Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2013.02.04. 07:52 :: A Tengerész

Köszönöm a telefonokat, Emaileket és kommenteket melyekben felajánljátok a segítséget elerőtlenedett állapotomban. Nem merem elkiabálni, mert már háromszor estem vissza, de ma reggelre mintha.... lekopogom. Tegnap azért abszolváltam a kormozást, korántsem olyan alaposan mint máskor, de az apróra szűkült füstjáratok ismét teljes keresztmetszetükön szállítják a füstgázt, egy kéjmámor a begyújtás. Különösen, hogy van új csodaszer, a lakatosoktól megörököltem egy fél hordó  fűrészport, amivel a kiömlött olajat itatták fel. Ez a szemre igénytelen virágföldszerű anyag (kicsit fitymáltam is amikor megajándékoztak vele, de a Nándi annyira dicsérte, hogy a parkettásoktól származó keményfapor, hogy nem volt szívem megsérteni, hogy kenje a hajára) jobb minden gyújtósnál. Az ember csak bepakolja a MP-féle tuskókat a kályhába, berak egy újságpapírt alá, rá egy lapáttal a "virágföldből", egy gyújtóláng és már ég is a kiolthatatlan tűz. Szóval köszönöm a felajánlott segítségeket, bizisten igénybe is venném ha muszáj lenne, de úgy néz ki, hogy menni fog minden saját erőből, szép lassan kiteregetjük ma valamikor a slaugot és becsalogatjuk a vizet a hajóra, legfeljebb ha úgy érzem fáradok, a feltekerést ami a munka melósabb része, holnapra hagyom. Mást nem tervezek.

17:40 Jól kicentiztük. Délután egy kézmosásnál sűrű zakatolásba kezdett az édesvízszivattyú, ami azt jelenti, hogy víz-levegő keveréket nyom a rendszerbe, azaz az aktuális tartály fenekén centiméter alá csökkent a vízszint. Szerencsére már délelőtt kiraktam a slaugot és hogy ne kelljen ilyen szarápás állapotban másfél órát őrizni, nehogy szétgázolják a teherautók, ahol az utat keresztezi, felhúztam olyan magasra a villanyoszlopokra, hogy még a daruskocsi is elférjen alatta, ha netán erre enné a fene.  Ehhez egy 24-es anyát madzaggal át kellett hajítani a kandeláber felett, azzal felhúzni egy kötelet, a kötéllel meg a slaugot. Jól kiterveltem, egy baj volt csak, pontosan tudtam, hogy semmi erőm a dobáshoz, a lábaim már attól is remegtek, hogy kicipeltem a 10 kilós gurigát a partra, a levegőt meg úgy szedtem, mint aki lefutott egy félmaratont. Hagyományos szerencsém azonban segített, épp tépelődöm a madzagot tekergetve lefelé a gombolyagról, amikor ifjú ember parkol le a Syntexker előtt és menne befelé vásárolni. Na mondom, sehova amíg ezt az anyát át nem hajítod ezen a lámpaoszlopon. Nem tűnt túlságosan bizakodónak a fiú, elsőre el is vétette az irányt, de biztattam, mert a magasság megvolt. Másodikra simán átment az anya a lámpakar felett, kicsit rámijesztett, mert hajszál híján rápördült, szóval amikor a madzag hozzáért a csőhöz, a hirtelen lefékezett anya elkezdte másodszorra is megkerülni a csövet, de szerencsére a felső holtpont előtt meggondolta magát és megindult lefelé. Ezután a slaugmanőver többi része már könnyűségbe ütközött. Szóval bent van az újabb másfél havi édesvíz a hajón, szépen javul a közérzetem, kezdek ízeket érezni (ez napokig nem volt) és nemcsak éhes vagyok, de étvágyam is van, szép az élet.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr925061655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömjénzsolti 2013.02.04. 16:08:20

Lábadozásod idejére unaloműzőként ajánlok egy linket annak bizonyítékául, hogy a közhiedelemmel ellentétben van ebben az országban pénz, méghozzá nem is kevés:
privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?MN=Hirmix&AGM=Joghalo&AN=nfupalyazat&LN=Hungarian

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.02.04. 18:43:01

@tömjénzsolti: Én azt gondolom, hogy látom a jövőt. Miután ilyen és ehhez hasonló módon megtömik a fiúk a tarisznyákat, biztosítják az anyagi jövőjüket egy esetleges választási vereségre is akár. Az a 8 év amíg fogcsikorgatva várták üres zsebbel, hogy a hülye szoclibek ne hagyjanak az embereknek más lehetőséget, mint a megbuktatásukat, komoly lecke volt nekik, többet nem fognak üres zsebbel távozni a kasszától. Aztán akármilyen módon a választások előtt elkezdenek majd osztogatni. Na nem abból amit már zsebreraktak, de lesz majd államkötvény kibocsátás, addigra a jegybank is zsebben lesz, én még azt is el tudom képzelni, hogy beindul a bankóprés és majd megmagyarázzák milyen hasznos az exportnak a 340 Ft-os Euro. Miközben a békemenetelők nemzetiszínű madzaggal vezetett hiszékeny hadát színes üveggyöngyökkel elkápráztatják az ország újabb előrekifosztásából, megy majd tovább a sikerpropaganda és ezerrel a nyugat gyalázása, a régi lecke (a gyűlölet sokkal jobb közösségteremtő mint a szeretet), a választási rendszernek akár az utolsó pillanatban való nekik kedvező módon való változtatásával, akár csalással is rá fognak menni a választások megnyerésére. Akár ők nyernek, akár más, az országnak ez volt az utolsó esélye, a következő kormány teljesen lehetetlen gazdasági állapotot örököl meg, a demokrácia intézményrendszere meg már amúgyis ott tart mint a Kádárizmusban, minden a KB üléseken dől el. De legalább a fülkeforradalmárok boldogok, hogy nem a komcsik, hanem hobbimagyarok rabolták ki az országot és állították helyre az egypárti diktatúrát. Aztán majd jön pár kínai és az egész csődtömeget felvásárolja szaréhugyé, aki teheti kotor elfelé az országból, marad a sok neonáci (azok attól lesznek boldogok, hogy nem a zsidók árvereznek), meg azok akiknek már nincs választásuk. Jól megszoptuk ezt a 24 évet!

silvermoon 2013.02.05. 01:35:56

@A Tengerész: Nah ezt f...an levezetted. Tehet jovo nincs, kilatas a hatar fele,ami marad az meg nem a mienk... vagyis a gyerekeime. Ahogy egyeb irasokat olvasok ugy erzem erossen igazakat irtal. HA jol hallom meg a kiskertjet kapalgato nagymamakat is kiskertadoz-tatjak mert nehogyma 20 paradicsoma legyen, adjon abbol 10-et az allamorban szatyorjaba is. Azt hiszem nagy szarban van szegeny szep magyarorszag.

Mihalik Péter2 2013.02.06. 21:09:31

@A Tengerész: Tényleg, Vili Bá! Mivel átélted: a komcsik lopásairól, az egypárt rendszerről nem akarsz írni pár sort? Csak úgy érdekelne a demokrácia helyzete,anno... a párt-rendszer... elvtársak-itt-ott... pici vadászatok,állam adósság... és a több...???

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.02.07. 22:51:41

@Mihalik Péter2: Ha tényleg érdekel a dolog, nálam sokkal avatottabb mesélő www.kommunista.net/konyv/moldova-gyorgy-kadar-janos itt található. Egy nagyon jellemző mondatot idéznék. " Azelőtt tízezer forintos vacsoránál megbeszélték, hogy lopjanak el egymilliót. Most egymilliós vacsora mellett beszélik meg, hogy lopjanak el egymilliárdot". Akár az inflációra is lehetne fogni,hiszen a benzin is a százszorosába kerül azóta. De nem ez az alapvető. Valamikor itt ültek az oroszok a nyakunkon és tudtuk, hogy nem lehet másképp élni, hogy tűrni kell, hogy el kell fogadni, hogy eszerint a játékszabályok szerint kell élni, dolgozni, mert ez már csak így lesz örökre, széllel szemben nem lehet pisálni. Aztán felcsillant a remény, hogy kimentek és mostmár lehet tisztességesen élni. És kiderült, hogy akik most uralkodnak arra hivatkozva, hogy akkor gyalázatban éltünk és el kellett hogy tűrjük, most elvárják, hogy az ő gyalázatosságukat is tűrjük el, mert ha nem akartuk magunkat kinyíratni, hogy szembeszállunk az őskommunista Orbánpapával, meg a Kövérpapával, akkor most kötelesek vagyunk tűrni a gyermekeik tolvajlását is. Azért az eléggé árulkodó, hogy Kádár összes vagyonát amikor elárverezték, az egészből nem jött be egy millió forint. Ha kíváncsi vagy hogy kezdődött az ország eladósodása, hogy hogy léptünk be az IMF-be az is pontosan benne van a Moldova Könyvben. Amúgy meg egy személyes vélemény. A kommunisták. Na eről egy kicsit beszélek. Nem igazán szeretem ezt a szót. Kommunista az aki hisz az osztálynélküli társadalom eljövetelében. Kevés ilyennel találkoztam. Az igazi kommunisták sorra haltak meg, kerültek börtönbe. Aki megúszta Horthyt, a Spanyol frontot ahol a nemzetközi brigádokban harcoltak, azt kinyírta a végén Rákosi. Maradtak kevesen a szerencsések és persze a magukat "hivatásos forradalmárnak" tituláló karrieristák, akiket maga Kádár is mélységesen lenézett. Kevés olyan volt mint a Demény Pál, aki ha jól emlékszem 17 évet ült börtönben, Horthy és Rákosi alatt. Én ha minden igaz egyetlen kommunistát ismertem, a Sipos Jóskát, az első munkahelyemen a Vegytervben volt párttitkár, amikor meghalt 40 évesen rákban, egy bőrdzseki meg két nadrág maradt utána. na szóval a "kommunisták" úgy loptak, hogy kifizettek a Tüzép telepen harmadosztályú fenyőt és elhoztak elsőosztályú tölgyet. Hogy mit ugattuk a Cinegét, akinek egy élet alatt sikerült összelopnia egy villát a Rózsadombon. Ma ha egy politikus, mégcsak miniszternek se kell lennie, egy ciklus alatt nem lop össze annyit, hogy még az unokája is gondtalanul éljen, akkor az egy tehetségtelen balf@sz. És ezeket kimennek megvédeni a békemenetelők. Valaha ha valakinek nagyon elege volt kidisszidált nyugatra. Így elment '56-tól '89-ig kb 300000 ember. Aztán megállt a folyamat, most meg egészen megdöbbentő számokat olvasok, csak az egészségügyből évi 2000 körüli dolgozó ment ki az elmúlt 3 év alatt. A Fidesznek meg sikerült elhitetnie a gondolkodni lustákkal, hogy aki kifogásolja azt, hogy PONTOSAN ugyanolyan bolsevik módon uralkodnak mint a "kommunisták", azok nyilvánvalóan a kommunizmust sírják vissza. Pedig ha így lenne akkor én tökéletesen elégedett lehetnék, mert nagyjából ugyanúgy mennek a dolgok mint 1965-ben. Mondjuk annyi különbség azért van, hogy most kicsit jobban lehet pofázni, persze állami állásban már nem, és amúgy meg semmi értelme, viszont minden állami vagyont elb@sztunk, mégis a százszorosa a tartozásunk mint amennyivel Kádár alatt tartoztunk.

Mihalik Péter2 2013.02.08. 09:42:29

@A Tengerész: Hát ez szép esszencia: gyakorlatilag semmi sem változott, ugyanazt a gyereket pelenkázzuk, csak nem Pistike a neve, hanem Istvánka.A rendszer neve , hogy demokrácia, vagy diktatúra - szabja meg az uralkodó nevét, azaz szabadságharcos, vagy terrorista és tök mindegy, mert ugyanarról beszélünk... A lopás mértéke és módszerei sem változtak sokat, csak akinek érdemes lennie a bűneiért ülnie, az a pulpituson szónokol, nagy "népi igazságokat fröcsögve" szabadlábon, millárdokkal a zsebében, aki meg most ül, ellopott 100 kg. tűzifát, mert fázott. Majd mindezt az esti híradóban az illető Rfk. szóvivője kommentálja, hogy: igen, sikerült elcsípnünk a tolvajt, majd a felettese jelenti a feletteseinek és végül a hír eljut ahhoz, aki a pulpituson áll, tömött zsebekkel. ha 1989 óta ennyit haladtunk, akkor ez semmi, szerintem van még hátra az érezhető változásig vagy 50 év. Nem hiába írtam akkor pár hónapja, hogy igazi rendszerváltás ( a tapasztalatok szerint) véráldozat nélkül csak "őrségváltás" a mézes csupor előtt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.02.08. 12:35:22

@Mihalik Péter2: Nos én azt mondom, hogy még véráldozatokkal se más. Mi is történt a francia forradalom után? Ott aztán folyt vér bőven. Miután lenyakazták az arisztokratákat, kinyírták egymást is, majd jött Napóleon aki császárrá koronáztatta magát, még több vér folyt, aztán visszajöttek a Bourbonok és lett ismét minden a régi. De ugyanez volt az őszirózsás forradalom, majd a kommün, majd a fehérterror után is. Ezt is Moldova egyik interjúalanya mondta. " A ceruza egyik vége fent van a másikat faragják, koptatják. De mi középen vagyunk. Ha megfordul a ceruza mi maradunk ott ahol voltunk". Én azt mondom, hogy semmiféle forradalom, semmiféle rendszerváltás, semmiféle átalakítás nem képes történelmileg rövid idő alatt megváltoztatni azt az életformát, mely egy adott nép nemzeti karaktere által determinálva van. Az, hogy egyes kiugró, a többségtől eltérő jellemű, gondolkodású emberek mit gondolnak, mit akarnak, netán hatalomra jutva mit próbálnak elérni semmit nem számít. A magyar emberek elsöprő többsége provincionális tahó, irigy, lusta, alattomos és tolvaj . Ilyen volt ezer éve és ilyen is maradt. Ebbe a szarba nem lehet szöget verni. A globalizáció rendesen betett nekünk, mert a világon a verseny kiéleződött. Nem lehet már elbújni egy szegletbe és a saját szemétdombon kukorékolni, mert a szemétdomb internacionalizálódott, jön egy tehetségesebb nép és letúr róla. Ezért aztán jön a sopánkodás ami persze sokkal kényelmesebb mint kivívni egy megtisztelőbb helyet a világban, hogy "bezzeg amikor a nyilainktól rettegett Európa", meg "bezzeg amikor még nagymagyaroerszágunk volt", meg ilyen hülye hobbimagyar ábrándok.
süti beállítások módosítása