Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2012.05.02. 19:58 :: A Tengerész

 Kihajóztunk a piacra a Baylinerrel (mégiscsak más így érkezni, mint gyalog kutyagolva, ha nem is olyan mint a bangkoki floating market), merthogy Ráckevén piac van a vízparti sétányon  szerdán és szombaton és egy kellemes szabadon használható kikötő a sétány közepén. Vettünk kenyeret, epret, újhagymát, paradicsomot és retket. Aztán hazahajóztunk Amapola mellé, ami meg a Vizára van kötve. Déltájban még visszabicikliztünk ebédelni, de nagy volt a csalódás, mert bár már beállítottuk a gyomornedveinket a híres sült tarjára, de annyira gyenge volt a forgalom a piacon, hogy nem sokkal dél után pont amikor odaértünk  zárták a büfékocsit, serpenyők üresek, árú elfogyott. A piac eleve később kezdett és korábban zárt, a tavalyi hömpölygő tömegnek csak halvány mása volt a mai, kevés lézengő és még kevesebb igazi vásárló. Nem akarok megingathatatlan végleges következtetéseket levonni, de nekem gyanús, hogy mintha kevés pénz lenne az emberek zsebében. Kíváncsi vagyok milyen lesz a szombati piac. Nagy bánatunkban hogy "porba esett a pecsenyénk", visszanéztünk a zöldségeshez. A korábban ezerhatért vett magyar eper vége már 1350-re volt leárazva, ezt lealkudtam 1050-re és megvettük az egész maradékot majd három kilót és most epret zabálunk eperrel mert mindketten döglünk érte. Délután kicsit Mákvirágoztam, de annyira gyenge volt a szél, hogy hamar abbahagytam. Aztán a Baylinerrel elmentünk egyet barangolni a Senkiszigete körül. Most, hogy a munkaszüneti napok elmúltával az a kevés horgász is elmúlt, egész közel lehetett menni a parthoz bámészkodni ezzel a csekély merülésű hajóval. Nem vagyok egy kukkolós fajta, de érdekes az egyes birtokok kitárulkozása a víz felé. A rangos házakat az utcán járva zárkózottságot, rideg titkolódzást sugárzó  homlokzatok, magas, a nyilvánosságtól való elhatárolódást sugárzó kőkerítések zárják el az arrajárók elől, rejtik a mögöttük lakók világát. A víz felé viszont valami relytélyes okból mindenki megmutatja az igazi arcát, buja kertek szaladnak a víz felé, tágas teraszok, lugasok árulkodnak a tulajdonosok valódi vágyairól, legalábbis ami az otthont, a pihenőhelyet, a tuszkulánumot illeti. Nekem az a szépasszony jutott az eszembe, aki kívülről hideg, rideg, de ha megfelelőképpen közelíti meg az ember már teszi is szét a lábait.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr404485014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2012.05.02. 22:34:02

A hosszu hetvege utan egyszeruen azert ures a piac, mert az arusok is meg aruert vannak, nincs nekik szinte semmi friss cuccuk, mert eladtak szombaton, ugysem allna el keddig.

Nalunk erzsebeten is nagyon gyenge a hetfoi piac, sokan ki sem nyitnak, aki igen az is kesobb. Ma reggel 7-kor sem volt csak alma, repa meg krumpli, semmi olyan ami nem allt volna el harom napig.

vajk

akiga 2012.05.02. 23:05:52

Anyukám azt mondta, hogy a kispesti piacon 650 a magyar eper. De másfél hete még ott is 1000 körül volt.

Az egymás seggét szagolós válaszod tetszett. Jól megfogalmaztad.

Nem szokatlan, hogy a Amapola körül nem a megszokott tájat látod? Bár a düledező csarnokok helyett a nyaralók látványa rosszabb nem lehet.

ovitomi 2012.05.03. 09:45:17

Tisztelt Tengerész és blogolók!

Elnézést kérek, hogy a te blogodat használom erre, de sajnos más irányba egyelőre nem találtam információt és itt remélek segítséget találni.
A fiammal szeretnénk először egy napot, majd egy hosszú hétvégén kenuzni a Soroksári-Dunán, de nem sok információm van a területről.
Hol lelhető fel papírtérkép a Soroksári-Dunáról?
Hol érdemes vízre tenni egy napra a kenut, ahol szép látnivalók vannak a vízről?
Három napos túra esetén hol lehet kempingezni? Vadkemping sem probléma, ha mondjuk nem rontanak ránk a rendőrök. :-) Van-e esetleg valahol sátrazásra kijelölt terület?

Bármilyen segítséget nagyon köszönök!
ovitomi

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.03. 11:03:54

@ovitomi: 1. Én itt próbálkoznék www.cartographia.hu/mintabolt/ 2. Nem tudom merre laksz, mi a legközelebbi partszakasz. Mondjuk nem a Budapesthez legközelebbi rész a leglátványosabb ha a természetközeliség a cél, bár az se rossz. De ha a vadregényesség a szempont, ugyanakkor az is fontos, hogy az autót ott lehessen valahol hagyni, akkor ez a Ráckeve ideális, a városi parkolókban tán nem törik fel az autót, a szabadkikötőben a sétány mellett le lehet tenni a kenut és lehet keveregni a szigetek közt, én még sátrazást is elképzelhetőnek tartok valahol a lakatlanabb partrészeken, ha a szúnyog nem riasztó.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.03. 11:07:46

@akiga: Az a furcsa, hogy a düledező kalyibák se csúnyák, csak sajnálatosak ahogy a civilizációt legyőzi az őstermészet. Valamikor a Rákosi időkben rendszeres volt a szlogen a mozihíradókban (TV még nem volt), hogy "az ember legyőzi a természetet". Nos most a természet visszavág.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.03. 11:12:28

@halaloszto: Nem rossz amit írsz, de mennyiben igaz ez a turkálósra, zoknisra, ingesgatyássapkásra, horgászcájgosra, szerszámosra, meg a kínai cipősre? Merthogy ott se nyüzsögtek a népek. OK kifáradt a nép a háromnapos ünnepen...szombaton kiderül mi a helyzet.

halaloszto 2012.05.03. 14:24:11

En tuti nem megyek ki a piacra egy par zokniert. Amikor intezem a bevasarlast, akkor veszek zoknit is ha kell. Es nem megyek hetfon intezni a bevasarlast, mert tudom hogy sokan ki sem nyitnak, meg nincs semmi frissaru.

vajk

Mihalik Péter 2012.05.03. 16:15:16

@halaloszto: Zokni, most nem kell, de többe is kerülne a leves, mint a hús. Itt Ráckevén lehetetlen parkolni a piac környékén és valóban, mint ahogy mondják is, vagy csónakkal érdemes menni, vagy rászánni egy délelőttöt. Régebben volt itt korondi fazekastól kezdve a fafaragványoson át a rongyszőnyegesig minden. Mostanra csomó iparos tönkre ment, ki sem jönnek, mert minek. A piac varázsa tán még meg van ma is, de látom 13 év távlatából, hogy csúszik az egész szépen lassan lefelé...

Sün77 2012.05.03. 16:46:22

www.youtube.com/watch?v=fcrjQBh-xlw

Én maradtam csak le erről a videóról?

Szép napot!
Sün

Mészáros Katalin Mária 2012.05.03. 19:21:31

@Sün77:
Ez a link: www.youtube.com/watch?v=fcrjQBh-xlw és

ez a link: www.youtube.com/watch?v=fcrjQBh-xlw&feature=relmfu

ugyanazt a filmet indítja el, emiatt belülről sajnos nem tudtam megismerni a "varázshely"-et! :((

beho 2012.05.03. 19:25:56

@Sün77: Hozzám képest igen. Én megnéztem akkor, Te biztos azt az egy bejegyzést hagytad ki.

tabulator 2012.05.03. 20:32:34

Vili, hol szerezted a bicaj utánfutó kerekét? Áttúrtam a százholdas pagonyt de csak törött WC kagylókat, lyukas fürdőkádakat meg pár babakocsi kereket találtam. A "kis-hangárnak" nevezett lomiban bányásztam pár 260-as Pneumant kereket, (óh azok a régi "szép" NDK-s idők), dinamikus terhelésük 250 kg. Tudom, túlzás de ha más nem lesz ez is megfelel bicikli utánfutónak. De a bicajom kereke kovácsolt (5) küllős alumínium - a te szerzeményed, formáját tekintve nekem is bejönne. Holnap megyek a zuglói lomtalanításban segédkezni, lehet, hogy a keselyűktől meg tudom szerezni ami nekem kéne. Ha meg nem, akkor Pneumant. Örülök, hogy jól sikerült a "tali". Ezzel egy időben, nálunk LHKH-n chilis bab volt de még mielőtt "lerészegedtem" volna, nyomtam pár öreguras kört, teljes gázon, teljes bedöntéssel. Ha már!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.03. 20:53:54

@tabulator: Hehe lebuktál. Nem olvasod figyelmesen a hajónaplót, pedig még kommenteltél is az aznapihoz. tanulobicikli.hu/ a Hunyadi téren. Egy ezres volt a két kerék a két villával. Azért csak ennyi mert kishibás, nyolcsas van a kerekekben de engem nem izgat. De valamivel drágábban van hibátlan, meg még drágábban felfújható (merthogy ez tömör) küllős is.

Kis ember 2012.05.03. 21:18:40

@ovitomi:

Próbáld meg anyámat : office(ide kukac)makft(pontocska)hu
Neki egy rakat régi sport- és vízitérképe van.
Sátrazni Makád Ezüstparton lehet (google koordináták: 47.058663,18.955164 ). Ha kifogsz engem, akkor a közelben melegvizes zuhanyozás lehetséges, egyébként a parton van egy hidegvizes zuhany. Érdemes lemenni a zsiliphez, romantikus. :)
Nem tudom, Kiskunlacháza dunapart részen mennyire lehet kempingezni, ebben M.P. biztos tud segíteni. Ha annyira ismeri azt a részt, mint a gulyásfőzés fortélyait, sok hasznos információt kaphatsz tőle. :)
süti beállítások módosítása