Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2011.02.17. 18:01 :: A Tengerész

18:56 Ma, eredeti szándékunktól eltérően mégiscsak partra léptünk. Ugyanis elfogyott a kenyerünk. Na elbuszoztunk a csepeli piacra és ha már ott voltunk...aki olvassa ezt a blogot egy ideje, tudja a folytatást. Apropos aki olvassa. A tegnapi rádióriport egyenes következményeként az oldalletöltések száma felszökött 1693-ra, a 472 látogató 687-szer olvasgatta a blogot és a "Feed", amiről fogalmam sincs hogy mit jelent 2491, bár az már tegnapelőtt is 2652 volt, azelőtt meg 2735. Amúgy a napi látogatók száma 200-250 közt mozog már gyakorlatilag évek óta és nyilván most is vissza fog esni pár nap múlva, ahogy elfogy az érdeklődés, megszűnik az újdonság varázsa. Legutóbb az Index cikke után volt ekkora felfutás, abból is legfeljebb néhány megrögzött olvasó  maradt. Nos, nem mondom, hogy bánnám, ha ezres napi olvasottságom lenne, végülis nem akarok álszerény lenni, de ez a kétszázas napi állandó olvasótábor is éppen eléggé megtisztelő. Korábban többször kaptam tippeket, hogy legyen a blogban reklám, meghogy ebből lehetne pénzt csinálni, nos az én naplómban soha nem lesz reklám, ez csak rólunk szól és csak azoknak, akiket nem érdekel az intelligens mosópor, se a fogysztószerek, se a hajnövesztők, se a potenciálnövelők, se a kebeldúsítók. Amúgy ezekkel a reklámokkal gyerekkoromban találkoztam először, a "Tolnai Világlapjában", de meggyőződésem, hogy egyidősek a médiával. Ha  a történelem során beváltak volna, mostanra csak nádszálkarcsú, lobogósörényű nagycsöcsű feminák és szálkás izomzatú, kecskepotenciálú torzonborz Tarzanok lennének a világon...hm.... ettől mintha egyre távolodnánk. Érdekes módon eszesítő szereket nem reklámoznak, még a végén működne valamelyik, és akkor lőttek a reklámnak. Na ott tartottam, hogy piac. Vettünk hát a kenyér mellé zsemlét, krumplit,gombát, petrezselymet, csirkecombot, csirkemájat (eddig töltött csirkecomb vasárnapra, amikor a kislányom is velünk ebédel a hajón), hurkát, ilyen, meg olyan kolbászt, tepertőt és ami még most nem jut eszembe. Ennyit a kenyérvásárlásról. Szakadó hóesésben értünk vissza, sebaj, néha azért kell egy kicsit levegőzni is. (Hehe. Amit elfelejtettem, a szemetet elvinni...Majd holnap..tegnap is ezt mondtam.)

 Harmadik mese:

Idő; '60-as évek. A hajó Csepelen, a Vámmentes Kikötőben áll, előző este érkezett meg levantei útjáról. Charlie kapitány a kabinjában járkál föl s alá. Elegánsan, mint mindig. Az ablakából már korábban látta, hogy a hajó felé közeledik a vállalat alacsony igazgatója és hatalmas termetű főmérnöke. Behívja az első pincért, valamit magyaráz neki, majd a vendégek elé  siet, hosszan és szívélyesen üdvözöli majd felkíséri  a parancsnoki kabinba és hellyel kínálja őket.
- Kedves direktorom, főmérnök úr, először is mivel kínálhatlak meg benneteket? – Kávé gondolom mindenképpen jól fog esni így reggel. – De milyen itallal szolgálhatok? – Esetleg némi szendvicset is ajánlhatok?
- Én a magam részéről, ha lehet egy kis gint innék – így az igazgató – meg igen, valami harapnivaló is jól esne, és a kávé nagyon jó ötlet. Köszönöm.
- És te főmérnök úr?
- Kávét én is kérek, és ha van egy kis whiskyd, azt megkóstolnám Coca Colával. És igen ennék egy pár falatot is.
- Nos, direktorom, akkor ez rendben is lenne, csak azt mondjátok meg, hogy milyen szendvicset szeretnétek?
- Charlie-kám, ha lehet, akkor csípős szardíniás, citromos szendvicset kérek, de csak keveset – mondta az igazgató.
- Charlie-kám, van brailai brindzád, meg görög olajbogyód, fekete? Igen, és ha nem veszed tolakodásnak, jól esne egy kis füstölt lazac. Nem tudom van-e még a múltkoriból? De tényleg csak néhány falatot!
- A falatok után gondolom, jól csúszna egy kis sör. Remek olasz Dreher söröm van.
 Ezzel mindenki egyetért.
Charlie kapitány odalép az íróasztala felé szerelt, vízmentes bányatelefonhoz, nagy-keservesen lebirkózza helyéről az erős rugóval rögzített, legalább 3 kilós öntött fém kagylót.  A zsömlényi, fekete gumival borított, hallgatót a füléhez szorítja, és beleszól:
- I. pincér! Itt a parancsnok. Józsikám, Hozzon fel a kabinomba kérem, 4 kávét, 1 kupica gint, 1 whiskyt, egy jó hideg Coca Colát, és készíttessen a portugál csípős szardíniából vékony citromkarikákkal falat-szendvicseket!
Charlie kapitány közben az asztal előtt sétálgat. Szabadon mozoghat, mert a telefonkagylót nem köti drót a fali készülékhez. Az igazgató ámulva, hitetlenkedve nézi, a főmérnök – mint aki rájött valamire – fensőbbségesen mosolyog. Charie tovább beszél. – Igen, és hozzon még egy kis brindza-tálkát fekete olívabogyóval, meg füstölt lazacos falatkákat. – És persze, négy hideg Dreher sört is. Na, és ne felejtsen el szólni a gépüzemvezető úrnak, hogy vendégeink vannak, és a kabinomba kéretem!
A nagy marha telefonkagylót ledobja az íróasztalra, hogy csak úgy döng.  Pillanatok múlva kopogtatnak, és megrakodva belép az I. pincér. Szépen tálal az asztalon, pontosan a rendelt ételt-italt hozta, töltöget. Ismét kopogtatnak, most a hátsó fedélzetre nyíló ajtón, és bejön a gépüzemvezető. Szívélyes üdvözlések, mindenki helyet foglal.
- Parancsoljatok, egészségetekre! – emeli poharát Charlie kapitány. 
- Charlie-kám – szólal meg a főmérnök – na, ne csigázz bennünket tovább! Milyen újabb játékot vettél Bejrútban ez alkalommal?
- Nem értem mire gondolsz, igazából szinte semmit se vettem.
- Ugyan, ne mondd nekem, hiszen nincsen drót a telefonkagylódban, biztosan valami kis rádiótelefon van benne! – tromfol a főmérnök.
- Kérem kérem…. Szó nincs ilyesmiről. Mióta ismerjük egymást?….Nna! Nem nagy ügy, tudtam mit fogtok kérni. 
És visszaküszködi a kagylót az asztalról a helyére, a fali aljzatra
- Egyebekben ez a magyar bányatelefon egy nagy kalap szar, teljesen használhatatlan.
 
Nos ha Charlie bácsi abban reménykedett, hogy ettől a kis színjátéktól valaki a fejéhez kap és használható telefonokat rendel a hajókra, vagy legalább az újabb építésűeket nem ezzel szerelik fel, tévedett. Én az Újpest hazajárón még 1975-ben is ugyanilyen telefonokkal kínlódtam. Úgy gondolom a hitvány mágnesanyag miatt a dinamikus mikrofonok és hallgatók eleve rövid ideig lehettek működőképesek, a hajókon meg évekig használták, használtuk (volna) őket. Akármit találtam ki, csak ordítva lehetett valamennyire használni és kizárólag a lakótérben. Ha  a gépházba kellett szólni ott a gépzaj elnyomta a halk hangot, valóban nem értek szart se. A történelem előtti réz szócső többet ért. 
 
19:24 Ma írtam a "Hajóskapitánynak", mert a Tilos Rádió kerekasztalt tervez több egymást követő adásban is a Duna régóta érdemi "vitahiányos" ügyének tisztázására. Keresek olyan szakembereket, akik ehhez a beszélgetéshez érdemben, demagógia nélkül tudnak hozzászólni. Elég már a sok ködösítésből. A Hajóskapitányra a Pernahajder Campbell hívta fel a figyelmemet, legutóbbi postja rendkívül figyelemreméltó, akár az egész blogja. http://duna.blog.hu/2011/01/24/duna_szabalyozas_politikai_ongyilkossag_3#comment-form

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr732668541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2011.02.17. 21:33:49

Szerdán is harmadik mese volt, meg ma is. Mindkettő tetszett. Pénteken is jöhet harmadik mese. :)

akiga 2011.02.17. 23:45:03

Tegnap kb. 10-szer néztem rá a blogra. Ez már talán nem is normális. Újabban már nem csak Tengerész írásait, hanem a kommenteket is végigolvasom, ami régen nem érdekelt. Nem szeretem a sok okoskodót, de e blognak olyan a "kommentelőközönsége", hogy nem érdemes átlapozni a hozzászólásokat sem. Sőt, már hozzászólok ismeretlenül (, bár most csak üresen fecsegek én is).

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.18. 09:51:40

@temtom: Hehe. Megint a "nincs többé hétfő" szindrómám.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.18. 09:53:24

@akiga: A kommentek nagyon fontos kiegészítői a naplónak. Bizony olvasni kell őket!

rgranc 2011.02.18. 11:10:04

Tengerésznek: a "Feed" hírfolyamot jelöl. Nagyon sok ember - közöttük jómagam is - számos blogot vagy híroldalt úgy követ, hogy nem közvetlenül böngészi, vagy akár olvassa őket, hanem úgynevezett hírolvasókon keresztül. A blogok, híroldalak nagyrésze nyújt ilyen "feed" hírfolyamot (a tiéd is). Számos oldal csak címet és egy rövid összefoglalót kínál a hírfolyamban, a teljes írás olvasásához át kell kattintani az oldalra, mások a teljes írást elérhetővé teszik a hírfolyamban. Ez utóbbi (ilyen a tiéd is) értelemszerűen kényelmesebb az olvasónak, az előbbi jobb az oldalnak, hiszen jobban mérhető az olvasók száma, hatékonyabbak a hirdetések.

phaidros 2011.02.18. 11:46:25

Tehát 10-szer annyi olvasód van mint gondolod, a feed is olvasó. :) (Pl. én is csak kommentelni jövök ide, akkor jelenek meg abban a 250-ben, egyébként a hírolvasót használom.)

phaidros 2011.02.18. 11:47:57

@phaidros: és ha beleteszel egy more taget a szövegbe, akkor ott törik el, és a maradékért el kell jönni ide a hírolvasóból. Ez akkor érdekes ha reklámbevételt akarsz, mert akkor a feedolvasók nem számítanak.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.18. 19:22:16

@rgranc: Jééé. Hogy mik vannak...Azt áruld el légyszíves, hogy hogy kell azt csinálni, hogy azokat a blogokat, amiket rendszeresen látogatok, ha van új bejegyzés, vagy komment, azt nekem jelezze, hogy csak akkor nézzek oda. Mert ha jól értem ez a Feed valami erre való. Köze van az RSS-hez? Amiről ugyancsak nem tudom mi.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.18. 19:26:30

@phaidros: Hogy értsem. Ez a 2500-2600 "Feed" azt jelenti, hogy ennyi ember bejelölte valahol, hogy ha van friss bejegyzés akkor azt neki valahol kijelezze a gépe? De akkor azt viszont nem tudni, hogy bele is olvas, vagy csak egyszer tetszett neki és bejelölte, tehát nem biztos, hogy még most is olvasó? Viszont ez a Feed naponta változik... Akkor mégiscsak azt jelenti, hogy erről a bizonyos hírfolyamról aznap hányan olvastak?? Mégse értem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.18. 19:28:05

@phaidros: Na ezt a more tag (több köpés??) aztán abszolút nem értem, hogy kell beletenni. De talán nem is akarom. Mivel nem reklámozok ez olyan kibaszásnak tűnik az olvasóval.

rgranc 2011.02.18. 20:12:50

@A Tengerész: A hírfolyamok (más néven RSS feedek) követésére vannak külön programok, tudják a böngészők (akár magukban, akár kiegészítőkön keresztül), illetve lehetséges webes alkalmazásokból is. Én ez utóbbit gyakorlom, illetve ezt szoktam ajánlani másoknak is, mert - szerintem - ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja: bármilyen böngészőből, bármelyik számítógépről mindig elérhető, nem kell semmit telepíteni sehova.
Ld. még: hu.wikipedia.org/wiki/RSS

Én személyesen a www.google.com/reader olvasót ajánlom. A regisztráció egyszerű, egy google fiókkal lehet kezelni minden alkalmazásukat. Kínál egy feliratkozási könyvjelzőt, amit ráhúztam a könyvjelzősávra a böngészőmben. Ott ugyanúgy néz ki mint bármely könyvjelző, azonban ha találok olyan blogot vagy oldalt, amit szeretnék követni, akkor csak rákattintok erre a könyvjelzőre, és ilyen egyszerűen feliratkozok az oldal hírcsatornájára (RSS feedjére). A csatornákat a Google Olvasón belül csoportokba lehet rendezni, bármikor lehet bármelyiket törölni, egyes híreket kedvencként jelölni vagy akár későbbre elrakni, stb.

abraxas 2011.02.19. 07:36:19

hehe. Nekem nem gond a blogok követése, mert csak ezt az egyet olvasom :o) Ezt viszont naponta többször is megnézem,hátha jött egy érdekes komment.
Valahogy így vagyok az egész nettel. Időközben a kezdeti legelészés letisztult 2-3 weboldalra, max ugyan ennyi fórumra, és egy ideje feliratkozott a listámra egy blog is ;o)
A többit csak akkor nézem, ha célirányosan keresek valamit.
Az egyik kocka kollégám a fejemhez is vágja néha, nem vagyok igazi WEB2-es felhasználó. Hát nem :o/

Ja még valami, amit rendszeresen követek:
www.youtube.com/user/redbarnboats
Sokat segített volna az építésben, ha a fickó időben elkezd publikálni ;o) Az az alátétes trükk például.......

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.02.19. 15:58:31

@abraxas: Én sem értem azt, hogy mit képesek az emberek egész nap a gép előtt ücsörögni!:) Egy blog, két e-mail, néhány oldal, és kész! Amúgy meg annyi egyéb dolgom van, hogy örülök, ha ezeket meg tudom nézni! De hogy a fiatalság egyfolytában csak az MSN meg a Facebook-on ül...:(( Mikor élnek???
(vagy talán inkább: hogyan élnek??:((( )

abraxas 2011.02.20. 13:28:51

@sanyi65: Ó, én értem, csak már nem igénylem ;o)

phaidros 2011.02.21. 08:59:11

@A Tengerész: alapvetően kalkulálhatsz azokkal, mint olvasók, akiknek a feedreaderében benne van a blogod. Csak nem biztos, hogy akkor olvassák el, amikor a poszt megjelenik. Szerintem a Google Reader csak akkor hívja be, amikor megnyitod benne, tehát elvileg olvassa is rögtön a delikvens. Akinek asztali (gépre telepített, nem webbrowser felületű) feedolvasója van, annak lehet, hogy minden bekapcsoláskor lehúzza a még le nem hozott tartalmat, de csak később olvassa el. 2500 feed az igen tekintélyes mennyiség.

Tagnek hívjuk azt (is), amikor kacsacsőrben van valami, pl. kacsacsőrhtmlkacsacsőr (nem írhatom be ide rendesen mert elnyeli, de a kisebb/nagyobb jelről van szó), a html (az oldalt leíró) kód tagekből áll. A blog.hu motorja engedi, hogy tegyél egy törést (ez a more tag) a szövegbe, és ilyenkor a szövegnek csak egy része látszik előszőr (és feed readerben), és egy "tovább" szöveg van alatta, amire kattintva bejön a teljes cikk. Ez nem csak reklám miatt jó, hanem akkor is, ha valami tematikus blogod van, pl. programozásról, olyankor jó, ha több cikknek a briefjét látom, és abba kattintok, amit el akarok olvasni, mert a briefből látom miről van szó. Ha viszont a cikkek teljes terjedelmükben kinn lennének az oldalon, akkor baromi hosszan kéne lapoznom.

phaidros 2011.02.21. 09:04:46

@A Tengerész: ha nem olvassa, általában leszedi. Vagy nem használja az egész feedreadert úgysem. De akkor meg nem szedi le a feedet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.21. 10:17:58

@phaidros: Azannya! Negyedtízezer olvasóm(sőt volt 3000 felett is a feed) lenne??
süti beállítások módosítása