Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Paduc: Ügyesen, okosan megemelted, Tengerész. Én viszont a kalapomat emelem meg, sőt lengetem is. (2021.06.22. 23:21) Kedd.
  • A Tengerész: @József Kázmér Cegléd: :) (2021.06.18. 17:39) Péntek.
  • A Tengerész: @Műszaki: Több mint egy évet reszeltünk az Üteg utcában emlékeim szerint. Kevés nagyobb értelmetle... (2021.06.18. 08:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Műszaki: Ilyen volt amikor idejöttünk. Egy hatszögletű leburkolt rész a kertben. Az elődök haszn... (2021.06.14. 15:41) Hétfő.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Köszi.....hát a hajó azért azt hiszem más mint az autó. Egy zárt térben áll a m... (2021.06.13. 08:58) Szombat.

Linkblog

Kedd.

2021.06.22. 18:34 :: A Tengerész

Hát több nap ráment, de helyén van a szelemenkoszorú. A végleges lábakon áll. Nem volt egyszerű, a tegnapi nap különösen fárasztó volt és a nap végén elég kilátástalannak látszott a dolog, de este kutyasétáltatás közben kieszeltem, hogy hogy fogok ma egyedül emelni és forgatni is rajta, hogy pozícióba kerüljön és déli harangszóra így nézett ki a projekt.

pict0060.JPG

Már a tetején is jártam. Holnap nekiálok a karpántoknak, mert az ideiglenes andráskereszteket, meg az oldalirányú támaszokat amikkel beállítottam a lábakat, csak azután lehet leszedni, ha mind a helyükön lesznek..

1 komment

Vasárnap.

2021.06.20. 13:03 :: A Tengerész

Lustálkodok. Egyrészt az oszloplábakat kellene csiszolni felállítás előtt, ami zajjal jár és az önként felvállalt hétvégi zajkerüléssel ellenkezne, másrészt tegnap kicsit kihajtottam magam. Alaposan elfáradtam, amúgyse nagyon tudok még a meggyötört hangszálaimmal beszélni, de erőm se maradt estére. A nap végén még végigvánszorogtam a kutyával a szántóföldön a szokásos útvonalon, aztán lezuhanyoztam a hajón, elhanyatlottam a szofán a házban a TV előtt, azonnal elaludtam, éjjel fél kettőkor ébredtem, akkor kibotorkáltam a hajóra és aludtam az ágyamban reggel fél hatig mint egy darab fa. Ma reggel séta, reggeli és megint alvás délig, nemrég ébredtem.

Szokás szerint benyomom a rádiót....illetve a telefont, mert mióta a Klubrádió ferekvenciáját megvonta a bolsevik állam, a neten hallgatom a rádiót. Épp a Váradi Júlia "Dobszerda" műsorának ismétlése megy, mondom belehallgatok. Azóta tátott szájjal hallgatom. Hargittai István mindenféle díjas kémikussal készített riport megy. NEM RÉSZLETEZEM, akit netán érdekel, keresse meg a klubrádió netes archivumában ÉRDEMES! Elejétől végig.

Amit ÉN ITT ÉS MOST fontosnak tartok, mint saját megállapítást közölni a téma kapcsán. 1. Hargittai egy zseni. 2. Néhány rövid, egyszerű bővített mondattal rávilágít, hogy mi is az a nemzeti tragédia amiből Magyarország képtelen kilábalni (immáron 1000 éve, teszem én hozzá) és ami oka annak, hogy mennyi tehetség volt aki itthon soha nem vitte volna semmire és amint elhagyta az országot szárnyakat kapott és a Nobel díjig meg se állt. 3. Mint cseppben a tenger látszik az elmondottak azonnali bizonyítéka, hogy egy földhözragadt bugris kormány a földhözragadt bugris támogatói, megvásároltjai, megfélemlítettjei, megbűvöltejei, hiedelmekben merengő széplelkei segítségével most (és ezek szerint mindörökké) bent tartja a HAZÁT egy hitvány balkáni akolban Európa közepén. Ahol a legminőségibb magánrádiótól el lehet venni az adásjogot a földi frekvenciaengedély megvonásával bosszúból, mert nem a feudálbolsevik hatalom szájíze szerint beszélnek benne. Reggel a hajón a Kossuth rádiót hallgattam. A "rendszerváltás"-nak titulált bolsevik hatalomátjátszás előtt a "Vasárnapi Újság" kedvenc műsorom volt. Vérlázító volt az a primitív egyoldalú hazug propaganda ami ömlött az adásból. Átok ül ezen a népen, hogy örökösen sz@rháziak uralkodnak felette.

Na IGY pihenek én.

Szólj hozzá!

Péntek.

2021.06.18. 17:27 :: A Tengerész

Nagyon rosszul indult a napom. Nyitom a Fb-ot reggel, gyászjelentés, meghalt Baja Sanyi, egykori vízügyes klubtársam. Sokban hozzám hasonlító, vidám, aktív, izgő-mozgó jóbarát. Szinte napra pontosan egyidősek voltunk. Felhívtam a  sógorát, ugyancsak volt klubtársamat és barátomat, Argay Gyurit, hogy hogy történhetett ez, mondja a szíve vitt el, az utolsó pillanatig nem is vették igazán komolyan, mindig azt mondta, hogy tulajdonképpen jól van. Ő és Kinga a nővére, Sanyi felesége...illetve mostmár özvegye csak lassan szokják az érzést, hogy nincs. EZT ismerem. Amikor anyám meghalt, sokáig jártam az üres lakásba virágokat öntözni, kimostam az utolsó szennyest és akkor szökött könny először a szemembe, amikor évek múlva összepakoltam a ruháit, hogy odaajándékozzam egy templomi gyűjtésbe.

Olvastam valahol régen egy Tolsztoj idézetet. Halott katonatiszt barátját öltözteti az utolsó útjára. A tiszti zubbonyra a rendfokozati jelzéseket tartalmazó parolit a zubbonyra lyukakon áthúzott zsinórok rögztik. A zsinórokat masnival szokták megkötni, hogy ha tisztítóba, mosodába kell küldeni az egyenruhát akkor könnyű legyen kioldani. És amikor felrakta, azt gondolta, hogy nem kell masni, meg lehet csomózni, mert EZT más SOHA nem fogja senki leszedni. És EKKOR hasított bele az érzés, hogy meghalt a barátja. Isten nyugtasson Sanyikám, az élőknek meg még nagyobb megnyugvást!

Így néz ki a pavilon projekt.

pict0053.JPG

Szarufák a helyükön, az élek a geometriai középpontba futnak össze. Még nincs összeerősítve, csak egymáshoz támasztva, mert  azonnal szét is szedtem, a beemeléshez csak útban lennének.

pict0051.JPG

Elkezdtem felemelni a hatszögletű talpszelemen koszorút. Ehhez csigasort, sok kötelet, egy fenyőfát és egy távolabbi almafát, létrát, némi gógyit és nyers erőszakot alkalmaztam. (Ahogy Archimedes mondá, "Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom helyéből a világot!" {hogy mit válaszoltak rá azt már nem idézem, mert nem sajtóképes})

pict0055.JPG

pict0058.JPG

pict0056.JPG

pict0057.JPG

A próbát sikeresnek minősítettem, 1,5 méterre sikerült felemelni aránylag könnyedén, a műszak végén leengedtem a székekre, lerövidítettem amit csak lehetett, áthelyeztem a felfüggesztő pontot, mindent előkészítettem holnapra, amikor megpróbálom, 2m magasra emelni és ideiglenesen rögzíteni, amig a lábakat alá állítom. 

Sajnos nem vagyok még egészen jól. Kevés az erőm, hamar fáradok, kétszer is tartottam alvásszünetet napközben és borzasztóan zavar, hogy nincs hangom, csak rekedten suttogok.

2 komment

Csütörtök.

2021.06.17. 08:24 :: A Tengerész

Tegnap nagy elismerést arattam. Rég ért már ilyesmi, úgy, hogy bevallom jólesett. Arról van szó, hogy ugye csinálom a "zenepavilont". Nos ez egy elég emeltszíintű ácsmunka. Ácsokkal vagyok körbevéve, a Balabán csatorna túloldalán lévő keleti és a dél telekszomszédom szakmája is ács, sőt utóbbi nyugdíjas szakoktató. Na ő nézegette elismerően tegnap amikor mutattam neki a már összecsavarozott hatszögletű kupolakeretet. János mondta, hogy "szakember  se csinálna jobbat". Ez eddig elég kétes dicséret, én magamat szakembernek tartom, de hát igaz, nem tanult szakmám az ácskodás és van az a mondás aminek van igazságalapja: "aki aminek nem mestere, kontárja annak", de ezt sose értelmeztem saját magamra.

Na de rákérdezett. "És a csúcsán a szarufákat hogy fogd összehozni?" Kicsit értetlenül néztem rá, eddig ezen nem gondolkodtam ( azon sokkal inkább és folyamatosan, hogy hogy a fenébe fogom az egész kupolát felemelni egyedül a magasba és a függőlegesre beállított és ott valahogy megtartott 6 db. lábra helyezni, mert azzal kapcsolatban még vannak vad elképzeléseim), úgy, hogy azt válaszoltam, "még nem tudom, de meg fogom oldani". Na amikor az első két szarufát gérbevágva felállítottam, akkor jöttem rá, hogy mire is céloz a szakoktató. Hát igen, itt számolni kell a fokokat. De hát tanítottak nekem mértant, ábrázoló geometriát ( Isten nyugtassa drága jó "Gubucs", elsős technikumi műszaki rajz- és ábrázoló geometria osztályfőnökömet)  nem mondom, hogy ha mondjuk evolvens görbe mentén kellene integrálni, az menne, de EZ , ahol csak papír, ceruza és szögmérő kell, még megy. Bár SP Metabo gérvágóján kifogott a feladvány, mert a három különböző szögű metszősíkból forgatás, hozzáférési nehézségek miatt csak kettőt lehetett megmunkálni, de hát van nekem az 1978-ban Szingapúrban, még az első hajóm építéséhez  vásárolt és azóta sokszor megélezett (azt, hogy hogy kell még apámtól tanultam) Sandvik rókafarkfűrészem, azzal kézzel szépen levágtam a harmadik szöget is.   

pict0040_2.JPG

pict0043_1.JPG

pict0044_2.JPG

pict0045_1.JPG

pict0046.JPG

Ez a legfontosabb szerszámom

pict0048.JPG

digitális szögmérő, amikor 2 éve a LIdl akciós turkálóban megláttam egyből megtetszett, de hogy élni nem tudok majd nélküle, azt akkor még nem gondoltam volna (mint Pelikán gátőr ...).

Ez még csak úgy odatámogatva, de én már tudom, hogy stimmel minden, a szomszéd meg csak a fejét csóválta, hogy nem hitte volna, hogy megoldom, de hát ő az inasokhoz van szokva, akik azért mentek oda, mert mindenből buktak előtte. AZÉRT azt valami nagyon szomorú dolognak gondolom, hogy csak a hulladék tanul szakmát, mert minden gyerek komputerbuzerálásból akar megélni. János mondta, hogy még szakmunkások közül is kevesen tudták volna megcsinálni.

pict0039_1.JPG

A nap végén még le is lazúroztam a kész szarufákat.

pict0047_1.JPG

3 komment

Hétfő.

2021.06.14. 12:37 :: A Tengerész

Annyian figyelmeztettetek, hogy óvatoskodjak a melóval, hogy megfogadtam a tanácsot. Levettem a munkaidőt 9-12-ig délelőtt 3 órára.  Ennek egy része a tűző napon, szóval elég is volt. Ezt könnyedén bírtam.

pict0035.JPG

Kész az első sarok.

pict0037_2.JPG

pict0038_1.JPG

A többit holnap.

2 komment

Szombat.

2021.06.12. 13:32 :: A Tengerész

Tegnap átcsiszoltam a korábban leszabott faanyagot. Ez NAGYON utálatos meló. Csak védőeszközben lehet csinálni, mert különben fullasztó a dolog. 

pict0024_4.JPG

pict0026_1.JPG

Persze vastagsági gyaluval jobb lenne, de az nincs. Így viszont sikítóval és csiszolótárcsával gyorsan bársonyosan sima lesz a fűrészárú.

 

Miután letakarítottam, mindjárt rákentem egy réteg kültéri lazúrt.

pict0029_4.JPG

pict0028_3.JPG

Ma a helyükre is raktam a fákat pár téglával megemelve, hogy ha majd csavarozom ne kelljen mélyre hajolnom érte. Igazából a kissámlin ülve szeretek szerelgetni ilyesmit.

pict0030_3.JPG

Innen már csak felfelé fog mozogni.  A sarkok összeerősítéséhez részben vettem bolti vasakat

pict0031_2.JPG

részben csináltam saját darabokat.

pict0027_1.JPG

A lukak funkcióját ne keressétek, kukázott anyag, rajta voltak a vasakon, igazából fogok rájuk fúrni újakat, de lehet ezekbe is rakok csavart. Csak az ehhez a kerethez való vasakra és csavarokra otthagytam a barkácsboltban 6500 Ft-ot

Javul a kondícióm, de a hegesztésnél kifejezetten zavart, hogy remeg a kezem és időnként begörcsölnek az ujjaim. Tegnap este a harmonika basszus gombjaira is rágörcsölt a balkezem. Nagyon kiütött ez a szteroidkúra.

 

3 komment

Csütörtök.

2021.06.10. 10:42 :: A Tengerész

Korán ébredtem. Egész virgonc voltam és még vagyok. Kihasználtam az alkalmat, hogy J még mélyen alszik, így minden sápítozó asszisztencia nélkül gyorsan kifőztem egy műszerészcsipeszt meg J manikűrollóját és még a reggeli kutyasétáltatás előtt kiszedtem a nyakamból az intracutan varratot.  (kiokosodtam a yotubeon https://www.youtube.com/watch?v=evVv-XdnkCQ&ab_channel=Orvostanhallgat%C3%B3Blog) Meglátom mire lesz ma erőm. Ami jó, aktivitást érzek. Ami rossz, a hangom ugyanúgy sehol mint korábban. Gyakorlatilag semmit nem javult a gombóc a torkomban a műtét óta. Legalább valami kevés javulást éreznék! De ez így nagyon lehangoló.

2 komment

Szerda.

2021.06.09. 19:47 :: A Tengerész

Próbáltam némi terhelést. A lányom autóját amit a fűrészárú raktározás, meg a szabás munkahely miatt kiebrudaltam az "esernyő" alól az utcára, teljesen benőtte a fű, meg beborították a viharban lehullott szomorúfűz ágak, levelek. Elálltam vele és a villanymotoros damilos kaszával  levágtam a gazt, az autót meg alaposan lemostam, mert a madarak is jól elintézték, nem csak az egyéb ami a fáról hullik. De ez nem működhet így, úgy, hogy kölcsönkértem M1-től egy autótakarót, amit ők épp nem használnak, mert naponta autóznak két autóval is és letakartam a Hondát. Nem volt egy nagy meló, de egyszer meg kellett állnom közben pihenni, mert pocsék az erőnlétem. Szóval mára ennyi elég is volt. Remélem hamar javulok majd, mert EZ nagyon gyenge napi teljesítmény volt.

pict0022_4.JPG

pict0023_2.JPG

Szólj hozzá!

