Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2012.10.23. 22:17 :: A Tengerész

'12 okt.23. 003.jpg'12 okt.23. 006.jpgRengetegen voltuk. hazatérve nézem a Híradót, a BM közleménye szerint viszont mindössze 20000-en... Mit mondjak, amikor ezeket a képeket készítettem akkor még viszonylag kevesen voltunk, odaértem fél háromkor, még fel tudtam kapaszkodni a TV-sek dobogójára és onnan fotóztam, (előttem a Farkasházy, ő is fényképezni mászott fel) aztán csak áramlott a nép, kezdésre moccanni nem volt már hely annyira összeszorult a tömeg. Megtelt a hídfő, alatta a tér, a Szabadsajtó út, a Ferenciek tere egészen a Kossuth Lajos utca elejéig, ott volt a rendőrkordon, de lehet, hogy azon túl is álltak, nem láttam odáig. Most mértem ezt a területet, meg a Kossuth teret a Google Earthön, a Kossuth tér ha hozzáveszem a becsatlakozó utcák torkolatát, mondjuk 20%-al nagyobb. Ott voltam '89-ben amikor kikiáltották a harmadik köztársaságot, akkor voltunk 150000-en, még nem volt lezárva a tér egyharmada, egész az Országház lépcsőjéig lehetett állni és tele voltak az utcák is körben. Most ugyanezen a területen, ahogy a TV híradó árnyaltan fogalmazott az MTI közlése szerint 400000-en voltak, mely állítást a BM megerősített. (Hm, merték volna nem...) Sok jó Fideszes kis helyen is elfér, hát még a nagyon, sok jó Fideszes. És hisz benne, hogy hazugságban az igazság. Unortodox matematika. Kétszer kettő az öt. 

Emlékszem (megvert engem az Isten ezzel az emlékezőtehetséggel) valami szocialista realista színdarabra, ahol egy tanító egyest adott a diáknak, mert a "botját" szót nem "bottyát"-nak írta, hanem "botját"-nak. Merthogy újsütetű gyorstalpalón lett parasztkáder tanár volt az istenadta. És a színdarab megmagyarázta, hogy "általában" valóban úgy helyes ahogy a diák írta. De a szocializmus építésének ezen kezdeti szakaszában az a fontos, hogy olyanok tanítsanak, akik ha hibáznak is, de nem a régi erkölcsöket táplálják a diákokba, hanem szocialista embereket nevelnek belőlük. És ehhez pont ilyen tanárok kellenek és ebben az esetben, átmenetileg a "bottyát" a helyes. Nekik unortodox nyelvtan, nekünk unortodox matematika. Van különbség?? Ja és a gazdaságpolitika mindkét esetben unortodox.

Miközben ezeket a sorokat írom a Szerelem c. magyar filmdráma megy a TV-ben. Kétszer már láttam. Csodálatos. De hát a múltat másképpen magyarázzák akik nem élték meg. Nem látják....nem látják, hogy minden  mindig kezdődik elölről. Mi az emberre a legjellemzőbb? Hogy semmiből nem tanul.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr114865348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dOKi 2012.10.23. 23:02:08

Látod, Vili, milyen hasonlóan jár a praktikus hajós emberek agya? Pont a googl térképen méregettem én is hasonló okból, mielőtt a blogodra néztem.

Gáz Géza 2012.10.24. 07:04:28

Az unortodox mértan szerint 1négyzetméter=4 ember. Valójában 1 ember= 0,7 négyzetméter.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.24. 07:57:50

@Gáz Géza: De még a néggyel se jön ki amit hazudtak! Mérd meg a Kossuth teret! Ha mindent beleszámítok (tehát eltekintek a bejáratok előtt lekerített résztől, ami azért elég nagyvonalú tévedés a "biztonság javára" ahogy a műszaki méretezésekben mondani szokás, azt mondom, hogy a nemes cél érdekében a virágágyásokat is letaposták és a szobrokra is felmásztak)akkor is maximum 40000 m2-t tudok kihozni a Kossuth térre. Miért van az, hogy ha Orbánék hazudnak attól a szeme se rebben a híveknek? Olyan ez, mint amikor a digóknál ha Carlo ellopja a szomszéd asztaláról a süteményt, az anyja megpofozza, hogy nem szabad lopni. De ha ugyanez a Carlo ellopja egy turista táskáját, megveregetik a vállát, hogy milyen életrevaló ügyes gyerek. Így lesznek a Fideszben szolgáló exkommunisták derék jó hazafiak, míg a máshol szolgálók, akiknek a szüleik (!!) párttagok voltak, na azok mocskos komcsiivadékok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.24. 08:39:04

@dOKi: Namost arról, hogy a BM megerősítette az adatokat, vagy éppen szolgáltatta. Folyamatosan kőrözött a rendőrségi helikopter a város felett. Nyilván fotóztak is, tehát +- párezerrel meg tudják mondani hol hányan voltak. Micsoda kontroll van itt megszervezve az igazság elhazudására. És ezt sokan, nagyon sokan helyeselve szemlélik. Úgy gondolják, hogy jó dolog az, ha azok hazudnak akit ők szeretnek. Mint akik sokan elmenetek kék cédulávak választást hamisítani, mert kommunista szívük ezt helyesnek gondolta. És még amikor az Andrássy 60-ban verték őket, akkor is a pártot éltették. Időről időre jön egy vezér, aki 1. Kreál egy ellenséget (burzsoá, burzsuj, mensevik, kulák, kispolgár, kapitalista, revizionista, zsidó, cigány, kommunista, 2. Megvádolja őket, hogy a nép rossz sorsáért ők a felelősek, ezt tömegek elhiszik, mert a gyűlölet sokkal jobban összekovácsol hívőket, mint a szeretet. 3. Ezeknek a hátán felkapaszkodik a hatalomba és romba dönti az országát. Nincs olyan diktatúra amelyik ne ezt tette volna. Megyek messzebb, amikor támolygott az Isabel Perón szociális kormányzását megpuccsoló Leopoldo Galtieri katonai hunta hatalma, kitalálta, hogy a nemzetet csak a közös angolgyűlölet tudja a pártján tartani. Ezért egy semmire se jó szigetért meghalt vagy 3000 ember, olyanok harcoltak hazafiként a "nemzet" érdekében az elnök oldalán akik amúgy ellene szavaztak volna, ha ott egy szabad választás egyáltalán elképzelhető lett volna. De megverték őket a britek, a hunta elbukott, viszont Margaret Thatcher megerősödött a kormányával. Hitler sokmillió német hívőjével együtt belehalt és a következő USA elnök az az Eisenhower tábornok lett, aki vezette a győztes amerikai erőket. Már csak az a kérdés, hogy megvárjuk e, hogy Orbán magával rántja a nemzetet a semmibe, vagy észhez térünk és akárhogy is mesterkedik a következő választások megnyerés érdekében (merthogy bármilyen nemtelen eszközt meg fog ragadni hívei teljes egyetértése mellett abban biztos vagyok), és csakcsak leváltjuk valakire aki jobban passzol a miniszterelnöki székbe.

MaKata 2012.10.24. 15:14:54

Én is ott voltam a hugommal meg a sógorommal, az első képen még majdnem rajta is lehetnénk, ott voltunk a második lámpaoszlopnál, a jobb szélen a korlátnál, de csak kb. 3/4 3 kor értünk oda. Minden normális embernek - akik normális országot szeretnének - ott lett volna a helye, ehhez képest kevesen voltunk. De talán leszünk még többen is......... most legalább van egy hangyányi reményem.........üdv

