Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2022.08.08. 23:16 :: A Tengerész

Juhé! Végre esik az eső, sőt ma már másodszor. Eshetne reggelig, talán valamit segítene a gutaütéses félholt kukoricán.

Más. Nagy reményeket fűztem a kovász projekthez, de bedöglött az anyag valahol az ötödik nap környékén. Pedig nagyon ígéretesnek indult, már a második napon kétszer kellett etetni annyira beindult a fermentáció. De alighanem pont ez volt a baj, a magas hőmérséklet miatt ( a hőség ellen sajnos nem tudtam mit tenni) megszaladt a vegyi folyamat és leállt. Természetesen nem adom fel, de megvárom amíg kicsit kiegyenesedik az időjárás.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4817903875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glb 2022.08.10. 13:31:44

Szervusz Tengerész !

Nekem már két éve működik a kovászom, és kb. hetente egyszer sütünk vele kenyeret. A lényeg, hogy azután, hogy a szabad levegőn elindult a fermentáció, egy rendes csavaros 7 decis dunsztosüvegben bekerült a hűtőbe, és azóta is ott van. Körülbelül hetente egyszer veszem elő, akkor kiszedem a felét, az megy a kenyérbe, ( vagy a kovászos uborkába ), és akkor etetem meg, utána rögtön vissza a hűtőbe. Az etetéskor 4-5 evőkanál lisztet teszek hozzá, illetve annyi vizet, hogy az állaga egy hangyányit hígabb tészta állag legyen. Egy húsvillával szoktam jól elkeverni, azzal le lehet érni az aljáig. Ha elfektetem az üveget, akkor még megmozdul lassan kúszik-folyik, de kifejezetten nem folyós. Előzőleg próbáltam ennél hígabbra, ( 4 kanál liszt, 4 kanál víz, de az túl híg volt, mindig bedöglött. Ha nem hűtőben tartod, akkor állandóan etetni kell, meg használni vagy kidobni ami már nem fér el. A hűtőben tökéletesen működik, ha sütnénk annyit, akkor heti kétszer is lehetne használni belőle. Szerintem próbáld meg így.

Imre

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.08.10. 13:38:19

@glb: Kösz, nyilván az volt a baj, hogy túl meleg volt. Majd beszámolok ha újra kezdem.
süti beállítások módosítása