Hétfő.

2021.06.07. 07:34 :: A Tengerész

NAGYON remélem, hogy vége. Tegnap egész nap hevertem, aztán este Icuka hozott két Flector Rapid 50 mg granulátumot. Egyet bevettem. Pokoli íze volt a vizes oldatnak, de behörpöltem. És utána ki tudtam menni és le tudtam zuhanyozni. Már nagyon ideje volt,  mert még a műtét előtti kosz, meg az altatás alatti öntapadós EKG tappancsok nyoma is rajtam volt (ezeket le se szedték, én tépkedtem le őket, valahogy a takarítás nem tartozott az altatás utáni feladathoz) , csak "cicamosdások" és "alvázzuhany" volt részletekben. Előtte J leszedte a sebemről az öntapadós kötést, nincs már semmi rajta, szemre gyógyult, a varratot meg majd a hét közepe után amikor olyan 10-12 napos lesz kiszedem. És ma reggel gyakorlatilag fájdalom nélkül ébredtem, szóval a gyógyszer hatása tartósnak bizonyult. Hogy mi volt ez?? Rejtély. Remélem nem jön vissza megint valami. 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2021.06.06. 14:56 :: A Tengerész

botokkal.JPGHát ERRE nem számítottam. Tényleg azt hittem, mostmár jó úton vagyok. Tegnap este vidáman ballagtam ki a hajóra és az esti harmonikázás után békésen tértem nyugovóra. Ma reggel az ágyból alig tudtam felkelni. Elromlott a bal lábam. Hogy MITŐL....rejtély. A bal külső térdporc nagyon fáj, nem tudok ráállni, két bottal közlekedek az ágy és a klotyó közt. SEMMI mechanikai hatás nem érte, nem erőltettem meg, egyszerűen aludtam az ágyban és közben ez történt velem. Elképzelni se tudom, hogy vajh összefügg e a műtéttel, de alighanem nem. Csak úgy lett nekem ilyenem. Egy kicsit sok ez már. Még jó, hogy SP-nek a mozgáskorlátozott korából volt ez a két botja és kölcsönadta, máskülönben egyáltalán nem tudnék közlekedni. Volt még egy darab Flector tapasz a háznál J múltkori ínhüvelygyulladásából, azt rátapasztottuk és befásliztuk. Most fekszem mint egy darab fa és elmélkedem sorsom ilyetén alakulásán.

Más. Utálom a HÍR TV-t, mert egy velejéig aljas csatorna, VISZONT a "Vetítő" c. műsort rendszeresen felveszem. Most ezt a sorozatot nézem. Imént épp egy pár hónap előtti részt. Elképesztő volt az a nyomor és a feudális viszonyok, ami elől Amerikába "tántorogtak ki" a magyarok. A történelmünk egy pöcegödör, a vezetőink 1000 éve senkiházik és a helyzet azóta is csak rosszabb. Aztán néztem a "flow"-ról szólót. Hát MOST épp nem állok jól vele.

2 komment

Szombat.

2021.06.05. 12:04 :: A Tengerész

12:04 A rend kedvéért.... ARÁNYLAG tűrhetően vagyok. Az éjszaka nem volt jó, néha egész jól voltam néha meg pocsékul. Mint amikor az ember részeg és hanyatt fekszik és úgy érzi, hogy zuhan a mélybe.  Ami érdekes, a kezeim és a lábaim "zsibongtak". Olyan feszítő érzés, mint amikor az embernek elszorul a vérkeringése és aztán megindul. Az ajkaim is elzsibbadtak és erőm se volt semmi, támaszkodva jártam. De mostanra  egész kiegyenesedtem. Persze sehol ahhoz képest mint tegnap amikor villogtam a bringán, meg az utcán. Szépen lassan tipegek, kinéztem a hajóra lekötni a ponyvát mert vihart mond estére. J megnyugtatására kivételesen nem a hajón aludtam és ma se fogok. 

16:54 Na túlvagyok az ijedtségen. Délutánra teljesen elmúltak a heveny tüneteim. Nem mondom, hogy ugyanolyan jól vagyok mint amikor szerdán kiengedtek, de hát az egy, mostanra számomra egyértelműen kiderült, teljesen "feltuningolt" állapot volt. De nincs már zsibbadás, feszülés kéz és lábfejben, nincs szédülés, pláne eszméletvesztés határ. Kissé gyenge vagyok, de egy fél órás séta a réten a kutyákkal simán ment. Aránylag rendesen ettem, most fekszem vissza pihenni. Aki izgult értem megnyugodhat, MEGMARADOK.

1 komment

Péntek.

2021.06.04. 13:16 :: A Tengerész

Van egy elméletem. Az asztmámmal besz@rattam az altatóorvosokat, ezért a szteroidokkal felpumpálták a szervezetemet, nehogy elpatkoljak nekik az asztalon. EZÉRT voltam végig olyan fitt. Biciklivel mentem az orvosokhoz leadni a leleteket, meg hosszú séta délután, SEMMI betegségtünet. De mostanra kipukkadtam. Kiment belőlem a dopping. Egész nap szomjas voltam és csak ittam a vizet és még mindig száraz volt a szám. Aztán este valahogy duzzadt volt a lábfejem és a kezem alig tudtam emelni amikor betakarództam lefekvéskor. Ma reggel letéptem az öntapadó ragacsot a sebről, ami piszokul fájt, ez se tehetett túl jót, lemostam Betadinnal és raktam rá új tapaszt, ahogy tanácsoltatott. Na EZT nem fogom egyhamar megismételni.  Aztán indultam volna kutyázni, de elgyengültem, le kellett feküdjek.  Most lapítok mint a sz@r a gazban. Viszont a hangom egy keveset javult!

Szólj hozzá!

Csütörtök.

2021.06.03. 21:20 :: A Tengerész

MAJDELFELEJTETTEM! Amíg kórházban voltam a tékozló fiú hazatért.

M1 talált rá a Dunaparton amikor Lajost  a csüngőhasú malacát sétáltatta. Rögtön szólt J-nek, aki azonnal felismerte "anyai" szemével, hogy ő a "mi gyerekünk". 50 dekásra fogyott a tavaszi 80 dekájáról, nem tett jót a kondíciójának a szabadság. Most megint kapott lisztkukacot, de mindent megszik amire akkoriban rá se volt hajlandó nézni, alighanem a természetben leszokott a válogatásról. Egyfolytában zabál egy műanyag ládában és visszakapta a futókereket amit felraktam a padlásra, bár nem gondoltam, hogy valaha is szükség lesz megint rá, de megint teker benne órákat. Kicsit feltápláljuk, aztán teszünk vele újabb próbát a természetbe való visszaengedésre.

Ma benyúlok a hajón a ruhásszekrénybe egy tiszta pólóért, ez került a kezembe.

pict0017_1_2.JPG

Eltekintve a karomon lévő kék folttól amiből van bőven, annyi vénát szúrtak rajtam a kórházi 5 nap alatt, a lényeg, hogy egykor munkahelyem ilyen pólóval üdvözölte Magyarország EU csatlakozását. 2004-ben.  Ahogy nézem ha marad a hazaáruló bagázs jövőre is, a kommunista Kína és Putyin trójai falova Orbán magántulajdona a maradék lakosságával könnyen kikerülhet az EU-ból, bár akkor el is veszti a faló jellegét, szóval nem lesz többé érdekes a nagyok számára. Érdekes világ lesz itt. Az emberek midenféle hiedelmek szerint kormányozzák az életüket. Örökre választanak maguknak vezetőt, ideológiát és ikonokat, amik hiába változnak, ők kitartanak. Én mindig a saját fejem után megyek és nincsenek párt és személyes szimpátiáim. A politikát is csak úgy fogom fel mint a műszaki életet. Ha valami nem működik, addig kell javítani rajta amíg jó lesz,. Ha egy megoldás rossz volt, másikat kell keresni. AKÁRHÁNYAT kipróbálni, amíg nem lesz jó. Az emberek többsége meg vagy fasiszta lesz és bukik a rendszerével, vagy kommunista és akkor azzal, de az se zavarja, ha a vezére közben átáll a másik oldalra. Orbán seggét habosra nyalják akik anno zsideszezték a Fideszt. Most az a duma, hogy ha bukik a feudálbolsevik Orbánizmus, akkor majd káosz lesz, mert a győztesek majd egymásnak esnek és elkezdenek marakodni, vagy ami még rosszabb elvtelen alkukat kötni, mert ezek is lopni fognak. LEHET! AKKOR majd ezeket is seggbe kell rúgni! A demokrácia lényege az kell legyen, hogy meg lehet bukni és sittre lehet kerülni. Amíg ez nem lesz működőképes, addig csak sz@r lesz meg mégsz@rabb. Az országot addig kell javítani amíg jó lesz. AKÁRHÁNYSZOR. Most a rendszer hívei felhördülnek. Hogy mi lesz a stabilitással? MIFÉLE stabilitás? Milyen stabilitás van ott, ahol az alaptörvényt ami az alkotmányt váltotta fel havonta átírják? Ahol rendeleti úton kormányoz 133 mameluk bólogatása mellett egy király? Ki az a hülye aki itt hosszú távra tervez? Aki itt stabilitást vizionál az mondja meg pluszmínusz 5 %-ra mennyibe fog kerülni egy € , vagy  egy liter benzin, 3 hónap múlva, és tegye mellé mondjuk fél évi jövedelmét amit elbukik ha nem jön be a jóslata!

Nade kórházi élménybeszámolót ígértem. A történésekről elég jól beszámoltam közben, bár utáltam a telefonon való írást, mert nem szoktam hozzá, csak nézem a fiatalokat, hogy két hüvelykujjal, mint a villám...hát nekem a keyboardon se megy tán ilyen gyorsan. Most az élményt akarom megosztani. 

Megérkeztem a hátizsákommal szombaton valamivel délelőtt 9 előtt ahogy parancsoltatott. Első benyomás kedvező, tisztaság és semmi lepukkantság, amitől az ember tart amikor az egészségügy karmai közé kerül. Növér parancsol "ott várjon, csücsüljön le!". Futólag szól egy fehér alak "csinálom az ágyát"... utánaszólok "rólam van szó,??" IGEN. Hétágyas kórterem "fiúszoba". Az ember belép, köszön és kissé hülyén néz, mert mindenki rábámul, mondom, a fiataloknak Vili bácsi az öregeknek csak Vilmos vagyok. A bal ágyon egy alak furcsán néz, később kiderül épp távozik, nem beszél magyarul, kifelé én fordítok neki, mert nem tudja, hogy amit kapott az recept és a patikába kell menjen vele. Ismerkedéskor mindig bajom van a nevekkel.  NEM TUDOM MEGJEGYEZNI őket. Akárcsak a számokat. A sarokban szemben a Gyuri, ő a betonozásról tud sokat, gégerákban utazik, mellette Béla, aztán a Pali, nem sokkal utánam érkezik srévizavé szembe Tamás szinte "földi" Szigetszentmiklósról, mellettem István....hüm...de lehet, hogy János. Ez a SOTE klinika nyaki sebészet, de nemcsak bicskáznak, ahogy nézem a fő fegyver a szteroid löket intravénásan, olyan mint anno a penicillin volt a seregben, azt adnak mindenre én is kaptam annyit, hogy még mindig zsizseg tőle minden idegszálam, legalábbis arra fogom. Hamar összebarátkozunk. A direkt politikát kerülöm és ahogy nézem a többiek is, gyógyulni vagyunk itt, nem háborogni. Viszont laza beszélgetéssel telik az idő, ha lassan is, de legalább nem unalmasan. Én legalábbis igyekszem a történeteimmel, általában szeretik őket.

Egy könyvet hoztam olvasni Jerzy Andrzewski "Hamu és Gyémánt"-ját. Két füst alatt kiolvasom. Nagy könyv... VOLT. Egyszerre jelentős és teljesen jelentéktelen. Mért mondom ezt a tökéletes oximoront? Amikor a mű született, úgy tűnt egy egész világ áll válaszút előtt. Emberek az életüket tették fel elvekre, hiedelmekre, öltek és meghaltak. AZTÁN eltelt pár évtized és MINDEN..... PONT mint a hamu hullott porrá, mára SEMMI nincs belőle. Számomra egy a tanulság, nincs más örök érték, mint a szabadság és a becsület, ezek nem relativizálhatók és minden rendszer ami megpróbál szembemenni vele megbukik, csak idő kérdése. De az is igaz, hogy az emberiség örökké megpróbál letérni erről a madzagról, mert mindig lesznek újítók és követőik.  Valahogy törvényszerű, hogy az embereket csirkefogók vezessék, mert értelmes ember a hobbijának él, azt hiszi megúszhatja a sorsa menedzselését azzal, hogy talál egy balekot aki megteszi helyette, aztán csodálkozik ha kiderül, hogy Sztálin, Hitler, Rákosi vagy Orbán az illető.

Kórház. Hamar kiderül, hogy az úgynevezett tüdőtorna, az szteroidkúra. Megjelenik Éva nővér és a kezem fejébe benyom egy pár köbcentit. Ezzel a szombati hivatalos programomnak vége is. Gyönyörű idő van, a bezártság kissé zavar, mondom egy próbát megér, kérdezem Évát ki lehet e menni az udvarra sétálni. Igazából bezártság van, minden ajtót mágneskártya nyit, de egyből felajánlja, hogy odaadja a sajátját, kimehetek a fás, pados nagyudvarra. Köntöst öltök és indulnék, de megszólít egy nőbeteg aki szomorúan sétálgat a líft előtt, hogy nem vinném e magammal, mert már napok óta itt van bezárva és úgy menne már ő is ki valahova. Mondom mért ne, pártfogásomba veszem a hölgyet és az alagsori rejtekúton keresztül kihatolunk a relatív szabadságba.  Később kezd aggódni, hogy hát ő erre nem kért engedélyt és mi lesz ha... De hát NEM VAGYUNK ELITÉLTEK! Szabadok vagyunk. Keresünk egy padot, mint amikor egy zsilip megnyílik kezd mesélni. Unokákról, a mesekönyvről amit nekik írt, illusztrált, és beköttetett, tehát egyedi példány és már írja a következőt. Ez az ember napok óta nem beszélt senkivel! Én hallgatni is jól tudok nemcsak beszélni és ez most neki ahogy nézem nagyon jól jött. Aztán amikor már aggódik, hogy baj lesz a "szökésből", szépen visszasétálunk.

Vasárnap megkapom a második adag szteroidot, Anna nővér nem a kézfejembe adja, hanem egy deci infúzióban lecsorgatja vénába, azt mondja így jobban eloszlik a szervezetemben. Nekem mindegy. Megtudom előző este miért égett piszokul a gyomrom. Merthogy most kapok gyomorvédőt, ugyanis a szteroid csinálja, csak előző nap nem jutott eszükbe adni. Hát... van ilyen is. De amikor már kitanulom a szakmát kikövetelem a Pantoprazolt.

Hétfőn műtét alaposan megírtam korábban. Fekszem, időnként bejön valaki és vagy kiszív belőlem valamennyi vért, vagy belényom valamit a kezemből kiálló branülbe. A bal fenekem is fáj, szerintem amíg aludtam abba is szurkálhattak valamit. Időnként  vizit van, valakik valakiknek beszámolnak, akik bólogatnak és a törölközőt le kell venni az infúziós állványról, pedig az az a hely ahol a legjobban lehet szártani. Mert az ágy végéről, ami hivatott a törölköző szabályos  tatására leesik a földre. Ha egyszer majd kórházi ágyat tervezek lesz rajta törölközőszárító.

Este Marcsi nővér mesél. BORZASZTÓ dolgokat a Covid időszakról. Aminek persze még nincs vége, de most épp enyhülés van. Amúgy a személyzetben mindenkin szigorúan maszk, csak mi betegek vagyunk álarctalanok. De Marcsi nővér arról mesél amikor napi 12 órákat talpig szkafanderben, a saját levében. És kétszer magkapta és úgy érezte elsőre, hogy elpatkol. De a legborzasztóbb a sok halott volt. Akinek a családja, unokái küldték be a leveleket, rajzokat, akinek a kezét fogta és aki aztán meghalt és még mindig kapta a leveleket. És ő meg csak sírt és dolgozott.

Ezzel együtt jó hely volt a kórház. Mindenki csillogott. Nem voltak lassú tekintetek, fénylett mindenki. Abszolút pozitív légkör. Jók voltak a betegtársak is. Hallottam ahogy egy új betegnek protezsált minket a nővér "ez egy nagyon JÓ kórterem". Répássy doktor (kiderült vitorlázik) belement, hogy 10 napra kiszedjem magamnak a varratot ( kutyából, macskából is én szoktam, pedig azok kevésbé együttműködőek) , így csak akkor megyek majd vissza hozzá, ha meglesz a szövettan, mert azt (igaz, hogy felkerül a "felhőbe", ahol bárki láthatja) csak személyesen az én kezembe adhatja ki és akkor egy felutazás alatt az endokrinológus szépségkirálynőt Kollár Rékát is tudom abszolválni, akitől a további hormonkezelésem indítása függ. Ha tudnék beszélni tudni nem is lenne már semmi bajom. Lehet beszédtanárhoz kell majd járjak. Ha választhatok, ilyen hangot szeretnék, valahol már írtam is.

Szólj hozzá!

Szerda.

2021.06.02. 17:40 :: A Tengerész

Na Kedveseim újra itthon! Azt hiszem ezt is sikerült olyan tengerészesen lezavarni. Hétfő 9:00-12:00 teljes pajzsmirigyeltávolítás, szerda 16:00 gyógyultan itthon. Nem mondom, hogy mindenben szokásos éjszaka után, de kedd reggel békés ébredés, testhőmérséklet  36,1°C, vércukor 4,1, remek étvágy, fájdalom semmi. Seb szép. A váladék egy okos kis vákuumos flaskába szivárog.  Innen

innen.jpg

ide

ide.jpg

Ez kicsit kellemetlen volt mert egy napig hurcolni kellett, de ma reggel már eltávolította az operatőr és annyira meg volt velem elégedve, hogy közölte délután szabadon enged. Egy bajom van csak, a hangszálaim egyáltalán nem működnek. Csak halk suttogás torokból, egy mély levegő és csak  egy szó, aztán újra levegő. Fárasztó. Így hát hallgatok. Nem könnyű. De annyira nem is nehéz. Ha szólhatnékom van, jól végiggondolom mit is akarok mondani, aztán rájövök, hogy nem is fontos. És nem szólok.  Persze van, hogy nehéz. Pláne, hogy mindjárt az első kutyasétáltatáskor M2 szomszédasszony ordítva támad ránk, mert a kutyáink összekaptak tegnap amikor J egyedül sétáltatta a két kutyát PÓRÁZON, akkor az övé szintén pórázon rátámadt az enyémre, midnkettő megsérült, de szerinte az övé húzta a rövidebbet. Szörnyű patália... én csak nézek ki a néma torkomból, nemrég még barátok voltunk (neki építettük az emu és csirke ólat),  miután beszélni nem tudok, jelzem, hogy próbáljon már lenyugodni, de hiába, ahogy egy nő csak tud patáliát csapni, na ÚGY. Ordítva közli, hogy ha mégegyszer szájkosár nélkül látja a kutyámat akkor feljelent a jegyzőnél. Felteszem a kezem és suttogom: "jelents"! Erre sarkonfordul és visszaordítja, "nyald ki a seggem!" Hogy mondta Volaire?  (ha ő volt) Az ellenségeimmel csak elbánok valahogy, de a barátaimtól az Isten óvjon.

A jó az, hogy végre tudok keyboardon írni, nem kell okostelón szerencsétlenkedni, fogok írni a kórházról, mert kifejezetten pozitív és tanulságos élmény volt.

PS. Szerencsére nem minden barátság ilyen labilis. M1 felautózott értem Ráckevéről és PONT ABBAN a pillanatban, amikor kiléptem a klinika kapuján ott termett a kapuban és csak be kellett szálljak és máris röpített haza. MOST látom miket írtatok a mai Fb bejegyzésre. MEG VAGYOK HATVA.... NA!

Szólj hozzá!

Kedd.

2021.06.01. 08:09 :: A Tengerész

Naszóval. Maga a műtét az bakfitty. Gyakorlatilag nem volt fájdalmam éjszaka. Csak egy sajgó, irritáló gombóc lett a tokomban, amivel egész éjjel kínlódtam, mert fel akartam köhögni mert váladéknak éreztem. Frászt. Amikor bedugták a tubust a lélegeztetéshez, meggyötörték ami útban volt. De lassan javulok. Beszéd még nehéz, úgy, hogy tőlem teljesen szokatlan módon csendben vagyok.

Fenébe....az utolsó tiszta pólómat is összevéreztem. Egyébként is Barbarossa lettem, mert a fehér szakállam is megfestette a vér. Fene tudja mit barkácsoltak velem az alatt a három óra alatt, amíg felügyelet nélkül hagytam a doktorokat a testemmel.

Ja és az imént reggelizés közben vettem észre, hogy letörtek egy kis darabot a jobb felső metszőfogamból. Nagy buli lehetett amíg aludtam.

2 komment

Hétfő.

2021.05.31. 20:48 :: A Tengerész

Na kérem, túlvagyok a nehezén. Megvolt a műtét. Olyan 3 órát tartott amíg kigyomlálta a Répássy doktor a maradék pajzsmirigyemet . Innentől kezdve a hormont tablettában kell majd szednem. Nem örülök neki, de hát a szívem fontosabb. Az imént még szökésben voltam az őrzőből, ahol holnap  reggelig kellett volna raboskodnom, de épp most kaptam kegyelmet.

De csak sorban! Az úgy volt, hogy felfekūdtem az asztalra és csak úgy hopp már aludtam is. Aztán meg egyszercsak felébredtem az őrzőben. Fájt a nyelés, meg a beszéd még most se megy, gombóc van a torkomban, de igazából nem nagyon zavart. Viszont piszolul égett a gyomrom, csak úgy jött föl sav a torkomba. Azt már kitanultam, hogy ez a szteroidtól van amit kaptam, de tegnap adtak ellene Pantoprazolt, de ma lespórolták,  ráadásul a műtét előtt enni se adtak. Reklamáltam (én mem vagyok az a csendes beteg), de mondja az őriző doki, hogy "ki van írva". Demondom "akkorse kaptam". Na ezen elvitatkozgattunk egy kicsit, azt hitte félig még alszom könnyű dolga lesz velem, de tévedett. Mondta akkor beírja a lapomra jó vastagon. A lényeg jött a nővér és a kezem fejébe épített branűlbe bemyomott egy adagot és máris elmúlt a gyomorégésem.

De ezzel még nem volt vége a megpróbáltatásaimnak. Ez az őrző egy rohadt unalmas uniszex kórtermecske. Cak feküdni lehet, kaját nem adnak és egyszercsak betoltak egy eszméletlen nőt. Aztán egy sírdogáló ráadásul meztelen, csak épp letakart fiatal lányt. Az eszméletlen egy idő után magához tért és ki akart menni wc-re, de a nővér mondta, hogy nem szabad (mekkora mázli, hogy én nem kérdeztem, hanem amint lekapcsoltak az infúzióról meg a monitorról, a nyakmból kilógó cső végén lévő vérpalackot a hómom alá kapva kimentem a klotyóba a sebész engedélyével (( Répássy doktor igazán kedvemre való laza fickó, a műtét előtt meg is nyugtattam, hogy semmi izgalom minden rendben fog menni))kicsavarni az uborkát). Namost szerencsétlen nőknek nem ment a vizelés, mert még ha el is húzta a lepedő "válaszfalat" köztünk a nővér akkor is tudták, hogy ott vagyok és hallok mindent, hogy adja az ágytálhoz a jótanácsokat, hogy "tegye ki a popsiját az ágy szélére, simogassa a hasát", meg ilyenek. Megsajnáltam szegényeket és leléptem, pedig a nővér szigorúskodott, még azt is mondta, hogy ő fog miattam kikapni.

Visszamentem "haza a legényszállásra" ahol már csupa jóbarát várt akiket második napja szórakoztatok tengerészes és szállodás történetekkel. És kiköveteltem a vacsorát mert az ebédet ami pedig bableves és mákostészta volt így is elcsalták pedig piszok éhes voltam. Na aztán, hogy látták a doktorok is az esti vizitnél, hogy nem látnak, mert ahelyett hogy az őrzőben jajgatnék, a kórtermi folyosón zabálok, meg mindenfele mászkálok a derekamra kötõtt véredénnyel, megüzenték egy ápoló fiúval, hogy mehetek "haza" a kórtermembe. 

Az éjszakás nővér által nagyvonalúan felajánlott fájdalomcsillapítót, mint halálraítélt honvédtábornok a szembekötést a sortűz előtt visszautasítottam,  mert ahogy ettem, úgy enyhült fokozatosan a nyelési fájdalom, szóval JÓL VAGYOK!

 

 

 

 

 

2 komment

Vasárnap.

2021.05.30. 06:31 :: A Tengerész

Kórház. Korai ébredés de csak mert korán is feküdtem és nem mozog az ágy. Azonnal hallgassa meg mindenki a klubrádió ma reggel 5 és 6 óra közt lement "tűréshatár" műsorát! Kortól nemtől és politikai elkötezettségtől függetlenūl. KÖTELZŐ! Mert kizárôlag  erről van szó.

 

Szólj hozzá!

Péntek.

2021.05.28. 22:36 :: A Tengerész

Még most is változnak a dolgok. Nem akarok fárasztó lenni, hogy mi minden történt és mennyire kellett kormányozni a dolgokat, hogy (ráadásul a járványkellős közepén) eljussak odáig, hogy mi a szívpanaszaim oka, mi történjen ezután és hogy jutottam el addig, hogy végre műtéttel remélhetőleg megoldódjon a dolog. De még ma is történt változás. Reggel 7-re bent voltam a klinikán, mert utolsónak az aneszteziológusnál kellett vizitáljak az utolsó pillanat utáni pillanatban sikeresen becserkészett pulmonológiai leletemmel. Na itt került újabb homokszem a gépezetbe. Amit ÉN eddig nem gondoltam, mert igazából nem zavar, probléma az asztmám. Ez kockázatot jelent az altatásnál. Abban maradtunk, hogy megrágja a dolgot, mindenesetre már vasárnap délután be kell feküdjek. Nem sokat rágta, mert már a vonaton hazafelé hívott telefonon, hogy már holnap reggel be kell feküdjek, mert a tüdőmet fel kell készíteni, hogy kibírja a műtétet. Igazából egy ötnapos "tüdőtorna" kellet volna, de arra már hétfőig nincs idő, de  szombat-vasárnap mégis csinálnak valami kezelést. Én most úgy fogalmazom meg, hogy ez valami gyógyszeres dopping lesz. Mindig van valami nehézség a végére. Úgy érzem magam mint az artista aki miután egyensúlyozott egy asztal tetején, arra felrak egy hokedlit és azon folytatja, majd arra egy sámlit és azon, aztán arra egy labdát, amire egy létrát és annak a tején áll fejen és hegedülni próbál, de a vonó még nem biztos nem maradt e lent. No ha túlvagyok mindenen jelentkezem, szevasztok!

7 komment

Csütörtök.

2021.05.27. 19:24 :: A Tengerész

Készül a "zenepavilon". Sajnos a gérvágómat tönkretettem régebben, tűzifa fűrészelés során eltört a kihajtó tengely, javíthatatlan. Nem vettem újat, mert azt gondoltam, hogy nem lesz már többet szükségem rá, nem építek már semmit ebben az életemben, de ezek szerint tévedtem. Szerencsére akinek barátai vannak az kap segítséget, elkértem SP gérvágóját. Fantasztikus szerszám,

pict0012_3.JPG

pict0013_2.JPG

enélkül nem tudnék ilyen illesztéseket készíteni.

pict0016_5.JPG

Kialakult a kupola kerete.

pict0014_3.JPG

A sarkokhoz spéci csavarozott kapcsoló darabokat fogok készíteni hegesztéssel laposacélból.

Most lesz pár nap szünet. Holnap utolsó egyeztetésre megyek a klinikára az anaszteziológushoz, sebészhez, meg Covid testre, hétfőn meg felfekszem a műtőasztalra, szóval a jövő héten alighanem nem lesz ácsmunka, de remélem hamar tudom folytatni. A kirurgusnak már említettem, hogy a varratot már majd kiszedem én, arra ne legyen gondja, de nem helyeselte. (Aki esetleg nem olvasta korábban, kiszedik a maradék pajzsmirigyemet ami a szívproblémáimat okozta, az első műtétem e tárgyban 35 évvel ezelőtt volt, ha ez most megoldja a problémát újabb 35 évre az nekem már elég is. Rettenet mennyi melóm van benne, hogy több mint fél év alatt keresztülhajszoltam az egészségügyet a megfelelő magoldásig, én nem is tudom, ha valaki TÉNYLEG betegen és magatehetetlenül kerül a szervezet karmai közé, hogy tud életben maradni?)

3 komment

Hétfő.

2021.05.24. 17:50 :: A Tengerész

Egy biztos! nem kell locsolni a betont. Merthogy pár napja lebetonoztam a kerti pavilon oszlopainak a tartókat.

pict0008_3.JPG

Azóta naponta esik az eső, gyakorlatilag reggeltől reggelig. "Májusi eső aranyat ér" mondták az öregeim, de mostmár egy kicsit elég a kincsből. És hideg van! Röhej, hogy este még be kell gyújtani.

Ha megnézitek a fotót, körbe gyöngyvirág. De hát ugye ki kellet fúrni ásni az oszloplábnak egy kisded gödröt. Gyöngyvirágra mégse lehet oszlopot alapozni.  És akkor jön az én Drágám és rákezdi. " Te BARBÁR! Idedobtad a virágok közé az ásót!" Tényleg ott van. De ugye az ember ássa azt a lukat aztán lerakja az ásót. Nem megy el 10 lépést, hogy lerakja, aztán ha megint kell nem megy érte 10 lépést, hanem a keze ügyébe helyezi. Amúgyis le lesz tiporva körbe minden vagy 80 centi szélesen, mert úgy még nem építettek semmit, hogy csak az alapok helyén tűnt el az őstermészet, de egy centire tőle már semmi nem sérült. Boldogult anyám jut eszembe. Amikor valamit mesterkedtünk apámmal, nem győzött hallgatni az öreg, később meg amikor már csak én csináltam akkor én, hogy micsoda fertelmes koszt csináltunk azzal a falfúrással, véséssel fűrészeléssel, "úszik az egész lakás a piszokban". DE HA AZ IKV gumicsizmás szakijai jöttek, még akkor is aranykezű mesterek voltak ha félrészegen sz@rul dolgoztak és VALÓBAN minden pusztult aminek köze nem volt a feladathoz. Senki sem lehet próféta a saját otthonában. KI ÉRTI EZT?

Szólj hozzá!

Hétfő.

2021.05.17. 12:49 :: A Tengerész

Szakad az eső. Sebaj, tegnap lebetonoztam két oszloplábat, nem kell öntözni. Mindenféle madár lakik nálunk, még a mára ritkaságszámba menő verébből is van. J mondja az imént: "Gyere nézd meg, de óvatosan!" Kisettenkedek a konyhába, kívül az ablak külső oldalára szereltem egy kis madáretetőt. A sátortető gerincén csücsül két süldő ázott verébfióka, egyik kelet-nyugat, másik nyugat-kelet irányba, egymáshoz bújva felborzolt tollal (fázhatnak az istenadták) és felválta mondják szakadatlanul, "csirip". Vajh miért teszik? Hát kiderült, az anyjuknak jelezték szorgalmasan, hogy itt vannak. Jó sokára meg is jelent és elröppentek mindhárman. Sajnos a filmbe bezavar a szúnyogháló, szemnek nem volt ennyire zavaró.

1 komment

Szombat.

2021.05.15. 17:47 :: A Tengerész

Elkezdtem a munkát, de mint mindig "közbejönnek dolgok".  Először is a boltban vásárolt oszloplábakhoz hozzáhegesztettem még 20 cm betonacélt, mert a lábakat nem széltében terjedelmes, hanem inkább hosszabb és mélyebb, vassal erősített betonlábakra akarom helyezni. (azért zöld, mert természetesen ez is reciklált vasanyag)

pict0038.JPG

A talajba fúrt lyukakba lesznek bebetonozva. Még tavaly vettem a bolhapiacon egy talajfúrót a paradicsompalánták kiültetéséhez, mert a korában PVC csatornacsőből barkácsolt fúróm eltört, ennek most csináltam bontott Xerox fénymásológép szeléndob tengelyből és sikító fogantyúkból ( soha nem használok az egykezes Flexhez fogantyút) egy masszív hajtókart.

pict0001_5.JPG

Ki is fúrtam az első lyukat ( a felső 20 centi nagyobb átmérőjűre lesz kiszélesítve), amikor új teendők adódtak.

Előre bocsájtom az én drága feleségem egy angyal (általában), de van egy súlyos hibája, "gyűjtő". Ha valahol lomtalanítanak, turkál, majd teljesen használhatatlan háztartási eszközökkel tér haza. Azért használhatatlanok, mert "VAN MINDENÜNK" tehát nem kell még tányér, bármilyen szép is, meg  bögre, meg egyéb csetreszek... de ő nem tudja otthagyni. Érthetetlen. 

Nos a tőlünk kettővel délre lévő házat nemrég eladták. Az új tulajdonosokkal valahogy pillanatok alatt összebarátkoztunk, nos Piroska, a feleség, tegnap reggel nyomja a kapududát, lomtalanítják a pincét, ha kell valami vigyük  mielőtt jön a lomtalanító brigád amit megrendeltek holnapra. Mondom neki "Jaj Piroska csak a Judit meg ne tudja, még alszik, nem kell semmi, köszönjük.... de ha már ilyen kedves vagy, hogy átjöttél, ÉN megyek és megnézem.". Hát mit látok meg elsőnek kirakva az utcára? Egy teljesen ép állapotban lévő 1897-es sorozatszámú Singer varrógépet! Hát EZT csak nem hagyja ott a sakáloknak az ember!  

pict0047.JPG

pict0044_1.JPG

Vittem haza. A pincében volt egy remek tölgyfaburkolatú bárpult, mondtam nem egy könnyű darab, de felajánlották, hogy áthozzák nekem, hát lehet ilyen ajánlatot visszautasítani?

pict0040_1.JPG

pict0039.JPG

Az volt a tervem, hogy szerszám tároló lesz belőle az "esernyő alatt", ahol midig hiány van tároló és pakolóhelyből, de aztán találtam egy másik szekrényt is , abból lesz a tároló-pakoló, 

pict0002_6.JPG

a bárpultot meg szétbontottam és a szép faragott tölgyből lesz a kerti pagoda hatszöge egyik oldalának lábazata a korlát alatt, pont méret, a másik oldalé megy az ugyanilyen falburkolatból, amit szintén lebontottak, így az is hozzám került, ezt J hordta haza amíg aludtam, mert az ő zseniális ötlete volt, hogy erre kellene használni....ha már ilyen gyűjtőszenvedélye van az én Drágámnak.

 

 

Szólj hozzá!

Szerda.

2021.05.12. 18:09 :: A Tengerész

SZERINTETEK hány százalék az infláció? ÉN már nem merek mondani semmit. Ma bevásároltam a fatelepen. J-vel átválogattuk az összes, faanyagot, kivéve az OSB táblákat, kemény meló volt. De az igazi meglepetés a fizetésnél ért. Hétfőn jártam a telepen és felirattam az összes árat, hogy tudjak költséget kalkulálni. MA minden 8 %-al került többe. Szóval amit én hétfő délután 180000 Ft-ra taksáltam, az ma több mint 194000-be került. És mondták, hogy holnap jön a következő szállítmány, ami megint drágább lesz. Tévedés ne essék EZ a faanyag már hétfőn is itt volt, sőt lehet a múlt héten is, de ettől még ma többe került mint hétfőn. Elképedésemben egy ezrest lealkudtam a fuvarból. Mondjatok nekem olyan befektetést ami kétnaponta 8 %-ot hoz! De pont ma reggel beszélgetem SP-vel aki pár napja volt a vastelepen, mondta 70 %-al drágult minden vasanyag.

inflacio.jpg

5 komment

Kedd.

2021.05.11. 15:42 :: A Tengerész

Lehet, hogy fertőző az ínhüvelygyulladás?

pict0037_1.JPG

Amíg J dolgozik, (neki már meggyógyult a keze)

pict0036_1.JPG

én lazítok. (ha házad van és kerted, sose fogsz unatkozni, ha meg hajód is van mellé akkor pláne)

A dolog (mármint a kézbaj) úgy kezdődött, hogy tegnap ébredéskor fogni nem tudtam a balkezemmel, holott este még nem volt semmi bajom. Úgy tűnik előző nap megerőltethettem, a hüvelyk ujjammal képtelen voltam a legkisebb erőt is kifejteni fájdalom nélkül. Kétségtelen előző nap mindenféléket csináltam, lemostam a télikert tetejét, kifeszítettem rá az árnyékolót, előtte egy 4 m-es stánglival kipiszkáltam a faleveleket az ereszcsatornából, alighanem ennek a forgatónyomatéka tett be a bal csuklómnak, meg a létracipelés. Eléggé elszomorított a dolog, mert épp egy új projekt indul együtt a tavasszal és egy napig úgy tűnt, hogy halasztódik, de -ez itt a reklám helye- a Flector tapasz csodát tett. Egy éjszaka alatt ahogy jött elmúlt a fájdalom. Szóval ma még nem erőltetem a kezem, de már kibringáztam a fatelepre megnézni az anyagokat (sz@rt ér a pénz, egy szál 2"-os deszka 5-7000 ft közt van). De teljesen ma sem pihentem, kiszerkesztettem és kiszámoltam az anyagszükségletet. 

Na de a lényeg, hogy MIHEZ? J elkezdte rágni a fülem, hogy ő akar egy kis sátortetőt, ami alá ki lehet ülni a kertbe amikor tűz a nap és hogy ő vesz egy ilyen összerakható izét, ami milyen jól mutat a prospektusokban és hogy azt írják "erős" meg stb. Mondtam NEM! TUDOM mit érnek ezek a cuccok. a műanyag csatolóelemek egy szezont bírnak, a szél felborogatja, a vékony cső lábak elgörbülnek, a ponyvát kiszívja a nap, randa lesz, kidobott pénz az egész ezeket nem használatra gyártják, hanem eladásra. A hajón úgyis komoly famunkákba kezdek, akkor már egy füst alatt  csinálok egy ilyet.

kerti_teto.jpg

A katalógusára egymillió felett van, úgy számolom kihozom a negyedéből (bár az árak, mint fentebb céloztam rá elborzasztóak, tegnap pl. megvettem a tűzihorganyzott, bebetonozható lábakat az oszlopokhoz, a 6 db közel 7000 ft volt). És ezt nem fogja tönkre tenni az időjárás, legalábbis amíg élünk kitart. Na szóval ez jön most, párhuzamosan Amapola gunwale-jának cseréjével. Ez utóbbi nehezebb dió, mert gőzölve kell hajlítsam a 4-5 m hosszú vörösfenyő léceket, ezen még jár az agyam.

2 komment

Vasárnap.

2021.05.02. 13:17 :: A Tengerész

10:15 Micsoda idő lett! Reggel 7-kor szélcsend, tápászkodó napsütés, 16,5 ° C, vidáman bandukoltam a kutyákkal a szokásos útvonalon amerre sétáltatni szoktak engem. MOST, 10-es keleti szél, tarajos hullámok, kimentem a hajóra ránézni a rángatódzó ponyvára, kötelekre, kapaszkodni kellett, hogy ne lökjön be a járóról a vízbe. Viszont a levegő egyelőre nem hűlt le.

Mindig megvisel amikor egy-egy olyan komolyabb politikai eszmefuttatásba bele kell rakjam a lelkemet, mint a legutóbbi volt. Az amatőr firkászok betegségének mindegyikében szenvedek, nekem ihlet kell az íráshoz és ahányszor átolvasom, mindig eszembe jut valami amit kihagytam, nem így kellett volna írni stb. Mindig megkísért a gondolat, mért kell nekem falra hánynom a borsót, hagyom a fenébe az egészet, hiszen úgyse fogok változtatni semmin az égvilágon. Mert semmilyen racionális indok nincs erre a tevékenységemre. A SAJÁT sorsomat, egzisztenciámat semmiben nem érinti az amin változtatni szeretnék, csak az időm megy rá a mentális kondícióm romlik tőle, kivívom vele a mások haragját, kell ez nekem?? De hát olyan ez mint a többi szenvedélybetegség, egy darabig megy az absztinencia aztán az ember visszaesik. Most is mindjárt mert egy fontos dolgot kihagytam.

Miért pártolja a mindenkori hatalmat, legyen az bal, vagy jobboldali, vagy csak egyszerűen maffia, a söpredék? A populáció azon része, amelyik nélkül soha semmilyen "izmus" nem tudott volna dominálni? Írtam én már erről, de az előző összefoglalásom nem lenne teljes, ha nem fűzném most hozzá.

Minden társadalomban a természetes működés folyamán kialakul egy hierarchia az állampolgárok közt. Egy hosszú létra, aminek a különböző fokain elhelyezkednek az emberek, vagyoni helyzetük, társadalmi megbecsültségük, sikerességük, elismertségük, elfogadottságuk szerint. Ez az oka például annak, amitől a korábbi idők disszidensei -kevés kivételtől eltekintve-, soha nem voltak boldogabbak mint elhagyott hazájukban, mert hiába bizonygatták (maguk előtt is), hogy mennyivel jobban élnek mint "otthon", hiába voltak gazdagabbak, volt házuk, nagy TV-jük kettő, szép autójuk, de az "ottani létrán" egy fokkal se kerültek feljebb, sőt többnyre nem érték el azt a "fokot" sem amin itthon álltak. Mert nem beszélték jól a nyelvet, mert a többség szemében másodosztályú "migránsok" voltak. És EZT érezték, nem azt, hogy az ottani harmadik fok mennyivel magasabb abszolút értelemben mint az itteni ötödik. Ha rövid időre hazalátogattak, nem győztek "szerénykedni", hogy mennyire jól megy OTT nekik, de amint visszamentek megszűnt a varázs. ( Emlékszem egykori Vegyterves kollégám a link és mihaszna, de életművész Révész András amikor disszidálása után 5 évvel hazalátogatott mekkora pofával hencegett, hogy kint mije is van, de a körmei alatt fekete kosz volt és Napóleon konyakot hozott be kínálgatni, amiről AKKOR nem tudtuk, hogy a leghitványabb égetett szesz kategória, amikor meg kérdezgettük, hogy mit is csinál "kint", valahogy nem adott szembenézős válaszokat, említette, hogy nagyjából ugyanazt mint itt, de most utólag, hogy azóta sokat láttam a világból, halál biztos vagyok benne, hogy a magyar technikusi oklevelével tutira nem lehettet tervező egy komoly német intézetben.) Szóval amit kinyögni akarok (ez is az amatőrök hibája, nem tudnak ellenállni a mesének), a "létra" meghatároz egy életre, nagyjából maradsz a fokon amelyikre születtél, ha nagyon kemény és elszánt vagy, tanulsz, melózol, mész felfele kettőt, viszont ha elhagyod magad akár a földre is lecsúszhatsz.

NADE! Mindez borul, ha jön egy jó kis diktatúra. (Ahogy Fábri Sándor fogalmazott "Új seggek a horizonton!" Ő csak tudja...) Micsoda mámorító érzés az, ha beindul a mindent elsöprő társadalmi felfordulás és megnyílnak a lehetőségek a felemelkedésre! A jobbágy aki a szemét se vethette urára, csak lehajtott fővel, kalaplevéve állhatott elé, ha  csatlakozott Dózsa György "keresztes" seregéhez megélhette, hogy a zongorába szarhatott felkoncolt ura kastélyában. Susztersegéd, aki korábban csak a cselédlépcsőn surranhatott ha kivitte az elkészült lábbelit, ha  nyilaskarszalagot öltött, géppisztolyt akasztott a nyakába, jancsiszöges csizmában csattoghatott kegyelmesék intarziás parkettáján és kedvére turkálhatott hazafiasan a finom holmik közt a komódfiókban éréktárgyak után kutatva, de még büntetlenül benyúlhatott a remegő zsidólány bugyijába is. Mekkora diadal az a korábbi villamoskalauznak, ha ÁVÓ-s pribékként gumibottal kedvére "talpalhatja", vagy pláne tisztként a korábbi szabósegéd talpaltathatja gumibottal a fájdalmában nyüszítő korábbi államtitkárt? Tessék? Hogy azért ettől mesze vagyunk? Elragadott a fantáziám? Egyrészt hála Istennek. Másrészt a különbség csak mennyiségi, nem minőségi. Ha annyi "kommentet" olvasnátok mint én, látnátok ahogy a helyesírást csak messziről ugatók fürödnek a libsigyalázásban a különféle fórumokon. A győztes csapatnak szurkolás csábító kielégülést okoz. A primitív gőg, "velem a hatalom, nektek coki".  Igazából állati ösztön, kutyámon látom, ha pórázon van sokkal bátrabb, mert ott vagyok VELE én.  Személyes bánatom, hogy azok akik feltehetően ugyanoda fognak szavazni mint én, sem sokkal különbek. Amiért harcolni kell, hogy ha bukik a jelenlegi bolsevik hatalom, nehogy hasonló legyen a másik oldalról, mert akkor csöbörből vödörbe estünk, belekerülünk egy lefelé szűkülő spirálba. A demokrácia feladata lenne, hogy minél előbb úriemberek (asszonyok) dirigálják a Hazát.

Tegnap Emailt kaptam barátomtól M Gyulától. Itt fogok neki válaszolni, ugyanúgy, ahogy Emailben is szoktam, az ő levele dőlt betűvel, az enyém *** -al beleintarziázva hogy párbeszéd legyen belőle és ne kelljen örökké csúszkálni és ne legyen félreértés, félremagyarázás soha.

Kedves Vili!

Végigolvastam kimerítő eszmefuttatásod. Azért írok itt, mert változatlanul le vagyok tiltva a blogodról. Talán túl logikusak az észrevételeim? Nem férnek bele a panel proli nyugger képedbe?

*** Gyuszikám, könyörgöm, hidd el nekem ártatlan vagyok a dologban! Semmiféle ráhatásom nincs az Indamedia kommentárkezelési mechanizmusára, én ugyan le tudok tiltani, törölni olyat ami MÁR felkerült a blog alá, de olyat nem tudok, ami még nincs fenn. A sok éve működő blogomban a sokszázból mindössze kétszer fordult elő, hogy valakit letiltottam és nem azért mert nem egyezett a véleményünk, hanem mert gusztustalan volt. Ezt bizonyítandó ide rakom a teljes leveledet, az oldalra. Fogalmam sincs az Indamediának, a blog.hu üzemeltetőjének mi a baja veled.

Te sem jutottál többre, mint ami az úgynevezett baloldal célja: Váltsuk le (újabban vessük börtönbe - netán végezzük ki(?)) OV-t, azaz szerezzük meg a hatalmat.
*** 1. Ezt nemcsak az úgynevezett baloldal akarja, hanem pillanatnyilag az ÖSSZES ellenzéki párt, tehát a jobboldali Márki-Zay-féle tömörülés, a jobboldali Jobbik, az oldaltalan Momentum, LMP és a  Párbeszéd. 2. Az, hogy egy parlament párt hatalomra akar kerülni (én inkább úgy fogalmaznék "szolgálatba akar lépni") nem ördögtől való dolog, mégis mi a fenéért ülnének ott, ha nem szolgálni akarnának? Díszletként szolgálni a hatalomnak? IGEN, azt akarom, hogy bukjon meg a rabló és gyilkos feudálbolsevik orbánizmus és IGEN kerüljön börtönbe aki bűnös!
Ha már a lopásról beszélünk: Kik lopták el az egész magyar ipart, benne a szolgáltató ipart, kik a mezőgazdaság mozdítható részeit, a kereskedelmet, az ingatlan vagyont (csak egy apró példa az Apró villa), a közlekedést (a MAHART-ot)
***  Ezek szerint mégse olvastad el amit írtam, idemásolom: A "felszabadult" országokban a legkülönfélébb módokon számolták fel a KGST gazdasági rendszert, azzal, hogy Gorbacsov a lovak közé dobta a gyeplőt, kicsúszott a talaj a kommunista gazdaságirányítás alól is, iparágak tűntek el kézen-közön, a gyári melóstól a miniszterig vitte mindenki haza törvényesen (privatizáció) vagy törvénytelenül, amihez csak hozzáfért. A "népvagyon" úgy olvadt el mint a hó áprilisban, ha valaki 1989-ben azt mondta volna, hogy a teljes álamadósságot elengedik nekünk, amennyiben odaadunk érte  minden állami tulajdont, azt keresztre feszítik a rendszerváltók, aztán néhány év múlva szinte minden magánkézbe került, miközben az államadósságunk megduplázódott. Sajátos magyar kompromisszum, a kecske is éhendöglik, de a káposzta is elfogy.
 Ez volt az ára a vértelen rendszerváltásnak, hogy Antall Józsefet (ő is kommunista volt?)  idézzem, amikor ugyanerről nyafogtak a párthívei "Ja kérem.Tetszettek volna forradalmat csinálni!". De 11 éve a FideszKDNP magántulajdona MINDEN közjogi hatalom. MINDENKI jogász benne. A legfőbb ügyész mért nem emelt vádat ezalatt a hosszú idő alatt a bűnösök ellen? Értem én az "apró" nyelvi leleményt, de Orbán Viktor mumusa, álmatlan éjszakáinak okozója Gyurcsány Ferenc, egykori KISZ-es elvtársa mért van akkor még szabadlábon? Rajtam kéred számon? MIÉRT??? DE! Túl ezen. MI KÖZE mindennek ahhoz ami most van? Ahhoz, hogy pillanatnyilag egy rabló, gyilkos uralja a hazánkat, amin feltétlenül változtatni KELL ha nem akarjuk, hogy eladja kilóra Kínának, Oroszországnak?! 
Kérdéseim: A felsorolt kategóriák közül Te melyikbe tartozol
*** 1-es.(reméltem, hogy egyértelmű, de ezek szerint mégse)
Kire bíznád az ország vezetését? Melyik tömörülés amelynek győzelme az ország érdekét szolgálná? Van-e olyan erő a az u.n. baloldalon amely egyedül tudná vezetni az országot az anarchia veszélye nélkül? Van-e olyan személy, aki felelős államférfi(nő)ként az ország élére állhatna?
*** Úgy tűnik ebben nem sok lehetőséget hagyott a feudálbolsevik állampárt nekem, meg neked, meg senkinek AKKOR amikor eldöntötte a kétharmadával, hogy a választások egyfordulósak lesznek. Mert ezzel eleve kizárta, hogy mindenki a neki szimpatikusabbra, vagy ahogy fogalmaztam korábban, a kevésbé kártékonynak gondoltra szavazzon. Miután egyesült ellenzék van és előválasztáson fog kiderülni, kik indulnak. AKI KORMÁNYVÁLTÁST AKAR, TEHÁT ÉN IS, csakis az egyesült ellenzék jelöltjére szavazhat, még ha amúgy személy szerint utálja is. Ez matek és nem én akartam, hogy így legyen, hanem Orbán Viktor. Mindnyájan az ő kottájából játszunk. ANARCHIA jelenleg van és a következménye eddig 27000 halottból legalább 20000. Mert az Orbán által mintának tekintett Ausztriában csak 7000 van, pedig nem is oltanak kínai vakcinával. Úgy hogy Orbán megkímélt minket attól, hogy személyekbe kelljen gondolkodnunk, azt kell eldönteni neked és nekem, hogy azt akarjuk e, hogy EZ a negyedosztályú futballista képzettségű, ügyvédbojtár képesítésű kontár bűnöző vezesse tovább az országot, vagy nem. Nekem könnyű a válasz. Amúgy ha arra az amúgy nem releváns kérdésre (hisz nem indul az előválasztáson) akarnál választ kapni, hogy  Orbán vagy Gyurcsány, akkor IGEN Gyurcsány! Mert ő nem hibázhat, neki még a sajátjai se nézik el a századát se mint amit Orbánnak a hívői. Nem vagyok, olyan naiv, hogy abban bízzak, hogy azért lesz jó, mert zseni, mert nem lop, mert szép, elég ha azért teszi a dolgát mert fél, hogy leváltjuk és seggberúgjuk. EZ a demokrácia lényege. Hogy meg lehet bukni. 
  
Nem csak gyűlölködni kell, annál jobb reálisan gondolkodni.
*** Mintha csak én mondtam volna. EHHEZ kívánok neked jó egészséget és tiszta gondolkodást!
Üdv. Gyula
*** Egészség. Vili

 

 

3 komment

Péntek.

2021.04.30. 08:41 :: A Tengerész

hitler.jpg

Ennek a bejegyzésnek az apropója, hogy ma 76 éve vetett véget Adolf Hitler kártékony életének. De hogy is indult?

Hitler az első világháború lezárásával a gőgös győztesek által megalázott, gazdasági válság által nyomorba döntött német népet, majd az osztrákot is belekábította a nagynémet világbirodalmi álomba, ettől boldogan vonultak háborúba és eredményeképpen Goethe, Schiller népe  hadrafogható férfilakosságának fele trágyázta rothadó hulláival két világrész csatatereit és további két és félmillió civil halt meg az otthonában. Hogy történhetett meg ez?. Pár napja olvastam, pont ide passzol.

"Megmondom neked miért lettek a nácik Németországban olyan hatalmasak: Mert -s ezt minden tökfej tudja- jobb ha az embernek van egy főnöke és nem kell önállóan gondolkodnia, hanem csak azt kell tennie, amit mondanak neki." (egy berlini taxisofőr 1945-ben) 

Hát igen. Az emberek többsége arra vágyik, hogy a házi feladatát valakiről lemásolhassa. Hogy valaki oldja meg helyette a problémáit. (Szóval esetünkben egy Kádárra. Vagy egy Kádár kettőpontnullára. Hogy valaki tegye bele a fazekába legalább vasárnaponként a tyúkot és hagyja lopni a gyárból.)  Mindegy, csak legyen valaki aki gondoskodik róla, aki dicséri, megsimogatja a buksiját és elmondja neki, hogy ő mennyire tökéletes és hogyha a sorsa bajos akkor megmondja neki, hogy EZÉRT nem ám ő a hibás, hanem AZOK, na ők a bűnösök. És mindjárt megmondja a megoldást is. TÁMOGASS ENGEM és ÉN megvédelek TŐLÜK.  A világtörténelem folyamán minden egyeduralkodónak ez volt a forgatókönyve. Kell az ellenség, mert a gyűlölet jobban egybekovácsolja a tábort mint a szeretet, lám Krisztus is hogy ráb@szott. A "tőlük" az persze mindig más volt, az aki épp útban volt a diktátornak a hatalma kiteljesítésében. Vagy csak épp ott volt és jó volt baleknak rájuk kenni Róma felgyújtását. A keresztények egy kicsit se keresztezték Nérót az eszelős hatalomgyakorlásban, de nem voltak túl sokan, tehát nem képviseltek számottevő erőt és olyan jól mutattak szurokkal bekenve tömegével égve a kereszten az ünnepi lakomán, meg olyan viccesek voltak az arénában ahogy szaladgáltak az oroszlánok elől, az ügyesebbjére meg, amikor az oroszlánok már elunták, remekül lehetett nyíllal célbalőni. A nép röhögött, zabálta az ingyenkenyeret és éltette a diktátort. Persze minden diktátornak vége van egyszer, hol csúnyán, hol szépen, már ha a természetes halált annak lehet nevezni. Nérót amikor hatalma meggyengült a különféle lázadások, a nemesek elégedetlenkedése és a korábban dédelgetett plebs lázongása következtében, halálra ítélték az anyja meggyilkolásáért (amit amúgy 8 évvel korábban követett el és addig senkit sem izgatott a dolog, ahogy az sem, hogy testvéreit és feleségeit is megölte illetve megölette), Sztálin viszont ágyban párnák közt halt meg engedelmes népének zokogása által kisérve. Harmadikos elemistakén nekem is egy percig kellett vigyázzban állnom halála tiszteletére. Mussolinit a fasizmus feltalálóját kivégezték és fejjel lefelé felakasztva mutogatták, amikor is korábbi csodálói leköpködték, de Francisco Franco generalissimus hatalma csúcsán halt meg szívbetegségben és még több mint húsz évig díszsírhelyen pihent, mire kirakták onnan. Kun Bélával Sztálin végzett, Szamuely öngyilkosságba menekült, Rákosinak megengedték, hogy emigrációban, megtűrtként tengesse életét, sőt intrikáljon Kádár ellen, kezdetben Hruscsovnál, majd Brezsnyevnél egészen haláláig nem adva fel, hogy egyszer még visszakerüljön leváltani és megbüntetni Kádárt.

Folytathatnám a sort  de minek, a módszer, a rendszer MINDIG ugyanaz volt. Találj ellenséget, jelöld meg a bűnbakot, deklaráld, hogy te vagy a megmentő, nyerd meg a tömegeket jól hangzó dumákkal, ez utóbbi mestere Hitler propagandaminisztere, Joseph Goebbels volt, azóta is őt másolja mindenki Pol Pottól Arthur Jay Finkelsteinig (magyar hangja most épp Hollik istván), ha ügyesen Pravdásítod a médiát, sose tudja meg senki, hogy megvertek Waterloonál.

IGEN, hazaértünk. Engem a világpolitika is leginkább csak abból a szempontból érdekel, hogy milyen hatással van, volt a hazámra. Életem első 44 évét a proletárdiktatúrában éltem le. (na jó '45-től '47-ig állítólag nem volt az, de én ebből 0-2 éves koromig keveset érzékeltem) A jelenlegi unortodox demokratikus diktatúra hajlamos ezt a 44 évet egységesen kezelni, holott Rákosi nem volt analóg Kádárral és azt a rendszert a ma használatos "kommunista rendszerként" nevezni végképp nélkülöz minden igazságalapot, egyrészt kommunizmus soha nem volt Magyarországon, másrészt a Sztálin út 60-ban (1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-től Andrássy út.) több kommunistát kínoztak mint fasisztát és a mai nemzedék számára alig értelmezhető, hogy nem egy közülük Rákosit éltette amikor verték. (Így verték agyon például a kínzásokba beleőrült író-költő Havas Endrét, aki Károlyi Mihály akkori párizsi nagykövet titkára volt.) Bizonyára szentségtörésnek tartaná a mostani hivatalos történelemmagyarázó Schmidt Mária, ha megtudná, hogy az '56-os forradalmat nem a "pesti srácok", hanem a bolsevizmusból kiábrándult kommunisták, vagy legalábbis meggyőződéses baloldaliak csinálták. A neonyilas és köztörvényes söpredék csak akkor csatlakozott amikor már kibontakozott a felkelés, és ők voltak az elsők akik leléptek amikor megjelentek a szovjet csapatok, legtovább a kifejezetten baloldali munkástanácsok tartottak ki.

