esik, vagy elpusztul a fronton. Miközben ezen szomorkodtak a Frangepán utcai házmesterlakásban, csengetnek a kapuból (merthogy nálunk kilenckor zárták a kaput, ez később is így volt, egészen 1960-ig. amikor elköltöztünk onnan), és leírhatatlan öröm, apám állt a kapuban, vállán egy kis zsák sárgaborsóval. Ennél boldogabb Karácsonyra egyikük se számított.

Folytatása következik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4718299601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása