Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2014.01.06. 20:17 :: A Tengerész

Miután elfogyott a sóder, a hétvége lazasággal telt. Vasárnap felelevenítettem a tengerészek kedvencét , adtam magamnak egy "angolszombatot". Ez olyan, a cég felé munkanapként adminisztrált quasi pihenőnap, vagy inkább csak fél nap volt, amit a jó munkájával, sok túlórával (amit viszont a cég felé soha nem adminisztráltak) érdemelt ki a dolgozó. A gépszemélyzet tagjainak a "kápó" (gépüzemvezető), a fedélzetieknek a "barba" ( parancsnok ) alacsonyabb beosztásokban esetleg a "bócman" (fedélzetmester) engedélyezte. Ilyenkor a kedvezményezett leginkább kabintakarítássa, mosással töltötte az ajándékidőt. Én is nekiláttam Amapola lakóterének kiganézásához, mert miután minden időmet a házon töltöm, a hajótakarítást teljesen elhanyagoltam. Azért ez se volt pihenés, amire a headet körbesikáltam, alaposan elfáradtam a görnyedezésben. Ma reggel 7-re óramű pontossággal megjött a teherautó újabb 3 m3 sóderrel és 2 mázsa cementtel, így folytattam a lapátolást betonozást, amit sötétben reflektorvilágításnál fejeztem be.  3 m3 sóder az pontosan 1000 lapát, 70-et betalicskáztam az étkező aljzatbetonja alá, 54-et elbetonoztam az étkező aljzatbetonhoz, 366-ot csak arrébb lapátoltam a keverőhöz, ha holnap elfogyasztom a további 500 lapátnyit akkor ismét be tudom csukni a kertkaput.

Munka, reggeli közben rádiót hallgatok. Reggel könyvismertetőkben egyre többet hallani vámpíros, szellemes (nem a vicces értelemben), kísértetes  és egyéb hasonló baromságokkal cselekményesített, leginkább a fiatal olvasókat megcélzó sz@rságokról. Amíg csak a Harry Potter működött, még elnéztem nekik a dolgot, még meg is ideologizálták, hogy a fiatalság ezen keresztül szocializálódik a valódi irodalomra. Nekem mára világossá vált, hogy a HP könyvek iskolát teremtettek. A hatalmas anyagi siker számtalan utánzót teremtett, mára elképzelhetetlen, hogy valaki olyan ifjúsági irodalommal arasson sikert mint Móra Ferenc, Dékány András, Mark Twain, vagy Arthur Ransome. És sajnos úgy tűnik, hogy az ifjúság nem lett ettől igazán fogékonyabb az értékesebbre, inkább a kereslet a szerzőket húzta le a saját szintjére. Amikor a sajkacsont törésem volt, a "Gyakorikérdések.hu" weboldalra bejelentkezve sorstársakat kerestem akik már kigyógyultak, hogy konzultáljak velük és jó volt az ötlet, mert sokat tanultam tőlük. Aztán ottmaradtam a siteon ami azzal jár, hogy hetente jönnek a csokorba fogott kérdések. A sok ilyen ezoterikus, áltudományos, kérdés azt mutatja, hogy rengeteg nethasználó, tehát már a mesekorszakból kinőtt, nagyjából ivarérett (na ezzel kapcsolatban is amiket kérdeznek...)  gyerek kérdéseiből kitűnik, hogy képesek ezt a sok marhaságot komolyan venni, amit olvasnak, filmen látnak, videojátékban kipróbálnak. Eredményesen működik úgy tűnik világszerte az "okoshülyék" előállítása, miközben egyre magasabb az iskolázottság, egyre nagyobb a gagyi iránti kereslet, én csak úgy hívom  " bájalex" jelenség, a sz@r a norma.

