Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2013.10.18. 21:50 :: A Tengerész

Kezd látszata lenni a munkámnak. (hát ideje, nem kevés erőfeszítést öltem bele, úgy néz ki a munkarend, hogy kezdés reggel 7.kor, ebédszünet alvással 13-15-ig, munkanap vége 19 órakor és ez így működik a hét minden napján) Felkerültek az első gipszkarton lapok.'13, okt.18. 002.jpg

A technika a következő: A lefektetett, leporolt egész lapra (1,20 X 2 m)  32 ragasztóhabarcs pacnit rakok,  olyan 8-10 dekásakat, majd a PU ragasztóval a szélétől  befelé 5 cm-re körbekerítem és középen keresztbe is nyomok egy csíkot. A PU ragasztó csíkokat vízzel halványan lepermetezem J virágpermetezőjével éppenhogycsak rászuszogva, majd a lapot függőlegesre állítva a falnak nyomom és tenyérrel, ököllel jól rádörömbölöm. Ahol nem kell szabni, nagyon haladós, a szabás schnitzerrel megy acélvonalzó mellett

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr855585131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.10.18. 23:08:25

Ezt ugy nem ertem. Miert nem rakja senki kotesben? Nem egy nagy bonyolitas, es nem fog az X-nel szetvalni.

A keretben hagyj egy lukat, ahol a levego kijohet amikor odanyomod. Elvileg jobb lenne a falat es a gk-t nedvesiteni, nem a habot magat, de gondolom kiprobaltad hogy tapad.

Vajk

teddybear01 2013.10.19. 07:30:37

"Ezt ugy nem ertem. Miert nem rakja senki kotesben?"

Mert akkor nem lesz sima a felület. Márpedig a gipszkartonnak pont az a dolga, hogy sima, további felületsimítást csak minimálisan megkívánó falat adjon. A gipszkartonra így csak üvegszál-hálót szokás rakni, ami aztán tartja a vakolatot, ha raknak rá egyáltalán. Többnyire csak glettelik, és azonnal lefestik.

Különben az igazán komoly felhasználók két réteg, egymáshoz ragasztott gipszkartont szoktak felrakni, hogy a falra kisebb tárgyaknál nehezebbeket is fel lehessen rögzíteni, mondjuk függőszekrényt. Persze különleges, gipszkarton-tiplivel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.19. 08:04:13

@halaloszto: Én rakhatnám kötésben, de mások azért nem, mert ugye "normálisan" a gipszkartont lemezprofilokra csavarozzák, ami eleve meghatározza a rasztert. Én meg azért mert így egyszerűbb, alatta az EPS lapok úgyis kötésben vannak. Szétválni nem fog remélem, régen rossz ha ezt teszi, mert akkor mozog, ami nagy baj lenne, előírásszerűen 2-3 mm réssel rakom a lapokat és gletteléskor üvegfátyolszalaggal összebandázsolom majd. Luk egyrészt marad, néhány helyen szakadozik a ragasztó terítés közben, valamint amikor felnyomom a falra még messze nem kezd kötni, tehát a hab elasztikus, kijön a levegő mellette. Amúgy úgy ragad mint a fene, 5 perc múlva mozdíthatatlan, nagyon gyorsan kell vele dolgozni, messze nem igaz ami a flakonra írva vagyon, hogy valami 8 percem van a ragasztásra. De nem baj, már penge vagyok ragasztásban, van néhány trükk amire menet közben jöttem rá, kifejezetten hasznos, hogy gyorsan lehet vele dolgozni, csak az nem megy, hogy közben szól a telefon.
@teddybear01: Az az igazság (szerintem),hogy akárhány gipszkarton rétegre se akaszthatsz konyhaszekrényt, könyvespolcot. Leszakad. Valaha az egykori Alba hotelban (most Carlton, www.carltonhotel.hu/) voltam "haljakend", azt a labancok építették egy agresszív genya német tervező tervei alapján és egyiknek se jutott eszébe, hogy marhaság a falra szerelt WC kagylókat kétrétegű gipszkartonra csavarozni. ( szállodákban szokásos ez a fajta, nagyon praktikus takarítani a padlót)Nem sokkal a nyitás után egy olyan 140 kilós vendéggel szakadt le a klotyó, csempézett fallal együtt, aztán sorra egyik a másik után. Kínlódtak vele sokáig garanciában az osztrákok,fújták ki mögötte sokszáz flakon PU habbal, de sose lett jó.

teddybear01 2013.10.19. 09:20:55

@A Tengerész: Tudod, én már láttam ilyet, amikor a Biotechnikában dolgoztam. Persze annak a falnak a gipszkarton rétege egyrészt U-keresztmetszetű tartóhoz volt sűrűn csavarozva, másrészt két réteg, egymáshoz ragasztott, 12,5 mm-es kartonból állt.
Ebbe csavarozták a speciális tiplivel(jó sokkal) a függőszekrényt. Persze nem lehetett benne súlyos tárgyakat tárolni, mert kiszakadt.

teddybear01 2013.10.19. 09:25:25

@A Tengerész: Bocs, de az ilyen klotyót eleve egy, a falban elrejtett vasváz tartja, a gipszkarton csak takarás ezen.
Mondjuk személy szerint így sem szeretek ilyenfajta klotyón ülni, mert a fene tudja meddig fogja bírni a terhelést.

Márpedig az ilyen klotyót általában 80 kilós emberekre méretezik, de nem mindenki ilyen könnyű....Én utoljára 16 évesen voltan ennyi.

halaloszto 2013.10.19. 10:19:26

@A Tengerész: egyreszt a femvaz osztasa fele a karton meretenek, ugyhogy siman lehet azon is kotesben rakni. Meg az is a technologiai eloiras. Masreszt ha a fuggoleges illesztesek vegig is futnak, akkor is lehet a vagott darabot felvaltva alulra/felulre tenni.

ha odanyomaskor a levego csinal maganak lyukat a ragaszton, az nemjo, mert elnyomja a helyerol, akar nagy darabon.

@teddybear01: a gipszkartont soha nem vakoljak. Csinaltam mar azert par szaz m2-t. A kotest meg termeszetesen nem ugy ertettem hogy atfedessel, hanem hogy ne legyen olyan ahol negy sarok talalkozik, csak T alaku fugak legyenek, X alakuak nem. Pont azert kell ugy, hogy amikor gletteled az illesztest, akkor legyen mellette egy sik, amiben nincs toldas, ahhoz lehet hozzadolgozni a masik felet. Es normalis profik uvegfatyol szalagot sem hasznalnak csak javitashoz, az legszebb es erosebb megoldas a papirszalag.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.19. 20:08:05

@teddybear01: Hát ott megspórolták a vasvázat. Én Balatonon a mosdót faliszekrényekkel együtt raktam fel így acélkeretre. Na az sose fog lejönni.

akiga 2013.10.20. 18:53:19

@halaloszto: Milyen papírszalag? ráragasztják a szalagot a toldásra? És utána még glettelik? vagy csak leragasztják és festik? Hogy kell kérni a boltban, mi a neve a papírnak?

halaloszto 2013.10.20. 19:17:37

rendes gipszkartonos boltban ugy kell kerni hogy papirszalag vagy fugaszalag. egy tekercs sok meter, 50mm szeles, jo vastag, kozepen van egy pregeles hogy konnyu legyen felbehajtani. (ahol belso sarokba kerul.)

jobb festekboltban kapsz meterre mindenfele nagyon speci tobbretegu, muanyag, fem reszeket is tartalmazot, azokkal szuper eleket lehet csinalni.

szoval a papirszalag. en ugy csinaltam, hogy eloszor picit kiglettelek minden rest, hogy ne legyenek nagy melyedesek. meg lehuzok minden csavarfejet. a melyedeseket azert kell, mert a gipsz zsugorodik, es ahol vastagon van ott ilye kagylos lenne. szoval kov retegben huzol tele gipszet az illesztesre, es utanna spaklival belehuzod a papirszalagot. az elejen elotte megnedvesitettem a papirt, de azta nem, es ugy is jo lett. a lenyeg hogy nem belerakod es lehuzod, mert buborek marad alatta es kesobb feljon. hanem a veget felrakod, es utanna eltartva a spaklival huzod bele. aztan a tetejere vekonyan telibe egy 10cm spaklival. ha ez megszaradt, szeles spaklival lekaparni mindent ami kiall, sorja, es egy jo szelesen (20cm spakli vagy nagy glettvas) megegyszer telibe athuzni vekonyan. Es minden szakasz vegen a maradek anyaggal athuzni a csavarfejeket.

Vajk
süti beállítások módosítása