temtom 2012.10.24. 19:48:54

@MaKata: Kedves Kata! Kérdezd meg Vilmost, normális vagyok-e?
( Lehet, hogy azt fogja válaszolni, hogy nem. :) )
Ennek a blognak az olvasói -túlnyomórészt- nem kedvelik Orbán Viktort. Én meg igen. Ha jövő vasárnap lennének a választások, akkor én a Fideszre szavaznék. Ezt sosem titkoltam, korábban szolidan beleszóltam itt néhány politikai jellegű vitába, de mostanában már nem teszem. Ettől még (hogy teljesen másként gondolkodunk) megtisztelő, hogy Vilmost barátomnak tekinthetem, illetve (remélem) ő is barátjának gondol engem.
Ezért veszem a bátorságot, hogy hozzászóljak a számháború témához:
Szerintem teljesen felesleges négyzetmétereket számolgatni.
Nagyon sokan voltatok az Erzsébet hídnál. Igaz. És szintén nagyon sokan voltak a Kossuth téren is. Ez is igaz.
A számszerűség nem számít. Hogy hol voltak többen... akár csak pár százzal, vagy ezerrel többen.
Véleményem szerint az a különleges, hogy regnáló kormány MELLETT az elmúlt huszonkét évben nem nagyon szoktak felvonulni, tüntetni, kiállni. Legalábbis 2002 és 2010 között nem emlékszem ilyesmire. Most meg már harmadszor fordul elő.
Azért ezen talán érdemes elgondolkozni. (De lehet, hogy nem.)
Az, hogy az MTI, meg a királyi TV és a Kossuth Rádió hamis adatokat közöl, az persze baj. De a jelenség maga... szerintem érdekes. Úgyhogy ne szám-háborúzzatok! :)
Lehet megkövezni, türelemmel fogom viselni. Kedves Édesanyám pedig köszöni szépen, nagyon jól van, kérem őt ne bántsátok.

sevylor 2012.10.24. 20:02:48

nekem is van olyan barátom, aki a holnapi választásokon valószínűleg még a fideszre szavazna, de majd 2014-ben
(amikorra a tanult, tehetséges diplomás gyermekei már emigráltak az itthoni kilátástalanság miatt) nem fog.

harpi4 2012.10.24. 20:33:59

@temtom: Sajnos nincs szerencsém ismerni téged, mert már az én időm után hajóztál. Nekem az az elgondolásom, hogy mindenki azt szeret akit csak akar, és arra szavaz akire óhajt. Valahol ez a demokrácia. Hála istennek, te nem a más véleményét fröcsögve lekáromlók közé tartozol, hanem azok közé, akik érveket hoznak fel, és ezzel kísérlik megmagyarázni az álláspontjukat. Éppen ezért ragadtam "tollat", hogy valamit kiigazítsak. Írod, hogy az a különleges, hogy a kormány MELLETT micsoda tüntetés volt többször is. Ez igaz. Na de az is, hogy a tavaszi békemenetet, meg a mostanit az egész országból, meg külföldről gründolták össze, a Szélesék ingyen buszaival, ebédjével, (tavasszal még fél liter pálinkát is osztottak). A múltkori március 15-i fizetett egyetemista tapsolókról nem is beszélek. az is biztos, hogy sokan voltak olyanok is, akik Bp-ről, a saját jószántukból mentek oda. Csakhogy "NEM ELEGEN", ezért kellett többször is ez a végső soron a mi pénzünkön odacsődített tömeg. Nos csak ennyit akartam mondani. Én sajnos veled ellentétben nem tudok kit választani. Az orbánviktort igen kedveltem 1990-ben. Most már nem. A többit már akkor sem nagyon. Úgy látszik bennem van a hiba, mert ahogyan a nóta mondja "így se volt, jó úgy se volt, sehogyan se volt az jó! Mindig csak a más asszonya volt a jó!"

temtom 2012.10.24. 20:46:04

...ingyen busz, ingyen ebéd, pálinka... bizonyára volt. De azért (megint nem számháborúzni akarok, sőt...) biztos voltak nagyon sokan, akik pusztán a szimpátiájukat akarták kifejezni. És ezért mentek oda. Ahogy most én itt ezzel a rövid bejegyzéssel fejezem ki ugyanezt. (ahelyett, hogy odamentem volna. :) )

dOKi 2012.10.24. 21:18:04

@A Tengerész: Az a helyzet, hogy mindent összevetve én elég reménytelennek látom a helyzetet.Ezen a fórumon - ahová én épp hogy csak most léptem be - az emberek egy csomó okos dolgot összehoznak, hogy alátámasszák véleményüket. De itt igazából senkit nem kell meggyőzni, mert hasonló a hozzá állás. Viszont sok más fórumon olyan stílusban, olyan gyilkos gyűlölettel írják le emberek véleményüket másokról, mások tőlük külömböző véleményéről, hogy semmi kedvem hozzászólni. Talán még félek is egy kicsit, talán mert öregszem. De így végképp reménytelen lesz találni egy "legnagyobb közös osztót", amiből ki lehetne indulni. És az a helyzet, hogy a facebookon nézelődve elég sok olyan ismerőst látok ilyen fórumokat ajánlgatva, akikkel egyébként sok évtizede normális kapcsolatom van.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.24. 21:26:31

@temtom: Szived joga. Ettől még nyugodtam barátodnak tekinthetsz. Én csak azt nem értem miben bízol. De ha azt mondod, hogy szereted őket, azt megértem. A hit, a szeretet irracionális dolgok, Jézus azt mondta (nagyjából) "boldogok akik bizonyíték nélkül hisznek". A szeretet mellé nem szükségesek racionális érvek. Erről szól a világirodalom fele. Ez ami egymagában indokolja, hogy becsületben megőszült professzorok otthagyják a családjukat és podagrás ízületeikkel riherongyok után vetik magukat, továbbá tisztes matrónák lesznek szabadidejükben házasságszédelgéssel foglalkozó kopasz lúdtalpas segédházfelügyelők áldozatai. De nekem EZ kevés. Én egyiket se szeretem és egyiknek se hiszek. Arra fogok szavazni (szerintem Te is)akit kevésbé tartok kártékonynak. Aztán majd jönnek a választások és énekeljük, hogy

Tavasz szél vizet áraszt virágom virágom
Minden magyar pártot választ virágom virágom
Hát én immár kit gyűlöljek virágom virágom
Te engemet én tégedet virágom virágom

Mert azt állítom, hogy ezt a mindent átható penetráns gyűlöletet Orbán oltotta bele az országba. Hogy egy igazi költőt is idézzek,(ha már Orbán) Orbán Ottó versrészlete:

Utópiák, forradalmak
Kondérszámra dől a vér
A népnek minden hatalmat
S jön új hóhér új vezér.

AdSa 2012.10.24. 21:37:18

A német sajtó, és az osztrák tévé jelentését nagyon halkan, és kissé gúnyorosan ismertették. Szerintük a millán több mint duplája volt a létszám...
Igaz, az nem a belügymisztérium adataira támaszkodott.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.24. 22:13:16

@AdSa: Néztem a TV híradót az MTV 1-en, meg is sértődtek, hogy lebuktak a hazudozásukkal, ilyenkor elkezdenek vadul cáfolni és pont azokat vádolni hazugsággal akik fülöncsípték őket. Az magáért beszél, hogy a helikopteres felvételekből csak azt vágták be a Híradóba ami a Békemenetet mutatta. A Milláról csak "kistotált" mutattak.

devton 2012.10.25. 12:52:27

Nem hiszek a civilekben, szerintem nem fognak érdemi tényezővé válni. Legfőképp azért, mert nem politikusok,és szerintem maguk sem tudják a választ a problémákra, csak tiltakozni tudnak. Egyébként meg el fognak "kurvulni" mire döntési helyzetbe kerülnek, és ebben segítenek majd a "politikusok", akik már elkezdtek beszivárogni a soraikba. A regnáló kormánnyal lehet elégedetlenkedni, utálni,tüntetni ellene stb.hisz szarul végzi a dolgát,és de a legszomorúbb, hogy nincs alternatíva a lecserélésükre. szdsz , lmp, mszp és ezek megfelelői nem előre inkább visszalépés lenne. Nekem elég volt az a 8 év belőlük.

devton 2012.10.25. 12:57:08

@dOKi: A latin divide et impera kifejezés, magyarul „oszd meg és uralkodj" a hatalom fenntartásának egyik lehetséges módszere, nem kell ezen csodálkozni. A Magyaroknál pedig különösebben nem is nehéz ezt az állapotot elérni...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.25. 19:00:26

@devton: Hát ha nincs alternatíva akkor egyszerű a dolog, EZT ÉRDEMELJÜK. Orbán vezeti tovább az országot szembe az okos világgal, egyre szarabb lesz minden a végén elmegy nyugatra a java jön keletről a szemetje, még az is lehet, hogy 50 év múlva muszlim központ lesz Budapest, földalatti keresztény árja fundamentalista neonáci harcosokkal. Ha fiatalabb lennék belevágnék egy kormánybuktatásba és új kormány alakításba, de már nincs hozzá kedvem és energiám.
süti beállítások módosítása