Cikkcakk Cili kiheverte a műtétet, mára a legmagasabb fa tetejére mászott.  J mindenféle tanácsokat kiabált neki lentről, hogy ne másszon erre meg arra az ágra, meg ne úgy jöjjön le, meg ilyeneket, állandóan retteg, hogy leesik a fáról az állat, amire persze nem figyel egy cseppet se, igaz leesni sincs esze ágában se. Még így férccel a hasában is képes  egy lábbal felhúzni magát egy ágra.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr395740212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2014.01.06. 21:53:17

Ez a Cikcakk cili igazan csodalatra melto. en mar 3. hete nem vagyok kepes ezt a " nyavajas kis" servmutetet kiheverni. Nem hogy fara de meg az agyra is nehezen maszok fel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.01.06. 22:09:04

@silvermoon: Egyrészt a sérvműtét az sokkal komolyabb mint a macskáé volt. Másrészt te egy kicsit idősebb vagy. A gyógyulás egy fiatal szervezetnél sokkal gyorsabb. Az én sérvműtétem másfél éves koromban volt, hihetetlen, de emlékszem rá. Még éterrel altattak és utána, hogy ne mozogjak homokzsákokkal terheltek le. Néhány hét alatt felépültem.

Jonathan 2014.01.07. 05:20:59

@silvermoon: kivanok mielöbbi jobbulast! Nyugi, ez is elmulik es csak egy rossz emlek lesz.

Valahol olvastam, hogy elerkeztünk abba a korba, amikor okos gepek iranyitjak az ostoba embereket. Teljesen igaz megallapitas, van egy maroknyi gazdag, aki foglalkoztat egy szakajtonyi okost, hogy eledjanak minden sz@rt a regiment ostobanak. Szinte minden heten (vagy nap?) megjelenik egy uj es 'nelkülözhetetlen' kütyü a piacon, kiderül, hogy amit te vettel tegnap, az ma mar ocskavas, egyik sem hasznalhato igazan semmire, es csak pusztitjuk az eröforrasokat, halmozzuk a szemetet, termeljük a szellemi fingot. Szomoru.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.01.07. 07:44:58

@silvermoon: Visszatérve a sérvre, a gumicsónakos Feri emberének, a Marcinak volt sérvműtéte. Huszonkevés éves fiatalember, erős mint az acél (a gumicsónakok nem éppen pehelykönnyűek), hamar érezte magát gyógyultnak. Ki is újult a betegsége, ismételni kellett a műtétet. Szóval nagyon vigyázz a terheléssel, nehogy még rosszabbul járj! Gyógyulást kívánok!

