Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda. (asszem)

2012.06.27. 11:01 :: A Tengerész

,őt, ha nem ír eszembe se jutMost a Syntexkeresekhez kéredzkedtem be. Nincs időm mindenre válaszolni, mert van vagy két tucat Email meg komment. Megvan a saját(használt)új PC. Egy IBM mini irodai gép, akkora mint egy cipősdoboz, de dögnehéz, szóval van benne anyag, csak a processzorhűtő ötszöröse a laptopénak. 1GB RAM,(van benne hely még egy memóriakártyánalk)160GB merevlemez. A tápegység 220 Wattors benne. Tehát szükség esetén inverterrel is használható, de egyelőre parti tápról minden megy ahogy Sandrovics írta. Aztán egyszer majd....majd sokára veszek egy kicsi netbookot, ha lesz egy olyan hónap amikor a nyugdíjból marad a hó végére is. Ez 40300 Ft  volt monitorostul kyboardostul, egerestül, drótostul, egy év garanciával, úgy, hogy a 2% pótgarancia is benne van, azaz ha elromlik bármi, azonnal cserélik mindenféle vizsgálat nélkül. http://www.marseus.hu/  korrektnek tűnik a cég, ahogy nézem a rendszergizdák is ide járnak. Elvittem Antymixhez, felokosítja, talán hét végére megszűnik a gondom.

Ja! És köszönöm szépen a névnapi jókívánságokat, hegyvidékitől kaptam az elsőt, ha nem írtatok volna róla, nekem eszembe nem jut a dolog, merthogy a naptár és az óra nem tartozik az állandó nyugdíjas túlélőkészletembe.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr184614271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apiesze 2012.06.27. 18:07:47

Üdv a fedélzeten.
Volt olyan "elvetemül", aki szerint "De a blog így is működött, csak kisebb intenzitással."
Valóban. Mint a parlament is működött ellenzék nélkül is, nagy vezérünk szerint. Csak az nem ugyanaz. A Te blogod nélküled már nem az Amapola. :o)

Mihalik Péter 2012.06.27. 19:03:47

@apiesze: Ideje lesz vitorlát bontani!Nem a blog a lényeg, hanem az,hogy ez egy vitorlás motor hajó.A motor működik. A vitorlákat kéne kipróbálni! Felejtsük el a politikát...szerintem.

apiesze 2012.06.27. 19:11:43

@Mihalik Péter: Itt most nem annyira politika, mint inkább szakmai félreértés volt. A politikáról meg ismered a véleményem. Bár már ott lenne "a távolban egy fehér vitorla"! :o)

emeritus 2012.06.27. 19:17:59

Halló Vili! Amennyiben én lennék a "hegyvidéki" úgy csak vakban küldtem el a jókívánságot,mivel én sem tudtem,hogy mikor ünnepelsz!Nem akartam a lavinát elindítani!
"Mast und Schotbruch!" kívánok!

Mihalik Péter 2012.06.27. 19:33:29

@apiesze: Köszönöm...szeptemberben ..állítólag ( az az igazság, hogy baszogatom Vilit, mert van itt mindenféle pótcselekvés...festünk,élünk, lakkozunk, eper...stb. Vitorla kéne már, nem?)

apiesze 2012.06.27. 19:43:51

@Mihalik Péter: Biztos lesznek ellenvélemények is, szerintem a vitorla állóvízre való. Arra lett kitalálva. Már eleve a motor beépítése egy kényszer. (Állóvíz, szűk kikötők, no és biztonság, biztonság, biztonság.)
Az első gőzösökön meg voltak vitorlák. :o)

Antymix 2012.06.27. 23:21:40

Az ámítógép alakul. Ezen is OEM-es Bill Gates átka volt, de sikerült átverni a buta PC-t. Már csak víruskergető kell rá és a szükséges pluszok. Szerintem holnap este átadom. Majd sietek haza a melóból és túrom még egy kicsit. A drivereket sikerült az IBM honlapjáról letöltenem, csak az egyéb eszközök sárgállanak még. Sokéves kókány PC túró időszakom alatt még nem tudtam rájönni, hogy ezek mik, de még nem adtam fel. Itthon öt gép van és mindegyiken hiányzik ez a driver (egyéb eszközök) és tizenöt éve működnek.

