Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2009.07.15. 20:08 :: A Tengerész

Hazaugrottam, de csak egy éjszakára. Keményen dolgoztam hat napot egyfolytában. Kezdődött a Vizára való ismételt beköltözéssel, szerszámokkal, anyaggal. Nem részletezem, meg képet se csináltam róla, hisz a grósz gaffja ugyanúgy készült, mint a többi üreges rúd, több lépcsőben ragasztva, miközben kint hol esett az eső, hol kisütött a nap. Inkább lerajzolom, milyen a közepe. A rajz nem léptékhelyes, sőt még csak nem is arányos, de jól látható, hogy néz ki a holmi, mely ahogy keskenyedik a középtől a két vége felé, úgy fogy az üreg, miközben a falvastagság állandó. Elmondani könnyű, megcsinálni kissé nehezebb. Hétfőn megint visszaköltöztem Amapola tövébe és nekiláttam a négyzetes rudak kerekítésének. Semmi cicó, csak a nyers erőszak, gépigyalu, a legdurvább körtárcsás csiszoló, kézi gyalu és a bika szalagcsiszoló  80-as papírral. A végén 100-assal kézzel. Így is jó sokáig tart, és még hátráltat a trópusi hőség is, ráadásul a nap jelentős részén odatűz a nap, ahol a bakok vannak lehegesztve, bevízszintezve az "U" gerendákra, amin a hajó kielje is áll. De amúgy nem panaszkodom, még ez is jobb mintha esne az eső. Aránylag elég jól bírom a meleget a napon. Napok óta ijesztget a meteorológia a 83-as UV bé sugárzással, csak ezt nem tudja senki, hogy mi a dimenziója ennek a számnak, mintha azt mondanánk, hogy valami 83 hosszú, vagy nehéz.

Elment kedd reggel a jó kis fedett műhelyem, itt szedik a fiúk a köteleket, majd elindul a hajó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behajóznak a 7 órakor nyitó Kvassay zsilipbe,            Vasadics  Laci a kormánynál búcsút int ,

 

 

 

 

 

rájuk csukják az ősrégi, még szegecseléssel készült zsilipkapukat, majd a túloldalon  

 

 

 

 

 kihajóznak a Nagydunára,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

irány Újpest.

 

Hiányoznak a cimborák is nemcsak a "műhelyem". Olyan üres nélkülük a part és hiányzik a néhány szó, amit időnként váltottunk munka közben. Azért persze nem maradtam társaság nélkül, "J" is kint volt velem a mai nap kivételével végig, meg gyakran jött hajónéző látogató is, (pl. www.photoblog.com/minyo/2009/07/13/ ) csak a könyvet viszik kevesen. Ma megjelent a Török Ervin is, speciális járművével túrázva, mely két négyszemélyes indián kenuból összeállított katamarán, (tavaly még egy kenuból és egy kajakból állt a jármű, de azóta fejlesztett) középen egy lefűrészelt lábú kerti széken trónol egy terebélyes napernyő alatt és kormányozza az alkotmányt hajtó Tomos 4.5-ös motort. Éjszakára a parányi decken felvert sátorban alszik. Miközben az árnyékban ücsörögve beszélgettünk, szóba került, hogy ki hányban született és hirtelen belémvágott egy gondolat, nem tudta egyikünk se, hogy hányadika van, megnézem, a telefonomon, hát mit tesz isten, ma van a születésnapom. 64 éve délután fél hatkor láttam meg a napvilágot.

A rudak kerekítését nehéz fotózni, mert sehogy se férnek el látványos módon a képen, ezen azért látszik ami már kész, meg ami még csak nyolcszögletű. Inkább pár részlet ami beszédes, 

 

 

 

 

 

 A vályatok, ahová a csigák bekötnek majd,

 

Vagy a grósz gaffjának vége.

 

 

 

 

 

Ja. És van még egy találmányom. Ez a kanadai nagyjából csomómentesnek titulált, valójában kevés apró tűcsomóval pettyezett fenyő anyag amit a Jafholznál vettem, azért tartalmaz  pár helyütt nagyobb, 10-12mm átmérőjű csomókat is. Ezeket mielőtt használatba vettem volna őket egyáltalán, kifurkáltam a RP-től kapott fafúrókkal és a lyukat kitöltöttem epoxigyantával. Ezután lettek egyengetve, ragasztva stb. Szemre olyan, mint újkorában, tehát csomónak néz ki, de már nem az. Hasonlóképpen, amikor a fákat megmunkáltam, a gyalulás, csiszolás során egyszerre csak kibukkantak elnyújtott, az erezetek közt szigetként megbúvó kisebb gyantafészkek. Ezeket kiolvasztottam hőlégfúvóval (a gyantát elraktároztam forrasztáshoz) és az üreget kitöltöttem megint csak epoxival.

Most pár napig megint nem lesz naplóírás, mert megyek a hajóra és egy darabig biztos nem jövök haza.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr71248109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RosehillResident 2009.07.15. 23:49:19

Tiszteletem!

Nagyon boldog születésnapot kívánok Önnek,hosszú életet,kitartást és jó szelet!
Nagyon kedves pillanatokat szerzett nekem a blogjával!
Köszönöm!

IQ_nuku 2009.07.16. 10:22:26

Nagyon boldog születésnapot kívánok és erőt a további munkákhoz!

Sün77 2009.07.16. 21:43:10

Születésnapodra minden jót kívánok!
A nyár végeztével meg remélem, minden kedves olvasód visszatér a könyvekhez és lesz karácsonyra véresen komoly harmadik rész a fa alá.
Jó munkát! Sün
süti beállítások módosítása