DRacsi 2014.01.07. 16:25:07

Három kiskurú gyermek apjaként védeném a mundért!
Nálunk látványosan alakult a dolog.
Amikor megtanul olvasni a gyerek, akkor mindent elolvas ami elé kerül pár sor, hogy fitoktassa a megszerzett tudást(maga elött is) .A kisgyereknek a játék a feladata és a dolga tehát a hosszas,mint egy teljes könyv, olvasás se fizikailag, se sehogy nem megy. Aztán 3-5.-es korban elkezdenek olvasgatni, hiszen kezd kialakulni az érdeklődés a világ felé és amire nem kap választ annak utána kell nézni valahogy. Itt az első bibi, merthogy ma a wikipédia mindenre minden választ megad, pedig az elött az nehezen-hosszasan ment és tényleg olvasni kellett a tudás/válasz/magyarázat megszerzéséhez. Viszont ez a kamaszkor( nagyon előretolódotot) kezdete és már nincs idő arra, hogy olvasson, mert plázázni kell meni, meg edzésre járni, hogy apának-anyának ne kelljen hazamennie a "gyárból", eggyütt lenni/együtt tanulniuk/játszani, mert a karrier és a saját élet fontosabb( akkor minek vállalták a gyereket????? ) .
Nos, erre jó a HP, mert sikk , hogy "én is olvastam" és rájön, hogy az olvasás nem is olyan kibírhatatlan és leküzdhetetlen akadály. Felvesz mást is és elkezd olvasni.
Persze kell hozzá a szülői példa, a tanítói munka és kis szerencse, hogy a baráti társaság/osztály elnézze az értelmetlen hobbit/szokást.
A fiam (7.-es)azért kezdett el olvasni, mert a kérdéseire rendre elkezdtem a választ és aztán letettem elé a könyvet, hogy olvassa el maga. A középső lányom (5.-es)meg azért kezdett el olvasni, mert türelmetlen lett,hogy este a mese "csak" egy fejezet és tudni akarta végre , hogy mi a folytatás.
Az érdekes, hogy örömmel hallgatja a már általa régen kiolvasott könyveket a húgával este, és szekálja, hogy az miért nem olvassa el magának.
Mert a kicsi(3.-os) bezzeg csak játszik és semmi türelme az olvasáshoz.....még a kötelezőt se olvassa el.
Érdekes, hogy nálunk pont az első kiolvasott könyvek a fecskék és fruskák sorozat volt. Az idegeimre mentek, hogy szerezzem meg az összes részt, aztán ölték egymást, hogy mikor olvassa ki már ki.....
Márk Twain nem jött be, valahogy , de például Dékány ( hu, nekem volt nagy kedvencem) bejött és L.M.M Váratlan utazás is ,de Móra szintén nem nyert (még) tetszést. Mondjuk Fekete István rendre előkerül, pár könyv, aztán elül, aztán megint ......mondanám, hogy az is állandó kereslet.
Meg Rejtő a nagynál.
Az érdekes volt, mert nem akarta olvasni, aztán a nyári 16 órás autós utazáshoz beszereztem néhány hangoskönyvet,többek közt a vesztegzár a grandhotelbent, mikor hazamentünk megkereste és kiolvasta, majd még ment utána két másik is.
De az olvashatatlan Mikszáth szent péter esernyőjét is elolvasta a két nagyobb a hangoskönyv után!
Viszont szemet kell hunynom a nekem szemét Jeronimo Stilton könyvek felett mert az a középsőnél az osztályban sztár és aki nem olvasta az ki van rekesztve mindenből......
Na ez meg az én bajom a könyvkiadókkal, hogy nagyon nem szeretek pénzt adni az "ilyen" könyvekért, hát elkéregetem őket, de ujabban már poszternek használható borítót kapnak a könyvek, azt meg nem adják tovább mert ezt vagy kirakják, vagy felhasználják és ez után már kevés hogy olvassa, mert be kell vinni a borítót a tulajdonjog bizonyításához!!
Azt látom, hogy vannak bizonyos folyamatok amikkel haladni kell a korral.
Olvasni jó, és kell is, a kérdés valóban, hogy milyen értéket képvisel illetve, ad a mai "irodalom"
Nagyon nem adnak pénzt az emberet könyvért, hát kénytelenek lemenni kutyába a kiadók, hogy legyen keresetük és , hogy a nyereségükből adott esetben kiadhassanak tényleg értékes olvasmányokat. De szűk az a réteg eki képesé meg tud fizetni ma irodalmat.
Középiskolás koromban a noteszem hátsó oldalán írtam a megszerzendő könyvek listáját és amikor megkaptam az ösztöndijam, rohantam a könyvesboltba beszerezni a következő tételt, vagy tételeket. Éppen mennyire futotta.
ípersze a lakásunkba nem fér be a könyvtáram, szüleim padlásán van tizenéve bedobozolva..........
A Dékányt is antikváriumba vettem meg, hogy ne kelljen megbontani a dobozokat a keresgéléssel. :-(

Jó az angolszombat kifejezés, nem hallottam, de magamévá teszem!
Cserébe jelzem a ma olvasott cikk kommentjeiből zseniális jelzőket: jobboldali érzelmű : fidióta,narancspolgár,fidesznyik
szép a magyar nyelv, mit ki nem lehet eszelni!!
Egyébként a fideszfigyelő: hercegekkel vadászgatott.....cikkben leltem.

BUEK és szép napokat!

silvermoon 2014.01.07. 16:54:56

@Jonathan: MAjd ha eljo az ido, h hajora szalsz lessz egy-ket szomoru elmenyed is. Pl: talalsz majd olyam kis lakatlan szigetet ahol alig tudsz partra evezni a temerdek muanyag flakon es egyeb eszement szemettol. Mikor a szep kristaly tiszta viz alatt tisztan latszik a homokas fenek es az azt elborito emberek altal gyartott szemet. Mikor a tengeri teknos nyakaban fullaszto szorossan feszul a muanyak karika ami a sorosdobozokat fogja ossze, es nem tudsz rajata segiteni mert el menekul. Ilyenkor a hajos szegyenli "emberi" mivoltat.Marad a remeny, h egyszer majd csak felebredunk.Ha meg nem keso.
süti beállítások módosítása