teddybear01 2012.06.28. 01:57:52

@Antymix: Nem igazán értem hogy minek kellett levenni az OEEM operációs rendszert, kivéve ha nem működött. Amit a gyártó felrak, az többnyire a leginkább hozzá alakított oprendszer.
Ami az egyéb eszközözök megnevezést illeti, az olyan, amit a telepítő ilyen vagy olyan okból nem tudott azonosítani, de nélkülük is megy a verkli, úgy-ahogy. De ez nem jelenti, hogy tökéletesen passzolna minden, sőt. Ha adnak egy márkás géphez oprendszert, ajánlatos azt használni.
Szóval kellenek a gyári telepítőlemezek, utána a legfrissebb meghajtóprogramok frissítése.
Valamilyen szövegszerkesztő, kodek-csomag, + valami lejátszó, hogy lehessen a videókat nézni, meg a rádiót hallgatni, meg egy vírusirtó, mert a nélkül ma már öngyilkosság felmenni a netre, meg a szájíz szerinti böngésző.

Ha ez fenn van, jöhetnek a frissítések. Nekem van egy-két komplett telepítőlemezem, amin az oprendszeren kívül minden leggyakrabban szükséges program is rajta van. Így olyan két és fél, három óra alatt megvagyok egy full telepítéssel, hacsak nincs valami gikszer. Aztán a frissítések meg eltartanak még valameddig. Persze szelektálni kell közöttük, nem kell mindegyik.

Grigorij Sandorovics 2012.06.28. 07:33:18

Ha mar - Bill Gates atka van szo :)
Kb 10 eve, megunva virussal vagy ferde kezzel megolt gepek feleleszteset (szoftver) kitalaltam - akkor azt hittem original shemat:
1. Kell a gepen 2 lemez. Legjobb, ha fifzikailag 2, de elmegy virtualisan is, de akkor ha meghal a lemez - nincs tovabb.
2. A minimalis rendszer + driver telepitese utan a masodik lemezre Acronisz-szal lemasolom a kitunoen mukodo rendszert, a bbot-ban beirom masodik - "feleleszto" rendszerkent.
3. A hetest (plane 8) nem ismerem el - egy nagy szar meg mindig. Specialisan osszeszedett XP-t (most 12-es, mar nem microsoftos) hasznalok. Minden hasznos kutyu mar benne van.
4. Soha NEM frissitem a rendszert. Minek? A friisitestol annak idejen nehany friisitesel kinyirt gep tanitott el.
5. Az elso rendszer - amikor szofttal is fel van toltve. Acronissal leveszem az egesz C: lemezt. Ehhez az kell, hogy minden adat es vatozo fajl a D: es tovabbi lemezeken van. C;-t 20 gb-nel nagyobra NEM csinalom.
6. Persze minden TMP, virtualis memoria stb IS a D: es tovabbi lemezekre van kiteve.
7. A levett C: lemezt a D: lemezen es egy szerveren orzom. Egy sima rendszer befer 1 GB, neha - valami speci gep 5-6 GB fajlba befer.
8 Mindez bonyolultnak nez ki - de nem az. Ezekutan e gep "megolhetetlennek" nevezheto. Akarmijan baj utan 5-10 perc alatt feleleszheto a masodik rendszerbol.

PL. Nemreg a masodik munkahejemen egy szerverben meghalt az alaplap (kb 10 eves). A raktaron talaltam kb ennyi idos gepet, beleraktam, ramasoltam a rendszer lemezt - C:, es beindult! Igaz rajta meg 2000-es fut. Es nem kellet bonyolult szovtveres szervert ujbol osszeszedni - ez sajna 1-2 napot is eltart :(.

Na es a viruszok IS mar nem annyira baj. Ha bemasztak a gepbe - meg se probalom a kezelest. Vissza az acronis .tib-ot!
Persze ha valami nagy uj programm van telepitve - le kell venni az aktualis C:-t teljesen. Nem javaslom az acronis automatajat. Kezzel-kezzel :)

Ojan harom eve jott a csalodas. Ismerosom hozott egy OEM-es lapot az USA-ktol. Hu, de meg voltam lepedve. OEM-mel volt telepitve ket rendszer, acrpnisz, a masodik rendszer az elso elesztesere... Elloptak az otletemet :)) Ennyit Bill Gates hazajarol (inkam az MS hazajarol) es megbizhatosagarol...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.28. 09:12:31

@Mihalik Péter: Meglesz az is, csak előbb ez a qrva ponyva feladat, mert addig nem tudnak előjönni a dúcok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.28. 09:14:04

@emeritus: Nem, hegyvidéki külön Emailben gratulált, nem itt kommentben. Ő még téged is megelőzött.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.28. 09:22:57

@apiesze: Ajóqrvaanyjukat!!! Ez volt az egyik ok ami miatt otthagytam a Balatont. A "kikötő" üzemeltetése baromi költséges, kezdve az állami lehúzástól, az összes komplikált engedély beszerzéséig, stb, befejezve a kötelező féléves tűzoltókészülék ellenőrzéssel és a hajósoknak szóló hirdetmények tábla karbantartásáig, ahonnan minden horgász aki évtizedek óta ugyanazon a helyen pecázik megtudhatja, hogy tőle 100km-re mit építenek a vízre. Ha lenne olyan köztes állapot, hogy "csónakmenhely", ami csak és kizárólag a környezetvédelemnek kellene hogy megfeleljen, akkor nem lenne semmi baj.Mondjuk tegnap néztem a Tüskevárat a TV-ben este (felváltva a meccsel). Tessék azt elképzelni, hogy Matula bácsi csak engedélyezett kikötőben tarthatja a ladikját. Ezek az agyatlan állami barmok csak jachtmarinában képesek gondolkodni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.28. 09:26:45

@teddybear01: Nem volt a gépen semmi, mindent legyalultak róla a németek gondolom, amikor eladták nagy tételben nekünk. Egy jó van a dologban, a hologramos matricát viszont, az eredeti op. rendszerét rajta hagyták a kabátján, szóval ettől kezdve minden jogtiszta amit antymix rárak.

apiesze 2012.06.28. 09:34:28

@A Tengerész: Ezek előtt is voltak hülyék, de azok legalább nem voltak ilyen szorgalmasak! :o( Emlékszel még amikor megtiltották a kikötőkben való horgászást? Igaz, vannak már jó minőségű damilok, amikkel meg lehet fogni még a több tonnás hajókat is. :o)

Mihalik Péter 2012.06.28. 10:08:59

@apiesze: És most jön a tortára a hab! Az RSD-n pl. lehetetlen elintézni közforgalmú és/vagy sport és kedvtelési célú kikötő létesítését. Viszont új jogszabály, ha egy vizi állásnál (stégnél) egynél több hajó vagy csónak van kikötve, akkor azt kikötővé kell nyilvánítani. Úszóműre több engedélyt tudomásom szerint 2003-tól már nem adnak ki. Az én esetemben mivel szemben van velünk a Kerek zátony sziget, több csónak is parkol az egyik stégemnél, mivel engedélyeztem pár barátomnak, hogy ott tárolják azt az eszközt, amivel az ingatlanukra be tudnak jutni.Érti ezt valaki? Én nem. Ja és nálunk mederhasználati szerződést kell kötni a KDV-Vízig-gel és a stég minden egyes négyzetmétere után adót kell fizetni.

apiesze 2012.06.28. 10:33:13

@Mihalik Péter: Na látod! A kisujjadat sem kellett mozdítanod és kikötőtulajdonos lettél! ;o) Az Isten állatkertje meg az ő kerítésmagassága.

@Grigorij Sandorovics: Persze léteznek más visszaállító programok is, én pl. majdnem a megjelenése óta a Norton Ghost használom, most épp a 15-ös verziót. Az előbb raktam újra a gépet lassulás miatt 15 perc alatt. Különben igazad van, Az új rendszereket - amíg min. a SP2 ki nem jön - nem szoktam feltenni, mert csak a gond van velük.
Most egy XP SP3 van fenn, most raktam újra 3 év után, mert már nagyon belassult. A frissítések majdnem 99%-a biztonsági frissítés, az meg ha jó a víruskergető meg a tűzfalad, nem szükséges.

abraxas 2012.06.28. 12:24:41

@A Tengerész: Az a baj, hogy a fürdővízzel kiöntik a gyereket is. Én azzal egyetértek, hogy a karó-ottfelejtőket, és nádkiírtókat vissza kellene szoríteni. De mi bajuk van a telepített bójákkal? Pláne, ha az valami kijelölt helyen történik.

Antymix 2012.06.28. 17:22:36

Igen! Ahogy Tengerész is írta a gépben egy formázatlan vinyó volt, semmi más. Ennek ellenére formázás után nem ette meg egyik lepróbált op. rendszert se, ami itthon volt. (XP-ből 8 féle). Na akkor túrtam át a bios-át és megtaláltam a hibát. OEM registration, azzal az XP-vel, ami a matrica szerint rajta van a készülékházon. Telefonos segítséggel tanult barátomtól, megoldottuk a problémát. Na ha már ez megvolt, akkor még FTP-n áthúztam tőle egy kilencedik XP-t, amit egyéb okok miatt javasolt nekem. Gyönyörűen föltelepült. Az egyéb eszközökről: alapban kijelzi az eszközkezelő. Gates így írta meg ezt a szart. Ha van eszköz, ha nincs, mindig van egyéb eszköz. Mivel driver lemez se volt, egy estém ment rá a megfelelő illesztők leszedéséhez és megetetéséhez. Persze lehet okosnak lenni ámítástechnikából, csak én nem elméletekből építkezem, hanem gyakorlatiasan kezelem a problémát. Amúgy ilyet csak a barátaimnak.

Advocatus Diaboli 2012.06.28. 18:13:10

@A Tengerész:

A hivatkozott cikk utolsó mondata: Fonyódon az éves kikötői díj 30 000 Ft.
Harmincezer? Nem elírás? Mi itt a Tisza-tavon a seggünket a földbe vernénk örömünkben, ha egy kicsit is őrzött, kicsit is kulturált kikötőben ennyi lenne az éves díj.
Itt a legolcsóbb helyen 6000 Ft/hó. Bár kérdés, hogy a 30 ezer mennyi időre vonatkozik? Csak egy nyári szezonra, (3 hónap) vagy jégvesztétől befagyásig?
Mit adnak ezért a 30000-ért? Csak hogy össze tudjam hasonlítani. Mert itt azért szolgáltatás is van. Sólyáznak, kimerik a csónakot, őrzött kikötő, világítás van, kulturált stégeken lehet kiszállni, WC van, mosdó, stb.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.29. 12:09:54

@Advocatus Diaboli: Szerintem ilyen nincs már, hogy 30000. Legfeljebb havi díj, de az újságírók köztudomásúan azért lettek azok amik, mert rettegnek a számoktól és már elemiben megbuktak matekból.
@apiesze: A kikötőben való horgászást a szemetelés miatt tiltották be, mert sajnos Siófokon is úgy nézett ki utánuk a móló, meg a kőszórás, mint a szeméttelep. Nylonzacskó, kukacos doboz, tápnak beszórt moslékosedény, sörösdoboz, cigarettacsikk kazalban.
@abraxas: A karóotthagyókat semmiféle jogszabállyal nem fogják tudni megfogni. Amúgy ez egy általános magyar betegség, azt hiszik "odafent" hogy jogszabályokkal bármi is megoldható. A kulturáltságot kellene össznépi szinten erősíteni a fiskális megoldásokkal való próbálkozások helyett (immáron legalább 200 éve ez megy, már Mikszáth, Móra, Móricz is erről írtak vicceseket, meg nagyon szomorúkat), de hazánkban a kulturáltságot rendszerektől és kormányoktól függetlenül folyamatosan erodálják.

apiesze 2012.06.29. 13:03:17

@A Tengerész: no nem. Nem korrekten írtam: nem a kikötőben való horgászat a tilos, hanem a kikötőmedencében, tehát a mólókról a nyílt víz irányába lehet horgászni. A szemeteléssel max. egyetértek, de azok nem is horgászok. Az alapszabály előírja, hogy a szemetes helyet előbb meg kell tisztítani, és csak utána lehet megkezdeni a horgászatot, valamint tisztán kell elhagyni. Ez is annyit ér, mint minden szabály a Hummerosoknak. (Jó, a Trabantosok is szemetelnek(tek)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.29. 16:43:03

@Mihalik Péter: "az az igazság, hogy baszogatom Vilit, mert van itt mindenféle pótcselekvés...festünk,élünk, lakkozunk, eper...stb. Vitorla kéne már, nem?" Petikém az "élünk" az nem "pótcselekvés". Ha az ember nem csinál mást, mint kitűz egy célt és vakon csak rohan felé akkor közben elmegy mellette az élet. Rács kell(ett) festeni kell(ett) eper nélkül szart ér a nyár eleje (csak képzeld el behelyettesíteni úgy próbaképpen az eper helyett mondjuk a sört), szóval ajánlom figyelmedbe a "Pokolba tartó vonat" c. novellát.
süti beállítások módosítása