A 2010 óta triumfáló Fidesz-KDNP pártkoalíció magát demokratikusnak nevezi, bár maga is elismeri, hogy ez "unortodox" demokrácia. Olyasmi ez mint a "népi", amolyan fosztóképző, ami elé teszik az azt jelenti, hogy "pont az ellenkezője". Demokrácia kontra népi demokrácia. Mint a (bocs) "ki" szócska a "b@szás" előtt. 

Természetesen a módszerek a történelem folyamán állandóan fejlődnek, mondhatni azt is, finomulnak. A keresztényeket még megfeszítették, Dózsát tüzes trónon égették el, a "nagy" francia forradalom gullotine-ozta előbb az arisztokratákat, később a létrehozóit, Hitler húskampókra akaszttatta a Stauffenberg féle összeesküvés résztvevőit és családtagjaikat, de a kommunista Zinovjevet és Kamenyevet Sztálin már "csak " agyonlövette (igaz előtte addig kínozták őket amíg bevallották a kötelezőt)  Rajk Lászlót Rákosi, Nagy Imrét, Maléter Pált, Gimes Miklóst,  Kádár már "csak" felakaszttatta és mára, ó mily szolid idők járnak, elég ha csak félrelökik az útból azt aki kiábrándul, vagy eleve bele se ábrándult a rendszerbe. Még a parlamentben is pofázhat, legfeljebb a házmester megbünteti néhány millióra. De ETTŐL EZ ne lenne már diktatúra? Nézzük meg egy kicsit közelebbről mi is a demokrácia és a diktatúra közt a különbség! 

A demokrácia azt hiszem a görögök találmánya, a rómaiak csak átvették tőlük ahogy az isteneiket is, bár ez utóbbiakat átkeresztelték. De az első pillanattól kezdve szó se volt a demokráciával való legfontosabb jog, a választójog  mindenkire való érvényességéről. Nem vonatkozott az a nőkre, függetlenül azok társadalmi helyzetértől és a férfiaknál is státuszhoz kötött volt, elsősorban  a vagyontól és a származástól függött. Az antik időkhöz képest a középkor ezen a téren is hanyatlást hozott, a demokráciát még ebben a desztillált formában is elvetették, a "sötét középkor" bár Európában  a kereszténység előretörését, de minden egyéb társadalmi vonatkozás hanyatlását hozta, a pápák ordenáré módon paráználkodtak és nem volt olyan parancsolat a tízből amit meg ne szegtek volna, a világi hatalmasságok meg bokáig gázoltak alattvalóik vérében. Isten, akinek akarata nélkül állítólag még egy madárfióka se eshet ki a fészkéből, sose bajlódott apróságokkal, testreszabott szabályzással, kifejezetten kollektíve büntetett mindig, háborúkkal és járványokkal igyekezett észhez téríteni félresikerült teremtményeit, vajmi kevés sikerrel, még a benne hívők is két táborra szakadtak és egyaránt az ő nevével az ajkukon gyújtottak a másik alatt máglyát, illetve szenvedtek máglyahalált. A demokrácia mint ténylegesen megvalósítható államforma csak az újkor hajnalán kezdett megvalósulni, de nagyjából mára lett belőle a többségi hülyék diktatúrája. Amikor a szüfrazsettek a XIX. század végén elkezdték harcukat a férfiak demokráciája ellen, még olyan jámbor óhajaik voltak, hogy ők is szavazhassanak, lehessenek orvosok, ne csak bábák és a férfiak közt minél kevesebb gondolja azt, hogy ők azért mert kisebb a koponyájuk butábbak is és nekik a szívük szintén bal oldalt van, nem jobb oldalt, mint sok férfi hitte, akiket a nőkből csak a nemiszerveik érdekeltek. De nagyjából a korai XX. században kialakult az a demokráciafelfogás, amiről haladó gondolkodók azt hitték, hogy ez a létező társadalmak legjobbika. Mik is ennek az alapvető kritériumai?  1. Minden felnőttkorú, cselekvőképes személy választó és választható, 2. Ezen személyek egyaránt  olyan helyzetben legyenek, hogy ezt a választást, szabad akaratukon kívül más ne befolyásolhassa. Az első azt hiszem érthető, a másodikhoz; azt hiszem senki nem gondolja demokratikusnak azt a választást ahol csak egy jelölt indulhat, vagy ahol a jelölteknek legalábbis nagyjából nem egyenlők a megválaszthatósági esélyei. Tehát ha van olyan, akinek a feltételezett szavazóit erőszakkal távol tartják az urnáktól, vagy akit személyében elzárnak a választáshoz szükséges tevékenység gyakorlásától, mert mondjuk börtönbe, vagy elmegyógyintézetbe zárják, eltávolítják az országból, akkor az a rendszer nem demokratikus. TERMÉSZETESEN az aktuális hatalom ezt mindig cáfolni fogja, SŐT van is rá némi alap, ki tudja ma már pontosan, hogy ha Rosa Luxemburgot 1919-ben nem lövik agyon, vajh ő vagy Hitler Adolf szerzett volna több szavazatot 1930-ban? De agyonlőtték, így "demokratikusan" Hitler pártja lett a második legerősebb párt. Aztán Hitler tett róla, hogy az SA legények biztosítsák számára a következőkben azt a "demokráciát", melyben a nyomorgó tömegek kétségbeesetten keresték azt az erős vezetőt aki majd kivezeti őket a válságból. Ugye milyen egyszerű a demokráciából diktatúrát csinálni?

Amikor a második világháború befejeződött, a világ gondolkodói is észrevették ezt amit most én és úgy gondolták, hogy a demokrácia megreparálható. Csak kell belerakni úgynevezett fékeket és ellensúlyokat, amik megóvják az aktuális győztes hegemóniára valótörekvésétől. Egész jól csinálták, hisz sok évtizedig működött, pedig a figyelmüket jórészét lekötötte a kommunista veszedelem elleni folyamatos harc. De végülis ezt is sikerült legyőzni, vicces, hogy épp egy ripacsnak, Ronald Reagan korábbi harmadosztályú filmszínész és USA elnök kényszerítette térdre a Szovjetuniót a csillagháborús projekttel, melyben a gazdaságilag agyaglábakon álló birodalom, melyet az afganisztáni megnyerhetetlen invázió, az olcsó olaj és Gorbacsov glasznosztyja végképp versenyképtelenné tett. A világ fellélegzett és általános fegyelmezetlenség váltotta fel a kötöttpályás politikát. A Szovjetunió által korábban  vasmarokkal uralt országokban kapitalizálódás indult meg, melyre korábban nem volt példa, így tapasztalat sem. A "felszabadult" országokban a legkülönfélébb módokon számolták fel a KGST gazdasági rendszert, azzal, hogy Gorbacsov a lovak közé dobta a gyeplőt, kicsúszott a talaj a kommunista gazdaságirányítás alól is, iparágak tűntek el kézen-közön, a gyári melóstól a miniszterig vitte mindenki haza törvényesen (privatizáció) vagy törvénytelenül, amihez csak hozzáfért. A "népvagyon" úgy olvadt el mint a hó áprilisban, ha valaki 1989-ben azt mondta volna, hogy a teljes álamadósságot elengedik nekünk, amennyiben odaadunk érte  minden állami tulajdont, azt keresztre feszítik a rendszerváltók, aztán néhány év múlva szinte minden magánkézbe került, miközben az államadósságunk megduplázódott. Sajátos magyar kompromisszum, a kecske is éhendöglik, de a káposzta is elfogy.

Amikor a modern demokrácia világrendszerré vált, tehát úgy 1990 táján, amikor a posztszocialista országok belevágtak a kapitalizmus felépítésébe, mindenkinek kinyílt a csipája. Emberek, akik addig csak a sörükkel törődtek, rájöttek, hogy ők tulajdonképpen idáig el voltak nyomva. Nem azért sikertelenek, mert lusták és buták, hanem  "mert a kommunisták nem hagyták őket érvényesülni". Igaz, hogy 1970-ben már az ment egyetemre aki akart, feltéve ha átment a felvételi vizsgán, de akkor is! Írók akik azzal hencegtek, hogy a diktatúra sötét évei alatt csak az íróasztalfiókjuknak írhattak érdekes módon nem kapták elő remekműveiket. IGAZ, Kádár alatt proletárdiktatúra volt az államforma, de amolyan slampos diktatúra. Mindenki lopott, fusizott, maszekolt, GMK-zott. Aztán jött a kapitalizmus és sorra becsukódtak az umbuldák. A privatizált gyárakból kirúgták a felesleget, pláne azokból, amiket csak azért vett meg a tőkés, hogy kiiktassa a konkurenciát. Kapitalizmust akartunk, az meg olyan, hogy csak a pénz ami számít, hát ne sírjon a szánk! De hát ha valami része a nemzeti karakterünknek, az a sírás. Panaszkodni mi tudunk a világon a legjobban. És addig panaszkodtunk magunkról egymásnak, amíg egyre gátlástalanabb tolvajok ígérték meg nekünk, hogy ha őt választjuk meg vezérnek, akkor majd ő megoldja... HELYETTÜNK. Mert miközben továbbra is lusták, irigyek és széthúzóak vagyunk, elvárjuk, hogy valaki más tegyen helyettünk értünk valamit.

De térjünk vissza kicsit a "fékek és ellensúlyok" szálra. Fentebb megpróbáltam elővezetni, hogy miért is fontos részei a demokráciának. A kormánytól független alkotmánybíróság, a kormánytól független ügyészség, a kormánytól függetlenül elfogulatlanul, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztató közmédia, hogy minden szavazópolgár hozzáférjen azokhoz az információkhoz, melyek alapján eldöntheti, kire szavaz a választékból. Ezek és a kormánytól független civil szervezetek mind gátolják, hogy a demokrácia diktatúrává torzuljon.  Hogy ha egy párt, egy személy hatalomra kerül, akkor se tudja kiüresíteni a demokrácia díszleteit. Nos mára Magyarországon mindebből semmi nem maradt. A harmadik közjogi méltóság, Kövér László, a parlament elnöke a nyilvánosság előtt a fékek és ellensúlyok rendszerét  a bicikli küllői közé dugott botokként jellemezte, melyek gátolják a jármű haladását. Hát igen. Csak azt nem tette hozzá, hogy a bringa így is halad, csak a diktatúra felé. Aki ezek után azt mondja, hogy itt és most demokrácia van, az hazudik. Mert igaz, hogy választások MÉG vannak (lesznek?) de ez önmagában még nem demokrácia. De tegyük a szívünkre a kezünket! KI AKAR ITT DEMOKRÁCIÁT?  Még én se, de én legalább hiszem, hogy LEHETNE akár jó is. Csak be kellene tartani a szabályokat. De ha a népesség meghatározó része, mondhatnám túlnyomó többsége jobbágytudatú, akkor királyt akar, aki uralkodik felette és megmenti a gondolkodás, önfenntartás és az egyéni szabadság kockázataitól. De erről már írtam fentebb, nem akarok önismételni. A lényeg, a választókon múlik a Haza és benne az egyének sorsa. Ha elfogadjuk, hogy ez igaz, akkor azt kell kutatnunk a tisztánlátás végett, hogy milyen megfontolások alapján választanak tömegével a polgárok? Megpróbálom a halmazt csoportokra bontani.

1. Vannak a gondolkodók. Sokan hiszik magukat annak, mégis ez a legkisebb csoport. Ők mérlegelnek, áttekintik a választékot és aszerint döntenek, hogy hova rakják az ikszet, hogy melyik személyt pártot gondolják a legprogresszívebbnek a Haza jobbá tétele, az egyén szabadsága szempontjából. (Kis személyes, részemről az egyén szabadsága a legfontosabb, nem vadászhatunk, de még kutyát se sétáltathatunk a királyi és egyéb erdőkben és a túloldalra is csak akkor mehetünk át ha zöld a lámpa, akkor legalább amit nem muszáj feltétlenül korlátozni, abban legyünk szabadok. A "szabadság" a legszentebb szó, nem illik viccet csinálni belőle, ha már százezrek utolsó szava volt mielőtt kirúgták alóluk a hokedlit, vagy sortüzet vezényeltek volna velük szemben.) Vagy legalábbis arra szavaznak akit a legkevésbé kártékonynak gondolnak a felhozatalból. Ők nem esnek abba a hibába, hogy azt gondolják a választásuk örök időre szól, nem hisznek senkiben örökre és nem gondolják, hogy attól ha most épp az "X" pártot tartják jobbnak, akkor annak végérvényesen a híveivé válnának. Aki az étlapon halászlét választ túróscsuszával, legközelebb nyugodtan rendel borjúbécsit. Ha választottjuk nem hozza az elvártat, a következő választáson leváltják és megbüntetik, hiszen PONT EZ lenne a demokrácia lényege. Ők nem hisznek a mára kiüresedett jobb-, vagy baloldal terminus technicusokban, mert tudják, hogy lassan száz éve minden párt a hatalomért teper, ilyesfajta elavult elvi politizálás nem létezik.

2. Vannak akik kizárólag mindent a saját egyéni érdekeik szerint mérlegelnek. "Ki az aki NEKEM ad többet?" Csökkenti az adómat? Gyerektámogatást ígér és én épp nagycsaládos vagyok? Nyugdíjemelést ígér és nyugger vagyok? stb. Nem folytatom. Megértem, bár nem helyeslem, de kétségtelen van benne logika. Mindenki magának kapar, ez is egy életviteli elv. Csak hát a választási ígéreteket nem mindig követi beteljesítés.

3. Vannak a megvásároltak. Akiket a pillanatnyilag regnáló rendszer magához láncolt. Ők sokat veszítenének ha bukna a hatalom, elveszíthetnék jövedelmüket, egzisztenciájukat. Ugyanide tartoznak azok is akik pont abban érdekeltek, hogy változzon a felállás, mert akkor épp ők jutnának a "húsosfazék" közelébe. Amióta bekebelezte a politika a pénzforrásokat és a médiát kézből eteti, ki az aki elhiszi, hogy az a sok médiamunkás magától ilyen gerinctelen nyalonc és nem azért, mert "van az a pénz"? Ki az aki ennyire magától kártékony (eltekintve azokat akikről a második mondat után látszik, hogy tökhülyék és csak azért lehetnek államtitkárok, mert engedelmesek, lásd még a bevezetőben a berlini taxisofőrt) és nem parancsra pénzért? Egyértelmű, hogy hova fognak szavazni. Kis személyes, amióta a Klubrádió elveszítette a frekvenciaengedélyét, az autóban a Kossuth rádió szól. A minap hallgatok egy riportot egy "elemzővel" aki magasztalja, a rendkívül sikeres járványvédekezést, hogy elsők vagyunk a világon átoltottságban. Viszont mélyen hallgat arról, hogy az egységnyi lakosra vetített halálozásszámban is elsők vagyunk, a velünk azonos lélekszámú Ausztriában van 7000 Covidhalott, nálunk meg 26000. Kiemeli, hogy milyen diplomáciai siker és államvezetési zsenialitás van a kínai vakcináció mögött, külön kitér az "oltásellenes" ellenzék gyalázásra, afelett viszont könnyedén átsiklik, hogy Ausztriában nem oltanak kínai anyaggal. Mennyi közpénzzel vették meg a kérdezőt és a nyilatkozót, hogy ENNYIRE egyoldalú legyen? Ebbe a csoportba tartoznak a külföldi állampolgárok, akiket magyar állampolgársággal, szavazójoggal és rendszeres adományokkal vásárolt meg a kormány. Nem kell részletezni, az állampolgári jogok és kötelességek elválaszthatatlan egységéből ők kicsemegézhetik a jogokat, a kötelességek maradnak a határon innen élőknek. "Odaátról" még a temetőben nyugvó is szavazhat az örökösei révén duplán.

4. Vannak a mindent lesz@rók. Nem mennek el szavazni. Vagy mert valóban nem érdekli őket, hogy ki fog dirigálni a következő ciklusban, jellemző a "mind egyformák" indoklás, melyet főleg lustaság, agyi tompaság motivál, de vannak "elvi" nemszavazók is akik úgy gondolják, nincs a felhozatalban nekik tetsző, ezért "tartózkodnak". Nos ELVILEG értelmezhető, de az eredmény az, hogy "nekem mindegy" lesz belőle az értékelésnél, ami erősíti azt, hogy az elszánt tökhülyék döntsék el a választást.

5. Vannak a könnyen befolyásolhatók. Ők azok akik a kisujjukat se mozdítják információ szerzés okán, mindent és annak az ellenkezőjét is elhiszik, ha a TV-ben vagy a rádióban hallják, ingyenújságban olvassák, ezeket kézből eteti a kormány a kisajátított közmédia segítségével. Talán a legkártékonyabb és legszélesebb réteg. 

6. Vannak a megfélemlítettek. A legszánnivalóbb csoport. A létezés szélén tántorgók, akik a közmunkájukat, kicsiny alamizsnájukból megvásárolt kenyérkéjüket féltve szavaznak arra, akitől kegyelmet és törődést remélnek. Zsák krumpli, élelmiszercsomag, vagy csak egy halvány ígéret egy szemöldökráncolással kísérve és megvan a szavazat, ami többet ér, mert VAN, nem úgy mint az egyetemi végzettségű külföldön dolgozó gondolkodóé, aki sajnál párszáz eurót és egy napot elb@szni azért, hogy elutazzon egy távoli városba a konzulátuson szavazni, ezért az ő szavazata NINCS.

7. Végezetül vannak a "hívők". Egyszer beleszerettek egy vezérbe, "oldalba" és követik akár a pokolba is. Ők azok akiket Adolf Hitler kenyérhez juttatott a gazdasági válság éhezős korszakában és ezért még Berlin ostroma alatt is az volt a legfőbb gondjuk, hogy felakasszák a lámpavasra defetista polgártársaikat. Vagy ők azok a kommunisták, akik '50-ben még az akasztófa alatt is azt kiáltották "éljen a párt" mielőtt megszorult a nyakukon a hurok. Szóval ők nagyon gerinces emberek. SOSE fognak másra szavazni. Valamikor jobb, vagy baloldalivá lettek és azok maradnak örökre. Legalábbis EZT HISZIK. Ha közben a baloldal átment jobbra, a jobboldal meg balra, az őket nem zavarja, mennek a név után. Jellemzően őket, de mostanra inkább felmenőiket valamilyen sérelem érte. Ha jobbosok akkor kitelepítették, nem mehetett egyetemre, lecsukták, nem tud napirendre térni Trianon felett, stb. és ezt a frusztrációt akarja megtorolni BÁRKIN, aki ma baloldalinak deklarálja magát. Ellentéte a fasisztaáldozat leszármazott, akinek családját gettóba hurcolták, elgázosították, ő soha nem fogja elhinni, hogy létezik nem neonyilas nemzeti érzelem. Nos baloldali, ráadásul következetes baloldali politikát ÉN Magyarországon nem látok. Ismerőseim közt se tudok egyetlen virtigli baloldalit sem a szó klasszikus értelmében, miközben ebbe a csoportba tartozó jobboldali több is akad. Mert baloldali röviden az, aki a termelő eszközöket társadalmi tulajdonba gondolja venni és a termelést mindenki tehetsége, a fogyasztást meg az igényei szerint gondolja megvalósítani. Nem is olyan a világ, mint amikor ezek a kifejezések, hogy jobb és bal kialakultak. Eltűnt az osztálytársadalom. Mert az a "munkás" aki egyéni vállalkozó és részvényei vannak, az micsoda? Tőkés? Az a  befektető, aki egyfolytában attól retteg, hogy becsődöl  és holnaptól a kukából ehet, arra illik az "unatkozó tőkepénzes" marxi terminus technicus, hogy csak szelvényvagdosásból él és lefölözi a gürcölő proletár által megtermelt értéktöbbletet? Mi a "jobboldal"? Ugye a hagyományos meghatározás szerint aki ragaszkodik a társadalmi rétegek státuszának megváltoztathatatlanságához, aki a kivételezettek, a nagytőke, a klérus, a nemesi előjogok állandóságát, a pénzhatalom prioritását hirdeti, esetleg még fasiszta is. Aligha vállalná magára ma egyetlen párt, de még szavazó se. Hagyjuk a rizsát! Most épp az megy, hogy a ...... jó, nevezzük" jobboldalnak" foggal körömmel ragaszkodik hozzá, hogy csak ők a hazafiak, csak ők a "nemzetiek", csak őnekik fáj Trianon és akinek feltűnik, hogy a nemzeti színű kamuflázs mögött lopnak mint a szarkák, lepaktálnak akár a patás ördöggel is, csakhogy megtartsák hatalmukat, az hazaáruló, gyűlölködő, kommunista. Ez okból nyomják most minden médiában amit amúgy az adófizetők tartanak fenn, az emlékezetpolitikát. Most, hogy a hajón is csak a Kossuth rádiót tudom hallgatni, késő délután kizárólag a "kommunizmus bűnei" mennek visszaemlékezésekben, történészekkel való interjúkban, csakhogy a táborukat benn tudják tartani abban a hitben, hogy akik most velük szemben állnak és ha a következő választáson legyőzik őket és számon kérik a bűneiket, azok voltaképpen a 60-70-100 évvel ezelőtti bűnösök. Vagy ha ahhoz túl fiatalok, akkor azok tényleges, vagy szellemi örökösei. Vagy ha egyik sem, akkor azok bérencei, vagy ha azok sem, akkor MAJD ugyanolyanok LESZNEK. Szomorú sors jutott ezeknek a gerinces jobboldaliaknak. Kezdték a patrióta Antall Józsefnél, aztán Csurkával lettek MIÉP-esek, aztán Vonával Jobbikosok és mostanra egy rablógyilkos Orbánnal FideszKDNP-sek.  (TESSÉK?? Hogy ez azért túlzás? Mégis minek nevezzem azt aki szétlopta spanjaival az EU pénzeket, mintegy három Marshall segélynyit, árulja az országot mindegy hogy orosznak, vagy  kínainak, csak valaki tejeljen, még a baltás azeri gyilkost is elbiznyákolta és most épp behoznak egy egyetemnek álcázott kommunista propagandaközpontot ráadásul a mi pénzünkből trójai falónak Európába. ÉS még egyszer mondom 26000  halottat állított elő a hibás járványkezeléssel)  SZÁNALMAS, hogy jobbról ez az ember maradt vezérnek, PONT ugyanúgy szalámizta le a jobboldalt mint Rákosi a balt annakidején. De ezek a gerinces talpig becsületes emberek kitartanak a folyamatosan változó eszmevilágot követő "jobboldal" mellett, mert különben nem tudnának a tükörbe nézni. Mihez is hűek ők? Egy szóhoz, "jobboldal". Na ők mindig arra a kártékony Cipollára fognak szavazni szegények, aki ezzel a varázskifejezéssel megbűvölte őket. Ennél csak a haza a "szegényebb", aminek szorgos hazafiak ássák "a sírt, hol nemzet süllyed el". 

Szólj hozzá!

Vasárnap.

2021.04.25. 17:46 :: A Tengerész

Tegnap este megvolt az utolsó etetés.

Komolyan elszomorodtam. Pedig még nyugodtan elpihent a posztósapkában amiben aludni szokott és éjjel hosszasan edzett a futókerékben vagy 5 órát.

Ma odaadtam neki a tegnapról megmaradt kéttucatnyi lisztkukacot, aztán kiraktam a rekeszbe amiben várakozni szokott (és többnyire elvégzi a kis és nagydolgát) amíg kitakarítom a házát. De most nemcsak kitakarítottam utoljára, hanem kiszereltem a fűtést, termosztátot és megfosztottam a hőszigeteléstől, meg a futókeréktől. Aztán visszaraktam Cukit a házába és az egészet kivittem a Balabán csatorna partján már tegnap kialakított rejtekhelyre.

20210425_152807_1.jpg

Körbeveszik a levágott elefántfű kévék, alatta Hungarocell és kartonlapok. A tetejére a régi szatellit antenna parabolája kerül.

20210425_152911_1.jpg

A plusz védelem még egy darab ponyva az egésznek a tetejére.

pict0032.JPG

Isten veled Lucky Cuki ! (Már hiányzik. De már nagyon ideje volt elengedni, három hét alatt 15 dekát fogyott, annyira megviselte, hogy nem tudott megindulni párt keresni magának. Remélem nem lesz baja a megszokott temperált környezet után a hideg éjszakákban, ma reggel is amikor keltem 1.4 °C-t mutatott a decken lévő érzékelő.)

 

Szólj hozzá!

Hétfő.

2021.04.19. 13:12 :: A Tengerész

Barátom, aki hívő jobboldali, felhívta a figyelmemet egy videóra, ami a Pesti TV-ben készült. Tisztában van a politikai véleményemmel és ezt a videót alkalmasnak gondolta sajátja igazolására, esetleg az enyém  megváltoztatásra. A kedvéért megnéztem, nem volt tanulságmentes. Melós dolog volt, nem bántam meg de... Inkább álljon itt alant amit válaszoltam egymást követő három nap alatt (ennyi időbe telt végignéznem és megválaszolnom egyéb teendőim mellett).

Megnéztem a videót. Megyek végig. Mindjárt bevezetőnek, nem szeretem a hangulatkeltő felvezetéseket, De itt meg különösen disszonáns, hogy a Szakasitsunoka Schiffer felvezetése megy a kommunistázással, MINDENKINEK kommunista gyökerei vannak itt, szóval mérjünk mindenkit ÖNMAGÁBAN, nagyon helytelenítem a magát jobboldalként definiáló "oldal" örökös mutogatását felmenőkre. A másik ami még eszembe jut származásról és LMP-ről Csurka István amikor még a MIÉP létezett és annak főideológusa volt (sajnos szó szerint nem biztos hogy pontos vagyok, a neten meg nem találom) valahogy úgy jellemezte, hogy " csak annyit tudok mondani szinte jószándékúan az LMP most megjelent zsidógyerekeinek, hogy nem addig van az.." Szóval hagyjuk a múltat! A jelen van, ami a jövő kezdete és ha állandóan a múltat boncolgatjuk, elbukjuk a jövőt. TERMÉSZETESEN, ha valaki nem ismeri a történelmet, annak jó esélye van arra, hogy a múlt hibáit a jövőben is meg fogja szenvedni, de a múltban való célirányos válogatás nem történelemismeret.
Schiffer hosszas, többnyire sejtelmes mosollyal kisért első 8 percével sem egyetérteni, sem nem egyetérteni nem tudok, mindez az ő személyes koncepciója utólagos vitája korábbi pártjával. Az első mondat amit értelmezni tudok és egyet is értek vele 8:05-től hangzik el, IGAZA VAN, Magyarországot Magyarországról kell kormányozni, mintha csak magam mondtam volna, akkor szoktam hangoztatni hasonlót amikor sokan Orbán megbuktatását az EU-tól Angela Merkeltől és egyéb csodáktól várják. Magyarországot csak a magyarok javíthatják meg, ahogy rombadönteni is mi tudjuk igazán.
Ez után van pár perce Borvendég Zsuzsának ami ugyancsak abszolút igaz, nincs MA már jobb és baloldal és pontosan, a keleties-nyugatias, a népi-urbánus, globalista-nacionalista stb. törésvonalak nem a nem létező jobb és baloldal közt húzódnak. Az ellentét viszont nem akkor kezdődött amikor ő gondolja, hanem sokkalsokkal korábban, már István király is ezzel szembesült, de beugrik még Arany Toldi trilógiájának tán a "Toldi estéje" rész, amikor az öreg Toldi ezzel győzködi a királyt, "Szeresd a magyart/ Ne faragd le, szóla /Erejét formáját, durva kérgét róla/ Mert mi hasznod belőle, hogyha kifaragják/ Nehezebb eltörni a faragatlan fát" ( ezt így fejből, annyira megfogott akkor, pedig vagy 50 éve olvastam) Amikor Schiffer visszaveszi a szót ismét elhangzik a Rákosi által eltakarított baloldal Demény Pál kapcsán ( a másik említett nevet nem ismerem róla nem olvastam, de a Demény könyvét igen) kísértetiesen hasonlít a szituáció a maira, míg akkor a baloldalnak csak a gyalázatos Rákosi maradt a porondon, úgy lett mára az egyetlen jobboldali "hős" az Orbán. AKKOR IS szégyen volt a Hazára (bár komoly mentség volt a szovjet terror) MOST is szégyen (erre nincs mentség)
13:00 Igaz, de a bolsevisták nem maguknak "nézték ki" a bal oldalt, ide rakta őket a történelem és sajnos a magát jobboldalként definiáló oldalnak létérdeke, hogy mindent amit elítélendőnek gondol tuszkolja rá a baloldalra, mert ha netán kiderülne egy balról jövő hazafiság az nekik olyan lenne mint kés a herékbe, hiszen ők meg kinézték maguknak a joboldalt bérletnek, tehát minden ami rossz az csak balos lehet.
14-től mosakodás. Egy csalódott pártvezér magyarázza a bizonyítványát, nem tudom értékelni. A pártpolitika ilyen, harc a hatalomért, nekem se tetszik, de az is benne van az "ilyen"-ben amikor Orbán azt mondta, hogy "ha meg tudod ölni az ellenfelet akkor azonnal meg kell tenned". Hogy Moldovát idézzem, "ha szereted a véreshurkát és a politikát ne nézd meg egyiket se hogy csinálják".
Amit egészen 24-ig hallok az egy olyan történelmi áttekintés, amiből számomra egy dolog jön le, hogy nincs itt olyan aki bűntelen lenne, mind Schiffer, mind Borvendég olyan példákat sorol, ami alapján JOGOSAN lehetne keresztre feszíteni a politikai élet szinte valamennyi résztvevőjét nyugattól keletig. Aki ebből a katyvaszból képes kizárólagos bűnösöket kiemelni az célzatosan szemezget.

24-nél van egy ordas hatásvadászó csúsztatás, mondhatnám hazugság. Amikor Schiffer azt mondja, Gulyás Gergőnek volt Tusványoson egy kiszólása :"nekünk kommunistából is csak a hazaáruló jutott". Bazmeg ez azt jelenti, hogy az intenacionalista Kádár rosszabb volt mint a nacionalista Csaucseszku? Vagy a rendszerváltást mindenféle akadályozás nélkül tűrő Németh Miklós rosszabb volt mint az Edward Gierek, vagy a falmászókra lövető Erich Honecker? Micsoda dicső hazafias tett volt, hogy a kommunista országok legsikeresebbikét a békés föderalista Jugoszláviát tömegsírokkal tarkítva szakította háromfelé a nacionalista kommunista Milosevics! EZ lenne Európa jövője? Egymással harcban álló nemzetállamok? A felsoroltakhoz képest a hatalmához minden, a demokráciával ellenkező módszerrel ragaszkodó Orbán Viktor a legbolsevikabb! Értem én hogy bratyizunk (Gulyás "Gergő") ez itt a pártálamTV, de ezt nemcsak vakok és süketek nézik. (de igen, SOHA eszembe nem jutott volna végignézni, PLÁNE figyelmesen végignézni, ha TE nem hívod fel rá a figyelmemet.

27-nél Borvendég elkezd azon filozofálni, hogy az összes posztkommunista országnál nem a tőkekivitel, hanem a tőkebehozatal volt a cél. Nem tudom milyen történész a hölgy, de matekból tökhülye. MILYEN expotálható tőke és ami ennél is fontosabb, versenyképes technológia, lett volna amivel nyugatra lehetett volna vonulni meghódítani a piacokat? Most megy itt a következő percekben a tudományos halandzsa, de a kapitalizmust csak külföldi tőkebehozatallal lehetett kezdeni. Már érzem mire fog kifutni a beszélgetés, megelőzöm. Leszarom, hogy mit csináltak más országok. NÁLUNK az történt, hogy a helyzetben lévők szétlopták amit lehetett. Kik voltak helyzetben? A pártállam káderei. (Meg mindenki más aki hozzáfért. Társasházi szomszédom egy kereskedő cég pénzügyi igazgatója kicsit se kommunista, elmondta, most azon ügyeskedik, hogy minél sz@rabbak legyenek a számaik, mert annál olcsóbban vásárolhatja meg társaival a céget.) DE az osztásnál a kerekasztalnál ott volt az összes feltörekvő ellenzéki is. És az első nemzeti kormány a jobboldali Antall kormány volt és ne felejtsük, amikor nyafogtak a sajátjai, mit válaszolt? "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" Az hogy Schiffer itt UTÓLAG az egész szarkupacból elkezdi kipiszkálni ami neki személy szerint, meg azoknak akik ezért idehívták teszik, ezzel nekem semmi bajom. Szólásszabadság van. Csak épp nem ez a kizárólagos valóság, ez az abból való célzatos szemezgetés mindazok számára akik hajlandóak a dolgokat csakis egyféle szemüvegen keresztül nézni. Szóval NEKED szól az elemzés aki hittel olvasod, én meg MINDEN elemzést kritikával.
29-nél Borvendég belebonyolódik egy elég nehezen értelmezhető titkosszolgálat, nemzetközi hálózatok, maoista ideológia stb fejtegetésbe, maga is érzi, hogy vékony jégen táncol, bár Pesti TV, de mégse lehet zsidózni márcsak a Schiffer miatt se, próbálja kihegyezni a dolgokat a házigazda TV céljai irányába, de elég nehéz neki világosan beszélni, nem is elemezném, nézd el nekem, mert mondaton belül mond ellentmondásokat. Azért azt megjegyzem, hogy 30-nál elkezdi mentegetni az értelmiségi naiv jobboldaliakat, a "népieket" akik quasi nem voltak jártasak a rafinált bolsevik baloldali technikákban. Nos EZEK a jobboldaliak MA már a környékén sincsenek a FideszKDNP bolsevik tömörülésnek, hol van már Orbántól egy Chikán Attila, Mellár Tamás, Elek István, vagy egy Sárközi Tamás? (OK utóbbi már meghalt, de hol lenne?)Orbán hatalmát a vazallustermészetű, agyatlan Kósára, Bayerra, Deutschra, gerinctelen Navracsicsra és a megvesztegetett és/vagy megfélemlített és/vagy ostoba és/vagy mindent leszaró szavazóka építi, meg azokra akiket a múltban valami sérelem ért és nem tudnak rajta túllépni. Mert annakidején a származása miatt nem tanulhatott, mert kitelepítették, mert elvették a kis boltját, műhelyét, földjét, ha nem neki akkor az apjának és NEKI EZT MOST muszáj valakin megtorolni, akire egy magát nemzeti színekkel álcázó bolsevik maffiózó rámutat, hogy "Ő VOLT! Ő AZ!". Vagy ha nem ő, akkor az apja. Vagy ha nem az apja, akkor az apósa. Vagy ha nem az apósa, akkor is olyan gyanúsan néz ki. Nekem pl ilyen gyanúsan néz ki a fekete Győr András, tisztára a fiatal Orbán, a csapata is olyan mint a Fidesz volt aztán látjuk mi lett belőle pfejj!..(VICCVÓT!)

Bazzmeg! MEKKORA IGAZSÁGOT mond ki a Schiffer 34:34-nél. Idemásolom: "A leghatékonyabb módszer, hogyha megúszod, hogy egy elvi vitát le kelljen folytatni..... nem elvi vitát folytattak le az urak, elvtársak, hanem egyszerűen fel kell tenni rá a bohócsipkát és nem kell vele foglalkozni. BOLOND"    Mit csinál Orbán? Kiáll egy TV vitára? Egyáltalán hajlandó egy nem vazallus riporter kérdésére válaszolni? EGYÁLTALÁN oda engednek hozzá bárkit is, aki nincs neki felesküdve és nincs pórázon? A parlamentben meg ahol nem lehet kitérni a kérdés elől, maga helyett odaküld egy Dömötör Csabát, Hoppál Pétert, Halász Jánost, Rétvári Bencét, aki a konkrét kérdésre nem mond semmit, hanem a kérdezőt elkezdi bohócozni. Na persze ez a pesti TV, itt nem csap le a félmagas labdára az ifjú műsorvezető ( de ismerős a KISZ-es polklubos időkből), csak egy kicsit rosszabb, akkor azért időnként voltak igazi kérdések és nem röpült az állásából aki feltette őket. Itt nem merné megkockáztatni. Bár a Mester Ákos azért kikerült a saját műsorából amikor odarakta az üres széket a posta vezérigazgató helyére, na ezért utáltam AZT a rendszert és ezért utálom a mostanit, mert még olyanabb lett mára. De MONDJUK OKÉ, ez egy magán-TV. De a mindnyájunk adójából fenntartott Köz(hehe) TV-ben, rádióban sem hangozhat el más csak a direkt kormánypropaganda. Mégiscsak jó ez a műsor itt.... már persze ha az ember gondolkodóként és nem hívőként hallgatja.
38:40 Schifer a '80-as évekről, nem hangzik el expressis verbis, de azzal vádolja a nemzetietlen baloldali mainstreamet, hogy az ment, hogy "minden amit mi előállítunk az hasznavehetetlen, ami meg nyugatról jön az jó" ...Ja. De az okos nép nem dőlt be a kommunista propagandának, azért akart mindenki Zsigulit venni, mert tudták, hogy a Mercedes sz@r . András EZ bullshit. Még akkor is, ha sejtelmes sokattudóan mosolyogva, magabiztosan hátradőlve adod elő... akkor is az. Ezután jön egy kis álkérdezés, "lehetett volna e.." A történelemben ez a legfeleslegesebb kérdés. Persze hogy lehetett volna! MINDNEN lehetett volna, de, EZ történt. Pontosan mi is? Akik csinálták a történelmet erre voltak képesek, akik elszenvedték azok is, akik helyzetben voltak a saját érdekeik szerint cselekedtek, a Nemzetre meg nagyjából mindenki magasról sz@rt, aki meg nem, az beledöglött, ahogy a Krassó György, meg a Csengey Dénes, meg a Solt Ottilia és még sokan mások, minden "oldalról".
Borvendég 40-től csak kinyögdécseli a frankót, lefordítom. EZ TÖTRÉNT, UTÓLAG NEM LEHET RAJTA VÁLTOZTATNI. Azt meg én teszem, hozzá, teljesen felesleges rajta rugózni, a történelmet megváltoztatni nem lehet, elemezni érdemes, de nem úgy, hogy a rendező elv, MA kit akarok a célzatos szemezgetés bunkójával fejbeb@szni, mert a bunkó itt is "elsül" visszafelé is. A cél a jövő. ÉN ezt írtam pár napja és 2000 halottal korábban a Gyurcsány Ferenc Fb. oldalára.
"Miért jobb a Gyurcsány mint az Orbán? (pedig nem a szívem csücske, NAGYON NEM, azt rohadt nehéz megbocsájtani neki, hogy személy szerint neki köszönhetjük Orbánt) Mert NEKI a századrészét se nézik el még a sajátjai sem mint 2 millió magyar a felcsúti csirkefogónak. Orbánnak elnézik, ha a tányérjukra sz@rik, megeszik desszertnek. Ha a Fletó az a kalapács amivel be lehet verni a szöget Orbán koporsójába, ÁM LEGYEN! Nekünk ez jutott. Nem kell hogy szép legyen, nem kell hogy szívjóságból kormányozza ő vagy más jól az országot, nekem elég ha azért, mert be van sz@rva, hogy ha lop, ha hülye πcsánrúgjuk. Orbán nem fél, mert tudja, hogy megbabonázott, megvásárolt, megfélemlített elég magyart határon innen és főleg túl, hogy BÁRMIT megtehet velük. És azért kell melózni de nagyon, hogy az egyesült ellenzék kétharmaddal verje a feudálbolsevik állampártot, mert akkor mindaz könnyűvé válik, ami szinte megoldhatatlan sima többséggel. Ne feledjük mit rombolt a Fidesz és felszopópártja a KDNP ellenzékben! Elég csak a két gombóc fagylalt árú vizitdíjra gondolni, amit lenépszavaztatott a hülyéivel és ezzel megakadályozta az egészségügy reformját mindjárt az elején. Következmény, most épp 23000 koronavírus halott. Nem mondom, hogy mind megmenthető lett volna (bár Orbán azt ígérte, emlékezzünk, "aki megbetegszik meg fogjuk gyógyítani"), de az ugyancsak Orbán szerint "mintaország" Ausztriában csak 7000 halott van és napi 50 alatt a halottak száma azonos népeségszám mellett."

De nem nézek több Pesti TV-t, mert nagyon fárasztó, a dumájuk célzatosan minimum hamis, gyakran csúsztatnak és hazudnak, kivéve amikor még gusztustalanok is (Bayer).  Ha látom hogy patája van meg szarvak vannak a fején és kénköves bűzt áraszt, mi a fenét nézegessem naponta hogy hátha mégis tehén?

1 komment

Szombat.

2021.04.17. 13:38 :: A Tengerész

Kutyák. Elkerítettem a rigófészeknek még a környékét is. Mert a rigó korai fészekhagyó, tehát a fiókák még nem tudnak repülni, de kiugranak a fészekből és az anyjuk a földön eteti őket. HIÁBA. Még aznap amikor megcsináltam a kutyaálló lezárást és mind a  négy fióka még a fészekben tátogott a "P" elkapott egyet a fészektől 5 méterre a talajon, szóval az első kiröppenés lehetett, a "Sz" meg rá három napra egy másikat tőle 20 méterre. Semmit nem ért a kerítés. Most ebzárlat van, még az udvarra sincs kijárás felügyelet nélkül.

Egyébként is fene a gusztusukat! Egy hete a hentesnél voltam pörcért és vettem nekik csirkenyakakat. Négyet megettek másnap, de a többiről megfeledkeztem és bent maradt a nejlonzacskóban a fricskóban 8 db. "J" kérdi ma "mi ez a bűz a hűtőben?", a csirkenyakak voltak. Na próbálta lemosni, de aztán látványosan kivonult a konyhából, hogy ő ezt nem bírja. Engem annyira nem izgatnak a szagok, bárddal felcsapkodtam, mert különben a Sz képes egybe lenyelni egy darabot olyan mohó, neki a bűz valami csábító illat lehet, ott topogott a lábamnál és nyalta a szája szélét. Kivittem az udvarra az egészet, mert ha bent belerakom a tányérjukba kihordják a szőnyegre, nem túlzok, 20 másodperc alatt befalták a betonról. A méregdrága prémium szárazkaja meg ott áll a tányérjukban, ha nem rak rá az ember nekik valami konyhai ételmaradékot hozzá se nyúlnak. 

Nézem a meteorológiai előjelzést, a hónap végéig biztos nem lesz még nyár, minden napa esőt jósol az Aigner Szilárd (tudom nem él, de nekem akkoris) botrány ez a tavasztalanság, már az is eredmény, hogy nem lesznek fagyok, a kajszibarack már virágban lefagyott, de ha ez lesz alma se lesz idén mert elmaradnak a beporzók.

A neten láttam egy videót, hogy a Mini Zoo-ból Húsvétkor szabadon engedték a télre befogadott és felnevelt sünfiókákat, hát szerintem elsiették, mert éjjel fagyok voltak, nem is beszélve, hogy sok helyütt még havazott napokig és táplálék meg még sehol, szerencsétlen jószágok akár el is pusztulhattak. Cuki még bent lakik a télikertben a házában, rendesen eszik napi 120-220 db lisztkukacot és teker a kerékben sötétedés után 3-5 órát. Májusban szabadul. Hiányozni fog.

img_20210322_163325.jpg

 

Szólj hozzá!

Péntek.

2021.04.09. 11:15 :: A Tengerész

Létrabitorlók.

pict0021.JPG

Reggel -4° C volt. Ott jobbra négy apróság melegszik az anyja mellett Nem kellett zoomolni, ez a kép 80 cm-ről készült. . "Nem félünk tőled...de a kutyáidat utáljuk."

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása